תשתיות תקשורת בסיבים אופטיים: סקירת פתרונות בשוק ב-100 ₪ לחודש
מאת:
מיכאל פנחס, 26.4.18, 03:30
תשתיות התקשורת הקוויות עוברות לסיבים. מה פרטנר וסלקום מציעות לבתים ולעסקים קטנים כמו גם ליישומים נלווים של "בית חכם" וטלוויזיה? איך מממשים תשתיות תקשורת חדשות דוגמת SD-WAN על בסיס חיבורי סיבים?
תחום תשתיות התקשורת נמצא כיום במהלך של מהפכה מאוד מהירה. מצד אחד מבוצע מעבר
לתשתיות מבוססות סיבים, עם פתרונות חדשים דוגמת פתרונות מתקדמים המכונים בשם המקצועי
SD-WAN (ר"ת:
Software Defines WAN), כמפורט בהמשך הכתבה, ומצד שני, פתרונות אלחוטיים הכוללים פתרונות סלולר רחב פס, פתרונות של
רשתות אלחוט WiFi ולאחרונה הלהיט בשוק הישראלי הוא חיבורים אלחוטיים בגלים מילימטריים (בתחום ה-70 גיגהרץ) עם רוחבי פס באוויר עד ל-10 גיגה ולמרחקים של מאות מטרים עד כמה קילומטרים.
התפתחות חשובה בתחום החיבורים באלחוט רחב פס ("סיבים באוויר") בגלים מילימטריים הייתה הזכייה של חברת
SMBIT ממזכרת בתיה במכרז החשכ"ל ומשרד הפנים, להיות ספק תשתיות האלחוט לערים ולרשויות המקומיות, שמעוניינים להפעיל תשתיות "עיר חכמה" במהירות, בעלויות מינימליות ובפריסה מכסימלית. זאת, בניגוד לפריסה של תשתיות אחרות דוגמת סיבים אופטיים, שמחייבת עבודות תשתית פיזיות יקרות ביותר.
הפתרון האלחוטי הזה החל מיושם במספר ערים והחל להתפשט לעסקים ולארגונים בכל רחבי הארץ. כך, הפתרונות הללו הותקנו כבר בארגונים ועסקים, שאינם עירוניים דוגמת קמפוסים אקדמאיים, בתי מלון ועוד.
המדובר בקישור
P2P (ר"ת:
Point To Point) בגלים מילימטריים (במגוון דגמים), שיוצרים במהירות לינקים אלחוטיים מסוג "נקודה לנקודה", עם יכולת קישור למרחק של עד 9.8 ק"מ מנקודת שידור אחת (תלוי בטופוגרפיה של האזור בו מוצבת האנטנה), וקיבולת רוחב פס של עד
10 גיגה, כשבפועל מושג רוחב פס בין 5 גיגה ל-10 גיגה, בתלות במיקום ובציוד הקצה בשני צדדי החיבור. הפתרון הזה חסין לרעשים, להפרעות, להאזנות ולגניבת מידע.
התחרות בבזק ובהוט בתחום התשתיות הקוויות בישראל, בעיקר לצרכי תשתיות תקשורת מחשבים ואינטרנט, הייתה אמורה להתבצע מתחילת העשור הנוכחי ע"י חברת
IBC (המוכרת בשוק כ-
Unlimited), על תשתית רשת הסיבים הארצית של חברת החשמל. אולם, התכנית הזו נתקעה והמיזם הזה מחפש מזה זמן רב קונה.
מה קורה בתחום תשתיות תקשורת בסיבים אופטיים?
לשוק הזה נכנסו בשנה החולפת שתי מתחרות: פרטנר וסלקום. הפריסה הממשית, שכבר מתבצעת בשטח במספר לא קטן של ערים, היא בשירות הנקרא:
Partner Fiber.
Partner Fiber היא תשתית אינטרנט מבוססת על סיבים אופטיים המגיעים עד לבתים (או לעסקים קטנים, אם הם ממוקמים בבתים, שבהם נפרסת התשתית הזו).
השירות המתחרה של סלקום מכונה בשם "
סופר פייבר" והחל להתממש ממש בחודשים האחרונים, באיחור של כשנה מול פרטנר. סלקום ופרטנר אמורות לתאם ביניהן, שהסיבים לא יגיעו בכפילות לבניין מסוים. כך, שאם למשל פרטנר הגיעה בסיבים לבניין מסוים, היא תציע לדיירים גם את השירות של סלקום (כדי שסלקום לא תשקיע ותפרוס סיב מקביל בדיוק לאותו בניין) ולהיפך. ההסכם הזה בין סלקום ופרטנר עדיין לא סגור (מטעמים שונים).
הסיב האופטי מאפשר העברת אור מקצה אחד לאחר ומסוגל להעביר רוחבי פס ומידע רב למרחקים ארוכי טווח. הטכנולוגיה מאפשרת למשתמש הקצה לגלוש במהירות שיא עד 1000
Mb (1 גיגה) בחיבור א-סימטרי (עד 100 מגה בערוץ העולה, מה שמספק את כל הצרכים של לקוחות פרטיים ועסקים קטנים עד בינוניים), ועד פי 10 מהמהירות המקובלת היום בישראל, למשל בתחום חיבורי "שוק סיטונאי".
בחיבור פס רחב על תשתית בזק, שכרגע היא בטכנולוגיית
VDSL, הביצועים המעשיים הם לא 100 מגה בערוץ היורד (למרות שזה השם של חבילת החיבור שרוכשים), אלא 40 מגה עד 60 מגה בחיבור במסגרת "הסדר שוק סיטונאי", או 60 מגה עד 80 מגה בערוץ היורד, בחיבור שלא במסגרת "השוק הסיטונאי". פרטנר מתחייבת בשירות החדש שלה ל-300 מגה
לפחות בערוץ היורד וסלקום מבטיחה כ-500 מגה לפחות בערוץ היורד (למי שמזמין חבילה של 1 גיגה).
מה מציעה פרטנר בחיבורי הסיבים ללקוחותיה?
פרטנר הצהירה ברבים כבר בסוף 2017 (כולל בהודעה לבורסה ולכלי התקשורת, לרבות במסיבת עיתונאים), שיש לה מעל ל-30 אלף לקוחות משלמים בחיבורי הסיבים (וכ-50 אלף לקוחות לשירות נוסף הנלווה לשירות הזה:
Partner TV), כשספק התשתית והאינטרנט (
ISP) בשירות הזה הוא רק פרטנר.
המצטרפים לשירות יכולים להצטרף במחיר של כ-100 ₪ לחודש למהירות עד 1,000 מגה (ספק + תשתית סיבים). אחרי שנה המחיר הוא 210 ש"ח לחודש. אין עדיין לפרטנר מחירים גלויים לחבילות על הסיבים ל: דאבל, טריפל וקוואטרו.
רשת הסיבים האופטיים של פרטנר מאפשרת מציאות של בית מחובר, עם תשתית מותאמת לגלישה בקצב מהיר במיוחד המסוגלת לתמוך בעשרות מכשירים מחוברים במקביל - טלוויזיה, מחשב, מוסיקה, יישומי "בית חכם", אבטחה ובקרה, מצלמות ועוד.
בנוסף, פרטנר מספקת ללקוחותיה את הנתב המתקדם שלה, הדור החדש של הנתבים הביתיים, מבית
T&W הסינית, שבין יכולותיו: חיבור הבית לגלישה בקצבי הורדה והעלאה של עד 1,000 מגה - מהגבוהים בעולם,
WiFi עוצמתי לתמיכה בריבוי התקנים, הגנת סייבר כוללת על הבית, וחיבור לתשתית כפולה - לתשתית קווית של סיבים אופטיים או
ADSL (בהתאם לתשתית הקיימת בבניין) ולרשת סלולרית
LTE/LTE-A - לגיבוי אוטומטי המאפשר חיבור רצוף ללא ניתוקים או תקלות. הנתב החדש מותאם לבית המחובר תמיד, מאפשר ניהול של "בית חכם" מרחוק, ומכיל יכולות אבחון וטיפול אוטומטי בתקלות רשת.
רשת
Partner Fiber כוללת אלפי ק"מ של סיבים אופטיים הפרוסים ברחבי הארץ (לא לבתים ולעסקים הקטנים), ובאופן בלעדי לחברה, כוללת גם פריסה בכבל תת ימי לאורך מישור החוף. הסיבים עוברים בצירים מרכזיים לאורך ולרוחב המדינה עם נוכחות במרכזים הכלכליים הבולטים ופריסה בעשרות שכונות ביישובים רבים ברחבי הארץ, בהם: אור יהודה, ירושלים, כפר סבא, תל אביב, ראשון לציון, באר שבע, הוד השרון, פתח תקווה, רמת גן וראש העין. פרטנר כבר החלה בפריסה של הרשת ביישובים נוספים, בהם: גבעתיים, באר יעקב, גבעת שמואל, גני תקווה, הרצליה, חדרה, חולון, יבנה, נתניה ורמת השרון.
הפריסה של פרטנר מתבצעת בתשתית פסיבית עצמאית של פרטנר באזורי בנייה חדשה, ובאמצעות השחלת הסיבים של פרטנר בתשתית פסיבית קיימת (בעיקר של בזק, הוט, או של הרשות המקומית), שמאפשרת פריסה מהירה ללא צורך בחפירות מיותרות במקביל לתעלות קיימות. תכנית הסיבים האופטיים של פרטנר מגיעה
עד לבית (בניגוד לבזק המגיעה עד
ליד הבית), בחיבור באמצעות טכנולוגיות שונות, תוך התאמה לבניין ולגובה הבית, כדי לאפשר גלישה במהירות של מאות מגה בייט לכל לקוח.
כאמור, גלישה במהירות של עד 1,000 מגה מסופקת ב-100 ש"ח לחודש (ספק + תשתית סיבים) לשנה ראשונה. לאחר שנה, ניתן להמשיך בחבילה זו במחיר המלא של 210 ש"ח לחודש, או לבחור בחבילות אחרות, החל מ-99 ש"ח לחודש לספק + תשתית סיבים. בקישור הנ"ל לאתר פרטנר יש פירוט של שירותי הטריפל כולל פרטנר TV.
מה מציעה סלקום בחיבורי הסיבים ללקוחותיה?
המהלך של פרטנר, דחף את סלקום (היא ניהלה בשנתיים האחרונות מו"מ, שלא הוביל עדיין לשום מקום, לרכוש את
Unlimited), לפרוס סיבים לבתים בעצמה. היא החלה ב-2017 לספק בפתח-תקווה שירות משל עצמה, של חיבורי סיבים לבתים ברוחבי פס של עד 1 גיגה ובמחירים די דומים לאלה של פרטנר.
הצעה והחבילות של סלקום כוללות את המרכיבים הבאים
:
- 500 מגה בערוץ היורד ב-99 ש"ח לחודש לשנה הראשונה. לאחר מכן 149 ש"ח לחודש.
- 1 גיגה ב-115 ש"ח לחודש לשנה הראשונה. לאחר מכן 159 ש"ח לחודש.
- טריפל (חיבור משולש): שילוב של סלקוםtv + אינטרנט 1 גיגה + טלפון ביתי ב-199 ש"ח לחודש לשנה הראשונה. לאחר מכן 249 ₪.
- קוואטרו (חיבור מרובע): שילוב של סלקוםtv + אינטרנט 1 גיגה 2 + קווי סלולר + טלפון ביתי ב-299 ש"ח לחודש לשנה הראשונה. לאחר מכן 345 ש"ח לחודש.
- אינטרנט 500 מגה + טלפון ב-100 ש"ח לחודש למשך שנתיים.
כל החבילות כוללות: תשתית + ספק אינטרנט (סלקום), נתב אינטרנט ביתי ללא עלות, התקנה ותמיכה ללא עלות (התקנה ראשונית של תשתית הסיבים עולה 99 ₪). הטלפון הקיים בחבילות הוא
VoB של סלקום ללא הגבלת דקות בשיחות בארץ.
יחד עם זאת, בזק לא תאבד כל כך מהר את השוק העסקי. בניגוד למתחרותיה, המחירון המלא של כלל שירותי בזק לעסקים הוא גלוי ונמצא באינטרנט
כאן. מי שאינו מומחה בתחום קווי תקשורת נתונים \ תמסורת למחשבים יכול לקבל סחרחורת משפע הסוגים והמגוון של היכולות, שבזק מציעה במחירון הזה, ללקוחותיה הקיימים והפוטנציאליים. בנוסף, השירות של בזק נחשב כאיכותי יותר ממתחרותיה (גם על פי דיווחי ארגוני הצרכנות ודו"חות משרד התקשורת).
כ"כ יודגש, שנכון לתחילת 2018, הפריסה של סלקום היא מאוד
מצומצמת בהיקפה (רק לכמה בתים), משום שסלקום נמצאת עדיין במו"מ כדי לנסות ולרכוש את
Unlimited.
בנוסף, בזק סיימה את פריסת הסיבים שלה (
Fiber NGN \ Bfiber), כמעט לכל הבתים והעסקים בישראל, אך לא מחברת (במיוחד את הבתים) לסיבים האופטיים הללו. אלו העובדות והמציאות בשוק הישראלי.
אם לא די בכך, ל-
Unlimited הייתה ועדיין ישנה האפשרות להגיע בסיבים לכל בית בישראל. אולם, החיבורים הללו לא מתבצעים, בגלל הרגולציה ואי היתכנות כלכלית (במצב הרגולציה הייחודי הקיים כיום בישראל). יחד עם זאת,
Unlimited מציעה חיבורים עסקיים לעסקים בינוניים וגדולים. כך, שניתן לשקול חלופה זו לעסק בינוני עד גדול.
איך מממשים תשתיות תקשורת חדשות דוגמת SD-WAN על בסיס חיבורי סיבים?
כדי לממש שירותי
SD-WAN לבעל עסק המעוניין בכך, יש צורך ב-2 תנאים עיקריים:
1.
ספק שירותי תקשורת עסקיים המספק שירותים כאלה (מסוג SD-WAN).
בישראל, חברת "
אינטרנט בינת" הייתה הראשונה לספק שירותי
SD-WAN לשוק העסקי והארגוני וצברה לא מעט לקוחות לשירות הזה. כיום, גם "
בינת עסקים" מספקת את השירות הזה, שניתן לרכוש אותו בפורטל שירותי הענן שלה, בשירות הנקרא
vCPE, שירות המסופק בשת"פ עם חברת רד (מקבוצת רד-בינת).
חברת פרטנר נכנסה לתחום הזה במחצית 2017, בפתרון משולב עם מערכות של
VMware ו-
.Cloudifyהמערכת החדשה בפרטנר מכונה בשם:
.V-Net גם בזק בינלאומי נכנסה לאחרונה לתחום הזה בשילוב מומלץ עם פתרון בשם
Meraki (מבית סיסקו).
"אינטרנט בינת" מספקת שירותי
SD-WAN מזה כמה שנים, גם באמצעות שירות של חברת
Aryaka האמריקאית, שיש לה רשת עולמית של חיבורים מאובטחים העונים על הצרכים של ארגונים ועסקים מבוזרים עם סניפים.
מדובר ברשת בינלאומית המאפשרת קישור בין כל אתר בעולם לאתרים בישראל בתוך מספר דקות. תשתית חדישה זו מאפשרת ליהנות מכל יתרונות תשתית ה-
MPLS בתוספת יציבות רשת מוגברת, שיפור ביצועי יישומים, מערכת שליטה ובקרה מובנת המאפשרת לקבל מידע על פעילות יישומים ברשת בצורה מקיפה ומלאה, שינויים מהירים ברוחב הפס ואו במיקום הסניף, חיבור מהיר לכל אחד משירותי הענן הקיימים ואו העתידיים:
AWS ,
Google ,Azure תמיכה ב-
Burst (קפיצות בתעבורה) ותשלום על
Burst ללא צורך להתחייב מראש לרוחב פס מרבי והקמת השירות בתוך שעות במקום בחודשים.
2. התקנת נתב אבטחה תומך ב-SD-WAN בכל סניף שיש בו יציאה ל-WAN.
הפתרון הנפוץ ביותר בישראל בקרב עסקים, שבחרו בפתרון
,SD-WAN הוא בבחירה באחד הנתבים מסדרת פורטיגייט מבית פורטינט (
Fortinet).
פיירוולי ה-
FortiGate של פורטינט מספקים יכולות
SD-WAN מתקדמות, שמשולבות עם אבטחת הדור הבא המובילה בתעשייה. גישה משולבת זו משפרת את יעילות ה-
WAN מבלי להתפשר על אבטחה. בקר הניתוב החדש והמשולב
WAN של פורטינט מאפשר ללקוחות לבזר יישומים באופן דינמי על פני מספר רב של קישורים וניטור האיכות לצורך אספקת ביצועים טובים יותר ברמות השירות.
לקוחות ארגוניים בעלי סניפים מבוזרים יכולים לספק גם חיבורים ישירים ליישומי ענן, כדי לשפר ביצועים ופרודוקטיביות, ויחד עם זאת, להפחית עלויות ע"י החלפת הפרוטוקול המסורתי
Multiprotocol Label Switching (
MPLS) בפתרון
WAN המתאים לצרכיהם. כמו כן, ה-
SD-WAN של פורטינט מפחית את המורכבות עם בקר יחיד ופריסה ללא מגע.
הפיירוולים של
FortiGate מאחדים בין רמת אבטחה והגנת סייבר ופונקציות רשת מתקדמות כדוגמת
SD-WAN למכשיר אחד והם מותאמים באופן אידיאלי לארגונים מבוזרים וסניפים משרדיים. בפורטינט מאמינים, שהמובילות הזו מונעת ע"י יכולות ה-
SD-WAN המקיפות המשולבות לתוך "מארג האבטחה", שמאפשרות לארגונים מבוזרים להפחית את המורכבות ולפשט את הטמעתן של ארכיטקטורות רשת מתקדמות הדרושות כדי להתחרות בכלכלה הדיגיטלית של ימינו.
כך, 2 השווקים השונים זה מזה באופן מסורתי, של ארגונים מבוזרים וסניפים משרדיים, מתחילים להתמזג, ככל שגדל האימוץ של רשתות
SD-WAN , שמשולבות עם אבטחת
UTM (אבטחה כוללת), שמפחיתה את המורכבות והעלויות עבור כל אחד מהצרכים העסקיים הללו. יכולות ה-
SD-WAN המאובטחת של פורטינט מתמקדות באופטימיזציה של העברת נתונים, תיעדוף יישומים וזמינות גבוהה לתעבורה קריטית לעסקים, כולן משולבות באופן רציף ביישום
UTM מאובטח, שמספק ביצועים גבוהים ואפשרויות קישוריות מקיפה ל-
WAN ול-
LAN.
שורה תחתונה בתחום תשתיות חיבורי סיבים מבית פרטנר או סלקום (מול המתחרות בזק והוט):
רכישת פתרון פס רחב בסיבים, כמו כל רכישה בבית או בעסק, צריכה להיעשות רק לאחר בחינת צרכי המשתמשים בבית או בעסק
. לכל בית ועסק יש צרכים אחרים והיקף שונה של מכשירים, שמעוניינים לחבר אותם לרשת האינטרנט.
לכן, מומלץ לבצע תהליך מושכל של בחירת חיבור לאינטרנט בסיבים אופטיים, ולבצע תיחור, בגלל התחרות הקיימת בשוק הזה
. מומלץ גם לבחור בספק המספק גם
SLA (הסכם רמת שירות) ושיש לו מערכת שירות לקוחות אמינה. ניתן לבדוק בארגוני הצרכנים, בפרסומי משרד התקשורת ובפורומים השונים באינטרנט וברשתות החברתיות, מה רמת האמינות במתן השירות של כל ספק.
מאת: מיכאל פנחס, מהנדס תקשורת, אפריל 2018.
מחבר המדריך לפתרונות תקשורת ומחשוב ענן ולרכישת מרכזיות טלפון IP לעסקים