מועצת הכבלים והלוויין, בראשותה של ד"ר יפעת בן חי שגב, הגיעה לסוף דרכה ויצאה משליטה (למשרד התקשורת עצמו אין נציגים במועצה), במיוחד בכל הכרוך בטיפול ב"ערוץ 20". בהמשך, יש לחקור את כל מה שהתרחש במועצה הזו בשנים האחרונות.
מאת: אבי וייס, 14.12.17, 07:00
לכל כאוס, יש בסוף נקודת מפנה המביאה את הכאוס הזה לידי סיום או פיצוץ. במקרה של מועצת הכבלים והלוויין, הכאוס מגיע בדיוק כעת לנקודת שיא, שתוביל לסיום הפארסה הזו, ולעניות דעתי על שר התקשורת איוב קרא (בתמונה משמאל) להפעיל את סמכותו לפי חוק התקשורת סעיף 6ו' ולפתוח במהלך של "פיזור המועצה", כמוגדר היטב בחוק.
אפשר יהיה להגשים את חזון "ברית המועצות", שנתקע שנים בסבך בירוקרטי ורגולטורי נצחי: כלומר: לאחד את הרשות השנייה עם מועצת הכבלים והלוויין.
לבטל את מכרז הפקת "ערוץ הכנסת" ולצאת במכרז חדש עם כללים יותר ברורים וללא צורך בתרגילים בלתי חוקיים.
להגשים את החלטות מועצת הכבלים והלוויין מסוף 2016, שהתקבלו אחרי שימועים ארוכים, שנערכו במהלך 2016 (כאן), למתן רישיון מלא לשידורי החדשות בערוץ 20, מהלך, שטורפד בשלבי הביצוע שלו בגלל "אוסף החפרפרות" הקיים במועצת הכבלים והלוויין, שעשו הכל כדי שערוץ 20 לא יקבל את הרישיון, שכבר אושר לו.
כפי שנחשף אתמול כאן, ה"חפרפרות" ביצעו ממש בימים האחרונים פנייה מאחורי גבו של שר התקשורת אל משרד המשפטים, כדי שמשרד המשפטים יוציא חוות דעת חדשה, שערוץ 20 אינו יכול לקבל כעת (ובכלל) רישיון לשידורי חדשות.
אני חזיתי היטב את המהלך הזה, מהלך, שהחל בתרגילים לא חוקיים של יו"ר מועצת הכבלים והלוין על הגב של "ערוץ 20" בטענות שונות ומשונות, כפי שחשפתי כאן וכאן. זה היה גם חלק מתכנית ברורה לחיסול הזכייה של ערוץ 20 במכרז להפקת "ערוץ הכנסת", כפי שחשפנו לא אחת, למשל כאן.
אין ספק, שהנושא הזה ראוי לחקירה המשטרה, בגלל האוסף המדהים של עבירות פליליות (לכאורה), שבוצעו סביב המכרז הזה, וממשיכות להתבצע גם היום. גם אין לי ספק, שיש צורך לחקור פרשיות חמורות קודמות, והחמורה מבינהן היא הסיוע, שמועצת הכבלים והלוויין נתנה לשאול אלוביץ' (מפורט כאן), נושא, שלא נחקר כלל במסגרת פרשת בזק-YES-אלוביץ'-פילבר.
קריסת קו ההגנה המקורי (והמפוברק) של יו"ר המועצה בנוגע למכרז ערוץ הכנסת, הוליד קו הגנה חדש: "פעלנו ואנו פועלים לפי ייעוץ משפטי". אחרי שיו"ר המועצה הגנה בתוקף במשך תקופה ארוכה על תוצאות המכרז ושיבחה "תחת כל עץ רענן" את ההצעה הזוכה של ערוץ 20 (וקיימה 2 הצבעות חוזרות בעניין), דוגמה להמחשה יש בנספח בתחתית הכתבה. בשבוע החולף נחשף הבלוף - מדובר בהצעה לא חוקית ולא כלכלית, שזכתה לביקורת של הדרג המקצועי של המועצה כבר בזמן המכרז עצמו.
אולם, יו"ר המועצה בסיוע של חברי המועצה מטעם משרד התקשורת (עד לאחרונה), מימון שמילה ותמי לשם, היו נחושים להעדיף את ערוץ 20, חרף האזהרות החד-משמעיות מצד הדרג המקצועי, אז מה הפלא, שהמועצה "חטפה על הראש" ממשרד המשפטים, שלא מוכן להגן עליה משפטית בבג"צ, וכעת גם חוסם את הדרך למתן הרישיון לשידורי חדשות לערוץ 20 (מה שמייתר בכלל את זכות הקיום הכלכלי והתכני של הערוץ). יתרה מכך, לשניים הללו (שמילה ולשם) אסור בכלל היה להשתתף בהצבעות במכרז הפקת "ערוץ הכנסת" ו"ניגודי העניינים" שלהם הוסתרו ע"י יו"ר המועצה מחברי ועדת המכרזים ובהמשך הדרך, "ניגודי העניינים" הללו (לרבות הסדרי הפרישה הייחודיים של תמי לשם, שעברה לעבוד בוועדת הבחירות המרכזית של הכנסת ממש בסיום 2 סבבי ההצבעה על תוצאות המכרז להפקת "ערוץ הכנסת"), הוסתרו ועדיין מוסתרים (ככל הידוע לי) מהבג"ץ, מהציבור וממשרד המשפטים.
בנסיון נואש וכדרכם של חשודים רבים (לכאורה), שנתפסו בקלקלתם, שינתה יו"ר המועצה את קו ההגנה ובימים האחרונים היא חדלה לשבח את ההצעה של ערוץ 20 ואת העבודה המקצועית, שהמועצה ביצעה במכרז והחליטה לטפטף קו הגנה חדש, שגם הוא מפוברק: "פעלנו לפי ייעוץ משפטי, שהכשיל אותנו".
עכשיו כבר ברור: זכיית ערוץ 20 במכרז המועצה לשידורי ערוץ הכנסת בוטלה (בדיוק כפי שחזינו כבר בתחילת התהליך) והמועצה רוצה להעביר את הזכיה ל-RGE (ערוץ 10, שכעתת משדר בערוץ 14). אולם אין די בכך, לאור חוסר הסבירות הקיצונית בזכיית ערוץ 20 במכרז והדיעה הרווחת בענף, שמדובר "במכרז תפור" בצורה מרושלת, שהיה צורך לבטלו, עוד לפני שיצא לדרך.
אין מנוס מפתיחה בחקירה פלילית בנוגע להצבעת חברי המועצה במכרז, בדגש על הצבעת יו"ר המועצה וחברי המועצה מטעם משרד התקשורת" מימון שמילה ותמי לשם. העובדה שלאחרונה מנסה יו"ר המועצה "להפיל את התיק" על הייעוץ המשפטי של המועצה מדגישה אף היא את הצורך בחקירה, שכן, בנקל ניתן יהיה לחשוף את חוסר הבסיס של קו הגנה זה, כאשר תיחשפנה חוות הדעת הכלכליות והמשפטיות, שהזהירו (מראש!!!) מפני קבלת ההצעה של ערוץ 20. חלק מחוות דעת אלה נחשפו במסגרת העתירות לבג"צ. אולם, במסגרת חקירה פלילית ניתן יהיה לחשוף גם את ניירות העבודה, ששימשו חומרי גלם לחוות דעת מקצועיות אלו, ואת הלחצים, שהופעלו על אנשי המקצוע בנסיון "להכשיר" את הצעת ערוץ 20.
לכן, הדרך הנכונה לטפל בבעיה הזו היא לבטל את המכרז לגמרי ולצאת במכרז חדש, שינוהל ע"י אנשים אחרים לגמרי ובשיטה אחרת לחלוטין. כדי להגשים את זה יש צורך קודם כל לפזר את מועצת הכבלים והלויין, שהגיעה בהתנהלותה לסוף דרכה.
נספח
למי שסובל מבעיות זיכרון, אז הנה תצלום של מה שאמרה יו"ר מועצת הכבלים על מכרז הפקת "ערוץ הכנסת" אך במאי 2017. כיום זה נראה לא יותר מבדיחה ל-1 באפריל (למרות שהתאריך כאן הוא של 4 במאי...):
עדכון 17:20: בכלכליסט צוטט השר איוב קרא כך: "למועצה הזאת אין זכות קיום, אני יכול לסגור אתכם בחקיקה כבר מחר בבוקר. לא ייתכן שאתם מקבלים החלטות בלי לקבל ייעוץ משפטי". למיטב ידיעתנו והערכתנו, זה מה שיקרה ודי בקרוב.