מאת: מערכת Telecom News, 08.09.13, 20:00
ראשונים לדווח: מרבית האפליקציות הבודקות רמות שכרות אינן מדוייקות. אפליקציות אלכוהול בתחום הבידור מעודדות שתיה מופרזת וחלק מהאפליקציות לקידום בריאות בתחום האלכוהול מטעות.
צוות חוקרים מ-Burnet Istitute Centre for Population Health במלבורן אוסטרליה, בראשותה של ד"ר Megan Lim, פרסם תוצאות מחקר, במסגרתו נבדקו לראשונה אפליקציות בתחום האלכוהול כולל אפליקציות לבדיקת אלכוהול בדם (BAC).
נבחנו 500 אפליקציות מחנות האפסטור של אפל ומחנות גוגל פליי. בסריקה ראשונית, 36 נמצאו לא רלבנטיות כי לא מיקדו על אלכוהול, 52 לא היו זמינות יותר להורדה או לא כבר התאימו ללסמארטפונים ו-28 היו אפליקציות זהות-כפולות. לכן, המחקר הקיף 384 אפליקציות כדלקמן:
50% (192) אפליקציות בנושא אלכוהול בתחום הבידור.
39% (148) אפליקציות לבדיקת BAC (רמת אלכוהול בדם).
11% (44) אפליקציות לקידום בריאות בנושא אלכוהול או להפסקת שתיה.
64% מהאפליקציות לאנדרואיד היו אפליקציות בחינם. מנגד, 65% מהאפליקציות באפסטור של אפל היו בתשלום.
מתוך 192 אפליקציות הבידור שעסקו באלכוהול, 67 (35%) היו משחקי שתיה, 60 (31%) היו מתכונים להכנת משקאות אלכוהוליים, 17 (9%) היו אפליקציות לאיתור מקומות ממכר של אלכוהול, ושאר 35 (18%) האפליקציות היו מטעם חברות האלכוהול, או הכילו בדיחות על אלכוהול, רינגטונים הקשורים באלכוהול או עצות להתמודד עם חמרמורת (האנגאובר). האפליקציות מהסוג הזה היו נפוצות יותר בחנות אפל (61%) לעומת חנות גוגל (39%).
מתוך האפליקציות לקידום בריאות או הפסקת שתיה, 23 (53%) סיפקו מידע על השפעות אלכוהול על הגוף, על חוקי אלכוהול וכד', ו-20 (47%) היו אפליקציות "טיפוליות" בתחום הטיפול המוטיבציוני והטיפול בהיפנוזה לסיוע בהפסקת שתיה ובגמילה מאלכוהול. אלה, שעסקו בהיפנוזה, השתמשו באודיו כדי לעודד את המשתמשים להירגע תוך השמעה של מסרים נגד שתיית אלכוהול. אולם, חלק מהאפליקציות הללו נמצאו מטעות. למשל, אפליקציה בשם Drink Thin הוגדרה כאפליקציה בתחום "הבריאות והכושר הגופני" אך היא מעודדת את הבריאות ואת ההפחתה במשקל ע"י שתיית יותר אלכוהול...
אפליקציות הבידור בתחום האלכוהול היו פופולריות בין הצעירים. צעירים מורידים יותר אפליקציות המעודדות שתיה (של משחקי שתיה, מתכונים, מיקום מקומות ממכר) לעומת אפליקציות להפחתת שתיה ונזקיה. אפליקציות של משחקי שתיה מעודדות צריכה מופרזת וקשורות לתוצאות שליליות של שתיית אלכוהול.
מתוך 148 האפליקציות לבדיקת רמות אלכוהול בדם (BAC), נעשה שימוש במחקר ב-98 אפליקציות. זאת מאחר, שהסתבר בסריקה נוספת, ש-50 אפליקציות לא היו אופרטיביות, או היו כפולות. מרבית אפליקציות ה-BAC היו באנדרואיד (68%) לעומת אפל (32%).
94% מהאפליקציות דרשו הכנסת נתונים על מין, משקל ומספר מנות משקה.
בנוסף, 68% דרשו מידע גם על משך זמן השתיה, 15% דרשו גם גיל, 7% דרשו גם מידע על צריכת מזון או מים ו-4 אפליקציות בקשו מידע על פעילות גופנית שנעשתה לאחרונה.
40% מהאפליקציות למדידת BAC מדדו משקאות עפ"י תכולת אלכוהול בנפח (למשל, משקה בכמות 100 מ"ל עם ריכוז 10% אלכוהול), 31% התייחסו ל"מספר מנות", 19% בדקו לפי סוג המשקה האלכוהולי והנפח שלו (למשל, 2 כוסות בירה), ו-14% התיחסו ל"מנות סטנדרטיות". 15 אפליקציות אף התיימרו לבדוק BAC בשימוש בסריקת טביעת אצבע או בבקשה מהמשתמשים לנשוף על הסמאטרפון שלהם...
מהמחקר הסתבר, שהאפליקציות לבדיקות BAC הניבו קשת רחבה של תוצאות מ-0.0001 (כלום) עד 0.91 (ריכוז בדיוני בו האדם כבר מת מזמן). זאת, ללא קשר למצב האמיתי. לדוגמא: צעיר בן 18 שתה 5 מנות משקה במשך שעתיים. בשטח, במדידה על ידי מכשיר נשיפה, היה לו בסופו של דבר ריכוז אלכוהול בדם של 0.03. כאשר הוכנסו נתוניו לאפליקציות ה-BAC, התקבל שיעור ממוצע של 0.148. אפליקציות שדרשו יותר נתונים, נתנו מידע שהתקרב יותר לערך הנכון, אך עם זאת, היה עדיין רחוק מאד ממנו.
כלומר, התוקף של מרבית האפליקציות לבדיקת BAC הוא בדיחה, ואין להן כל לגיטימציה מדעית. הכנסת נתונים זהים פעמיים לאותה אפליקציה הובילה במקרים רבים לתוצאות שונות. מאחר, שמרבית האפליקציות לא מאפשרות הכנסת מידע הולם ומלא, הן לא נותנות הערכה הגיונית של מצב השכרות. אלה שצריך במסגרתן לנשוף על הסמארטפון לא עובדות כלל, כי הן נתנו BAC אקראי לאחר כל נשיפה ללא קשר למציאות...
כאמור, השונות הרבה הבין האפליקציות לבדיקת BAC נובעת:
1) מאי התייחסות שלהן למכלול המידע ההכרחי כדי לחשב במדויק את ה-BAC. לא מספיק לספק מידע על מין ומשקל. צריך לתת מידע נוסף כמו גיל, גובה, משך השתיה, סוג מזון שנצרך לפני השתיה ובמשך זמן השתיה, כמות מים שנצרכה, כמות משקאות מוגזים שנצרכה, סוג המשקה האלכוהולי שנצרך, ריכוז האלכוהול שבו, כמות המנות ועוד. ככל שהאפליקציה איפשרה הכנסת נתונים רבים יותר, כך היא הייתה מדוייקת יותר.
2) חוסר סטנדטיזציה של הצריכה.
3) צורת חישוב שונה או פגומה.
לכן, יש חשש גדול, שנעשה באפליקציות בתחום האלכוהול שימוש כצורת בידור, שמעודדת צעירים לשתות במקום להפחית את כמויות השתיה ואת הסיכונים הגלומים בה. יש חשש גדול, שהמשתמשים באפליקציות הללו ינהגו לאחר שתיה בלי קשר למצב השכרות האמיתי. יתר על כן, יש אפליקציות שאף מספקות זמן ספציפי בו המשתמשים יכולים כבר לנהוג, אך אינן מפרידות בין מדינות ובין המגבלות על הכמות המותרת בחוק בנהיגה במדינות השונות, ולכן הן מטעות ומוטעות מלכתחילה. למרבה המזל, במחקר נמצא, שצעירים טענו, שהם מפקפקים לגבי הדיוק של האפליקציות הללו למדידת BAC, אך הצעירים הללו לא ידעו כלל, שמלכתחילה, רבות מהאפליקציות אפילו לא מנסות להיות מדוייקות.
|