המשרד להגנת הסביבה, שכל קשר בינו לבין פעילות מבצעית ופעילות הצלה, חילוץ וחירום הוא רק פרי הדימיון, הצטרף לטרנד: עקיפת החוקים ב"פטורים ממכרזים". הפעם: "פטור ממכרז" כדי להצטרף למערכת הקשר המבצעית של משטרת ישראל.
מאת: אבי וייס, 21.4.14, 20:30
עוד לא הספקתי לסיים את הטיפול בשערורייה של מערכת הקשר של כנסת ישראל (כמפורט כאן), והנה מתברר, שיש עוד "טרמפיסטים" על העגלה של "פטורים ממכרזים" לכל דבר שזז, ושוב בעניין "רשת החרום הלאומית". המשרד להגנת הסביבה מוזכר בהחלטה בעניין "רשת חרום לאומית" (ראה כאן, בניגוד לכנסת, שכלל אינה מוזכרת בהחלטת "ועדת השרים", שהתכנסה והחליטה בקולו של שר אחד). אולם, כתוב במפורש בהחלטה, שהמשרד להגנת הסביבה צריך להציג המלצות בדבר צורת החיבור של המשרד לרשת "ניצן", ולבצע את החיבורים הללו עד דצמבר 2016.
כל זה לא הפריע למשרד להגנת הסביבה לדלג בקלילות על ההחלטה ולרוץ כבר בתחילת 2014 עם "פטור ממכרז" בהיקף כספי די משמעותי, שיוצא מהכיס של משלמי המיסים (דהיינו: מהכיס של רוב הקוראים את הידיעה הזו), ולמהר ולקפוץ שנתיים לפני הזמן על עגלת "רשת החרום הלאומית", שהקימה ווממשיכה לפרוס משטרת ישראל (רשת "ניצן"), בהיקף מצטבר של מאות מיליוני ש"ח.
לכן, פניתי בדחיפות למשרד להגנת הסביבה ושאלתי: "המשרד להגנת הסביבה פרסם לפני מספר ימים בקשה ל"פטור ממכרז", בטענה של "ספק יחיד" לחברה אחת, בהיקף של 9 מיליון ₪, כדי להצטרף למערכת "ניצן" בתקן P25 של מ"י (משטרת ישראל).לנוכח החלטת המשטרה לעבור ל- LTE-A (פרסמתי זאת כאן וכאן), האם אין פה מקרה מובהק של "זריקה לאוויר" של 9 מיליון ₪ מכספי משלמי המיסים?"
בתשובה לשאלותיי מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "משטרת ישראל יצאה להליך של בירור טכנולוגי, שגם אם בסופו יוחלט על שינוי הוא יארך מספר שנים לפחות. על מנת לטפל נכון באירועי חירום העלולים לסכן את הציבור, המשרד להגנת הסביבה נדרש להתחבר לרשת התקשורת הלאומית באופן מידי, ולא יכול להרשות לעצמו להמתין, על חשבון ביטחון הציבור, לתהליך שסופו אינו מוגדר".
כלל לא ברור מדוע לא נעשתה איזו בדיקה (כמו שנדרש בהחלטה המצוטטת למעלה), על חלופות להוצאה של 9 מיליון ש"ח ב"פטור ממכרז". למשל, במשרד להגנת הסביבה היו יכולים לרכוש בכ-20 אלף ש"ח לכל היותר "מגשר" (Bridge) המתקדם ביותר הקיים בעולם, כדי לגשר בין הכמות הזעירה של מכשירי קשר הקיימת במשרד להגנת הסביבה לבין רשת "ניצן" של המשטרה. זה הפתרון הטכנולוגי הנכון והיעיל, שיגשר בין הרשת הישנה של המשרד להגנת הסביבה לרשת "ניצן", עד שתגיע הרשת החדשה של המשטרה. אפשרות אחרת: לשכור מהמשטרה מכשיר אחד בכמה מאות ש"ח לשנה, לצרכי חבירה. יש עוד חלופות זולות. כך, לא בדקו במשרד שום חלופה וזרקו כסף בלי כל חשבון.
מלבד זאת, בשביל מה בכלל צריכים במשרד להגנת הסביבה את המשטרה והרשת היקרה והמוצפנת שלה? בשביל ניידת אחת לזיהוי חומרים מסוכנים? בשביל כמה פקחים המסתובבים בשטח לתפוס ציידי חזירים ואיילות לא חוקיים, לא צריך מערכת קשר כל כך יקרה... זה לא נכלל בשום קריטריון של חילוץ, הצלה, פינוי, חרום והגנה על חיי אדם.
9 מיליון ₪ זה המון כסף למשרד כזה קטן עם כל כך מעט אנשים ותקציב. אולי השר להגנת הסביבה ח"כ עמיר פרץ (בתמונה למעלה)מתגעגע לימים בהם הוא היה שר הביטחון בממשלת ישראל והוא צריך מכשיר קשר יקר ומוצפן כדי לדבר עם המזכירה שלו, בזמן שהוא מסתובב ברכב השרד ברחבי הארץ לחפש מטרדים, זיהומים ופגיעות באיכות הסביבה?
גם הקריאה שלי למשרד התקשורת ולשר להגנת העורף (גלעד ארדן) לשקול מחדש את ההחלטות בעניין "רשת חרום לאומית", שנתקבלו בחופזה ולא בסמכות (וע"י אדם אחד ולא ע"י הממשלה עצמה), בטכנולוגיה הלא נכונה (וישנה מאוד, שפג תוקפה ממזמן), במחיר הלא נכון (ויקר להחריד, שכל תושבי ישראל משלמים מכיסם) ובתדרים הלא נכונים, כמובן בלי כל מכרז, "נשארה על הקרח". לאיש זה לא אכפת. ככה זה בדיוק עובד במדינת ישראל מודל 2014. אחרי זה מתפלאים שאין בישראל רשת דור רביעי - LTE...