חממה טכנולוגית בתחום המזון FoodTech תוקם בצפון הארץ
מאת:
מערכת Telecom News, 5.9.18, 17:34
ההשקעה, שצפויה לאורך 8 שנות הזיכיון, היא 100 מיליון ₪. החממה תזכה לסבסוד עלויות התפעול שלה ב-600 אלף ₪ לשנה וסטארטאפים יזכו למענקים בסך של עד 5 מיליון ₪ לחברה. עדכון בתחתית הכתבה.
רשות החדשנות החליטה לצאת בהליך תחרותי להקמת חממה טכנולוגית חדשה בנפת צפת. החממה החדשה תוקם בנפת צפת ותתמוך בהקמת סטארטאפים בתחום טכנולוגיות מזון
FoodTech ותיהנה מתנאים מועדפים הניתנים לחממות באזורי פריפריה.
דהיינו, תקציב לתפעול החממה של 600 אלף ₪ בשנה ותוספת לתקציב של כל סטארטאפ, שיקלט בחממה, של כמיליון ₪.
החממה החדשה תצטרף ל 18 החממות הקיימות במסגרת תכנית החממות, שנבחרו בשנים האחרונות במספר הליכים תחרותיים ביצעה רשות החדשנות. ההליכים התחרותיים הקודמים הצליחו להביא גופים מובילים מהארץ ומהעולם בהם קרנות הון סיכון, חברות רב לאומיות ועוד. אלה מביאים ערך רב לסטארטאפים בהם הם משקיעים ומהווים שער כניסה (
gateway) לשווקי היעד הבינלאומיים שלהם.
החממה צפויה לפתח את היזמות המקומית באזור ולעזור בבניית מערכת חדשנות
ecosystem אזורית בתחום ה-
FoodTech ע"י חיבור של משקיעים, שותפים אסטרטגיים, סטארטאפים ו"עוגנים" באזור.
מטרתה של החממה לאתר פרויקטים טכנולוגיים חדשניים בתתי-התחומים הבאים:
פיתוח הדור הבא של מזון ומשקאות,
שחרור שטחים חקלאיים המיועדים לגידולי מזון לבעלי חיים כדי לייצר בהם מזון לבני אדם,
ייעול תהליכי גידול מזון תוך שמירה על קיימות,
קיצור שרשרת האספקה לצרכנים כדי לשמור על טריות המזון ובטיחותו,
ייעול שיטות האספקה והייצור כדי לייעל את הפצת המזון ולמנוע בזבוז ועודפים,
התאמת המזון המיוצר לטעמו האישי של הצרכן ובריאותו
.
החממה תסייע להקמת סטארטאפים בתחום, תחבר אותם ל"עוגנים" באזור ותעזור להם להתבסס בישראל ולחדור לשווקי היעד הבינלאומיים.
אלי כהן, שר הכלכלה והתעשייה: "קידום התעשייה, התעסוקה והחדשנות בפריפריה הצפונית הוא משימה הנמצאת בראש סדר העדיפויות של המשרד. הקמת חממה טכנולוגית חדשה בגליל העליון תמשוך לאזור השקעות, תעשייה והון אנושי, שיביאו לפיתוח כלכלי אזורי".
אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות: "ההתמקדות העולמית היום בתעשיית ה-
FoodTech מונעת מתחזית, שלפיה ב-2050 יהיה צורך להאכיל 9.6 מיליארד בני אדם. קיימת חשיבות רבה לייצר פתרונות הנותנים לבעיה הולכת וגדלה ואנו נותנים לכך מענה, בין היתר, באמצעות הקמת החממה החדשה בנפת צפת.
בנפת זו מתבצעים מחקרים אקדמיים בנושא ומתקיימים שיתופי פעולה בין מוסדות מחקר וחברות המזון הגדולות בארץ. יסודות אלה יחד עם החממה החדשה, שתסייע בהקמת סטארטאפים חדשים, יאפשרו לבסס מערכת חדשנות
ecosystem חשובה ותחזק את תעשיי
, ה-
FoodTech בישראל".
אניה אלדן, סמנכ"ל ומנהלת זירת הזנק
: "תכנית החממות הטכנולוגיות מהווה פלטפורמה מרכזית לתפיסת הערך, שנוצר באקדמיה ע"י חברות ישראליות, והחממות הטכנולוגיות הוכיחו עצמן ככלי סיוע חשוב ליצירת חברות חדשניות על בסיס ידע אקדמי במגוון תחומים.
מבין 18 החממות שכבר נבחרו, רק חממת דה קיטשן האב בבעלות קבוצת שטראוס, שיושבת באשדוד, מתמקדת בהשקעות בתחום המזון. כיום יש כ-400 חברות בתחום טכנולוגיות המזון וחשוב לרשות החדשנות לערב חברות נוספות בחדשנות פתוחה בתחום כדי לסייע לחברות להתבסס, לצמוח ולהפוך למובילות עולמיות".
מועד אחרון להגשת הצעות: 12.2.19
עדכון 11.6.19, 14:30: רשות החדשנות הודיעה היום על
הזוכה במכרז להקמת והפעלת חממת פודטק בנפת צפת. הרשות בחרה בספארקס פוד-טק בבעלות תאגידי המזון והמשקאות תנובה וטמפו וקרנות ההשקעה
OurCrowd ו-
Finistere האמריקאית כזוכה במכרז עליו התמודדו חברות ענק בינלאומיות מהמובילות בתחום, שהתחייבו להשקיע מאות מיליוני דולרים.
ספארקס תזכה לתקופת זיכיון של 8 שנים במהלכן תוכל לסייע ליזמים ולהשקיע בסטאראפים חדשים.
התאגיד הזוכה כולל את חברת תנובה, קבוצה גדולה ומובילה בענף המזון הפועלת לאורך כל שרשרת הערך של תחום המזון, בדגש על עולמות פיתוח, ייצור ושיווק של מוצרי מזון שונים. חברת טמפו שהיא חברת משקאות ותיקה בישראל הנמנית על חברות המזון ומשקאות המובילות בארץ. קרן ההון סיכון האמריקאית
Finistere המובילה בהשקעות בתחום המזון והחקלאות ובין משקיעיה נמנים שחקנים גלובליים כמו באייר, פפסיקו, יוני-גריין ונוטריין, ו-
OurCrowd, פלטפורמת מימון ההמונים המובילה בעולם, שגייסה במהלך שש שנות פעילותה קרוב ל-1 מיליארד דולרים. במהלך תקופת הזיכיון, תשקענה חברות התאגיד בסטארטאפים ע"י מינוף השקעתן באמצעות מענק של רשות החדשנות בשיעור 85% לכל חברה ועד לסכום מצטבר של כ-6 מיליון ₪ לכל חברה לתקופה של 3 שנים.
כמו כן, הודיעה רשות החדשנות על מכרז חדש, שייצא בקרוב, להקמת קריית פודטק משותפת בקריית שמונה, שתכלול מתחם מיקרו תעשייה, מכון מחקר וחדשנות מזון וקהילות חדשנות.