שר התקשורת יועז הנדל חנך את פריסת הסיבים ביישוב אורנית שהחלה לאחר ניהול מכרז בשיטת "המודל הבריטי"
מאת:
מערכת Telecom News, 13.7.21, 17:07
כל ראשי הערים והרשויות יכולים ללמוד מאורנית. מאז שהמכרז יצא לדרך ראש המועצה מקבל הרבה פניות ושאלות על שיטת המכרז, על המודל הכלכלי ועל איך מייצרים סקר בכל יישוב. זאת, מבלי להמתין לכל ההליכים של משרד התקשורת של יוזמת יועז הנדל ב"מתווה הסיבים" השגוי, שעבר בכנסת.
עדכונים בסוף הכתבה.
על תכנון פריסת הסיבים ביישוב
אורנית דיווחנו לראשונה ב-30.12.20 -
כאן, תחת הכותרת:
"הפתרון ל'מתווה הסיבים' נמצא ביישוב אורנית בהובלת ראש המועצה: ניר ברטל!". כותרת המשנה הייתה:
"ביישוב אורנית (כ-10 אלף תושבים, כ-2,400 בתים, עסקים ומוסדות עירוניים וציבוריים) יזם ראש המועצה,
ניר ברטל, (בתמונה משמאל),
מכרז המתנהל בימים אלה, לבחירת ספק שירותי תקשורת לפריסת סיבים לבתים, לעסקים ולמוסדות ציבור ביישוב. זה
"המודל הבריטי", שהחל בבריטניה והועתק למדינות רבות, אך משום מה בישראל משרד התקשורת סירב ליישמו, כי זה סותר את האינטרסים של "הקליקה". שר התקשורת הבא יידרש לבטל את "
מתווה הסיבים" השגוי, שעבר בכנסת, ושלא מוביל לשום מקום, ולהחליפו בשיטה רגולטורית אחרת. מומלץ ללמוד מגישת היישוב אורנית, אם כי במכרז יש כמה פגמים
".
עדכנו בכתבה הנ"ל ב-17.2.21, שמועצת אורנית בחרה בפרטנר פייבר לפרישה של סיבים אופטיים לבתי התושבים ולמוסדות המועצה במסגרת 'קול קורא' לחברות הסיבים.
השיטה שננקטה באורנית איננה חדשה, אבל היא
מאוד מצליחה וההצלחה המתועדת הברורה שלה הייתה לראשונה בבריטניה, כבר מהמחצית השניה של העשור הקודם, ביוזמה של
OFCOM, הרגולטור הבריטי לתקשורת.
הומלץ לא אחת (למשל
כאן ו
כאן) לראשי משרד התקשורת ללמוד את "המודל הבריטי", ששם
כל רשות מקומית בוחרת (באמצעות פורטל בחירה מקצועי, שהרגולטור לתקשורת OFCOM הכין עבור כל הרשויות המקומיות), מי הספק, שיפרוס סיבים בכל שכונה ובכל יישוב ובכל עיר.
רק הוא (הזוכה במכרז המקומי) יקבל הקלות ורישיונות לסלילה ופריסה, יוכל להשתמש בתשתיות העירוניות ויקבל סיוע לכל הדרך, מהרשות המקומית.
כך, מבטיחים גם תחרות וגם שרידות כלכלית של כל המתחרים. כי הגעה לבית מסוים, מייד יוצרת מונופול באותו בית, אם לא שולטים בתהליך הזה באופן מאוד מבוקר.
אם כמה חברות פורסות סיבים ביישוב, סיכוי סביר, שכולן תפשוטנה את הרגל, בהיעדר מספיק לקוחות ועלויות כפולות ומשולשות מיותרות של פריסה כפולה ומשולשת (מה שקורה בפועל כיום בישראל, מצב שלא קיים בשום מקום בעולם).
השיטה, שבוצעה באורנית, לא רק מייתרת את חוק "מתווה הסיבים" שיזם השר
יועז הנדל, שעבר בכנסת, אלא פותרת גם את בעיית "זכות מעבר" וגם את "זכות גישה" לספקי תשתיות סיבים, זכות, שלא מוקנית כיום במתווה לרישיון לספקי סיבים קטנים בפריפריה, מה שיכול להקשות ולייקר עבורם את הפריסה (כי הם יצטרכו לנהל מו"מ מול כל בעל קרקע ודרך, לשלם לבעלי הקרקע והדרך על הרשות לחפור ולהעביר סיבים בשטח שבבעלותם).
כך, ניתן לפרוס סיבים בתשתיות עירוניות וציבוריות, ואף פרטיות בהחלטות של הרשות, ללא כל עלות לפורס מצד הרשות המקומית, ללא כל צורך בהיתרים מיותרים וללא כל צורך במו"מ מול בעלי הקרקע, התשתיות הציבוריות והדרכים, בתחומי היישוב.
כעת, בסיור, שהתקיים היום, יחד עם ראש מועצת אורנית
ניר ברטל וסגנו
אודי וילד,
אבי צבי, מנכ"ל פרטנר,
תמיר אמר, המשנה למנכ"ל,
שניר ניב, סמנכ"ל רגולציה ו
שמואל מולאי, נציג קמ"ט יו"ש, קיבל שר התקשורת,
יועז הנדל, סקירה על פריסת הסיבים ביישוב. היישוב אורנית בעל מרכיב ייחודי בכל הקשור לפריסת סיבים, גם בשל המהירות (3 ג׳יגה) לבית וגם מכיוון שכל היישוב עם בתים צמודי קרקע.
ניר ברטל: "היום באורנית חובר לסיב אופטי הבית הפרטי הראשון בארץ בחברת פרטנר, לאחר זכייתה בהליך מכרזי, שביצעה המועצה. כבר כיום רשויות מקומיות רבות במדינה, מצפון עד דרום, מיישמות גם הן, את המודל, שפותח באורנית, להבאת אינטרנט מהיר וחיבור בתי תושביהן לסיבים אופטיים".
יועז הנדל: "כל חברה שתפרוס ותעבוד קשה כדי לחבר ישראל, אני אעודד את זה. לחבר ישוב בישראל בכל מקום זה משמעותי וחשוב. אני רואה את המפה ויש במה להתגאות אבל עדיין מה לשפר. יש הרבה מה לעשות.
יש לקחת את אורנית כדוגמא למועצה, שהוציאה לפועל את פריסת הסיבים בצורה מהירה. יש בכך סגירת מעגל. באורנית ראש המועצה,
ניר ברטל,
לקח יוזמה. והנה עכשיו הביצוע. אני משוכנע שכל ראשי הערים והרשויות יכולים ללמוד מאורנית. מאז שהמכרז יצא לדרך ראש המועצה מקבל הרבה מאוד פניות ושאלות על שיטת המכרז, על המודל הכלכלי ועל איך מייצרים סקר בכל יישוב. ראשי הרשויות, זה אפשרי. תרימו את הכפפה ותוציאו סיב מהאדמה.
אם בוחנים את התהליך לעומק יש פה מהפיכה תשתיתית, שלא נעשתה שנים רבות. מהפכה המקבילה לפריסת המוביל הארצי. מחברים את הפריפריה למרכז, מצמצמים פערים, מאפשרים לעבוד מהבית במהירות של ג'יגה ו-3 ג'יגה. היכולת של אזרח ישראלי לעבוד עם כל מקום בעולם, לחסוך בזבוז זמן על פקקים ולפתוח אפיקים כלכלים חדשים היא דרמטית".
ההשקה היום נותנת עוד חיזוק ורוח גבית לכתבה הבאה:
הכתבה מ-27.6.21 תחת הכותרת:
"חייבים לבטל את "חוק מתווה הסיבים" כי הסיבים נפרסים בקצב בלי החוק הזה!"
כותרת המשנה: "הקמת "קופת תמרוץ" במסגרת התיקון לחוק התקשורת בדצמבר 2020, שתשתתף במימון פריסת רשת מתקדמת (ואספקת שירות סיטונאי) באזורים בהם בזק בחרה שלא לפרוס רשת מתקדמת,
נועדה בזמנו, (לאחר ניצול הקואליציה הרעועה בממשלה הדו-ראשית של
נתניהו) לקדם 3 מטרות,
שכבר לא רלוונטיות להיום ולמחר: 1) לבנות מפלגה עבור השר
יועז הנדל, 2) להעביר כסף מהכיס של בזק לכיס של קבוצת סלקום, 3) להאדיר את שמו של סמנכ"ל בכיר לכלכלה, ד"ר
עופר רז-דרור, שינהל את כל התהליכים הללו.
המציאות הקדימה את כל התכניות של משרד התקשורת ולכן
יש לבטל את המתווה המושחת הזה" -
כאן.