אשר ביטון, מנכ"ל משרד הדיגיטל הלאומי, אך לאחרונה בכיר במשרד התקשורת, מגיב לפניית רפי הוידה (בכיר לשעבר במשרד התקשורת) בעניין הטיפול בתחום "שמות המתחם" (דומיינים), תחום מופקר לחלוטין ומופקע, שלא מוסדר בחקיקה בישראל, וטוען בנחרצות, שמשרד התקשורת הוא זה שאמור לטפל בנושא.
עדכון בסוף הכתבה.
מאת:
אבי וייס, 13.11.20, 11:00
נושא הדומיינים ("שמות מחתם") מככב רבות באתר זה ולאחרונה פרסמנו 2 חשיפות כדלהלן, שהן הרקע לחשיפה כאן:
רפי הוידה:
"חשוב להדגיש שוב ושוב, שמערכת האינטרנט בעולם כמו גם בישראל,
כוללת 3 מרכיבים: ספקי תשתית פיזית או אלחוטית ולרבות סיבים, ספקי גישה ותוכן, ורק בישראל - ספק יחיד של שמות מתחם בסיומת ישראל ללא הסדרה (מונופול בלתי מוכרז וללא כל בסיס חוקי, ששמו איגוד האינטרנט הישראלי).
מפליא אותי מאד, מדוע שר התקשורת,
יועז הנדל, לא מוכן לקבל אחריות על תחום שמות המתחם. לא שמעתי כל הסבר ממנו או ממישהו אחר בעניין זה.
ראוי, שכולנו נתגייס ונפעל בדחיפות לקבלת החלטת ממשלה, שתאפשר לשר אחר, שאולי כן מוכן לקבל אחריות לנושא, דוגמת השר במשרד הדיגיטל הלאומי, קבלת אחריות לתחום שמות המתחם ובמקביל ראוי, שתוכן הצעת חוק להסדרת שמות המתחם בישראל (או דרך תיקון חוק התקשורת, או דרך חקיקת חוק יעודי). הצעות חוק מוכנות קיימות כבר על השולחן.
להערכתי, תוך כשנתיים נוכל לסגור את הפער ונוכל להגיע למספר הדומיינים של שווייץ (2.5 מיליון שמות מתחם) בגישה הזו, שכולה מוכוונת לציבור, וזה יקדם את הכלכלה ויאפשר פיתוח מסחר אלקטורני, הקמת פורטלים ע"י בני נוער, תלמידים סטודנטים ועוד שימושים המתאימים לעבודה מרחוק ולמידה מרחוק.
בכל העולם, כולל בכל מדינות ה-EU, תחום הדומיינים מנוהל ע"י גוף ציבורי בפיקוח ממשלתי, או ברישיון ממשלתי, ולא ע"י עמותה פרטית, שמתיימרת להיות עמותה ציבורית - מה שהיא לא, עמותה עם פחות מ-200 חברים רשומים ומשלמים דמי חבר לעמותה, שעושה 'מה שבראש שלה' וגובה מחירים מופקעים על הדומיינים, ובנוסף לכך מחפה על אלפי בעלי דומיינים 'המקורבים לצלחת' שלא משלמים מזה שנים רבות, אפילו לא אגורה, ולכן אלו שכן משלמים, צריכים לסבסד אותם.
בארגון סנטר האירופאי יש 54 מרשמים לאומיים, שמוסדרים ע"י חוק המדינה, או ברישיון חוקי של הרגולטור המדינתי לתקשורת. המגמה היא לעבור לחוק מדינה, כמו שכעת נעשה בשווייץ (ברוב המדינות ב-EU יש מזה שנים חוק מדינה לתחום זה).
הוזלת הדומיינים והפיכתם להמוניים ונגישים לכל אחד, יכולות לקדם את הכלכלה ובמיוחד את המסחר האלקטרוני והפעילות של עסקים קטנים ושל עצמאים. זה מקדם את הלמידה וההתנסות של התלמידים כבר בגילאים צעירים בבניית אתרים ובטכנולוגיות האינטרנט, מגביר שקיפות, ובנוסף זה מאפשר יצירת מיתוגים לגופים ציבוריים, עירוניים וממשלתיים (למשל, לפי שם עיר, לפי שם אזור גיאוגרפי וכיו"ב), כמקובל בכל העולם, תחום, שלא החל בישראל בכלל, בגלל הניוון של התחום הזה בישראל במשך שנים.
חשוב לציין, שרשות המיסים פעלה בעבר למיסוי פעילות איגוד האינטרנט, בתחום הפעילות העסקית של העמותה, "מרשם" ו"מחלף", וטרם פורסמה החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים בנושא זה, מה שיכול להשפיע במידה מרובה על פעילות העמותה ותהיה לו השפעה ממשית על האיתנות הפיננסית של העמותה.
אם לא די בכך,
הטיפול בנושא שם המתחם בעברית .ישראל נתקע, בגלל היעדר בסיס חוקי לנושא. אני סבור, שיש לקדם את הנושא בדחיפות, בגלל הצרכים ההולכים וגוברים של שימוש באינטרנט בישראל, גם ובעיקר לצרכי עבודה ולמידה מרחוק
".
ביום 15.11.20,
רפי הוידה, שהוא, כאמור, בכיר לשעבר במשרד התקשורת, הציג בפני צמרת
משרד הדיגיטל הלאומי, בדיון מקצועי, שנוהל בראשותו של
אשר ביטון, (בתמונה משמאל),
עד לאחרונה בכיר במשרד התקשורת, את הבעיות החמורות הקיימות בתחום זה.
המצגת של
רפי הוידה נמצאת כאן במלואה.
לאחר דיון מקצועי מעמיק,
אשר ביטון, מנכ"ל משרד הדיגיטל הלאומי, השיב ל
רפי הוידה, שהנושא הזה מצוי באחריות משרד התקשורת (המשרד ממנו
אשר ביטון הגיע אך לא מכבר).
המכתב המלא של
אשר ביטון נמצא כאן - למתעניינים.
מתשובתו של
אשר ביטון, גזרתי את החלק החשוב ביותר הנוגע לנושא והוא מוצג כאן (לחיצה על התמונה מגדילה אותה):
בעקבות תגובה זו,
רפי הוידה פנה ביום 30.11.20 גם לאיגוד האינטרנט הישראלי וגם לשר התקשו
רת,
יועז הנדל, (בתמונה משמאל),
ולידיעת מנכ"לית משרד התקשורת,
לירן אבישר בן חורין, בזו הלשון:
"הנדון: קבלת אחריות שר התקשורת לתחום שמות המתחם בסיומת ישראל בישראל.
חה''כ ד''ר יועז הנדל – שר התקשורת
שלום רב,
א. בהמשך לפניותי הקודמות אליך לקבלת אחריות לתחום שמות המתחם בסיומת ישראל בישראל, נערכה בחינת הנושא במשרד הדיגיטל הלאומי.
ב. מצ''ב לעיונך נייר עמדה מ-29.11.2020, שהוכנה ע''י אשר ביטון - מנכ''ל משרד הדיגיטל הלאומי, לאחר שהצגתי בפניו את תחום שמות המתחם בעולם ובישראל.
ג. ראוי להזכיר שוב כי המצב הנוכחי בישראל אינו תקין ומחייב הסדרה מתאימה כפי שזה נעשה בכל העולם.
ד. ההסדרה נדרשת על מנת לאשר מי מנהל את המרשם הלאומי של שמות המתחם בסיומת ישראל בעברית - .ישראל ... !!!
ה. השאלה הנוכחית היא מי הגורם המוסמך להסדיר את שמות המתחם בישראל?...
ו. לפיכך, אני פונה אליך פעם נוספת בהצעה לקבלת אחריות לתחום שמות המתחם בישראל ... מצ''ב הצעת החוק והצעה להחלטת ממשלה.
ז. אודה להיענותך ואישורך לקבלת פנייתי.
בברכה,
רפי הוידה
העתק: ראש הממשלה, ראש הממשלה החליפי, שר הדיגיטל הלאומי, היועץ המשפטי לממשלה, מבקר המדינה".
תגובה טרם התקבלה. נעדכן את קוראינו בהמשך, לגבי ההתפתחויות בנושא חשוב זה.