פורסם מסמך מדיניות, רגולציה ואתיקה בתחום בינה מלאכותית להערות הציבור
מאת:
מערכת Telecom News, 10.11.22, 16:34
הרשות להגנת הפרטיות השתתפה בגיבוש המסמך. המסמך נכתב בהובלת משרד החדשנות ובהשתתפות גופים מקצועיים נוספים. השימוש בבינה מלאכותית טומן בחובו אתגרים משמעותיים בהיבטים שונים, כולל חשש לפגיעה בפרטיות ותקיפות סייבר.
טכנולוגיה הבינה המלאכותית שינתה את חיינו ויצרה מפץ בעולם כולו. אולם, לצד תרומתה המשמעותית, השימוש בה טומן בחובו אתגרים משמעותיים בהיבטים שונים, החל מחשש לפגיעה בפרטיות ותקיפות סייבר וכלה באפליה פסולה בקבלת החלטות. כ"כ, טכנולוגיה זו מעוררת סוגיות משפטיות, רגולטוריות ואתיות מורכבות.
משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה פרסם בחודש שעבר
מסמך מדיניות רגולציה ואתיקה עבור פיתוח ושימוש במערכות מבוססות בינה מלאכותית בישראל להערות הציבור.
המסמך מתבסס על עבודה מקצועית משותפת של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ומחלקות מקצועיות רלוונטיות במשרד המשפטים, ביניהן מחלקת חדשנות ברשות להגנת הפרטיות.
מסמך המדיניות מביא לידי ביטוי את התפיסה של "חדשנות אחראית". כלומר, איזון בין הצורך להגן על הפרט בפני האתגרים הנובעים משימוש בטכנולוגיית הבינה המלאכותית, לבין האינטרס בקידום טכנולוגיה זו, תוך טיפוח סביבה עסקית מאפשרת ותומכת לתעשיית ההייטק והמחקר הישראליים.
מדובר במסמך ראשון מסוגו בישראל, שיהווה מצפן ערכי ועסקי, לכל חברה, ארגון או גוף ממשלתי בבואו להשתמש במערכות בינה המלאכותית.
המסמכים המקצועיים, שפרסמה הרשות בשנים האחרונות, היוו גם הם בסיס למקורות המידע, שעיצבו את מסמך המדיניות ואת מסקנותיו, ביניהם:
סקירת רקע בעניין שימוש במערכות לדירוג חברתי,
מסמך מדיניות בנושא צמצום מידע (Data Minimization),
מדריך עזר מתודולוגי לעריכת תסקיר השפעה על הפרטיות,
ו
מסמך בנושא חובת יידוע במסגרת איסוף ושימוש במידע אישי.
המקום החשוב, שנושא הפרטיות תופס במסמך, מצביע על מגמת "עיצוב לפרטיות"
Privacy By Design, במסגרתה הזכות לפרטיות מוצבת בראש סדר העדיפויות בתהליכי עיצוב פרויקטים, תהליכים, מוצרים או מערכות. המטרה היא, שעיצוב המערכות ישרת את התכליות העסקיות של המערכת, בד בבד עם מזעור הסיכונים לפרטיות.
הציבור מוזמן לשלוח התייחסויות למסמך עד ל-1.1.23 לקישור הבא:
https://go.gov.il/PC.