בהיעדר תכנית ממשלתית מסודרת, בהיעדר מסמך מדיניות של שר התקשורת עם הקצאות תדרים וקביעת סטנדרטים ויעדים, ההתפתחות של "עיר חכמה" בישראל היא אוסף מקרי של "איים" חסרי כל קשר והגיון, "איים", שהם בזבוז משאבים ציבורי ללא כל כיוון ועתיד. זה רק "ספינים" של חברות הסלולר, שנתקעו מאחור.
מאת:
אבי וייס, 15.2.17, 10:50
ניתוח: כשבזק השיקה את שירותי "עיר חכמה" במודיעין, מה שלא היה אלא "הצגה" אחת גדולה ללא המשך וללא שום כוון מוגדר,
ציינתי שאי אפשר להמשיך לנהל את מדינת ישראל בשיטת החלטורה, שתוביל לשפיכת כסף ציבורי בלי סוף, על הפתרונות
הלא נכונים בתחום "עיר חכמה", עיר האמורה להיות מבוססת של
תשתיות מתקדמות של IoT.
במציאות שלנו, יש מעט מאוד ראשי ערים בישראל המבינים מה זו "עיר חכמה" ואיך צריך להתניע ולנהל את הפרויקט האדיר והחשוב הזה, לכלל התושבים בעיר.
עשרות ראשי ערים (מעל ל-30) יצאו לכנס האחרון של
ערים חכמות בברצלונה שבספרד, אבל רובם הציגו שם לא יותר מאשר "הצגה" (כלומר: "ישארבלוף"), על מה שהם עושים בתחום. לרובם, לא היה צל צילו של מושג מה ההבדל בין דור 2 לדור 3 לדור 4 ולדור 5 ומה ההבדל בין M2M ל-IoT (הם לא לבד בבורות הזו. זה די מזכיר את צמרת משרד התקשורת).
זו בדיוק הסיבה מדוע חברות הסלולר בישראל יכולות "למכור" לראשי הערים הללו את שירותי ה-M2M של דור 2 או דור 3 שלהן, שירותים מאוד ותיקים, מוגבלים וישנים, בעטיפה חדשה כביכול של "עיר חכמה" ו-IoT.
זה גם לא מקרי, שההשקה האחרונה של
סלקום של "עיר חכמה" נעשתה בערים: כפר-סבא, צפת ונהריה. המשותף ל-3 העיריות הללו: אפס (Zero) השקעה ביזמות ובעולם ההייטק הישראלי. הצמרת של שתיים מהעיריות הללו (כפר-סבא וצפת) מבלה בימים האחרונים בחדרי החקירות במשטרה (כך פורסם בכל כלי התקשורת), ולא פלא, שבדיוק שם "מוכרים לוקשים" לתושבים במסווה של "עיר חכמה".
יתרה מכך: ישראל היא
המדינה היחידה בעולם, שיש בה פטנט של "חברות סלולר ללא אנטנות אבל עם תדרים ושיש להן רישיון של חברת סלולר" (ולא רישיון MVNO, מה שהן למעשה). סלקום אמורה להיות המשענת התשתיתית של 2 "ישראבלופים" כאלה: מרתון (אקספון-018) [שהיא לא רק חברה בלי אנטנות ועם תדרים, גם לקוחות ורשת פנימית אין לה], וגולן טלקום.
כך, שה"ישראבלוף" הוא חלק בלתי נפרד מההוויה של עולם הסלולר הישראלי, המתנהל ב"יקום מקביל" ממה שנעשה בעולם (יש פירוט בתחתית המאמר, מה קורה ברחבי בעולם, בחברות סלולר, שלא מכירות את המושג "ישראבלוף" ומתקדמות במהירות וברצינות, גם בתחום "העיר החכמה").
חברות הסלולר הישראליות הן
האחרונות המתאימות לספק שירותי "עיר חכמה" בישראל, מהסיבות המרכזיות הבאות:
- החברות מספקות שירותים על תשתיות תקשורת מיושנות, שלא שודרגו שנים ולא עברו לתשתיות תקשורת בענן ובכלל הן לא שמעו על טכנולוגיות SDN/NFV ו-Mobile Edge Computing. כל אלה הם בסיס לשירותי "עיר חכמה", שנעשים בענן תקשורת, מה שאין לחברות הסלולר בישראל וגם לא ידוע מתי יהיה (אם בכלל).
- חברות הסלולר נתקעו ברשתות איתותים ישנות, של המאה שעברה, שלא מתאימות בכלל לעידן החדש של "עיר חכמה".
- חברות הסלולר נתקעו מאחור ב-IPv4 ולא עברו ל-IPv6, שהוא הבסיס לשירותי "עיר חכמה" לעשור הקרוב. על חשיבות IPv6 לנושא ה-IoT ראה גם כאן וכאן.
- מערכות הליבה של חברות הסלולר (מערכות תוכנה ותווכה המרכזיות) נתקעו הרחק בעבר ולא התקדמו אפילו מילימטר לעידן הענן, שהוא בסיס לשירותי "עיר חכמה". אין גם מועד להתקדמות (אם בכלל) בחברות הסלולר הישראליות בתחומים הללו.
- חברות הסלולר הישראליות בכלל לא מוכנות ל-5G, שזו התשתית של "עיר חכמה" העתידית. על חשיבות פריסת 5G ל"עיר חכמה" - כאן וכאן. למי שבמקרה שכח, 2 חברות סלולר מתוך ה-3 בעלות תשתיות סלולר (פלאפון וסלקום), בכלל לא סיימו לפרוס דור רביעי בישראל ומה שיש להן זה דור רביעי "נכה" וחלקי (15 מגהרץ במקום 20 מגהרץ). "ככה לא בונים חומה".
- אין לחברות הסלולר הישראליות כל תשתית של Offload (לרבות ב-WiFi) בשום מקום ברחבי הארץ וגם לא ידוע אם יהיה (אם בכלל). תשתיות Offload הם בסיס חיוני לשירותי "עיר חכמה" בערים אורבניות צפופות.
בעולם, יש הצלחה יפה ופריסה של שירותי "עיר חכמה" מהכיוון של 2 סוגי חברות תשתיות תקשורת, שמספקות בסיס להתנעת ויישום שירותים ל"עיר חכמה": חברות סלולר ובזק מתקדמות (לרוב בתקני LoRa, חלק בתקני LTE-M) וחברות תשתית עצמאיות דוגמת: Sigfox, חברת Neul שנרכשה ע"י Huawei
ו-Ingenu (יש עוד כמה קטנות יותר) בתקנים דומים או מתחרים.
לא מכירים את ההתפתחויות הללו בארץ, כי בארץ כמעט הכל "ישראבלוף". על ההבדלים בין הטכנולוגיות של Sigfox ו-Ingenu אפשר לקרא בלינק בתחתית הכתבה. זה כרגע הנושא הכי מסעיר בעולם של רשתות ל"ערים חכמות", סיפור שלא שמעו עליו בכלל באיזה מקום בישראל.
היות ולא נעשתה שום עבודת מטה בתחום זה במשרד התקשורת הישראלי, אין מסמך "מדיניות" משר התקשורת (או מהממשלה), אין קביעת תקנים ומפרטים מחייבים, אין חלוקת תדרים, אין קביעה של רמות הגנה (הגנת סייבר והגנת הפרטיות) ואין למעשה כלום (למעט ספינים והצהרות חסרות שחר של מנכ"ל המשרד, שלמה פילבר, בתמונה משמאל), התחום הזה ימשיך להתפתח בישראל בכאוס אחד גדול, בטכנולוגיות של המאה הקודמת, בלי שום חזון ותכנית מסודרת לעתיד..
יש בישראל מספיק ידע ומומחים (שלא לדבר על שפע של חברות הזנק), אבל אין "הכוונה מלמעלה" ו"יד מכוונת" מקצועית ורגולטורית. כך, שהמצב הקיים הוא של "איש הישר בעיניו ייעשה", בדיוק כמו שקורה ממש כעת בערים כפר-סבא, צפת ונהריה.
יש בעולם מלחמת תקנים בתחום תשתיות ה-IoT ל"עיר חכמה" בין: LPWAN, LoRa, NB-IoT ,LTE-M ויש עוד תקנים (דוגמת RPMA) המתפשטים בשוק העולמי. חייבים לקבוע (לאחר שימוע ציבורי מתאים), מה יהיו התקנים המובילים והמאושרים בישראל, אחרת ישראל תהיה אוסף של "איים",
ללא כל קשר ביניהם. כך, בהיעדר אחידות ועמידה בתקנים ציבוריים ובינ"ל ברורים, גם הפתרונות שיש -
יקרים יותר, פתרונות קנייניים
הלוכדים את המשתמשים ב"חתונה קתולית" לספק הפתרון.
פרוייקט "עיר חכמה", שהושק לאחרונה בקריית הטכניון בחיפה (
כאן) הוא דוגמה יפה לארגון אקדמי, שהולך קדימה, בתקנים, שהוא חשב לנכון לעצמו כמתאימים לצרכי הקמפוס החיפאי (שימוש בתדרים חופשיים ובטכנולוגיית פריסה בתצורה של Mesh). זה לא אומר, שכך יעשו כולם, או שזו התצורה המומלצת לכולם. לעניות דעתי הלא מחייבת, הפתרון שמומש
בסינגפור, הוא הדגם הרצוי גם כאן בישראל.
יש כמה עיריות (דוגמאות בולטות: תל-אביב, שמובילה את התחום בישראל, עם תכניות עבודה, מפרטים מסודרים, מכרזים וכיו"ב ורעננה), שיודעות מה צריך לעשות ולפי איזה תקנים וטכנולוגיות צריך להתקדם, והן אכן מתקדמות (אם כי די מאחור, מול הנעשה בעולם). יש עוד כמה רשויות מקומיות עם התחלות די יפות (דוגמת ראשון לציון, ירושלים, מודיעין). אולם, רוב הרשויות המקומיות בישראל מתנהלות בכאוס אחד גדול ו"נופלות טרף" לספינולוגים, דוגמת חברות הסלולר פלאפון וסלקום (פרטנר בינתיים שותקת...), שמוכרות להן טכנולוגיות של "דור 2" או לכל היותר "דור 3" במסווה של "חדשנות" ל"עיר חכמה".
זו בכלל לא "עיר חכמה", זו "עיר טיפשה" שתשלם ביוקר על חיבורי סלולר וטכנולוגיות של דורות סלולר ישנים שפג תוקפם, מזמן. אין "תחתית לבור", שנופלים אליו רוב תושבי ישראל, בגלל אזלת היד המתמשכת של השלטון, שאמור היה לפתח את התחום החשוב הזה, לכיוון הנכון.
מידע מקצועי נוסף בתחום "עיר חכמה":