חברת הבזק הגרמנית Deutsche Telekom השיקה, ראשונה בעולם, שירות תקשורת פס רחב בנתב היברידי: DSL ו-LTE ביחד, לשיפור רוחבי הפס בבתים משני חיבורים בו זמנית: קווי וסלולרי. עד אביב 2015 כל גרמניה תהיה מכוסה בשירות המשולב הזה.
מאת: מערכתTelecom News, 16.10.14, 19:40
כבר בביקורו בישראל בסוף 2013 של טים (תומס) הוטגס, (בתמונה), המנכ"ל של ספקית התקשורת הגדולה באירופה והשלישת בגודלה בעולם - דויטשה-טלקום, הוא חשף את כוונת חברת הבזק הגרמנית לשלב בין תקשורת קווית וסלולרית בחיבור ביתי אחד.
כך טים הוטגס התייחס לנושא בסוף 2013: "התחלנו לבדוק ולהתנסות בטכנולוגיה חדשה המשלבת בין הקווי לסלולרי. אני חושב, שזה הפתרון, שיוביל אותנו בעתיד הקרוב. ראינו, שבשעות היום אנשים בעבודה ומחוץ לבית ואז יש עומס על רשתות הסלולר שלנו ואין עומס על הרשתות הקוויות. בערב, זה מתהפך. בערב אנשים בבית ואז העומס עובר לרשת הקווית שלנו והעומס על רשת הסלולר יורד דרסטית. אז אמרנו לעצמנו: למה שלא ניקח את עודפי הקיבולת בסלולר בערב ונעביר אותם הביתה? כך, התחלנו לבחון איך ליישם ולהעביר חיבורי פס רחב מהסלולר ולחבר אותם לפס הרחב הקווי בתוך הבית. כך, ללקוחות בבתים יהיה חיבור כפול: גם קווי על חוטי הנחושת וגם בסלולר לאנטנת הסלולר הקרובה אליהם. כך, נוכל לתת ללקוחות בבית יותר רוחב פס, תוך ניצול טוב יותר של התשתיות שלנו, גם הקוויות וגם הסלולריות בו זמנית"
כעת, הפתרון הזה נחשף. המפרט השיווקי של הפתרון מצוי כאן (בגרמנית), והמפרט הטכני המלא ניתן להורדה מכאן. המוצר מכונה ע"י דויטשה-טלקום בשם: Speedport Hybrid וזה נתב, שיוצר עבורה כ-OEM ע"י חברת וואווי (הסינית). חברת Lantiq הגרמנית התחרתה על הזכות לייצר את הנתב הזה עבור דויטשה-טלקום, אך הסינים "זכו בכל הקופה". הפריסה תחל בימים הקרובים בכמה אזורים בגרמניה (ניתן כבר להזמין את השירות באתר דויטשה-טלקום) ועד אביב 2015 תהיה יכולת להתקין את הנתב ההיברידי בכל רחבי גרמניה.
תכונות מרכזיות של הנתב:
א. תומך בחיבורי DSL עד רמת VDSL2+Vectoring בקצבים של 100 מגה בערוץ היורד ו-40 מגה בערוץ העולה (בשנה הבאה הקצב הזה, במיוחד בערוץ היורד - כנראה יוכפל).
עפ"י התכנון, עד אמצע 2015 ניתן יהיה לספק חיבור של עד 250 מגה בערוץ היורד בחיבור היברידי (סלולרי וקווי גם יחד).
ב. תומך בחיבורי LTE (עם SIM Card) בתדרי 800, 1,800 ו-2,600 מגהץ בתקן CAT4 במהירויות של עד 150 מגה בערוץ היורד ועד 50 מגה בערוץ העולה.
הנתב מפעיל אוטומטית את חיבור ה-LTE בכל מקרה בו יש ירידה בקצב החיבור הקווי וזה גם נשלט מרחוק בענן של חברת הבזק (כדי למנוע חיבור של כל שעות היממה לאנטנת הסלולר, מה שיכול להפריע לביצועים של אנטנת הסלולר ולהוביל לצריכה מוגזמת של פס רחב סלולרי, שהוא יקר יותר עבור ספק התקשורת וגם עבור הלקוח, משום שיש מגבלות על היקף צריכת Data בסלולר).
ג.תומך ב-WiFi בתקן ac ברוחב פס עד 1.3 ג'יגה, עם הסכם עם חברת FON בשירות WiFi ארצי בשם WLAN To Go, שהוא שירות Offload ארצי לפס רחב אלחוטי, ללקוחות דויטשה טלקום.
ד. תמיכה בחיבור ISDN (חיבורי הטלפוניה בגרמניה הם ISDN, לא אנלוגיים כמו בישראל), תמיכה ברשת ביתית עם 4 פורטים של 1 ג'יגה כל אחד, תמיכה בחיבור USB, תמיכה מרחוק בנתב.
עלויות ללקוחות:
עד היום, המחירים בחבילת "הכל כלול" לתחום הקווי היו: 29.95 יורו לחיבור קווי של 16/2.4 מגה, 34.95 יורו ל-50/10 מגה ו-39.95 יורו ל-100/40 מגה. החיבור הקווי כולל טלפוניה, אינטרנט ואלחוט ללא הגבלה. ניתן להוסיף שירותי טלוויזיה ב-9.90 יורו לחבילה בסיסית של 100 ערוצים מהם 20 ב-HD וספריית VOD של 35 אלף סרטים, או 14.95 יורו לחבילה של 100 ערוצים מהם 45 ב-HD, ספריית VOD עם 35 אלף סרטים ושירותי טלוויזיה מתקדמים נוספים. לחותמים על התחייבות לשנה יש 10% הנחה.
בנוסף, היה צורך לרכוש חבילת סלולר, שמחירה היה דומה למחיר החבילות הקוויות, אך צפוי שעד ההשקה המלאה במהלך 2015 תהיינה חבילות עם מחירים זולים יותר, משולבות לקווי וסלולרי.
בשלב ההשקה של השירות ההיברידי, במסגרת מבצע שנקרא MagnetaEINS, המחירים המוצעים לחבילת "הכל כלול", קווי וסלולרי עם שירותי טלוויזיה, מופיעים בטבלה כאן (ובתצלום כאן למטה). המחירים נעים בין 49.90 יורו ל- 79.85 יורו לחודש, תלוי בהרכב החבילה הנרכשת ואם חותמים על התחייבות לשנה או לשנתיים, עם מחיר מופחת ל- 6 חודשים ראשונים. בהחלט טווח מחירים מאוד אטרקטיביים לשירות משולב קווי, סלולרי וטלוויזיה, מספק תקשורת אחד במערכת משולבת אחת. יחד עם זאת, היקף ה- Data בחיבור ה- LTE מוגבל ל- 500 מגה בתים בחודש, רף צריכה מאוד נמוך, שעשוי לגרור מהר מאוד עלויות של "צריכת יתר", אם הנתב ההיברידי יתחבר הרבה פעמים לרשת הסלולרית. מכאן, שמי שנמצא בתחום הכיסוי של רשת ה- WiFi של FON, יוכל להימנע מחיובי יתר בסלולר ע"י חיבור לרשת זו. ניתן לרכוש את הנתב ההיברידי בלי להפעיל בו את הרכיב הסלולרי ולהשתמש ברכיב ה- WiFi שבו, לצורך שיפור רוחב הפס, בתוספת עלות של 4.94 יורו לחודש (או ברכישת הנתב ההיברידי בעלות חד-פעמית של 149.99 יורו).