חשיפת פנקס החברים של "עמותת גמלאי הדואר": מדובר ברשימה פיקטיבית והזויה
מאת
: מערכת Telecom News, 5.9.22, 07:40
חשיפת השחיתות במלוא תפארתה: לא בכדי הנהלת משרד התקשורת הסתירה את רשימת גמלאי המשרד הנכללים בפנקס חברי "עמותת גמלאי הדואר". שכן, מדובר ברשימה הזויה ומופרכת, שצובעת בצבעים פליליים עזים את העברת המיליונים ע"י הנהלת המשרד מתקציב המדינה ל"עמותת גמלאי הדואר" ולחברת הדואר. וגם חידת היגיון לשר התקשורת יועז הנדל.
עדכונים בסוף הכתבה.
במשך עשרות שנים מעבירה הנהלת משרד התקשורת ל"עמותת גמלאי הדואר" מיליוני ₪ מתקציב המדינה, בתירוץ שהיא רוכשת מהעמותה שירותי "שמירת קשר" עם גמלאי משרד התקשורת, איתם היא מסרבת לשמור על קשר בעצמה.
כספים אלה מיועדים לכל גמלאי בשירות המדינה כדין. המדינה מתקצבת זאת כל שנה, ובהתאם לתקנון שירות המדינה (התקשי"ר), כל משרד ממשלתי מחויב בעזרת כספים אלה, לשמור בעצמו על קשר עם גמלאיו, באמצעות עובד הרווחה במשרד ובשיתופם הפעיל של הגמלאים.
חרף האמור לעיל, הנהלת משרד התקשורת החליטה, שחוקי המדינה וכללי המוסר הבסיסיים אינם חלים עליה, והיא מסרבת לשמור על קשר עם גמלאי המשרד, תוך שהיא זורקת אותם ל"עמותת גמלאי הדואר", תמורת תשלום עתק מתקציב המדינה, כאמור.
בנוסף למיליונים הנ"ל שהנהלת משרד התקשורת העבירה ל"עמותת גמלאי הדואר" במשך עשרות שנים, היא העבירה, במקביל, מיליוני ₪ נוספים מתקציב המדינה ל"חברת דואר ישראל", לצורך מימון העסקת 4 עובדים (בחצאי משרות), ל"שמירת קשר" עם גמלאי המשרד, במקום הנהלת המשרד.
את כל המיליונים הנ"ל העבירה הנהלת משרד התקשורת, ל"עמותת גמלאי הדואר" ולחברת הדואר, ללא שום בקרה ואף ללא כל הסכם (במשך שנים), כאשר לכל הצדדים אין עניין אמיתי "לחפור" ולבדוק כמה גמלאים באמת יש למשרד התקשורת ושאותם צריך לממן, שהרי ככל שכמות גמלאי משרד התקשורת הרשומה גבוהה יותר, כך גבוהים יותר סכומי הכסף, שהנהלת משרד התקשורת מעבירה לצורך "שמירת הקשר" עימם.
לאור האמור לעיל, אף אחד לא באמת הופתע, שבבדיקת עומק, שביצעה רשות התאגידים (דהיינו: משרד המשפטים) ב"עמותת גמלאי הדואר", שאליה כזכור נזרקו גמלאי משרד התקשורת ע"י הנהלת המשרד, נחשפו מחדלים חמורים, כגון: היעדר נתונים בעמותה לגבי גמלאי המשרד, היעדר מידע על
גמלאים שנפטרו בפנקס חברי העמותה, וכן העלמת העובדה, שרשות התאגידים שללה מהעמותה את אישור ניהול התקין, דבר שאסר העברת כספי מדינה אליה ועוד.
אך גם בחקירה הנ"ל של משרד המשפטים ב"עמותת גמלאי הדואר", וחרף הממצאים החמורים שנחשפו, הסתפק משרד המשפטים בהצבעה על "היעדר מידע על
גמלאים שנפטרו", אך נמנע להציג את רשימת הגמלאים הנכללים בפנקסי "עמותת גמלאי הדואר", בחתך לפי שיוכם: משרד התקשורת או חברת הדואר. זאת, למרות שהעמותה מחויבת לנהל כדין את פנקס החברים שלה - ורשימה זו נמצאת בידי משרד המשפטים.
גם הנהלת משרד התקשורת, שסירבה לשמור על קשר עם גמלאי המשרד, ידעה לאורך כל השנים, שגמלאי המשרד לא באמת מטופלים ע"י "עמותת גמלאי הדואר" ושהכספים, שהיא מעבירה לעמותה, לא מגיעים לגמלאי המשרד, תוך שחלקם אף משמש ל"שמירת קשר" עם גמלאים, שמזמן
אינם בין החיים.
גמלאי משרד התקשורת חשפו מספר פרוטוקולים פנימיים של הנהלת המשרד, שבהם מודים בכירי משרד התקשורת, משרד האוצר והנציבות, באי סדרים בטיפול בכספי הגמלאים. כך לדוגמא חשפו הגמלאים את
פרוטוקול הישיבה, שנערכה ב-17.11.14: בישיבה השתתפו:
תמי לשם, (בתמונה משמאל), סמנכ"לית למינהל ומשאבי אנוש,
גלעד שמיר, מנהל מינהל הגמלאות במשרד האוצר,
דורון און, מנהל מחלקת גמלאים בחברת הדואר,
צבי יונדלר, גמלאי המשרד ו
שרית עסיס, מנהלת תחום משאבי אנוש במשרד (שגם רשמה את סיכום הישיבה).
בפגישה פירטה
תמי לשם, את "הבעיות במתכונת זו" של טיפול בגמלאי המשרד באמצעות עמותת גמלאי הדואר:
"1. המשרד מעביר כאמור כספים מידי שנה לעמותה בעבור כל גמלאי ולמעשה מאחר
שאין לנו רשימות מעודכנות של הגמלאים, אין לנו מידע על הגמלאים שהלכו לעולמם. במצב זה, יש חשש, שהמשרד מעביר כספים לגמלאים שבאופן מעשי, לא מקבלים שירות מעמותת הגמלאים.
2. יש טענות מצד גמלאי המשרד, שפרשו בשנים האחרונות, לכך שאם הם לא משלמים תשלום חודשי (דמי חבר), לעמותה, הם בעצם לא מקבלים שירות (נופשונים, מסיבות, הלוואות וכד').
3. חלק מגמלאי משרד התקשורת טוענים, שהפעילות, שנעשית לגמלאי חברת הדואר ומשרד התקשורת, אינה מתאימה להם וש
הם היו מעדיפים לקיים את הפעילות עם עובדי וגמלאי משרד התקשורת במתכונתו הנוכחית (דהיינו עם הגמלאים שלאחר 1987)."
4. בישיבה הנ"ל פירט
דורון און את "הבעיות הקיימות ברשימת הגמלאים":
"1. יש לנו קושי לבודד את גמלאי משרד התקשורת מגמלאי חברת דואר ישראל (בשל
היעדר רישום נתונים מהימן).
2.
אין לנו מידע לגבי גמלאים שנפטרו. לא תמיד המשפחה מודיעה לעמותה ויש מצבים מביכים בהם אנו שולחים דואר או מתקשרים לגמלאים שהלכו לעולמם. מינהל הגמלאות מסרב לתת לנו נתונים על נפטרים".
5. בישיבה הנ"ל מסר
יונדלר, ש"קיימת בעיה עם קבלת עדכונים ונתוני הפורשים בפנסיה צוברת. אין בסיס נתונים מפני שאין במינהל הגמלאות נתונים על הפורשים בפנסיה צוברת. ההקצאות הכספיות השנתיות, שמעביר משרד התקשורת עבור גמלאיו לעמותה, מחייבות בדיקה נוספת עקב
אי בהירות לגבי מספר גמלאי המשרד המקבלים שירותים מהעמותה מחד ומספר מדויק של גמלאי המשרד, מאידך".
6. בישיבה הנ"ל הסביר
גלעד שמיר, ש"מינהל הגמלאות התחייב בפני משרד הפנים,
שלא לפרסם שמות נפטרים".
לקרוא ולא להאמין! הנהלת משרד התקשורת, כמו גם בכירים נוספים בשירות המדינה, יודעים, שכספים המיועדים לגמלאי משרד התקשורת אינם משמשים ליעדם, כולל מימון "שמירת קשר" עם גמלאים,
שמזמן אינם בחיים, והם עומדים כעת מול שופטת בית הדין לעבודה וטוענים "שהכל בסדר".
ועדיין, הנהלת משרד התקשורת, שמחזיקה בידיה את רשימת הגמלאים הנכללים בפנקס חברי "עמותת גמלאי הדואר", נמנעת מלחשוף את רשימת הגמלאים, וכפי שנחשוף מיד בהמשך, לא בכדי הנהלת משרד התקשורת מסתירה את רשימת גמלאיה הנכללים בפנקס חברי "עמותת גמלאי הדואר" שכן, מדובר ברשימה הזויה ומופרכת, שצובעת בצבעים פליליים את העברת המיליונים ע"י הנהלת המשרד מתקציב המדינה, ל"עמותת גמלאי הדואר" ולחברת הדואר.
אך לפני שנעשה כן, נפנה חידת היגיון לשר התקשורת היוצא,
יועז הנדל, (בתמונה משמאל): כזכור, רשות הדואר הופרדה ממשרד התקשורת לפני כ-35 שנה
ולכן הגמלאים אמורים להיות היום בני מעל 100! (למעט כמה עשרות בלבד, שפרשו מהמשרד המצומצם, שנותר לאחר הפרדת רשות הדואר). חרף האמור לעיל, מדווחת הנהלת משרד התקשורת על
מספר הזוי ובלתי הגיוני של גמלאי המשרד (שכאמור, דורשים מימון מתקציב המדינה):
בשנת 2008 דווח לוועדת הרכישות המשרדית על 1,780 גמלאים.
כעבור 6 שנים (!) בשנת 2014 דיווח המשרד, שלא רק שמספר גמלאי המשרד לא ירד, אלא "קרה נס" והוא עלה ל 1,800.
וכך המשיך המשרד לדווח לפי "חוק חופש המידע":
1,100 (שנת 2015),
1,100 (שנת 2016),
1,100 (שנת 2017).
החל משנת 2018 הפסיק המשרד לדווח על מספר גמלאיו - ובשנת 2021, טען המשרד ל-646 גמלאים.
לאור האמור לעיל, שאלתנו
ליועז הנדל: כמה גמלאים יש למשרד התקשורת שבראשו אתה עומד?
ונפנה שאלה גם לסמנכ"לית למינהל ומשאבי אנוש הפורשת,
אביבית מסבנד, (בתמונה משמאל): לאור האמור לעיל, האם את עדיין עומדת מאחורי מספר גמלאי משרד התקשורת שהצגת לשופטת בית הדין לעבודה: 646 גמלאים?
נזכיר: כל גמלאי, שמוצמד לו השיוך "משרד התקשורת", זכאי למימון מתקציב המדינה!
נזכיר גם: משרד המשפטים, משרד האוצר, משרד התקשורת ונציבות שירות המדינה - מחזיקים ברשותם כל השנים את פנקס החברים (המופרך!) של "עמותת גמלאי הדואר".
יש רק להודות לנציגות גמלאי משרד התקשורת (
זאב קידר, מירה דאיבוג ו
צבי יונדלר), שמסרבים לקבל את היחס המחפיר של הנהלת המשרד לגמלאים, ובמאבק נחוש, לרבות באמצעות ניהול התביעה בבית הדין לעבודה באמצעות עו"ד
יגאל לוי (בתמונה משמאל), דואגים ל"ניקוי האורוות", בדרישה חד משמעית מהנהלת משרד התקשורת לשמור על קשר עם גמלאי המשרד.
כעת אנו חושפים, שפנקס החברים של "עמותת גמלאי הדואר" הגיע לידינו. אנו לא מפרסמים אותו כאן מחשש לפגיעה בפרטיות הגמלאים הרשומים בפנקס, גם אם הלכו לעולמם.
דוגמה לדף אחד מעשרות הדפים ברשימה הזו (3 קבוצות של 50 עמוד, סה"כ כ-150 עמודים)
יש כאן, וגם
כאן, עם הפרטים המזהים מחוקים.
בדיקה מהירה של פנקס חברי העמותה,
שנמצא בידי רשם העמותות (משרד המשפטים) ומתוארך לשנת 2021, מגלה שהוא
פיקטיבי ומנותק כל קשר למציאות.
מדובר בפיקציה עם ניחוח חריף של
פלילים, ניחוח
שמגיע עד לצמרת משרד התקשורת.
למען האמת, מעליב קצת להיווכח, שהמעורבים בדבר, אפילו לא מצאו לנכון
להסוות את הפיקטיביות של פנקס החברים בעמותה.
פנקס החברים של "עמותת גמלאי הדואר", כולל כ-2,730 גמלאים המסווגים לפי שייכותם: משרד התקשורת, או חברת הדואר (לצד פרטים אישיים נוספים של כל גמלאי/ת: שם, מספר תעודת זהות, כתובת, טלפון ודמי החבר שהוא משלם).
כבר הנתון הנ"ל היא מופרך. שכן, למיטב הידיעה, "עמותת גמלאי הדואר" כוללת מעל ל-3,000 גמלאים ומכאן, שפנקס החברים של העמותה, חסר.
אולם אותנו מעניין יותר כמה גמלאים מתוך ס"ה גמלאי "עמותת גמלאי הדואר" הרשומים, מוגדרים עדיין כגמלאי משרד התקשורת, למרות שכאמור רשות הדואר הופרדה מהמשרד לפני מעל ל-35 שנה.
וכאן מתגלית השחיתות "במלוא תפארתה":
מסתבר, שלפי פנקס החברים של "עמותת גמלאי הדואר", כמעט ואין בעמותה, גמלאים השייכים לדואר, ורובם ככולם של הגמלאים שייכים למשרד התקשורת.
כך, מתוך 2,730 הגמלאים הרשומים בפנקס החברים של "עמותת גמלאי הדואר", מוגדרים 2,533 כגמלאי משרד התקשורת, ורק 72 גמלאי העמותה מוגדרים כגמלאי חברת הדואר. היתרה של כמה עשרות גמלאים, לא סווגה לפי שייכות.
(מוצע לקוראים לקרוא שוב את הפסקה המדהימה הנ"ל).
ראוי לציין גם, למי שלא בקי בעובדות, שבמשרד התקשורת עובדים כ-150 איש, בעוד שבחברת הדואר עובדים מעל ל-5,000 איש...
כלומר: הפרופורציות בהיקף הגמלאים היו אמורים לשקף את הפער העצום הזה, לטובת עובדי וגמלאי חברת הדואר. ברשימות ב"פנקס החברים של עמותת גמלאי הדואר" המצב בדיוק הפוך. הפלא השמיני.
כאמור, זו רשימת הגמלאים המצויה בידי רשם העמותות במשרד המשפטים, זו גם הרשימה הנמצאת בידי משרד התקשורת, משרד האוצר ונציבות שירות המדינה -
וכולם שותקים!
מעניין יהיה לראות, כיצד יסבירו זאת נציגי "המדינה" לשופטת בדיון הבא בבית הדין לעבודה, כעת כאשר נחשפה רשימת הגמלאים המופרכת של "עמותת גמלאי הדואר", ולכאורה, כמעט כולה מורכבת רק מגמלאי משרד התקשורת?
בנוסף, כפי שחשפנו כאן, "עמותת גמלאי הדואר" שהיא כידוע מלכ"ר, צברה מיליונים מהפער בין הכספים, שנכנסו אליה, לעומת הכספים, שהיא השקיעה בגמלאים, ובלי להתבייש השקיעה את הכספים בבורסה במקום בגמלאים, עד שמשרד המשפטים חשף זאת והורה לעמותה להחזיר את הכספים לגמלאים.
להשלמת התמונה נזכיר, כי בנוסף למיליונים, שהעבירה הנהלת משרד התקשורת ל"עמותת גמלאי הדואר", היא העבירה, כאמור, מיליונים נוספים גם לחברת הדואר לצורך מימון 4 עובדים (בחצי משרה) כדי שאלה ישמרו על קשר עם הכמות "העצומה" של גמלאי משרד התקשורת, במקום הנהלת המשרד המסרבת לשמור בעצמה על קשר עם הגמלאים.
אנו חושפים כעת גם, שמעבר לכמות המופרכת המיוחסת לגמלאי משרד התקשורת כאמור, "עמותת גמלאי הדואר"
מדווחת באופן עקבי לרשם העמותות במשרד המשפטים, שהיא אינה מעסיקה עובדים בשכר.
כיצד הדיווח הנ"ל של העמותה למשרד המשפטים, מתיישב עם העובדה, שהנהלת משרד התקשורת העבירה במשך עשרות שנים מיליוני ₪ לצורך העסקת 4 העובדים הנ"ל ב"שמירת הקשר" עם גמלאי משרד התקשורת (כאמור, חלקם כבר
אינם בחיים)?
האם הנהלת משרד התקשורת בעצם סייעה כל השנים לעמותת גמלאי הדואר "לעבוד" על משרד המשפטים, כאשר את 4 העובדים, שמימנה לצורך "טיפול בגמלאים", רשמו על חברת הדואר ולא על העמותה, כדי שהעמותה תוכל לדווח,
שהיא לא מעסיקה עובדים בשכר?
לסיום, כל פעם שנדמה, שהגענו לתחתית השחיתות בכל הקשור להזנחת הנהלת משרד התקשורת את גמלאי המשרד ולאי הסדרים בטיפול בכספי הגמלאים, מגיעה חשיפה נוספת, שמלמדת,
שהשחיתות בנושא, עמוקה ורחבה אף יותר ממה שחשבנו מלכתחילה.
נספח א':
29 החשיפות הקודמות של
שערוריית הגמלאים, חשיפות הנוגעות
לתקופה של כהונת השר
יועז הנדל, כשר התקשורת (לפני פיטוריו), לתקופתו של שר התקשורת
בני גנץ, וכעת שוב מכהן
יועז הנדל כשר התקשורת.
לקרא ולא להאמין: