במפגש ייחודי, שהוקדש לתחום ה-FinTech, נחשפו האתגרים וההזדמנויות העסקיות במתן פתרונות בתחום הפינטק ובתחומים משלימים (דוגמת סייבר ומניעת הונאות) במדינות אמל"ט (אמריקה הלטינית), שוק צומח של מעל לחצי מיליארד תושבים. מהם 7 הנושאים "החמים ביותר" הפתוחים למפתחים ויזמים ישראלים?
מאת:
אבי וייס, 9.7.17, 08:00
גבריאל (גבי) חיון, (בתמונה מ
שמאל), מנכ"ל
לשכת המסחר ישראל אמל"ט, פותח את המפגש הייחודי, שהתקיים ביום 5.7.17, מפגש, שנעשה בשת"פ
האקסלרטור Citi בתל-אביב: "אנו עורכים היום מפגש ייחודי בשת"פ
האקסלרטור של Citi Bank בקרית עתידים בת"א, כדי לחשוף את נקודת המבט של הצד הכלכלי והיזמי של יחסי המסחר והאופציות הפתוחות בפני יזמים ישראליים, במתן פתרונות ושירותים למדינות אמל"ט (אמריקה הלטינית).
בשנה שעברה, בעת ביקור שלי במדריד (ספרד), נחשפתי לתעבורת כסף דיגיטלית בנקאית חדשה, מערכת, שנולדה בספרד והתפשטה חיש מהר לאמל"ט. זו הייתה סטייה גדולה מהשיטה המסורתית של העברת כסף בצינורות הבנקאיים המסורתיים. אז שאלתי את עצמי: למה אנו כישראלים, שאנו נחשבים
Startup Nation, לא יכולים לספק פתרונות כאלה ואולי טובים יותר למדינות אמל"ט?
ברגע, שהבנקים עוברים לענן, הם יכולים לספק ללקוחות שלהם את כל השירותים הדיגיטליים החדשים, והבנקים יכולים לספק בעצמם, בענן שלהם, ללקוחות שלהם, לא רק שירותים פיננסיים, אלא מגוון רחב של שירותים בענן, החל מאחסון מידע דרך ERP, CRM, וכל מה שיש אצל הלקוחות. כך, המוסדות הפיננסיים יכירו טוב יותר את הלקוחות שלהם ויוכלו לספק להם יותר תמיכה ויותר אשראי בצד הפיננסי, כי הם פשוט יכירו אותם מקרוב, מה שלא קיים היום.
בשיטה הזו, שהיזמים הישראליים יכולים לקדם בעולם הבנקאות, הבנק יכול להוריד מעצמו סיכונים, כי הוא יכיר את הפעילות העסקית של הלקוחות שלו, כי הם יקבלו ממנו שירותי ענן בכל תחום. לדעתי, זו תהיה ההתפתחות הכי משמעותית של עולם הפינטק בשנים הקרובות.
גם במדינות אמל"ט, הרבה חברות ויזמים מקומיים ובינ"ל נכנסו לעולם הפינטק, אבל, לעניות דעתי, אנו משיגים אותם בהרבה. יש דרישה עצומה לפתרונות פינטק, במיוחד בתחומים משלימים דוגמת: הסייבר, מניעת הונאות ופתרונות לעולם הביטוח (InshureTech). יש כאן פתח עצום להצלחה של יזמים ישראליים,
שמתקבלים בזרועות פתוחות במדינות אמל"ט. אנו פתוחים לסייע לכל מי שירצה לצאת עם פתרונות פינטק למדינות אמל"ט".
רוברטו ספינדל, (בתמונה משמאל), נשיא
לשכת המסחר ישראל אמל"ט: זו ה
פעם הראשונה, שאנו מבצעים פעילות ביחד עם
אקסלרטור, ובאופן ספציפי עם אקסלרטור המרוכז בתחום הפיתוחים לעולם הפינטק. זה בדיוק אחד הכיוונים, שלשכת המסחר שלנו מעוניינת לקדם והחלה לפעול בו.
אנו אחד הארגונים הכי ותיקים, חזקים ומנוסים בישראל בתחום המסחר ואנו מכסים את כל מדינות אמריקה הלטינית למעט ברזיל, שלה יש לשכת מסחר נפרדת.
אנו עוזרים לישראלים לבצע וליישם פעילות עסקית עם מדינות דרום ומרכז אמריקה. רבים בישראל לא מכירים את היכולות, הידע, ההתפתחות והצמיחה שיש במדינות הללו.
מדובר בגוש ענק של מעל לחצי מיליארד תושבים. יש שם שווקים מאוד מפותחים ומתקדמים, גם בהשוואה לישראל, ולכן לפני שניגשים לאחת המדינות באמל"ט, חייבים להכיר אותה, להכיר את השוק, הידע שכבר קיים בשוק הזה ואת השחקנים והכללים שיש בו.
זה התחום החזק שלנו: לזהות את הצורך המקומי בכל מדינה באמל"ט ולחבר לצורך הזה את היזמות הישראלית המתאימה".
רינה פיינשטיין, (בתמונה מ
שמאל), מנהלת פורום החדשנות ב
לשכת המסחר ישראל אמל"ט ומנכ"לית
P-Ecosys: "אני עומדת בראש פורום החדשנות של לשכת המסחר ישראל אמל"ט, פעילות חדשה בלשכה.
יש חשיבות, שנדע, שאמל"ט זה לא דרום אמריקה. זה כולל גם את המדינות של מרכז וחלק מצפון אמריקה (עד וכולל מקסיקו), מדינות הקשורות מאוד חזק לאירופה: לספרד ופורטוגל.
מדובר בשוק ענק של מעל לחצי מיליארד תושבים, שגדול יותר מהשוק האמריקאי. זה שוק, שלא מוכר מספיק בעולם היזמות הישראלי.
אנו מעוניינים, שחברות ההייטק הישראליות, תהיינה מוכנות ומסוגלות לבצע פעילות מוצלחת במדינות אמל"ט, כאשר היום אנו מתרכזים בעולם הפינטק. יש כאן שווקים חדשים, שווקים ענקיים שמתפתחים, סביבם יש תחומים לא פחות חשובים לעולם היזמות הישראלי דוגמת האוטומוטיב, ה-FoodTech, ה-IoT, הננו, הביו-טכנולוגיה ועוד.
בטריטוריה הענקית של מדינות אמל"ט, יש גידול מהיר ומדהים של מעמד ביניים, וזה כעת גדול יותר מהיקף מעמד הביניים הקיים בארה"ב. זה השוק, שאליו אנו מכוונים כרגע.
לעומת מה שנעשה בישראל, היקף ההשקעות הפרטיות - VC עדיין מאוד נמוך באמל"ט, אם כי הוא נמצא בגידול. לכן, אין ליזמים ישראליים מה לחפש VC במדינות אמל"ט, אבל כן מומלץ להם לחפש הזדמנויות עסקיות. יש בשפע. מבחינת תמיכה פיננסית, יש המון השקעות של גופים פיננסיים בינ"ל והשקעות של כספים ממשלתיים בהיקף ממש לא קטן, בכל מדינות אמל"ט.
ממה שאני מכירה, יש לישראלים הזדמנויות גדולות בתחומים רבים בעולם הפינטק, למשל בתחום התשלומים הסלולריים, משום שכמחצית מהאוכלוסייה במדינות אמל"ט חסרה שירותי חשבון בבנק. התחום של הפינטק החל לנוע שם והחלו מפגשים ואירועים ברמה הלאומית ובינלאומית באמל"ט, אירועים שמוקדשים לפינטק במדינות אמל"ט. במקסיקו יש כבר לא מעט סטארטאפים, יש האומדים זאת בכ-200 סטארטאפים, שעוסקים בפינטק. אולם, ממה שאני רואה, עדיין חסרות להם יכולת מימוש הבטחות בצורה משמעותית, מה שהמוסדות הפיננסיים שם מחפשים.
האתגר הכי גדול נמצא כרגע במקסיקו. במדינה זו ייכנס ממש בקרוב, ב-1.9.17,
חוק חדש לתחום הפינטק, שמכניס את כל המערכות הפיננסיות שם למירוץ מהיר למציאת פתרונות דיגיטליים, כפי שחוק דורש מהם. החוק, למעשה, מאלץ את כל המגזר הפיננסי במקסיקו לבצע 'טרנספורמציה דיגיטלית'. יש במקסיקו אתגרים והזדמנויות בכל תחומי הפינטק, כולל בתחומים משלימים דוגמת: מימון המונים, תשלומים אלקטרוניים, סייבר ועוד.
מדינות אמל"ט פיתחו שווקים מאוד מתוחכמים בתחומים הפיננסיים ואנו יכולים להשתלב במתן פתרונות לצרכים הנוכחיים והעתידיים שלהם. אנו נוכל לסייע לכל יזם הרוצה למצא את המקום המתאים לפתרונות שלו".
בהמשך המפגש נערכו שיחות ועידה עם 2 מומחים מדרום אמריקה, לסקירת האפשרויות הפתוחות בפני היזמים הישראלים המעוניינים לפתח קשרים ולהטמיע פתרונות פינטק במדינות אמל"ט. בעדיפות למקסיקו.
בין היתר, הוצגה יוזמת
Finconecta, ליצירת אקוסיטסם שלם, חדשני ומקיף, פתרון בינלאומי יזמי, לעולם הפינטק.
היוזמה הזו, שנולדה בחברת
Above and Beyond, זיהתה כ-100 נושאים הדורשים טיפול ופתרון בעולם הפינטק ובתחומים משיקים, ולכן הם קוראים ליזמים וסטארטאפים ישראלים להצטרף ליוזמה הזו, כדי לסייע בפתרון האתגריםהקיימים במדינות אמל"ט בתחומי הפינטק. עד סוף 2017 מובילי התכנית הזו מקווים, שיהיו בה בין 40 ל-50 פיתוחים חדשים, שייושמו במוסדות הפיננסים באמל"ט והם מקווים, שעד אמצע 2018 יוכלו להציג לפחות 10 נושאים (מתוך ה-100) שנפתרו, עם יישומים פעילים ומצליחים במדינות אמל"ט.
ב
נובמבר 2017 יבוצע האקתון בינלאומי בסינגפור לתחום הפינטק (
כאן), והמארגנים קוראים ליזמים ישראליים להירשם להאקתון היוקרתי הזה. הגשת מועמדות פתוחה
עד 15.7.17.
לגבי מקסיקו, הנושאים ה"חמים ביותר" הפתוחים כיום למפתחים ויזמים ישראלים:
- מערכות לאיתור הונאות במערכת הבנקאית והפיננסית (לרבות במערכות הביטוח וההשקעות).
- פיתוח פלטפורמות פיננסיות ניידות, לרבות ארנקים אלקטרוניים למכשירים ניידים מכל סוג.
- פיתוח מערכות תשלומים חוץ בנקאיים, כולל תשלומים בין יחידים ותשלומים בין עסקים.
- פתרונות להגנת סייבר לשווקים הפיננסיים.
- פיתוח פלטפורמות זיהוי משתמשים, בעיקר פתרונות של תעודות זהות דיגיטליות לעולם הפיננסי.
- בניית תשתיות דיגיטליות במסגרת "הטרנספורמציה הדיגיטלית" למוסדות הפיננסיים.
- שת"פ עם עולם היזמות המקומית במקסיקו (יש כ-200 סטארטאפים בתחום הפינטק), כדי לשלב פתרונות מקומיים חדשים בפתרונות חדשים ישראליים, למתן פתרונות בתחום הפינטק במדינות אמל"ט בדגש על מקסיקו.