5 דרכים עיקריות בהן האקרים משתמשים כדי לגנוב סיסמאות
מאת:
מערכת Telecom News, 23.1.22, 16:31
סיסמאות הן עקב אכילס של החיים הדיגיטליים. במקרים רבים הסיסמה היא הדבר היחיד המפריד בין פושעי הסייבר לבין המידע האישי והפיננסי. הטריקים הנפוצים והדרכים לעצור אותם.
לאדם הממוצע יש 100 סיסמאות, שהוא צריך לזכור, והמספר הזה רק עולה בשנים האחרונות. זו אחת הסיבות העיקריות בגללן אנשים רבים מעגלים פינות וממחזרים סיסמאות, מה שפוגע באבטחת המידע.
סיסמאות הן עקב אכילס של החיים הדיגיטליים. במקרים רבים הסיסמה היא הדבר היחיד המפריד בין פושעי הסייבר לבין המידע האישי והפיננסי, ולכן לפושעי סייבר יש עניין רב בגניבת סיסמאות. זו הסיבה בגללה חשוב להשקיע מאמץ משמעותי בהגנה על החשבונות המקוונים, לפחות באותה המידה בה פושעי הסייבר משקיעים מאמץ כדי לעקוף אותה.
בחברת אבטחת המידע
ESET, עושים סדר: כיצד גונבים סיסמאות, מה אפשר לעשות עם הסיסמאות הגנובות, והכי חשוב, כיצד נוכל להגן עליהן ועל המידע.
מה ההאקר יכול לעשות עם הסיסמה?
סיסמאות הן המפתחות הווירטואליים לעולם הדיגיטלי - הן מאפשרות גישה לשירותי הבנקאות המקוונת, הדוא״ל, המדיה החברתית, לנטפליקס ולכל הנתונים בענן. אם האקר משיג סיסמה, הוא יכול באמצעותה:
- לגנוב את פרטי הזהות האישיים ולמכור אותם לפושעי סייבר אחרים.
- למכור את הגישה לחשבון עצמו. אתרים של פושעי סייבר בדארקנט (הרשת האפלה) יציעו גישה לחשבונות כאלה לכל המרבה במחיר. הרוכשים יוכלו להשתמש בגישה כדי להשיג מגוון רחב של דברים - החל מנסיעות חינם במונית ושימוש חינמי בשירותי סטרימינג ועד לטיסות במחיר מופחת באמצעות נקודות הנוסע המתמיד בחשבון שנפרץ.
- להשתמש בסיסמאות כדי לפרוץ לחשבונות נוספים בהם משתמשים באותה הסיסמה.
כיצד ההאקרים גונבים סיסמאות?
מתקפות פישינג והנדסה חברתית
עצוב להודות, אבל לא קשה להפיל אנשים בפח. במקרים רבים, אנו עושים החלטות שגויות כשאנו ממהרים. פושעי סייבר מנצלים את החולשות האלו באמצעות הנדסה חברתית - טריק פסיכולוגי, שתוכנן כדי לגרום לעשות משהו שאנו לא אמורים לעשות. דיוג
Phishing הוא הדוגמה המפורסמת ביותר. בטכניקה הזאת, ההאקרים מתחזים ליישויות לגיטימיות: חברים, בני משפחה, עסקים שנמצאים בקשר איתם וכו׳. הודעת הדוא״ל או ה-
SMS שמקבלים נראית אותנטית, אך היא כוללת קישור או קובץ מצורף זדוניים. אם לוחצים עליהם, הם מורידים נוזקה כלשהי או מובילים לדף אינטרנט בו מתבקשים למלא את הפרטים האישיים.
נוזקות
פושעי סייבר משתמשים גם בנוזקות כדי להשיג סיסמאות. הודעות פישינג בדוא״ל הן אמנם הווקטור העיקרי לתקיפה מסוג זה, אך אפשר לסבול ממתקפה כזאת גם אם לוחצים על פרסומת זדונית ברשת או אפילו באמצעות כניסה לאתר שנפרץ. נוזקות רבות מסתתרות גם באפליקציות, שנראות לגיטימיות, אותן אפשר למצוא בחנויות אפליקציות לא-רשמיות.
ישנם סוגים רבים של נוזקות לגניבת מידע, אך הנפוצות ביותר מתוכנתות לתעד את לחיצות המקלדת או לקחת צילומי מסך של המכשיר ולשלוח אותם חזרה לתוקפים.
פריצה בכוח
מספר הסיסמאות בהן אדם ממוצע מחזיק עלה
בכ-25% מתחילת 2020 ועד לסופה. כתוצאה מכך, רבים משתמשים בסיסמאות קלות לזכירה (ולניחוש) ומגדירים את אותן הסיסמאות למספר אתרים ושירותים. זה יכול לפתוח את הדלת לטכניקות ״הפריצה בכוח״.
אחת מהשיטות הנפוצות ביותר היא העמסת סיסמאות (
Credential Stuffing). במתקפה מסוג זה, התוקפים מכניסים כמויות גדולות של קומבינציות שם משתמש וסיסמה לאתרים מסוימים באמצעות תוכנה אוטומטית, בתקווה למצוא התאמה באחת הקומבינציות האלו.
על פי אחת ההערכות, בשנה האחרונה היו יותר מ-139 מיליארד ניסיונות כאלה.
טכניקה אחרת לפריצה בכוח נקראת ריסוס סיסמאות. בטכניקה הזאת, ההאקרים משתמשים בתוכנה אוטומטית כדי להצליב בין שם המשתמש של החשבון לבין רשימה של סיסמאות נפוצות.
ניחוש
למרות שלהאקרים יש כלים אוטומטיים בהם הם יכולים להשתמש כדי לבצע מתקפות מסוג פריצה בכוח, לעיתים אפילו אין צורך בהם: אפילו ניחוש פשוט (בניגוד לגישה השיטתית יותר של מתקפות פריצה בכוח) יכול לעשות את העבודה.
הסיסמה הנפוצה ביותר ב-2020 הייתה ״123456״, כשהסיסמה השנייה הכי נפוצה הייתה ״123456789״. במקום הרביעי הייתה הסיסמה הידועה ״
password״.
אם ממחזרים את הסיסמה ומשתמשים בה במספר אתרים כמו רוב האנשים, או משתמשים באותה הסיסמה בשינוי קל בחשבונות שונים, אזי הופכים את עבודת התוקפים לקלה אפילו יותר ונמצאים בסיכון גבוה יותר לגניבת זהות ולתרמיות.
הצצה מעבר לכתף
כל המסלולים לגניבת סיסמה שהוצגו עד כה נמצאים במישור הווירטואלי. אך עם הקלת הסגרים ומעבר חלק גדול מהעובדים חזרה לעבודה מהמשרד, כדאי לזכור, שחלק משיטות הציטוט הבדוקות והידועות יכולות גם הן להוות סיכון. זו לא הסיבה היחידה לכך, שהצצה מעבר לכתף עדיין מהווה סכנה משמעותית. אחד מחוקרי
ESET, ג׳ייק מור, ביצע לאחרונה ניסוי כדי למצוא כמה קל
לפרוץ לחשבון הסנאפצ׳ט של אדם אחר באמצעות שימוש בטכניקה הפשוטה הזאת.
הגרסה היותר מתקדמת של סוג מתקפה זה, שנקראת מתקפת ״אדם בתווך״ ומשתמשת בציתות לרשתות אלחוטיות, מאפשרת להאקרים המחוברים לרשתות אלחוטיות ציבוריות לאתר את הסיסמה כשמזינים אותה לאתר/שירות מסוים בזמן שהגולש והאקרים מחוברים לאותה הרשת. 2 הטכניקות נמצאות בשימוש במשך מספר שנים, אך זה לא אומר, שהן הפסיקו להוות איום.
כיצד להגן על הסיסמאות
יש הרבה דברים שאפשר לעשות כדי לחסום את הטכניקות האלו - הוספת גורם אימות נוסף לתהליך הכניסה, ניהול הסיסמאות בצורה אפקטיבית יותר, או נקיטת צעדים כדי למנוע גניבה מלכתחילה. יש לקחת בחשבון את האפשרויות הבאות:
- השתמשו רק בסיסמאות או במחרוזות כניסה (passphrases) חזקות וייחודיות לכל החשבונות המקוונים, במיוחד לחשבונות הבנקים, הדוא״ל והמדיה החברתית.
- הימנעו משימוש חוזר באותן הסיסמאות בחשבונות שונים.
- הוסיפו אימות דו-שלבי לכל החשבונות.
- השתמשו במנהל סיסמאות, שיאחסן סיסמאות חזקות וייחודיות עבור כל אתר וחשבון ויהפוך את הכניסה לאתרים לפשוטה ובטוחה.
- החליפו את הסיסמה באופן מיידי אם ספק מסוים אומר לכם, שייתכן שהמידע שלכם דלף.
- השתמשו רק באתרי HTTPS להתחברות.
- אל תלחצו על קישורים ואל תפתחו קבצים מצורפים מהודעות דוא״ל מכתובות, שאינכם מכירים.
- הורידו אפליקציות רק מחנויות האפליקציות הרשמיות.
- השקיעו בתוכנת אבטחה חזקה ואמינה עבור כל אחד מהמכשירים שלכם.
- היזהרו ממציצים מעבר לכתף במרחבים ציבוריים.
- אל תתחברו לאף חשבון אם אתם מחוברים לרשת אלחוטית ציבורית. אם אתם מוכרחים להשתמש ברשת כזאת, השתמשו ב-VPN.