מנכ"ל משרד התקשורת המריא לחלל החיצון כדי לקבל החלטות מנותקות ממערכת הכבידה של כדור הארץ הכוללות בתוכן שלל חוקים מעצבנים ומפריעים למהלך התקין של הכאוס הרגולטורי אותו הוא מנהל. חשיפת הכאוס (וכמה זה עולה לנו) המסתתר מאחורי ניהול התדרים של ישראל, שנחשף בגלל "הודעה לציבור" תמימה (כביכול) של פלאפון.
מאת:
אבי וייס, 29.4.17, 20:22
הסיפור של ניהול התדרים במדינת ישראל יכול למלא כרך שלם בוויקיפדיה (לא זו של טורקיה שנסגרה ע"י
ארדואן...). הסיפור העצוב הזה ממלא לא פחות מ-3 דוחו"ת חוזרים ונשנים של מבקר המדינה (שלא שינו מאומה). בקרוב נחשוף פרשה חדשה הנוגעת לציבור חובבי הרדיו בישראל, אבל הפעם נתמקד בסיפור של תדרי ה-LTE-A של פלאפון.
הסיפור הזה הוא פשוט "מערכון חוזר" של ההודעה המפוברקת הקודמת של משרד התקשורת, בעניין אישור הקצאת תדרים ל-PHI (רשת פרטנר והוט-מובייל),
שחשפנו כאן. אולם, הפעם העלילה שונה לחלוטין, כי היה כאן ניסיון ברור להסתיר את תהליכי קבלת ההחלטות הבלתי חוקיות.
לעלילה של הסיפור הזה היו כמה שלבים:
א. בשלב ראשון פורסמה (
כאן) הודעה תמימה (כביכול) מיום 23.4.17 של משרד התקשורת, הודעה בדבר סגירת רשת ה-CDMA של פלאפון. בהודעה כתוב, שפלאפון תפנה את התדר המשמש אותה לרשת ה-CDMA שלה [ציטוט]: "במגמה לטייב את מפת התדרים ולמנוע הפרעות ספקטרליות בין מערכות תקשורת שונות". משפט קצת תמוה ודי סתום, שלא מוסבר בכלל בהודעה. למה? זאת נסביר לקראת סוף הכתבה כשנעסוק ברשת "ניצן". בנוסף, לאתר משרד התקשורת לא עלה שום מסמך רשמי בחתימת המנכ"ל (או בחתימה של כל בעל תפקיד אחר), בעניין שמוזכר בהודעה לציבור הזו.
העיקר: אין בהודעת משרד התקשורת הזו
שום רמז (ואפילו לא עקיף) מה יקרה עם התדרים הללו (שפלאפון התבקשה לפנות בדחיפות) ומה פלאפון תקבל במקום זה (אם בכלל). הרי תדרים שווים המון כסף ומקבלים אותם במכרזים ומשלמים עליהם אגרות מאוד יקרות במשך השנים. כלומר: ההודעה של משרד התקשורת
הסתירה לחלוטין מה היו ההחלטות האמיתיות בעניין רשת פלאפון וניסתה להסתיר את האמת הזו.
ב. אולם, לא חלפו כמה דקות מפרסום הודעת משרד התקשורת (המדובר ביום 23.4.17) ופלאפון שלחה "הודעה לציבור", הודעה שפורסמה בכל כלי התקשורת וגם אצלנו (
כאן) ובה לפלאפון בכלל היה חשוב להדגיש דבר אחר לגמרי ממה שהיה בהודעת משרד התקשורת. פלאפון הדגישה בהודעתה,
שהיא קיבלה אישור להפעיל LTE-A ונושא סגירת רשת ה-CDMA שלה הפך לדי שולי בהודעתה.
גם בהודעת פלאפון אין הסבר מלא מהיכן יגיעו התדרים ל-LTE-A. שכן, פלאפון קיבלה במכרז התדרים ל-LTE רק 15 מגהרץ ואין לה שום שותפות עם חברות אחרות בעלות תדרים, כמו שיש לפרטנר ולסלקום. חוץ
מהכרזות חסרות כיסוי, לא היה לפלאפון פתרון של ממש
לבעיה הקשה שלה.
ההסבר והפתרון לבעיה נחשף
בגלובס: פלאפון תקבל 5 מגהרץ בתחום ה-1,800 מגהרץ על חשבון תדרים, שנשמרו לפלסטינאים וטרם נוצלו, זאת תמורת 1 מגהרץ בתחום ה-850 מגהרץ (תחום ה-CDMA של פלאפון שייסגר בקרוב מאוד), אותו תעביר פלאפון למשטרת ישראל. כ"כ לא ברור בכלל האם העלות של 1 מגהרץ שמוחזרת ע"י פלאפון כתוצאה מסגירת ה-CDMA שוות ערך כלכלי ל-5 מגהרץ שהיא מקבלת ל-LTE-A (כי לא היה שום שימוע ו\או מכרז, או איזה הליך כלכלי גלוי לעניין זה).
ג. החשיפה הזו עוררה "גלי הדף" בשוק התקשורת, שכן מנכ"ל משרד התקשורת (
שלמה פילבר, בתמונה למעלה משמאל), התעלה על עצמו ויצא לחלל החיצון, כדי להשתחרר מכוח הכבידה של החקיקה הקיימת בישראל, שמונעת ממנו לקבל החלטות כאלו.
שלמה פילבר כנראה הרגיש, שיש כאן משהו הדורש התייחסות מצדו, ולכן הוא השיב די מהר (ביום 23.4.17) בציוץ בטוויטר. כמה קל, במקום לעבוד לפי החוק ובגלוי, אפשר ב-2 שניות לצייץ בטוויטר ו"לחסל את המטרד".
הנה הציוץ של מנכ"ל משרד התקשורת בטוויטר, למי שפספס:
כלומר: עפ"י הציוץ של
שלמה פילבר, הכל בסדר. כל חברה,
שתבקש להשקיע ולעבור לדור 4.5 (הוא התכוון בוודאי ל-LTE-A
שזה לא דור 4.5. אבל נניח למנכ"ל משרד התקשורת,
שלא מבין מאומה בעולם התקשורת, אבל מבין מצוין בספינים), לפי הציוץ בטוויטר, אותה חברה
תקבל ממנו תדרים זמניים.
הבעיות המיידיות בציוץ הזה (מעבר לטעות בהגדרת הדור הטכנולוגי) הן:
1. אין למנכ"ל משרד התקשורת שום סמכות בעניין חלוקת והקצאת תדרים, זמניים או קבועים או בכלל.
2. אין שום חברת תקשורת, שצריכה לבקש מ
שלמה פילבר תדרים כדי ליישם LTE-A. זאת, כי
PHI (פרטנר והוט מובייל) כבר קיבלה אישור ומיישמת LTE-A בפועל וסלקום אך לאחרונה קיבלה אישורים להקים
רשת משותפת עם גולן טלקום ואקספון. כך, שלא חסרים גם לה תדרים ל-LTE-A.
3. שום דבר לא היה שקוף, כי אלמלא החשיפה, שמקורה בהודעה התמימה (כביכול)
של פלאפון, שהיא קיבלה אישור ממשרד התקשורת ליישם LTE-A, כלל לא היינו יודעים על תרגיל הקצאת והחלפת התדרים, שנעשה עימה. גם לא ידוע מה פלאפון משלמת (או תשלם) על התדרים הללו.
כלומר: מלבד התאריך בסוף הציוץ ושמו של
שלמה פילבר באנגלית בתחילת הציוץ (והצילום של תחילת הכתבה מגלובס),
אין אפילו מילה אחת נכונה בכל הציוץ שלו (שכולל 21 מילים), מהמילה ההראשונה ועד המילה האחרונה. פשוט מדהים.
ד. כנראה, שהציוץ של
שלמה פילבר לא עשה רושם על איש, גם מפני שבציוץ שלו אין כל רמז לתרגיל החלפת התדרים של משרד התקשורת שבוצע על ידו, אז באמצעות דובר משרד התקשורת,
נשלח ציוץ נוסף, הפעם במסלול ציוצים לגמרי אחר: ב-WhatsApp של קבוצת כתבי התקשורת של רוטר (ערוץ המכונה בשם "רוטרניק"). ההודעה הזו כבר מפרטת מעט יותר את התרגיל, שנחשף יומיים קודם לכן.
למי שפספס את ציוץ ההודעה של דובר משרד התקשורת, פשוט העתקתי אותה מ-WhatsApp והיא ניתנת
להורדה מכאן. ההודעה הזו צויצה ביום 25.4.17, אולם היא
לא עלתה לאתר משרד התקשורת ולא נשלחה במייל כרגיל לתפוצת ההודעות של משרד התקשורת וגם לא פורסמה ברבים, מה שמחשיד עוד יותר את כל התהליכים המתרחשים מאחורי הקלעים בפרשה החמורה הזו.
מה לא בסדר בהקצאת התדרים של שלמה פילבר ל-LTE-A?
את עיקר הטעויות והפיברוקים חשפתי כבר בהקצאה הקודמת בעניין PHI ואחזור על זה שוב כאן בקצרה:
- אין בישראל שום מסמך מדיניות (או כל מסמך רשמי אחר) הקובע, שיהיה בישראל LTE-A בכלל ובתדרים, ש-PHI ופלאפון משתמשות בהם בפרט. לכן, ההחלטות הטריות של שלמה פילבר (כאן, כאן וכאן), ניתנו ללא כל סמכות חוקית משום סוג.
- בנוסף, שלמה פילבר טוען באישורים, שהוציא תחת ידו, שהוא מאשר זאת לפי סעיף 28 של הרישיון [של פלאפון, הוט-מובייל ופרטנר], בעוד שסעיף זה מדבר רק על שינויים במיקום של האנטנות ופריסתן בשטח, ולא בתדרים ובטכנולוגיות (בזה עוסק חלק ג' ברישיון, המתחיל בסעיף 455). כלומר: "ישראבלוף" הזועק לשמיים.
- במכרז התדרים האחרון הוקצה לצרכים עתידיים של LTE-A תחום התדרים של 2,500 מגהרץ וצה"ל קיבל עשרות מיליוני ש"ח עבור התדרים הללו, שלא נעשה בהם כל שימוש, מזה כמה שנים טובות. לא בוצע שום שימוע ושום החלטה של שר תקשורת כלשהו (לא של בנימין נתניהו ולא של צחי הנגבי) כדי לשנות את החלטת שר התקשורת דאז (גלעד ארדן), שהחליט, שאלה התדרים, שישמשו ל-LTE-A.
- מסמך המדיניות האחרון, שיש במשרד התקשורת לעניין הקצאת תדרים, הוא בחתימת השר אריאל אטיאס מ-2009 (כאן), שבו הוקצו ל-LTE תחומי התדרים הבאים: 2,500 מגהרץ, 3,500 מגהרץ ו-3,700 מגהרץ. השר גלעד ארדן תיקן במעט את המסמך הזה כשקבע, ש-LTE-A יהיה ב-2,500 מגהרץ, בלי לקבוע או להוציא מסמך מדיניות חדש. כך, שבפועל מסמך המדיניות מ-2009 של אריאל אטיאס הוא התקף עד היום.
- מכרז התדרים ל-LTE יצא בסוף על תדרי ה-1,800 מגהרץ וצה"ל קיבל הרבה כסף כדי לפנות את תדרי ה-2,500 מגהרץ. משרד הביטחון דרש בהתחלה מיליארד וחצי ש"ח עבור פינוי התדרים, אבל בסוף הסתפק בכמה מאות מיליוני ש"ח, הסכום המדויק לא פורסם. הצבא פינה את התדרים במהירות והעביר אותם למשרד התקשורת (סה"כ רצועה די גדולה של 60 מגהרץ), והמשרד לא עשה בהם שום שימוש (הוסבר על ידי במאמרים רבים למה). בקצרה: זה נועד ליצירת "מחסור מדומה" של תדרים, ששירת כמה מטרות של "עבודה בעיניים", בו זמנית ובכלל זה: המצאת שיטת "שת"פ האנטנות" ויצירת מחסור בתדרים המוביל למחיר מופקע עבור התדרים שבמכרז.
לעניין תרגיל ההחלפה של התדרים עם פלאפון
נוספו עוד 3 פברוקים ובעיות רגולטוריות קשות:
- עפ"י פקודת הטלגרף האלחוטי (זה החוק המהווה בסיס להקצאת וחלוקת תדרים בישראל), מנכ"ל משרד התקשורת (שלמה פילבר) כלל אינו חבר ב"ועדת התדרים" (הוועדה המוסמכת להקצות תדרים בישראל). מי שעמד בראש הוועדה הזו (סמנכ"ל הספקטרום היוצא, נתי שוברט, בתמונה משמאל), עזב את תפקידו במסגרת "השינוי הארגוני" במשרד התקשורת ולא מונה לו מחליף (למעשה שמילה מימון הוא המחליף). אולם הממשלה היא המאשרת את שמות חברי ועדת התדרים ולא יצא שום מסמך של החלפת בעלי תפקידים. זאת, כי שמילה מימון אינו ראש אגף ספקטרום, אלא משנה למנכ"ל וראש אגף הנדסה, מה שדורש החלטת ממשלה חדשה בעניין הרכב ועדת התדרים, מה שלא קרה. רק לשם חידוד הנקודה הזו, עפ"י החלטת הממשלה שבתוקף, מנכ"ל משרד התקשורת הוא יו"ר "ועדת התדרים העליונה", ועדה, שמעולם לא התכנסה לשום דיון בשום נושא, בוודאי לא בעניין "תרגיל תדרי פלאפון". בנוסף, כל החלטות הממשלה בעניין שקיפות בתחום ניהול התדרים - לא יושמו (מדובר בהחלטות מ-2008. אנו כעת ב-2017, למי שלא שם לב). כך, שההחלטה של שלמה פילבר בעניין פלאפון נעשתה ללא כל הסמכה בחוק כלשהו שיש במדינת ישראל.
- אם לא די בכך, אין בשום חוק שום סעיף של תרגילי החלפת תדרים והקצאת תדרים זמנית, כמו שיש בהסדר שנעשה מול פלאפון.
- התדרים, שיינתנו ע"י פלאפון למשטרה ישראל, הם המשך לכאוס התדרים, לפיו משטרת ישראל קיבלה תדרים לרשת "ניצן" (שהפכה ל"רשת החרום הלאומית של ישראל") בתחום התדרים האמריקאי, במקום בתחום התדרים האירופאי. מדובר בטעות ענקית, שעלתה עד כה למשלמי המיסים בישראל מעל למיליארד ש"ח. כל הקריאות של אנשי מקצוע לשרים, שהיו מעורבים בהחלטות דאז (מתן וילנאי וגלעד ארדן) לבחון את ההחלטה על הקמת רשת "ניצן", נפלו על "אזנים ערלות". התוצאה: הרשת המשטרתית הזו מפריעה לכל המדינות המקיפות אותנו (ובכללן מדינות שיש לנו עימן הסכמי שלום דוגמת ירדן ומצרים), וההפרעות ההדדיות הללו מגיעות עד טורקיה, יוון וכמובן קפריסין, מדינות, שעובדות, כמובן לפי הקצאות התדרים של אירופה. הקצאת המגהרץ הבודד ע"י פלאפון למשטרת ישראל, לא תפתור את הבעיות של רשת "ניצן" בכלל. ההפרעות תימשכנה כל עוד לא תתוקן הטעות הכאוטית הענקית הזו, שאיש לא קיבל עליה אחריות.
שורה תחתונה:
בעולם הרחב, מזמן עברו
לדור 4.5 שהוא LTE-A Pro (עד 1 גיגה בערוץ היורד). במקום
להתקדם לכיוון דור 5 בסלולר, ממשיכים בישראל
לפרק אנטנות ו"
לעבוד על הציבור בעיניים" ב
תרגילים ובספינים חשאיים, שנחשפים פעם אחרי פעם, תהליכים בלתי חוקיים, שנעשים מחוץ לכל מסגרת רגולטורית מוכרת. לא פלא, שזה מצבנו מול ההתפתחויות המהירות הקיימות בעולם. במקום בו
רמיסת החוק היא הנורמה, שום דבר טוב לא יכול להיות מקודם ולהצליח.