בצל הקורונה, קשה להאמין, אבל במקום לדאוג לציבור במצב החירום, שאנו נמצאים בו, עקב מגפת הקורונה, עוסק "יו"ר קליקת אוהדי סלקום ושות' בצמרת משרד התקשורת" במתן עוד הטבות לחברות הסלולר ודאגה למצב הפיננסי של בעליהן. ככה זה כשאנרכיסטים חסרי מצפון וכיוון וגם שלומיאלים וחסרי אחריות, מנהלים את תחום התקשורת בישראל.
מי שלא קולט את המצב, מכרז ה-5G - מת. מקורונה... מועד ההחלמה בשיטת "תחיית המתים" - עדיין לא ידוע.
כרגע, "גלים מילימטריים", WiGig (גרסה מתקדמת של WiFi), וחיבורי סלולר רחב פס 4G או 4.5G לנתבים ביתיים, למשל, הם פתרון מעשי אפשרי, לעת החירום הזו, כתחרות לפס הרחב של בזק והוט, לנזקקים לרוחבי פס לביתם. כאשר לגבי בזק יש פתרון מיידי, זמין ומהיר.
עדכונים חשובים בסוף הכתבה.
מאת:
אבי וייס, 13.3.20, 08:20
אנו נמצאים במצב חירום מבחינה רפואית, מגפה המובילה למצב חירום בכל התחומים, בעיקר הכלכליים.
ענפים שלמים עומדים בפני השמדה ופשיטת רגל מוחלטת, ביניהם ענפים השייכים לשוק התקשורת (למשל מי שעוסק בהפקות ועוד מאות ואולי אלפי עצמאים ועוסקים זעירים, שיש סביב תעשיית התקשורת, לרבות הטלוויזיה, המדיה, ההפקה והפרסום).
במקום להכריז על מצב חירום במשרד התקשורת,
להוציא הנחיות התנהלות והתנהגות (כנגזרת מהוראות משרד הבריאות), לכל עובדי ומנהלי שוק התקשורת, לשלוח צוותים מהמשרד לכל רחבי הארץ ולכל הסקטורים של שוק התקשורת - שהתקשורת היא צורך חיוני עבורם ולבדוק את הצרכים שלהם, במקום להעלות שאלון צרכים מקוון, לכל אלה התקועים בבית, בין בגלל הבידוד ובין שהם נדרשים כעת
לעבוד מרחוק, עסוק
בדיוק כעת, "יו"ר קליקת אוהדי סלקום ושות' בצמרת משרד התקשורת",
נתי כהן, בתמונה למעלה משמאל, מי שהתגלה לאחרונה גם כ"
יו"ר השיטה הלסציליאנית" (לכאורה),
בחיפוש פתרונות להקלות כלכליות בהוצאות חברות הסלולר בתחום רמת מתן השירות לציבור.
מדהים איך משרד התקשורת נפל בידי 2 שלומיאלים ורשלנים
בדרגת חומרה גבוהה: שר ש
לא יודע מה תפקידו ונוהג בהפקרות מוחלטת, מול האחריות המיניסטריאלית המוטלת עליו, בתוקף תפקידו כשר, ומנכ"ל שחושב, שהוא עובד ומקבל את משכורתו מבעלי חברות הסלולר, דוגמת סלקום \ IBC.
לכן, שלחתי ביום 12.3.20 את השאלות הדחופות ביותר הבאות לשר התקשורת,
דודי אמסלם (בתמונה משמאל) ולידיעת צמרת משרד התקשורת:
"הנדון: למי משרד התקשורת דואג - בימים טרופים אלה של מגפת הקורונה?
שלום רב,
פורסם
בכלכליסט: "בגלל הקורונה:
הקלות לחברות התקשורת בזמן המענה. לפי הערכת מצב שקיים מנכ"ל משרד התקשורת
נתי כהן, בשל התפשטות הנגיף, עשויות חברות תקשורת
לקבל הקלות בזמני המענה ללקוח, העומדים עתה על שש דקות"
1. זה מה שמדאיג את מנכ"ל משרד התקשורת כעת? המצב הכלכלי של בעלי חברות הסלולר?
2. מתי הוא (וכל משרד התקשורת)
יפסיק לעבוד בשירות חברות הסלולר ויתחיל לעבוד בשירות הציבור, שמשלם את שכרו והתנאים הנלווים למעמדו כמנכ"ל?
3. אם המצב בארץ מדאיג (ואכן הוא מדאיג), מדוע המנכ"ל לא קורא לנציגי הציבור המוסמכים (ויש הרבה, אנשים רציניים ואחראיים, שמייצגים את הציבור, בסקטורים השונים של המשק), כדי
לשמוע מהם הצרכים של הציבור בשעה זו ולקבל החלטות בנוגע
לצרכים של הציבור (במובחן מהצרכים הכלכליים של בעלי חברות הסולר)?
4. מתי שר התקשורת
יתחיל לנהל את משרד התקשורת, במקום להיות
נגרר אחרי מנכ"ל, שעובד בשירות בעלי חברות הסלולר ודואג לאינטרסים הכלכליים שלהם (
במקום לאינטרסים של הציבור)?
אודה לתגובה דחופה
".
תגובה טרם קיבלתי, ככל שאקבל תגובה, אעדכן בהתאם. קוראינו כבר יודעים - שתגובה לא אקבל, די ברור למה.
כך,
במקום לדאוג לעם ישראל וצרכיו, מנכ"ל משרד התקשורת,
נתי כהן, מתעסק עם הקלות ב
חוק 6 הדקות, כדי להוריד הוצאות לחברות הסלולר... פשוט לא ייאמן.
זה כאוס המחייב חקירה, על "הפרת אמונים" מצד צמרת משרד התקשורת, שמועלת שוב ושוב בכל התפקידים והאחריות הציבורית והאישית של ראשיה.
אלה לא עובדי מדינה. פשוט מזעזע.
אני יכול למלא כאן דף שלם של נושאים ומעשים שצמרת משרד התקשורת יכלה ויכולה לנקוט, בשעת חירום זו - לטובת הציבור, בכל תחומי התקשורת, אבל ממילא כל מה שאכתוב, ייפול על "אזניים ערלות" ומוח אטום ומוטה להקשבה רק לבעלי ומנהלי חברות הסלולר, דוגמת סלקום \ IBC.
אולם, נושא אחד, די ברור לי, (גם בלי להריץ צוותים, בלי לפרסם שאלונים, בלי לקיים דיונים וכיו"ב), שהוא
צורך דחוף, שניתן לקדם אותו במיידית וזה הצורך בפס רחב יותר לבתים רבים בישראל,
במיוחד לבתים בהם עובדים מרחוק.
די ברור לי, שכמעט כל מי
שעובד כעת מרחוק,
לא מקבל את רוחבי הפס, שהיו לו במקום העבודה הקבוע שלו, ולא מקבל את התנאים הנדרשים כדי לבצע עבודה מרחוק יעילה ואפקטיבית. מאות אלפי מובטלים כעת מאונס (למשל בעולמות התעופה, הספורט, הבידור, האוכל והתיירות), נשארים בבית וזקוקים לפס רחב, להתעדכן, ואולי כדי למצוא עבודה חלופית. מאות אלפי סטודנטים (מעל ל-300 אלף), שנאלצים כעת ובחודשים הקרובים ללמוד מרחוק, זקוקים לרוחבי פס, שלא נדרשו להם קודם. גם אלה התקועים כעת בבית בגלל הבידוד מהקורונה, מעוניינים בעוד רוחבי פס (למשל לצרכי צפייה בבידור מעל רשת האינטרנט). בנוסף, יש כעת יותר אנשים בבית המשתמשים בו זמנית ובמקביל בפס הרחב, וגם הם
לא מקבלים מענה מספק.
את הבעיה הזו
אפשר לקדם בכמה צעדים מעשיים ומידיים, שלא דורשים שום חקיקה, שום חקיקת משנה, שום שימועים ושום דבר היכול להפריע למהלכים ולצעדים הללו, רק
החלטות מהירות לטובת האינטרסים של הציבור, שזקוק לעוד רוחבי פס בבית:
א.
להוריד את כל המגבלות על בזק (במיוחד לגבי טכנולגיות מסוג: G.fast, VPLUS, 35B), ולדרוש מבזק, שהעדיפות לשדרוגים יהיו עבור כל אלה העובדים מהבית (אפשר להסתפק בהצהרה של הלקוחות, על טופס ההזמנה של השדרוג, שהם עובדים מהבית).
ב.
לשחרר את תחום התדרים ובמיוחד תחום התדרים החופשי של
גלים מילימטריים ולאפשר
מיידית לכל ספק, שמעוניין בכך, לפרוס שירותי פס רחב בגלים מילימטריים לבתים באוויר, לעשות זאת במהירות מרבית בשיטה הרגולטורית הבאה: מי שיש כבר רישיון תקשורת (דוגמת רישיון אחוד, רישיון ISP, רישיון מפ"א, רישיון רט"ן, רישיון MVNO וכיו"ב) - יקבל היתר לפריסה מיידית, דרך עדכון הרישיון הקיים, ללא צורך ברישיון חדש, וספק חדש, שמעוניין להיכנס לתחום זה, יקבל היתר מהיר לפריסה בפרוצדורה של "
רישיון ניסוי שיווקי" לעד 10 אלף לקוחות קצה, לשנה.
במקביל יש להוריד את כל המגבלות של ה-Wifi גם בתחומי ה-Outdoor וגם בתחומי השירות ולספק תדרים נוספים ל-WiFi בתחומי
ה-60 גיגהרץ, מה שמכונה בשם
WiGig, השם הטכני של השירות הזה הוא
802.11ad. אין שום סיבה שספקי תקשורת דוגמת MVNO ואחרים, לא יספקו שירותי WiFi ציבוריים לבתים. יש מדינות שזה להיט, למשל
בסינגפור.
אופציה נוספת לעולם ה-
WiFi היא
פתיחת תחום ה-6 גיגהרץ ל-WiFi, בתקן
802.11ax, כמפורט
כאן.
מי שלא קולט את המצב, מכרז ה-5G - נראה
מת. מקורונה... מועד ההחלמה בשיטת "תחיית המתים" - עדיין לא ידוע. כרגע, "גלים מילימטריים", WiGig וחיבורי סלולר רחב פס 4G או 4.5G לנתבים ביתיים, הם פתרון מעשי אפשרי, לעת החירום הזו, כתחרות לפס הרחב של בזק והוט, לנזקקים לרוחבי פס לביתם.
ג.
לפנות לשר האוצר, להוריד את כל המכסים והמיסים על
ציוד קצה מהיר (כל החברות תצגנה דגם אחד עד שניים לפס רחב מהיר, קווי, או סלולרי, או אלחוטי, שהן מבקשות הורדת המיסים מעל ציוד זה), הורדת מיסים מיידית למשך 3 חודשים. כך שהחברות תקבלנה תמריץ
לשדרג לקוחות עם
ציוד קצה וציוד רשת התומך בקצבים גבוהים יותר (והכוונה כאן, כמובן, לא רק לבזק, אלא גם להוט, לחברות הסלולר ולספקי שירותי הגלים המילימטריים, שיקומו בעקבות הסעיף הקודם שהצעתי).
אני משוכנע, שיש קוראים, שיכולים להעלות עוד רעיונות טובים ומהירים, לצעדים רגולטוריים נמרצים והכרחיים, בזמן החירום בו אנו נמצאים, בהקשרים של כל תעשיית התקשורת, שחלקים ממנה עשויים להתמוטט ולפשוט רגל ממש בקרוב, בעיקר בתחומי המדיה.
בנוסף, על הממשלה להחליט כבר כעת (לכל המאוחר בישיבת הממשלה ביום א' הקרוב), להורות על עידוד עבודה מהבית באמצעות רשת האינטרנט, תוך מתן הקלות רגולטוריות וכספיות מתאימות לכל חברות התקשורת בעלות רישיון, וכן מתן סמכות לשר התקשורת, או לשר אחר, בתחום שמות המתחם, ולרבות סמכות לאישור סיומות ישראל בעברית ובאנלית וכן סמכות למתן היתר הקמה והפעלה של המרשם הלאומי של שמות המתחם, דבר שבהכרח יוזיל מהותית עלות רישום שם מתחם בסיומת ישראל לכלל כ-250 אלץ בעלי שמות מתחם בישראל ויאפשר הוספה מיידית של מאות אלפי שמות מתחם. טיוטת "הצעת מחליטים" לממשלה כבר הועברת לשרים הנוגעים בדבר (ההצעה
נמצאת כאן, למתעניינים), רק צריך לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר הזו ולהתניע את הביצוע המיידי של ההחלטה הזו, מה שניתן לבצע תוך שבוע אחד, לכל היותר.
כדי לממש כל זאת, יש צורך
בצמרת אחרת לגמרי במשרד התקשורת. הצמרת הנוכחית מזמן הייתה צריכה ללכת הבייתה וכל יום שהיא עדיין על כסאה , הוא המשך הכאוס ואסון למדינת ישראל, תושביה ושוק התקשורת.
עדכון 13.3.20, 09:15: "התפתחות
דרמטית במשק: נציב שירות המדינה מתכוון לפרסם הנחיות למצב חירום,
שתורונה לעובדי המדינה לעבוד מהבית".
ההחלטה הזו, ככל שתתקבל בקרוב,
מחריפה את הצורך
בטיפול חירום מיידי, בנושא רוחבי הפס של עבודה מרחוק, כולל הוצאת הנחיות ברורות ממשרד התקשורת וגופים מקבילים (כמו יחידת הסייבר הממשלתית,
שכבר עשתה זאת, בצורה מאוד ברורה ומקצועית), להתנהלות בעבודה מרחוק מהבית, לרבות סיכונים לדליפת מידע, סיכוני התקפות סייבר, הגנה על תכנים לילדים ובני נוער הנשארים בבית וגולשים סביב השעון - בגלל שהם תקועים בבית, וכיו"ב.
המון עבודה
שצמרת משרד התקשורת לא עשתה, בגלל שהיא
עסוקה כל הזמן בחיפוש אחר
עוד הטבות לחברות הסלולר,
במקום לדאוג לציבור. עדכון 16.3.20, 21:30: רוה"מ הודיע על מעבר למצב חירום במשרדי הממשלה.
עדכון 13.3.20, 22:00: פורסם
כאן ב-Business Insider שחברות התקשורת הגדולות בארה"ב: חברות בזק, חברות כבלים וחברות ISP, סה"כ כ-15 חברות, פנו ל-FCC, הרגולטור האמריקאי לתקשורת, שיאפשר להן
להמשיך ספק שירותי פס רחב, גם ללקוחות שלא שילמו את דמי השירות החודשיים לרבות אלו שלא יוכלו לשלם עבור הפס הרחב בחודשים הקרובים את החשבון החודשי, בגלל שהם תקועים בבית, בגלל משבר מגפת הקורונה.
היוזמה של חברות התקשורת הללו קרויה בשם: "
Keep Americans Connected" וצוברת תמיכה והדים, גם מצד ה-FCC..
חברות התקשורת הגדולות בארה"ב יצאו ב"שחרור מגבלות" ארצי (
כאן) שכולל: אין הגבלת נפח גלישה סלולרית, אין הגבלת נפח גלישה קווית, כל שירותי ה-WiFi הציבוריים פתוחים וחופשיים לכל, בכל מקום, ללא כל מגבלה.
זה בדיוק סוג היוזמות שמשרד התקשורת הישראלי היה צריך ליזום - לטובת ציבור הצרכנים, במקום לעסוק בחיפוש הקלות רגולטוריות וכלכליות לחברות הסלולר, תוך דאגה רק לאינטרסים הצרים של בעלי ומנהלי חברות הסלולר. .
כבר בשבוע שעבר היה צורך להודיע
שחברות התקשורת לא תנתקנה איש, שמשום המצב לא שילם את החשבון החודשי שלו (חברת החשמל כבר קיבלה החלטה זהה בשבוע שעבר, בהחלט אפשר ללמוד ממנה, ואפשר ללמוד מה נעשה בארה"ב).
עדכון 15.3.20, 12:00: באיחור רב, פורסם
כאן ש"
אמסלם הורה על הקמת חדר מצב במשרד התקשורת". למה זה לא קרה בשבוע שעבר? לא ברור. מהן ההחלטות של חדר המצב הזה בראשות השר? גם לא ברור.
שלומיאליות, שליפות מהמותן ורשלנות ברמה הכי גבוהה.
עדכון 16.3.20, 10:00: משרד התקשורת
פרסם כאן סוף סוף את היערכותו לחירום, היערכות שהחלה באיחור רב. מדובר בהודעה
סתמית וטפשית ביותר, ריקה מכל תוכן ממשי, אוסף סיסמאות וספינים, בעיקר משום שהיא מתייחסת
רק לצרכים של חברות התקשורת
ולא לצרכים של הציבור במדינת ישראל.
זאת, כאילו משרד התקשורת זה "הוועד המנהל, ועד העובדים וארגון הלוביסטים של חברות התקשורת" ולא
הרגולטור הממשלתי לתקשורת - של
תושבי ישראל.
דוגמה טריה
לחוסר התפקוד המוחלט של המשרד הוא בכתבה הבאה: "
משרד התקשורת פנה לחברות הסלולר וביקש את התייחסותן לעצירת הניידות". משרד ממשלתי רגולטורי דוגמת משרד התקשורת, שמעוניין לעצור את ניידות המספרים, אמור לפנות בשאלות
לכיוון אחר לגמרי: לארגוני הצרכנים ולכל הגופים המייצגים את הציבור והצרכנים (יש לא מעט גופים כאלו). זאת, כי ניידות של מספרים היא
כלי צרכני שהמחוקק קבע בחוק התקשורת, בתקנות וברישיונות של החברות,
עבור הציבור. אין מה לשאול את דעת חברות הסלולר בנושא זה.
רק את הציבור.
פשוט אבדן דרך מוחלט, ברמה מחרידה ומזעזעת, של השר וצמרת המשרד. המנכ"ל חייב ללכת הביתה, כבר אתמול. מיידית. משק התקשורת של ישראל יתמוטט מהר יותר ממה שניתן להעלות על הדעת, בניהול של החבורה השלומיאלית, שמנהלת כעת את המשרד, חבורה שאיש מהם לא ניהל מעולם עסק ואפילו לא עסק זעיר לתיקון סמארטפונים, ואין לחבורה הזו צל של מושג, מה נדרש מהם כעובדי מדינה, במיוחד בשעת חרום חמורה שאנו נמצאים בה כעת.
עדכון 17.3.20 14:00: טירוף המערכות ממשיך ואף מתגבר. פורסם
כאן: "שר התקשורת
אמסלם זימן את מנכ"לי חברות התקשורת לפגישות". זאת, במקום להזמין קודם כל את נציגי הציבור, ולבחון עמם מהם הצרכים של הציבור בשעת חירום זו, ציבור שמשלם את המשכורת, הרכב, הנהג, הלשכה ושאר ההטבות של השר, ששכח לגמרי מה תפקידו כעובד ציבור, עובד מדינה ומשרת ציבור, במובחן כ"משרת את האינטרסים של בעלי חברות התקשורת", שזה מה שהוא עושה. בושה וכלימה למי שמינה אותו לתפקיד שר התקשורת.
18:00: סלקום פרסמה
כאן הודעה לבורסה על השפעות מגיפת הקורונה על החברה. מדובר
בהודעה פסימית ביותר עם השלכות חמורות על שוק התקשורת. חלק ניכר מעובדי סלקום נשלחים הבייתה לחל"ת, צפוי מחסור בחלפים (מה שיוביל לנפילות תקשורת), השקעות מבוטלות וכך הלאה. צפי הכנסות חמור, גם בגלל נפילת ההכנסות מנדידה (אין נסיעות לחו"ל ואין תיירות נכנסת) ונפילה מסגירת כל הסניפים בקניונים וכיו"ב. המצב הפיננסי של הקבוצה נהיה רע גם בגלל נפילות הבורסות בארץ ובעולם. בקיצור: התרחישים הכי פסימיים בהודעה אחת.
18:30: פורסם מאמר רציני ונוקב של
גדי פרץ בגלובס: "
מתקרבים לקריסה? ההסתגרות בבתים הביאה לזינוק בתעבורת האינטרנט". מומלץ לקריאה עד סופו.
עדכון 24.3.20, 12:00: הטירוף ממשיך. שר התקשורת החליט
לבטל את ניידות המספרים עד 6.4.20. השימוע ההזוי לנושא היה באמת הזוי,
כפי שחזינו, וההחלטות נמצאות
כאן ו
כאן. מה שמוכיח שיש תחתית מתחת לתהום, התהום ששוק התקשורת נפל בו ביוזמת ראשי משרד התקשורת, שר ומנכ"ל ועוד כמה "לוביסטים", שעובדים בשירות הטייקונים והכיס שלהם, במקום בשירות הציבור והאינטרס הציבורי. "הפרת אמונים" (לכאורה) ברמה בלתי נתפסת, דווקא במשבר בו אנו נמצאים.
עדכון 29.3.20, 23:00: משרד התקשורת הפיץ (
כאן ו
כאן) את היערכות ופעילות מרכז השליטה של משרד התקשורת. בכל המלל הטפשי והספינולוגי שיש בהודעה ובמצגת, חסר דבר אחד מרכזי:
היכן הציבור? היכן צרכי הציבור? מי בודק את צרכי הציבור? מי מייצג את צרכי הציבור?
אין דבר כזה. משרד התקשורת עובד רק בשירות הטייקונים. מזעזע.