מנכ"ל פלאפון חשף (מה שלא הופיע במצגת שהופצה לתקשורת) נתוני מדידה של Speedtest המצביעים על כך, שביצועי הרשת של פלאפון החל ממאי 2017 ועד סוף 2017 הם טובים ומהירים פי 2 ויותר (!) מביצועי הרשתות המתחרות: סלקום ופרטנר-הוט-מובייל (PHI). שתי החברות המתחרות בפלאפון לא הגיבו לנתונים הללו. הצגת הנתונים וניתוחם.
מאת:
אבי וייס, 21.2.18, 20:36
ב-19.2.18 חברת פלאפון "פתחה את שעריה" ב-2 אירועים גדולים (הראשון הוקדש לכלי התקשורת והשני לשותפים ולבכירי עולם התקשורת בישראל) וחשפה את פתרון ה-IoT החדש שלה (
מפורט כאן), כולל תצוגה של פתרונות מתקדמים עם כל שותפותיה למהלך הזה (כולל גם כמה סטארטאפים וגם חברות ענק דוגמת: IBM, אריקסון, טליט ו
אלביט מערכות).
במסגרת מסיבת העיתונאים, מנכ"ל פלאפון,
רן גוראון (בתמונה משמאל) הציג מצגת מאוד נרחבת (
מצויה כאן למתעניינים), שמפרטת את כל ההכרזה והשיקולים של פלאפון לכניסה לעולם ה-IoT, כיצד היא עושה זאת ומה היא מציעה לצרכנים (פרטיים ועסקיים), כבר כעת.
אולם, סלייד אחד הוסף למצגת ולא נמצא במצגת, שנמסרה לתקשורת, והסלייד הזה הוסף (כך לדברי מנכ"ל פלאפון, שאמר לי זאת בעצמו), כדי לסתור את מה שאני פרסמתי לאחרונה ב-2 כתבות הנוגעות לביצועים של רשת פלאפון (
כאן ו
כאן).
היות והסלייד הזה לא חולק לאיש, פשוט צילמתי את המסך, שעליו הוצג הסלייד הזה ע"י מנכ"ל פלאפון. צילום המלא של המסך מצוי למטה בתחתית הכתבה, וממנו גזרתי את הצד הימני שלו, שהוא החלק החשוב ביותר לצורך הכתבה כאן, והנה הצילום של המסך:
על פי הנתונים, שהוצגו כאן, שרת המדידה של
Speedtest, שהוא כלי המדידה המקובל ביותר בעולם למדידת ביצועי רשתות תקשורת בכלל וסלולר בפרט (שרת הנמצא בידי כל חברות התקשורת הגדולות בישראל וגם אצל כמה ISP), החל מתחילת מאי 2017 ועד סוף 2017, התפתח
פער עצום בביצועים בין רשת פלאפון לרשתות המתחרות: רשת סלקום (שעליה רוכבים כמה ספקים סלולריים אחרים דוגמת גולן טלקום ו-
We 4G), ורשת פרטנר (שזו למעשה רשת PHI המשותפת לפרטנר ולהוט-מובייל).
על פי הנתונים המוצגים בסלייד, ברשת פלאפון המהירויות בהורדה (שזה המדד הכי חשוב למדידה של הביצועים ברשת סלולר) נעות ממחצית 2017 בין 40 ל-50 מגה ואף יותר בממוצע, בעוד שברשת פרטנר באותה תקופה זה סביב ה-25 עד 30 מגה וסלקום בכלל נפלה לרמת ביצועים של 15 עד 25 מגה.
כלומר:
בחצי השני של 2017 הרשת של פלאפון מהירה ביותר מכפליים מהרשתות המתחרות בה.
פניתי לקבל את תגובות החברות המתחרות ולא הצלחתי לקבל, לא שלא ניסיתי. גם לא קיבלתי מהן נתונים, שסותרים את מה שמנכ"ל פלאפון הציג בסלייד הזה.
האם הנתונים הללו נכונים ואכן רשת פלאפון היא המהירה ביותר בישראל, מהמחצית השנייה של 2017?
כרגע, בהיעדר נתונים אחרים מ-Speedtest ומהחברות המתחרות,
אכן כן.
ההסבר של מנכ"ל פלאפון נשמע גם הגיוני:
שהשדרוג של רשת פלאפון ל-MIMO 4X4 היא הסיבה לפער בביצועים (שכן מתחרותיה של פלאפון, טרם יישמו טכנולוגיה זו ברשתות שלהן בפריסה נרחבת, כמו שפלאפון מבצעת באמצעות אריקסון).
אולם, הסלייד הזה מעלה גם
כמה סימני שאלה מאוד מעניינים:
- בסלייד מוצגים רק נתוני מכשירי אייפון, כשידוע, שבישראל יש מכשירים אחרים (מבוססי אנדרואיד), שנפוצים יותר בידי הלקוחות של עולם הסלולר בישראל.
- מדובר במדידה של שרת אחד של פלאפון בפ"ת ולא בנתוני כל שרתי Speedtest המצויים בכל רחבי הארץ (פלאפון יכולה לרכוש את הנתונים מ-Speedtest ולא ידוע אם עשתה זאת).
- מוצגים נתונים של תאריכים ספציפיים בכל חודש ולא את כל רצף התאריכים לאורך כל הזמן (או דגימה של תאריכים קבועים בכל חודש). לא נראה איזה היגיון בדגימת התאריכים המופיעים במדידות המוצגות.
כרגע, בהיעדר נתונים אחרים,
אין ספק, למרות כל השאלות, שהצגתי כאן (ויש עוד שאלות),
שאכן רשת פלאפון היא המהירה ביותר בישראל, לפחות לפי שרת המדידה הממוקם באזור פתח-תקווה ומודד את כל המכשירים הסלולריים (מכל החברות), של משתמשי הסלולר, שמבצעים בדיקת מהירות ב-Speedtest מהסמארטפון שלהם, וביצעו את המדידה הזו מול השרת הזה בפתח-תקווה. הבחירה בשרת המדידה נעשית אוטומטית בתוכנה והבחירה של השרת אינה תלויה בחברה בה רשום המשתמש המודד את המהירויות. מעטים מתערבים בבחירת שרת המדידה, גם מפני שזו פעולה טכנית באפליקציה, שלא מוכרת למשתמש הסלולר הממוצע.
האם יש עוד משהו מעניין, שלא היה במצגת של מנכ"ל פלאפון שחולקה לעיתונאים?
כן. בהחלט. זו השאלה, שהעליתי
במאמר כאן, על הכאוס בעולם ה-IoT בישראל ושאלתי במאמר למי יש רישיונות והיתרים לספק שירותי IoT בישראל. ובכן, לפי מה שבדקתי, פלאפון עברה את כל ההליך הנקרא "תיק שירות" (מהלך רגולטורי של הוספת שירות חדש לרישיון קיים) וקיבלה אישור לשירות הזה ממשרד התקשורת.
לכן פניתי להנהלת משרד התקשורת ושאלתי:
"האם החברות פרטנר (
כאן) וסלקום (
כאן), שכבר הכריזו על אספקת שירותי
IoT בטכנולוגיות
NB-IOT ו-
CAT-M (מכונה לעיתים גם בשם:
LTE-M) קיבלו עדכון לרישיון שלהן ("תיק שירות"), לשירותים החדשים הללו?"
תגובה לא קיבלתי. לא שציפיתי לקבל.
בכאוס, שנמצא משרד התקשורת היום, כנראה גם אין מי שייענה לי...
אז עוד שירות ללא רישיון - זה "כסף קטן", לעומת שאר המעשים הבלתי חוקיים וללא רישיון בהיקף מזעזע, שמתקיימים בשוק התקשורת הישראלי בעשור הנוכחי, מצד לא מעט חברות תקשורת.
בתצלום: המסך המלא של הצגת נתוני פלאפון כרשת המהירה בישראל: