מה שמסתירים מהציבור בסיפור של ערוצי הספורט (שלא עלו עדיין לאוויר). המאבק מאחורי הקלעים בין יו"ר מועצת הכבלים (ד"ר יפעת בן-חי-שגב), שמזינה כמה עיתונאים בהודעות מוזרות, לבין מנכ"ל משרד התקשורת, שניסה להתערב אישית (ובצורה לא חוקית) בפרשה. עולם הפרסומות בטלוויזיה בישראל עלול להתמוטט. עדכונים בסוף הכתבה.
מאת:
אבי וייס, 14.8.16, 19:57
בלעדי: הסיפור של ערוצי הספורט החדשים של חברת צ'רלטון ("ספורט 3" ו"ספורט 4") כולל כמה שלבים, שאתאר אותם כאן ממש בקצרה, למי שלא מכיר לחלוטין את הנושא:
- חברת צ'רלטון (בבעלות אלי עזור ופנחס זהבי, שמשדרת אירועי ספורט מהארץ ומהעולם בערוצים "ספורט 1", "ספורט 1 HD" ו-"ספורט 2 HD" ב-HOT וב-yes), הגישה כבר לפני כמה שנים בקשות חוזרות ונשנות למועצת הכבלים והלוויין לקבל עוד 2 ערוצים, בטענה, שהערוצים הקיימים לא מספקים את היקף התוכן העומד לרשותה עבור הצופים. לטענת צ'רלטון, היא מנועה מלהעביר לצופים משחקים רבים, שיש לה זכויות עליהם, משום שרוב המשחקים מתקיימים בשעות סמוכות, בסופי השבוע, ולרשותה עומדים רק 2 אפיקי שידור.
- העניין התחיל להסתבך, עם "הרעיון המבריק" של פרטנר: להיכנס לשוק שידורי הטלוויזיה באמצעות רכישת הזכויות של שידורי הספורט ישראליים. פרטנר החלה להילחם מול כולם בעניין הזה והפסידה, גם בבית משפט וגם במכרז. כך יצא, שפרטנר הציעה כ-120 מיליון ש"ח על הזכויות לשידורי ספורט בליגות לכדורגל בישראל, אך בסוף צ'רלטון זכתה במכרז הזה, גם כן בכ-120 מיליון ש"ח, ליתר דיוק ב-126.5 מיליון ש"ח לעונה, כפול מהמחיר, ששילמו בעונות שעברו. כעת נשארה שאלה אחת בלתי פתורה: מי ישלם את הסכום המדהים הזה, על עונה אחת של כדורגל? שידורי הספורט התייקרו תלולות, רק בגלל שד"ר יפעת בן-חי-שגב נתנה (בהסכמה שבשתיקה) לפרטנר להתחרות במכרז על שידורי הספורט (בלי שפרטנר הייתה מפעיל שידורים, או בעלת איזה רישיון לשידורי טלוויזיה), מה שהקפיץ את המחירים בתלילות כזו.
- לאחרונה, דווח בתקשורת שכביכול רוה"מ ביבי נתניהו בהיותו שר התקשורת אישר לצ'רלטון את העלאת 2 הערוצים המבוקשים על ידם ב-2 תנאים עיקריים: 1) שמירת המחירים של הערוצים הקיימים. 2) מניעת "זליגת תכנים" מהערוצים הקיימים לערוצים החדשים.
- בכל מקרה, הערוצים הללו לא עלו לאוויר, בסדרת תרגילים מוזרים, שהפעילה יו"ר מועצת הכבלים והלוויין (ד"ר יפעת בן-חי-שגב, בתמונה), כמפורט במאמר תחת הכותרת: "במקום להתפטר החליטה יו"ר מועצת הכבלים והלוויין "להשתולל" על כל השוק".
- גם האוצר החליט להתערב בנושא, במסגרת "חוק ההסדרים למשק ל-2017-18", התערבות מיותרת לחלוטין (אותה נסביר במאמר נפרד). בכל מקרה, החקיקה הזו, במידה ותעבור בכנסת, לא נוגעת למצב הקורה כרגע בתחום בו אנו עוסקים, אלא לעתיד, שיגיע לאחר סיום החקיקה הזו.
- ד"ר יפעת בן-חי-שגב לא הסתפקה בטרפוד עליית ערוצי הספורט החדשים, היא החליטה להטיל קנסות ענק של כ-400 אלף ש"ח על צ'רלטון וגם על חברת RGE המתחרה בה, בטענה, שהן הפרו את כללי החסויות של ערוצי הספורט. בנוסף, פרסמה איומים נוספים כלפי החברות הללו. ככה היא רוצה "ללמד" את כולם (כולל את ביבי ומומו) "מי בעל הבית" בתחום ערוצי הספורט.
הציבור אינו מקבל מידע מלא או נכון בפרשה הזו, מהסיבה הפשוטה: רק צד אחד מוציא הודעות לעיתונות ולא לכל כלי התקשורת, רק לכלי התקשורת
המוכנים לפרסם ללא כל פקפוק ובדיקה את ההודעות של ד"ר
יפעת בן-חי-שגב. אני למשל, לא מקבל שום הודעות ותגובות (בניגוד מפורש לחוק) מד"ר
יפעת בן-חי-שגב.
ככה זה מתנהל ולכן הציבור מקבל מידע מוטעה או חלקי ומוטה, כל הזמן, מהכיוון שלה.
נחזור לתסבוכת החדשה של ערוצי הספורט החדשים: כדי לנסות ולפתור את הפלונטר בהעלאת הערוצים החדשים של צ'רלטון, אותם אישר (כביכול) ביבי נתניהו, החליט מנכ"ל משרד התקשורת, ללא כל סמכות חוקית בנושא, להתערב אישית בעניין. ולכן שלחתי את השאלה הבאה למנכ"ל משרד התקשורת:
"מנכ"ל משרד התקשורת (
שלמה פילבר, בתמונה מש
מאל) הופיע לפתע (ביום 4.8.16) בישיבת מועצת הכבלים והלוויין, שעסקה בעניין ערוצי הספורט החדשים (ספורט 3 וספורט 4).
1. לשם מה הוא הופיע לדיון (שכן המנכ"ל אינו חבר במועצה ורשום
בתקנות הבזק (כהונתם של חברי המועצה לשידורי כבלים וסדרי עבודתה של המועצה) מי מופיע בדיונים ומי יכול להיות מוזמן?
2. מדוע נשלחה המלצה לרוה"מ ושר התקשורת (
ביבי נתניהו)
לאשר פרסומות בערוצי הספורט, ללא שימוע וללא כל בסיס חוקי למהלך הזה?
3. למה הפרוטוקולים של ישיבות מועצת הכבלים והלוויין לא עודכנו באתר משרד התקשורת מאז 17.3.16?".
קיבלתי תגובה קצת מוזרה ממשרד התקשורת והנה היא: "תפנה למועצה את השאלה השלישית".
לכן חזרתי ושאלתי: "ומהן התשובות לשאלות 1 ו-2?"
לזה לא קיבלתי תשובה. די ברור למה. אם אקבל תגובה, אעדכן בהתאם.
את מועצת הכבלים והלווין שאלתי: "אודה להתייחסותכם, גם בהתייחס
לתגובת משרד התקשורת כאן (שמפנה אותי למועצה, מדוע הפרוטוקולים של דיוני המועצה לא מפורסמים באתר משרד התקשורת באינטרנט
מזה חצי שנה)
".
תגובה לא הצלחתי לקבל. אם אקבל תגובה, אעדכן בהתאם.
בנוסף, את יו"ר מועצת הכבלים והלוויין (ד"ר
יפעת בן-חי-שגב) שאלתי את השאלה הבאה:
"האם יו"ר מועצת הכבלים והלוויין הזמינה את
שלמה פילבר לדיון בנושא ערוצי הספורט 3 ו-4?
האם ההמלצה לרוה"מ
לפרסומות בערוצי הספורט נעשתה על דעת יו"ר מועצת הכבלים והלוויין?"
תגובה לא הצלחתי לקבל. אם אקבל תגובה, אעדכן בהתאם.
כ"כ, שלחתי את השאלה הבאה ליו"ר מועצת הכבלים והלוויין:
"האם מה שיש
כאן בפרסום (הקנסות על צ'רלטון ו-RGE) הוא נכון?:
אם כן, מדוע זה לא מופיע באתר משרד התקשורת, כנדרש בחוק?"
תגובה לא הצלחתי לקבל. אם אקבל תגובה, אעדכן בהתאם.
סיכום עד כאן:
- יו"ר מועצת הכבלים והלוויין (ד"ר יפעת בן-חי-שגב), שמזמן הייתה אמורה להתפטר, מנצלת את פסק הזמן בחקיקת החוק, שמכונה "ברית המועצות", כדי להמשיך בתעלוליה ולהצטייר כ"רובין הוד" של שוק הטלוויזיה הרב-ערוצית בישראל. זה שהיא נכשלה עד כה בכל תכניותיה בסגנון "רובין הוד", לא מסיט אותה ממטרתה, כל עוד יש מספיק כלי תקשורת המוכנים למחזר את ההודעות של הדובר המתחזה והמושתל שלה. כעת, ערוצי הספורט נמצאים "על הכוונת" שלה.
- מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר הסתבך בכך שהופיע אישית בדיון של מועצת הכבלים והלוויין שעסק בנושא של ערוצי הספורט. ממילא יש לו במועצה זו כבר 2 נציגים (שמילה מימון ותמי לשם) הכפופים אליו. ההתערבות שלו אישית בפעילות מועצת הכבלים והלוויין, גוף שאמור להיות עצמאי על פי חוק, מריחה ריח חריף של "קשרי הון שלטון".
- הפנייה (אם אכן נעשתה) לביבי נתניהו לאשר שידורי פרסומות בערוצי הספורט, לא רק שסותרת את החוק הקיים, היא סותרת את ההגיון והאינטרס הצרכני. זאת, כי הרגולציה הישראלית בתחום הזה מאוד ברורה: הצרכנים אמורים לשלם פעם אחת על הערוץ בו הם צופים, לא פעמיים. אי אפשר לקחת גם דמי מנוי על הערוץ וגם לאפשר לו להתפרנס מפרסומות. המהלך הזה יכול לפגוע בכל הערוצים האחרים שמתפרנסים מפרסומות, ויכול לשנות לחלוטין את כל ה"עוגה" של הפרסום הטלוויזיוני בישראל ולספק כוח רב לערוצי הספורט מול המפרסמים. המהלך הזה, של שינוי כללי השידורים הטלוויזיוניים בישראל עבור ערוצי הספורט, הוא בלתי מתקבל על הדעת ונעשה ללא כל דיון ציבורי וללא כל שימוע.
שורה תחתונה: סדרת מהלכים בלתי חוקיים, שמעורבים בהם גם מנכ"ל משרד התקשורת וגם יו"ר מועצת הכבלים והלוויין,
מובילים לתהום את כללי הרגולציה של עולם הטלוויזיה הרב-ערוצית בישראל.
אנו כעת במצב של "איש הישר בעיניו ייעשה" ו
האינטרס הצרכני והציבורי בכלל התאדה לחלל. הציבור מקבל מידע חלקי של צד אחד, אין שום שקיפות בתהליכים
והכל נעשה במחשכים תוך הפרות חוק מתמשכות. העצמאות של גופי פיקוח ציבוריים דוגמת מועצת הכבלים והלוויין הופכים למרמס, כשאינטרסים של הון-שלטון ומאבקי כוח אישיים נכנסים למשוואה. הפרשה הזו טרם הסתיימה וחשיפות נוספות - בדרך.
עדכון 15.8.16, 00:30: באופן מפתיע, בעקבות החשיפה כאן, הועלו לאתר משרד התקשורת (
כאן) 4 פרוטוקולים של דיוני מועצת הכבלים והלוויין (מאז מרץ 2016 ועד יוני 2016). הדיונים של יולי ואוגוסט 2016 עדיין לא הועלו לאתר. הדיון המעניין שעוסק בנושא שנדון כאן הוא הדיון מ-30.6.16 (
כאן), שכולל
אישור עקרוני להעלאת שני ערוצי הספורט הנוספים עבור צ'רלטון, אבל זה ייעשה לפי החלטת יו"ר המועצה (ד"ר
יפעת בן-חי-שגב) שתסכם עם המעורבים בנושא את פרטי העלייה לאוויר. משום מה את ההחלטה לאשר את הערוצים הללו ייחסו כמה כלי תקשורת ל
ביבי נתניהו כשר התקשורת ולא ליו"ר המועצה, מה שמסביר אולי חלק מהפלונטר שבו הנושא נמצא בו כרגע.
עדכון 15.8.16, 18:00: באופן מפתיע, מה שמוכיח את החשיבות של חשיפת הנושא הזה כאן באתר, עלה כרגע
לאתר משרד התקשורת הפרוטוקול של ישיבת המועצה מיום 4.8.16 (
מצוי כאן), שדנה בנושא שני ערוצי הספורט החדשים, בהמשך לישיבה מיום 30.6.16, ישיבה שהפרוטוקול שלה פורסם במפתיע אמש. כצפוי, רשימת המשתתפים בישיבה היא לא חלק מהפרוטוקול (כך הופעתו של מנכ"ל משרד התקשורת בישיבה - מוסתרת). הקריאה בפרוטוקול הזה מפזרת חלק מהערפל בנושא. עולה, שלמעשה המועצה
ביטלה בפועל את האישור להעלאת שני ערוצי הספורט החדשים של צ'רלטון (אלא אם צ'רלטון תסכים
לכל התנאים שהמועצה מכתיבה לה). פלונטר רגולטורי לא קטן. כ"כ עולה, שאת הפנייה לראש הממשלה ושר חצי התקשורת
ביבי נתניהו, לאשר פרסומות בערוצי הספורט יזמה המועצה
בעצמה,
בלי סמכות, בלי להתייעץ עם מועצת הרשות השנייה, ללא כל שימוע ובניגוד לחוק, לרישיונות ולתקנות. פשוט מדהים.