מהיום כל יישוב יוכל להקים רשת אינטרנט אולטרה מהיר (סיבים) משלו
מאת:
מערכת Telecom News, 14.10.20, 09:44
המהלך יאפשר פרישה באופן מיידי של תשתיות אינטרנט בפס רחב בכל יישוב קטן שירצה בכך, ללא צורך להמתין לפרישה של החברות הגדולות. בכך תתאפשר חדירה קלה לשוק לשחקנים חדשים קטנים.
עדכונים בסוף הכתבה.
משרד התקשורת יצא
במדיניות חדשה שתגשר על הפערים בין פריפריה למרכז ותאפשר ליישובים קטנים ומרוחקים להתחבר לתשתיות אינטרנט אולטרה מהיר כבר עכשיו. השינוי במדיניות יוביל להסרת חסמים ומאפשר לשחקנים קטנים (לוקאלים) להיכנס לשוק התקשורת ולהציע את שירותיהם בפרישת תשתית אינטרנט אולטרה מהיר.
המהלך יאפשר פרישה באופן מיידי של תשתיות אינטרנט בפס רחב בכל יישוב קטן שירצה בכך, ללא צורך להמתין לפרישה של החברות הגדולות. בכך תתאפשר חדירה קלה לשוק לשחקנים חדשים קטנים ולתושבים במקומות מרוחקים ותיווצרנה יותר אפשרויות, דבר שיבטיח שיפור ברמת השירות וברמת המחיר.
משרד התקשורת מפרסם היום החלטה לשינוי במדיניות הרישוי, לגבי מפעילים חדשים המבקשים לספק שירות תשתית גישה לאינטרנט מהיר בפס רחב. מהות השינוי היא צמצום החסמים העומדים בפני חברות קטנות, שברצונן לספק שירות זה, באופן שיפתח תחום חדש לחלוטין לתחרות בשוק התקשורת – פרישה "מקומית" של טכנולוגיה מתקדמת, ויאיץ באופן את פרישת התשתיות המתקדמות ביישובים קטנים, באזורי פריפריה, אזורים כפריים ואזורים המאופיינים בבנייה נמוכה, שלא התחברו לתשתית אינטרנט אולטרה מהיר עד כה.
המדיניות החדשה מאפשרת לחברות, שתעמודנה בתנאי הרישיון, לספק את השירותים באמצעות כלים טכנולוגיים מגוונים: סיבים אופטיים, גלים מילימטריים ועוד, מבלי להבחין בין האמצעים השונים לכך.
ביישום רפורמה זו, המשרד שואף להגדיל את התחרות ולהאיץ את פרישת התשתיות באזורים בהם הכדאיות הכלכלית לפרישה אינה משמעותית כמו בערים גדולות ובבניינים רבי קומות.
המדיניות החדשה מאפשרת תשתית פס רחב גם באמצעות רישיון מיוחד, ולא רק באמצעות רישיון כללי כפי שהיה נהוג בעבר. במסגרת הרישיון המיוחד, בהתאם למדיניות החדשה, יינתנו השירותים לעד 8,000 משקי בית ו-800 מנויים עסקיים.
כמו כן, תינתן הקלה באגרות ותוקטן הערבות הבנקאית. כיום הדרישות לקבלת רישיון אחוד מותאמות להיקף פעילות רחב ולמגוון גדול של שירותים באופן היוצר חסם כניסה משמעותי לספקי שירותי תקשורת קטנים ובינוניים המבקשים להתחיל אם פעילותם באופן מצומצם. התיקון המוצע יאפשר למבקש הרישיון להציג הון עצמי של מיליון ש"ח וערבות בנקאית של 100,000 ₪, שתינתן בעד הרישיון.
תנאים אלה יצמצמו באופן משמעותי את החסמים העומדים בפני חברות ויעודדו כניסה של שחקנים ומשקיעים חדשים לתחום.
יועז הנדל, שר התקשורת: ״הרפורמה תאפשר לספק לבתים רבים ברחבי הארץ את השירות המתקדם, המהיר והטוב ביותר ובזמן קצר. יישובי הגבולות והמרחב הכפרי יוכלו להנות כבר עכשיו מאינטרנט אולטרה מהיר ולא להיאלץ להמתין עשור. לאורך שנים שוק תשתיות התקשורת רוכז ע"י מפעילות גדולות. המהלך, שנכנס לתוקפו היום, יכניס תחרות בריאה ויאפשר כניסת שחקנים חדשים לתחום. בימים אלה עלינו לפעול בגמישות להסרת חסמים באופן שיאפשר להאיץ פרישת תשתיות אינטרנט מהיר בכל נקודה בארץ".
לירן אבישר בן חורין, מנכ"לית משרד התקשורת: "המדיניות החדשה תביא את בשורת האינטרנט האולטרה מהיר לכל מקום בארץ מוקדם מהצפוי. המהלך מאפשר הזדמנות לגשר על זמן ומרחב, באופן שישובים מרוחקים עם כדאיות כלכלית נמוכה, שלא נמצאים בסדר עדיפויות גבוה בתוכנית הפרישה של החברות הגדולות, יוכלו לנצל את המהלך ולחבור לספקי שירות מקומיים ולפרוש תשתית אינטרנט מהיר בכל מקום בארץ ולהנות מהצמיחה ומהפירות הכלכליים והחברתיים שטכנולוגיה זו מאפשרת תוך זמן קצר".
הערת מערכת: ניתוח ההחלטה יהיה
בכתבה נפרדת.
יצויין שתגובתי לשימוע (תגובה נוקבת
המצויה כאן), כרגיל במשרד התקשורת, לא נלקחה בחשבון, בשום היבט.
הדבר היותר תמוה, ש
גדעון שטרית בשימוע שפרסם, בכלל לא מזכיר, אפילו לא ברמז,
שיש כבר את סוג הרישיון החדש, שהוא מציע, וזה
קיים במשרד התקשורת
מאז 2004 (
הנה זה כאן, אם הוא משום מישהו שכח), רישיון המספק
בדיוק מה שהוא "מחפש" בשימוע החדש, לרבות: "הגנת ינוקא" למפעיל תקשורת חדש, פשטות בהוצאת הרישיון, עלויות זניחות להוצאת הרישיון, כמות לקוחות קטנה, משך זמן מוגבל. הכל יש.
כך, מאז 2004, לא מעט חברות קיבלו רישיון כזה במהלך השנים. לכל היותר, היה צריך לעדכן את המסמך מ-2004, לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות והרגולטוריות שהיו מאז, זה הכל.
זה לא מקרי, שיש כעת
התעלמות מוחלטת מסוג הרישיון שנקרא "רישיון לניסוי שיווקי", שעומד מאחוריו, מאז 2004 ועד היום. הרישיון המוצע החדש, למעשה, נועד להנציח את ה
כאוס בשוק התשתיות לאינטרנט, בערך כמו מה שיש, ולא מאתמול, בכמה כפרים בצפון ו"להלבין" עבריינים ועבירות.
בנוסף, לא מעט פריסות של סיבים נעשו במשך השנים בכל רחבי הארץ תחת הרישיונות של
נס"ר ו
נס"ר עצמי. רשימת בעלי הרישיונות הללו נמצאת
כאן ו
כאן, וניתן היה להרחיב את הרישיונות הללו בקלות ללא כל צורך בשום שימוע, כך שהרישיונות הללו גם יתאימו לכפרים ולכל יישובי הספר, ליישובי יו"ש והפריפריה וכיו"ב (ולא רק לקיבוצים, למושבות, למתחמים ולארגונים גדולים, כמו שהיה עד היום).
עדכון 15.10.20:
א. בשונה מפעמים קודמות, שני עיתונים "לא אכלו את הלוקש" של הספין של צמרת משרד התקשורת בנוגע לרפורמה המדומה הזו וכתבו במפורש שהרפורמה הזו נועדה בראש וראשונה ל"
הלבין עבריינים", לא פחות:
1.
גד פרץ ב"גלובס" -
כאן.
2.
ארז רביב ב-Davar1 -
כאן.
ב. בזק שיגרה הודעה לבורסה (
כאן) על הרפורמה הזו וציינה בהודעתה: "החברה לומדת את מסמכי ההחלטה, יחד עם זאת על פני הדברים, החברה סבורה כי בנסיבות מסוימות החלטת השר עלולה להביא לפגיעה אפשרית בעסקי החברה בהיקפים אשר החברה אינה יכולה להעריך בשלב זה."
עדכון 14.1.21: פורסם
כאן ע"י
יהודה קונפורטס ב"אנשים ומחשבים" (כותרת בלבד): "ניסוי ראשון מסוגו בישראל: הקמת רשת תקשורת ייעודית לערים חכמות.
את הניסוי מוביל מרכז השלטון המקומי, שיצא בקול קורא לחברות להקמת רשת המבוססת על פרוטוקול התקשורת LORA ● אם הניסוי יוכתר בהצלחה, ואם משרד התקשורת ישחרר את התדרים, הוא יהפוך לקבוע."