למה חשוב לא ללכוד את הלקוחות בשירותי הענן ואיך עושים את זה?
מאת: אבי וייס, 8.4.17, 19:45
מנהל שירותי הענן של IBM בישראל חושף את החידושים של עולם שירותי ענן בישראל לפלחי שוק שונים: מסטארטאפים בתחילת דרכם ועד חברות הענק המסורתיות הוותיקות, תוך מתן דגש לגישה, שהכול פתוח ויש לתת חופש הבחירה ללקוחות. הפוך מההתנהלות של IBM בעשורים הקודמים.
"אנו מעוניינים לתת ללקוח חופש בחירה ויכולת תנועה בין עננים", מתאר דרור פרל, מנהל קבוצת הענן, IBM ישראל. "מי שמפתח ומשתמש בענן שלנו יכול לעבוד בשפות פיתוח רבות, כי הגישה שלנו היא לא ללכוד את הלקוחות. הלקוח שלנו לא נדרש לבחור בין כלים ויישומים, שילכדו אותו. הנושא הזה מאוד חשוב לנו והוא משימה בעדיפות עליונה עבורנו, כי זה חלק מההתנהלות האסטרטגית שלנו בענן. זו אסטרטגיה שונה לגמרי ממה שהכרת את IBM בעשורים קודמים, בעידן המיינפריים".
קיימתי ראיון בלעדי עם דרור פרל (בתמונה משמאל), כדי לשמוע על החידושים הטריים בשירותי הענן המוצעים לפלחי השוק השונים בישראל, מסטארטאפים בתחילת דרכם ועד חברות הענק המסורתיות הוותיקות.
שאלה: תחום הטיפוח של הסטארטאפים הוא "בייבי" שלך. מה אתם עושים כיום בתחום זה?
דרור פרל: "אנו פעילים בתחום הסטארטאפים בישראל ב-2 מסלולים:
א. הפעילות החדשה היא בעולם הסטארטאפים לעולם ה-eHealth, בו אנו משתפים פעולה עם: פיטנגו, אימפקט1, מדטרוניק ובית-חולים רמב"ם. אנו נפתח חממה, שזכתה להכרה ע"י 'הרשות לחדשנות' ונריץ בה כ-80 סטארטאפים במשך 8 שנים.
התכנית שלנו היא חלק מתכנית החממות של הרשות לחדשנות וקרויה MindUP אני חבר במועצת המנהלים של החממה הזו, שתמוקם במת"ם בדרום חיפה. החממה תושק ביולי שנה זו.
ב. פעילות האקסלרטור IBM Alpha Zone, תכנית שנולדה ב-2014 ביוזמה שלי, וסיימנו לאחרונה את המחזור החמישי. אנו כעת בעיצומה של ההרשמה למחזור השישי.
האקסלרטור Alpha Zone הוא בבחינת 'סמן ימני' לאקסלרטורים רבים בשוק ובשנתיים, שאנו מריצים את התכנית, היא התבררה כמודל מוצלח מאוד. העיקר: היזמים מקבלים חשיפה ללקוחות שלנו ברחבי העולם ומקדמים את הפתרון שלהם על המערכות שלנו ללא עלות. כיום, IBM מתכננת להקים אקסלרטורים דומים לזה, שהוקם בישראל, במקומות נוספים בעולם".
שאלה: מה IBM מציעה בשירותי הענן שלה?
תשובה: "שירותי הענן של IBM הם עסק ענק של מעל ל-13 מיליארד דולרים מכירות בעולם כולל בישראל, שירותים הכוללים הכל: IaaS, PaaS, SaaS, וכל התצורות של עננים ושירותי ענן.
מה שמייחד אותנו, שאנו דוגלים בפתיחות והיא כוללת 2 תפיסות עולם חשובות:
Open Governance.
OpenStack.
המשמעות: אנו נגד 'לכידת לקוחות'. בדיוק הפוך מהמתחרים שלנו.
אנו מספקים גם ענן פרטי, גם ענן ציבורי וגם ענן היברידי מלא, שמיועד ללקוחות הנמצאים תחת רגולציה חזקה, שצריכים עננים מקומיים ואנו מאפשרים להם מענה גם בענן ציבורי, תחת המגבלות ותצורת ההפעלה של ענן פרטי.
בענן הציבורי אנו מציעים גישה למעל ל-50 Data Centers ברחבי העולם, שמופעלים בתקנים המחמירים ביותר, כולל מענה לכל הרגולציות הקיימות והעתידיות, עם רמת אבטחה של הקצה העליון.
כמעט כל הארגונים והעסקים, שנמצאים בישראל ויש להם פריסה בינלאומית, הם לקוחות שלנו. כמעט כל ה-ISV הנמצאים בישראל הם לקוחות שלנו ובוחרים את השירות ב-Data Center הקרוב ביותר ללקוחות הקצה שלהם.
בעולם היזמות, יש לנו מאות סטארטאפים, שהם לקוחות שלנו, שחלק ניכר מהם משתמש בשירותי ה-PaaS שלנו לצורך הפיתוח וייצור חדשנות.
כל לקוח בענן יכול לקבל מעל ל-150 שירותי שונים בענן, מה שמכסה את כל התחומים החל ממובייל, דרך שירות קוגניטיבי (באמצעות ווטסון), שירותי AI, שירותי בלוקצ'יין (Blockchain) התופסים לאחרונה תאוצה וכלה בשירותי IoT ועוד. הכל רץ בתקן הפתוח Cloud Foundry.
אנו מספקים תמיכה מלאה לקונטיינרים (Containers) ולתקן הקוד הפתוח לניהול קונטיינרים - Kubernetes. כשהתחלנו ליישם את הקונטיינרים ראינו, ששימוש ב-Kubernetes מספק כמה יכולות ניהול טובות יותר למפתחים, כולל התאוששות טובה יותר ותזמון נכון של משימות ועומסים ולכן הלכנו גם לכיוון הזה.
פתרון ה-PaaS שלנו תומך בכל העולמות החדשים, שאנו מכירים. אני לא מכיר בשוק ספק ענן, שגם תומך ב-Cloud Foundry וגם ב-Kubernetes. כל זה מהווה תוספת לשירות הענן הוותיק שלנו והמוכר היטב לשוק - BlueMix, שזוכה להצלחה רבה גם בישראל".
שאלה: מה יחסכם להתפתחות האחרונה בשוק שירותי הענן לכיוון של ה-Lambda?
תשובה: "אנו הולכים בדיוק לכיוון הזה, אבל במסגרת הגישה שלנו, לא ללכוד את הלקוחות. יש לנו מוצר, שהוא Serverless, שנקרא OpenWhisk. השירות עצמו נקרא IBM Bluemix OpenWhisk.
היתרון הגדול של הגישה הזו: לא צריך Web-Server. זה תחום חדש לגמרי אצלנו. אנו כל הזמן בוחנים טכנולוגיות חדשות הקיימות בשוק ואם הטכנולוגיות הללו טובות ויש יכולת ליישם אותן בקוד פתוח, אנו מיישמים אותן אצלנו בשירותי הענן".
שאלה: מהם היתרונות של המערכת החדשה הזו (OpenWhisk) שלכם?
תשובה: "זו מערכת יותר פונקציונלית מול Lambda ומספקת הרבה יותר יכולות. מלבד זאת, זה קוד פתוח והכי חשוב, זה נכתב מעל מערכת Apache, שהיא מערכת הרבה יותר חזקה וכמובן פתוחה.
בישראל יש לנו כבר דוגמה יפה של התנסות חיובית במערכת הזו. במחזור האחרון של האקסלרטור Alpha Zone, הצענו לסטארטאפים לעבור לפתח את הפתרון שלהם עם OpenWhisk. 7 מתוך 8 הסטארטאפים באקסלרטור בחנו את כל האופציות הקיימות בשוק ובחרו מאוד מהר לעבור לפתח ב- OpenWhisk. זה היה אימוץ מהיר ומאוד מוצלח של הטכנולוגיה החדשה הזו.
בגלל שאנו מאוד חזקים בשוק חברות הענק, לדוגמה בשוק הבנקאות, אני מאמין, שהשימוש בכלים הללו יתפשט לכל רובדי השוק גם בשימוש בעננים פרטיים וסגורים. היכולת לפתח מהר בכלים החדישים ביותר, גם בענן פרטי, מספקת את השקט הנפשי הנדרש להנהלות, שמחפשות פתרונות מהירים וטובים לאתגרים מולן הן ניצבות כיום".
שאלה: מה קורה בשוק שירותי הענן בישראל?
תשובה: "בפלחי השוק של עולם ההייטק אנו מאוד חזקים, במיוחד ב-ISV, כמובן בסטארטאפים ובחברות, שאין להם כל מחסום לעבור לענן.
בתחום של הגופים היותר ותיקים ומוסדיים, יש המון עננים פרטיים וכעת מתחילים לראות מעט מעבר לעננים היברידיים. עדיין הרגולציה בישראל בתחום הענן מאוד חוסמת את ההתפתחות, מול מה שקורה בעולם.
אני סבור ומאמין, שהרגולציה תצטרך למצוא את הדרך ולפתוח את החסמים. הפתרונות שיש לנו בענן הם מאובטחים לא פחות ואולי יותר מעננים פרטיים סגורים. אין גם חשש להוצאת מידע מחוץ לענן ומחוץ לישראל. אפשר לענות על כל מגבלה".
שאלה: למה שהמוסדיים יעברו לעבוד בעננים ?
תשובה: "אנו מספקים ללקוחות שלנו את היכולת לעבוד בעננים מנוהלים, בשירותים מנוהלים, ברמת האבטחה הגבוהה ביותר הקיימת בשוק והעונה לכל הרגולציות המחמירות הקיימות בעולם.
לפני כשנה וחצי רכשנו חברה אירית בשם Blue Box, שהמוטו שלה: Private cloud as a service והיא מספקת לשוק פתרונות בגישה של OpenStack, כך, שאפשר להריץ פתרון מקומי פרטי בענן מקומי ובענן היברידי, והלקוח מקבל את יכולת הניהול של ה-OpenStack, מה שמספק לו יתרון ענק.
השירות נקרא IBM Bluemix Private Cloud. זו בשורה חשובה לשוק כי עד היום הטיפול והניהול של OpenStack היה ממש לא פשוט".
שאלה: אילו עוד חידושים יש לכם בענן?
תשובה: "לאחרונה נכנסנו חזק יותר לעולם ה-Object Storage. אתה יכול לראות את זה כתחרות ל-S3 של אמזון. רכשנו חברה בשם Cleversafe, שמסוגלת לטפל בנפחי מידע של 400 טרה-בתים מעלה בכל שיטות האחסון ובמיוחד בגשת Storage-as-a-service.
זה מאפשר שירות הנקרא COS (ר"ת: Cloud Object Storage), שמאפשר אחסון וגיבוי בענן מקומי, ענן ציבורי או בענן היברידי.
אנו נמצאים בעידן בו כמות המידע הנאגר מכפילה את עצמה כל שנה והיכולת לאגור את המידע האדיר הזה היא בגישת ה-COS. זה עוזר ללקוח עם עשרות פטא-בתים של מידע לגדול ללא הגבלות ולגבות פטא-בתים בלילה אחד. הפתרון הזה מאפשר זמינות גבוהה של המידע וגם גיבוי ושרידות מוחלטים. הסוד טמון בכך, שהכול מוטמן באובייקטים, שניתן לפרוס אותם במהירות בענן.
חברת המחקר Frost & Sullivan בחנה את פתרון COS שלנו מול פתרון S3 (המחקר נמצא כאן למתעניינים) והשורה התחתונה של חברת המחקר: IBM Cloud Object Storage Dedicated Service delivered 1.9x higher “read” throughput and 3.3x higher “write” throughput than S3
גישה מוצלחת חדשה נוספת, שיש לנו בשירותי הענן: אנו מסוגלים לספק ללקוחות Bare Metal. זו מכונה ממשית, שרת ממשי ולא מכונה וירטואלית בענן. זה נותן יתרון במצבים מסוימים וללא מעט ארגונים זה עונה לדרישות המחמירות שלהם, במיוחד בעבודה תחת עומסים. יש לנו כבר כמה לקוחות ישראלים, שהבינו את הכיוון הזה והם יכולים לקבל מכונה של ממש ב-2 דקות ולהלביש עליה, נניח שירות של VMware, מאוד בקלות. זה מאפשר גם יכולת יותר מהירה לשתף נתונים ולהניע נתונים בין עננים, תוך כדי הפעילות, במיוחד תחת עומסים של פעילות משתנה".
שאלה: מה החלום המקצועי שלך?
דרור פרל: "אני מקווה ומאמין, שהשוק הישראלי יאמץ את תפיסת הענן במהירות יותר גבוהה. בעולם משיגים אותנו ויש עדיין המון חסמים להתפתחות הזו בישראל.
אני מקווה, שנוכל להסיר את החסמים הללו בשוק הישראלי. זו משימה, שעדיין לא השלמתי אותה והיא מעסיקה אותי לא מעט.
לעומת זאת, משימה אחרת, שהייתה חלום של בעבר, כבר הוגשמה בהצלחה ואני גאה בה: תחום טיפוח הסטארטאפים ע"יIBM . אני כעת חולם ובטוח, שנוכל לשכפל את ההצלחה הזו מכאן לרחבי העולם".