שר התקשורת שלמה קרעי מבטל את הגזירה של קודמו יועז הנדל בכל הקשור לסלולר הכשר
מאת:
מערכת Telecom News, 4.7.23, 16:18
ועדת הכלכלה החלה להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לאפשר למנויי שירותי תקשורת להסכים להגביל או לחסום שירותים - ולקבל סלולר כשר.
עדכונים בסוף הכתבה. עדכון אחרון 16.9.24.
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ
דוד ביטן, החלה היום להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעת ח"כ
ישראל אייכלר וחברי כנסת נוספים, לתקן את חוק התקשורת כדי לאפשר למנויי שירות וציוד תקשורת, או קבוצת מנויים, להסכים להגביל או לחסום שירותים מסוימים, בהם חיוג למספרים מסוימים או לקבוצות מספרים וכן הגבלת קבלת שיחות ממספרים או קבוצות מספרם מסוימים.
כבר בפתח הדיון התייחסו ח"כ
עודד פורר וח"כ
אימאן חטיב יאסין לאפשרות, שהצעת החוק תפגע ברפורמת ניוד המספרים וברפורמת הסלולר בכלל. שר התקשורת, ח"כ
שלמה קרעי, הבהיר, שלא תהייה שום פגיעה בניוד המספרים: "
אנו כאן רק כדי לבטל את הגזירה של יועז הנדל (שר התקשורת הקודם), שניסה להתערב לחרדים איך לנהל את החיים שלהם".
היו"ר
ביטן הוסיף, שגם ח"כ
יפעת שאשא ביטון הזהירה אותו, שההצעה תבטל את הרפורמה, שיזם שר התקשורת דאז
משה כחלון, ותייקר מחירים. השר
קרעי השיב: "שטויות. נציגי הסיעות החרדיות בדרך להגיע להסכמה באשר לוועדה שתייצג את כל נציגי הסיעות". היו"ר
ביטן הבהיר, שהוא לא מתכוון להמתין יותר מדי זמן, ולסיים את הטיפול בהצעה בשבועות הקרובים: "אם לא תגיעו להסכמות אעביר את זה איך שאני מבין".
ח"כ
משה גפני: "התווכחנו זמן רב אצל שר התקשורת ואני שמח שהגענו להסכמה. כל מי שרוצה להשתמש בסלולרי פתוח יוכל לעשות את זה, ומי שרוצה שיהיה לו טלפון בלי אינטרנט, מסרונים ועוד דברים יוכל לבוא למקום המגדיר מה הוא טלפון כשר. היה ויכוח רב חודשים על מי בעל הבית של ועדת הרבנים הזאת ,ומי מחליט מה בתוך הטלפון ומה לא, ואני שמח לבשר, שהגענו להסכמה, שתהיינה נציגויות של הרבנים של הציבור הספרדי, האשכנזי ואפילו העדה הליטאית. יש רק בעיה אחת, שאנו רוצים, שבעמותה יהיו כל הרבנים האלה, שעליהם דיברנו, ובינתיים זה לא קורה".
ח"כ
ינון אזולאי: "הקומה הכשרה מאפשרת להישמר מתכנים, שלא היה רוצה להיחשף ולחשוף את ילדיו אליהם. השר
הנדל רצה לאפשר לנייד מספר כשר לתכנית שהוא לא בקומה כשרה, ואז אין רלוונטיות למספר כשר. זה בדמנו ובנפשינו, כי ברגע של משבר זה יכול לפגוע בילדים שלנו ולפרק משפחות, אני לא רוצה שנגיע לשם. לא רוצה, שיתערבו בחינוך ילדי וגם לא רוצה להתערב בחיים של ילדים אחרים".
ח"כ
אליהו ברוכי: "זו התמודדות לא קלה, אבל זה החינוך של הילדים שלנו והנפש שלנו ועל זה אנו פה".
ח"כ
גלעד קריב: "יש צביעות בקומה הכשרה. יש חרדים עם טלפון כשר בכיס שמאל ורגיל בכיס ימין. בואו נהייה הגונים ולא נציג מצג שווא כאילו הטלפון הכשר הוא סימן ההיכר של מי הוא חרדי. דבר שני, אני מקבל את הרעיון, שיש רצון לאמצעי תקשורת וטלפוניה המתנהלת בהתאם לאופי הקהילות החרדיות, אני רק לא מוכן לקבל אמירה, שקומה כשרה היא כמו החינוך העצמאי. הנתונים בשטח מראים, שרבבות חרדים חיים בשלום עם שימוש בטלפון לא כשר. הייתה יכולת בחירה אם החברה הייתה אומרת אתה יכול לבחור ב-2 מסלולים בקומה כשרה, עם ניוד ובלי ניוד. כ"כ, יש חסימה של קווים מצילי חיים, כמו מוקדי סיוע לטיפול בפגיעות מיניות".
מימון שמילה, המנכ"ל בפועל של משרד התקשורת: "ניתן יהיה להתנייד בין קומות כשרות של חברות הסלולר השונות, באותן כללים. בנוסף, הקווים הכשרים פתוחים למוקדי חירום עם 3ספרות – מוקדי החירום של המדינה ומוסדותיה. גם מוקדי חירום עם 4 ספרות אינם חסומים ויש ועדה במשרד התקשורת, שמקצה את המספרים וניתן לפנות אליה להסדיר זאת".
ח"כ
קריב: "מה יקרה אם חברות סלולר יציעו מחיר מעולה גם למנויים רגילים, בתנאי שלא ניתן יהיה לנייד את המנוי?"
שמילה: "היו ניסיונות כאלה בעבר והמשרד אסר אותם". ח"כ
קריב: "נותנים הטבה הפוגעת בזכויות צרכנים רק לוועדת הרבנים. אם אתם חושבים שיכול להיות מצב חוקתי שאסור להגביל ניוד חוץ מהקומות הכשרות, אתם טועים".
עו"ד
ברוריה מנדלסון, היועצת המשפטית בפועל של משרד התקשורת: "המשרד עדיין שוקד על נוסח סופי, שיבטיח שלא יהיה שימוש לרעה במטרות שההצעה מבקשת להשיג".
דוד פריזנר, יו"ר עמותת אשרינו ביתר טהורה: "בעקבות הגזירה של
הנדל חתמו אצלנו 70 אלף איש על בקשה לבטל את הסלולרי שלהם, כדי לשמור על המצב הקיים".
עו"ד
רחל גור, סמנכ"לית לובי 99: "התחום היחיד, שהצלחנו להוריד בו מחירים בעשור האחרון, הוא התקשורת, ויש חשש, שההצעה תוביל לעליית מחירים.
שמילה: "נטפל בחשש ונסיר אותו". היו"ר
ביטן: "לא נאפשר את זה. אם רק אחשוב שזה יעלה מחיר אדבר על ההצעה בצורה אחרת".
נציגי ארגוני הקהילה הגאה מנכ"לית בת קול
תהילה אטיאס, מנהלת קו הקשב א
פרת פרנק, מנהל קשרי הממשל של הקהילה הגאה
אמיר זגורי ועוד, הזהירו מחסימת קווי סיוע לחרדים וחרדיות. היו"ר
ביטן: "הארגונים יכולים לפנות למשרד התקשורת ולקבל מספר בין 4 ספרות, ולאפשר להגיע אליהם גם בדרכים נוספות. התייחסות פרטנית לדברים תינתן בעת הדיון הבא בהצעה".
בתום הדיון הבהיר היו"ר
ביטן, שהוא מתכוון לסיים את הטיפול בהצעת החוק בשבועות הקרובים, ואם לא יהיו הסכמות אז ההכרעות תתקבלנה בדיון הבא בוועדה.
עדכון 10.8.23: שופט בית המשפט העליון
י. עמית בתפקידו כשופט בג"ץ, החליט לדחות שוב את הדיון בבג"ץ 3800/22 בעניין "הקומה הכשרה" של החרדים (לאור ההחלטות הקודמות של שר התקשורת הקודם,
יועז הנדל), וציין שהוא מציע לעותרים נגד משרד התקשורת - למשוך \ לבטל את העתירה, לאור המסתמן שהחוק ישונה ע"י השר הנוכחי-
קרעי. ההחלטה של השופט בבג"ץ -
כאן.
עדכון 1.10.23: גד פרץ פרסם
כאן ב"זמן אויר" (כותרת בלבד): "אחידות דעים בקרב הדרגים המקצועיים נגד התיקונים המסדירים סוגיית הטלפונים הכשרים.
במשרדי הממשלה סבורים שמדובר באירוע שיכול להסיג אחורה את כל ענף הסלולר."
עדכון 29.1.24: ועדת הכלכלה של הכנסת דנה (
כאן) בתיקון ל"חוק התקשורת" - תיקון (הנמצא
כאן) שיאפשר המשך שליטת ועדת הרבנים ב"קומה הכשרה".
עדכון 17.6.24: ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ
דוד ביטן, המשיכה היום להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ
ינון אזולאי וחברי כנסת נוספים, לתקן את חוק התקשורת על מנת לאפשר למנויי שירות וציוד תקשורת, או קבוצת מנויים, להסכים להגביל או לחסום שירותים מסוימים, בהם חיוג למספרים מסוימים או לקבוצות מספרים וכן הגבלת קבלת שיחות ממספרים או קבוצות מספרם מסוימים.
בפתח הישיבה ציין היו"ר
ביטן כי משרד המשפטים ביקש, 4 חודשים לתוך הליך החקיקה, להתייחס לסוגיה החוקתית. נציגת משרד המשפטים, עו"ד
לירון מאוטנר לוגסי, אמרה כי "מוקד הקושי החוקתי הוא בהקשר מגבלת הניידות. היעדר האפשרות להתנייד עם המספר יוצרת קושי משמעותי חוקתי. מספר הטלפון הוא רצף אקראי של מספרים ועכשיו הוא הופך להיות כרטיס ביקור שמעיד על אורחות חיים, וזה משפיע גם על מי שלא מחזיר במספר כזה, כי הוא מעיד שמי שאין לו מספר הוא לא כשר".
היו"ר
ביטן מתח ביקורת על העמדה ועל העיתוי במסירתה לוועדה, ואמר כי זאת טענה חדשה שלא נשמעה עד עכשיו. "הקומה הכשרה קיימת שנים רבות, מה עשיתם כדי למנוע את זה? חיכיתם להצעת החוק?", הוא הוסיף כי כמו שאנו לא רוצים כפייה דתית אנו לא רוצים כפייה חילונית. עו"ד
מאוטנר השיבה כי יש הבדל בין פרקטיקה שמתנהלת הרבה מאוד שנים, לבין התערבות של המחוקק לקבוע הסדר כזה. "לסיכום הצעת החוק לדעתנו מעוררת קושי חוקתי משמעותי ומדובר בפגיעה משמעותית שיש ספק רב באשר לתכלית הראויה שלה. יש פה קושי חוקתי אבל אנו לא אומרים מניעה".
שר התקשורת, ח"כ
שלמה קרעי, התייחס לעמדת משרד המשפטים ואמר "אני נדהם מזה שכואב להם שהחרדים יוכלו להתנהל לפי אורחות חייהם. הגענו לעמק השווה ברוב הסוגיות, ואני כמדיניות בוחר לאפשר לכל קהילה להתנהל לפי אורחות חייה והשקפתה. אם הם יבקשו לדבר בווקי טוקי בניהם - נאפשר להם. בוודאי שאפשר להתנייד מחברה לחברה בתוך הקומה הכשרה". ח"כ
גלעד קריב העיר כי "אין ספק שהשר הוא מגדלור של פלורליזם, אין ספק שעכשיו הוא יתמוך בנישואים אזרחיים ותחבורה ציבורית בשבת, כי יש קהילות שרוצות את זה".
יוזם ההצעה, ח"כ
ינון אזולאי, התייחס לקושי החוקתי ואמר: "בחיים יש הרבה קשיים ואנו מתגברים עליהם, וגם על הקושי הזה אפשר להתגבר". גם הוא שאל איפה היה משרד המשפטים עד היום, והוסיף: "אני מחזיק טלפון כשר בשביל החינוך של הילדים שלי, וידעתי שאם ארצה לעבור חברה ייקחו לי את המספר. אל תתערבו לנו בחינוך של הילדים שלנו".
היו"ר
ביטן ביקש כי בישיבה הבאה תינתן התייחסות הייעוץ המשפטי של הוועדה לעמדת משרד המשפטים. היועץ המשפטי לוועדה, עו"ד
איתי עצמון, התייחס לעיתוי ואמר: "למרות שאני מאוד מכבד ומעריך את הקולגות שלי ממשרד המשפטים, אני חייב לתמוה על ההתנהלות ברמה התהליכית של להביא את העמדה הזו אחרי 4 חודשים של דיונים, ואחרי שדנים בחוק הזה יותר משנה".
עדכון 17.7.24: ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ
דוד ביטן, החלה היום את ההצבעות על ההצעה של ח"כ
ינון אזולאי, וחברי כנסת נוספים, לתקן את חוק התקשורת - לקראת אישורה לקריאה שנייה ושלישית. הישיבה התארכה על רקע מאות הסתייגויות שהגישה האופוזיציה, והיו"ר
ביטן מתח ביקורת על הפיליבסטר והודיע כי הדיון יתחדש מאוחר יותר.
את הנמקת ההסתייגויות פתח ח"כ
גלעד קריב, שאמר כי לציבור החרדי יש זכות מלאה לרכוש שירותי תקשורת עם סינון תכנים, אבל לא מקובל ההסדר להפוך את הטלפון הנייד לאמצעי זיהוי ושליטה בקהילה. קריב ציין כי חברות הסלולר צריכות לפרסם את פרטי ההתקשרות עם התאגיד (ועדת הרבנים) ואמר כי צריך למנוע מצב של גביית תשלום על חסימה או הסרת חסימה ולמנוע מצב שבו גובים תעריפים מופרזים על שימוש בסלולרי בשבת.
ח"כ
שלי טל מירון הציגה את הסתייגויות יש עתיד, ואמרה כי צריך להגן על זכויות הפרט של אנשים שלא הבינו את המשמעות של הצטרפות להסדר, וירצו מאוחר יותר להתחרט. היו"ר
ביטן התייחס לכך ואמר כי בדיונים ניתן מענה והגנה על זכויות הפרט, בין היתר בהגדרת מספרי חירום שלא ניתן יהיה לחסום. "יש 600 אלף איש שקיבלו על עצמם הסדר שקיים כבר 15 שנה ואנחנו מסדירים את המסגרת החוקית שלו, ויצרנו הגנות גם על זכויות אדם", אמר.
נציגת משרד המשפטים, עו"ד
עדי ליברוס, הזכירה כי לאחר שתאושר ההצעה הגורם היחיד שיהיה מוסמך לחסום או להסיר חסימה זו חברת הסלולר, ומשרד התקשורת יהיה חייב לפקח על זה. היא הוסיפה כי יש היגיון בבקשה לדעת מי התאגיד שנתן את ההוראה לחסימה. היו"ר
ביטן אמר כי יתייחס לכך בישיבה מחר.
ח"כ
זאב אלקין נימק גם הוא חלק מההסתייגויות ושאל מה קורה למי שרוצה לעזוב את הקומה הכשרה ולנייד את המספר, וביקש להודיע מראש לאנשים פרטיים שעומדים להיחסם. היו"ר
ביטן ציין כי ישקול בחיוב חלק מההסתייגויות, בין היתר באשר להודעה מראש.
ח"כ
יצחק קרויזר נימק את 13 ההסתייגויות שהגישה עוצמה יהודית, ואמר כי הייתה הסתייגות אחת בה ביקש להבהיר את לשון החוק באשר לאמות המידה לחסימה. הוא ביקש לוודא שתאגיד אחד לא יבקש חסימות של אנשים רק בגלל שהם חלק מהסדר של תאגיד אחר. היועץ המשפטי של הוועדה, עו"ד
איתי עצמון, הבהיר כי לפי ההצעה ספקי התקשורת יקבעו את אמות המידה לחסימה ויפרסמו אותן, והן צריכות להיות ברורות, מפורטות ושוויוניות ולא ניתן יהיה לקבוע אמת מידה שתאפשר לחסום מנויים רק בגלל שקיבלו על עצמם הסדר של תאגיד אחר. ח"כ
קרויזר אמר כי ההבהרה מקובלת עליו וביקש להסיר את ההסתייגויות של סיעתו.
בשל קוצר הזמן היו"ר
ביטן שב וציין כי ישקול לקבל חלק מהסתייגויות האופוזיציה, והודיע כי הישיבה תתחדש מאוחר יותר.
עדכון 18.7.24: ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ
דוד ביטן, אישרה אמש לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ
ינון אזולאי, וחברי כנסת נוספים, לתקן את חוק התקשורת.
כאצוןר בעדכון 17.7.24, אתמול בשעות הבוקר החלה הוועדה לדון במאות הסתייגויות שהגישה האופוזיציה, ולאחר הפסקה בשל ישיבת מליאת הכנסת התחדש הדיון להמשך הנמקת הסתייגויות. ח"כ
קריב המשיך להציג הסתייגויות נוספות, ושאל למה אפשר למנוע חסימת מפלגות רק בתקופת בחירות, ושאל לגבי חסימת תאגידים סטטוטוריים כמו בתי חולים וקופות חולים ורשויות מקומיות, והעיר לגבי חשש שהנוסח יאפשר מסירת מידע פרטי של לקוחות מחברות התקשורת לתאגיד (ועדת הרבנים).
היו"ר
ביטן קיבל בחלקה את עמדת
קריב ואמר כי גם חיוג למוקדי שירות עירוני חיוני אסור יהיה לחסום. נציגת משרד המשפטים, עו"ד
עדי ליברוס, התייחסה להסתייגות בעניין העברת מידע פרטי ואמרה כי הספק לא ראשי להעביר שום מידע שחוסה תחת הגנת הפרטיות וצריך לחדד זאת. בהמשך התקבלה גם הסתייגותו של ח"כ זאב
אלקין, בעניין תשובה למי שנחסם והגיש השגה על כך למשרד התקשורת. בהתאם לכך הוחלט כי תשובת משרד התקשורת על ההשגה תינתן תוך 10 ימי עבודה, או במועד אחר שיקבע שר התקשורת בתקנות באישור הוועדה.
ח"כ
עופר כסיף הציג גם הוא את ההסתייגויות שהגיש, וציין כי היה אחד המצטרפים להצעת החוק בנוסח הקודם שלה בכנסת הקודמת. "חשבתי שהיא הייתה טובה וראויה, כי הצעת החוק המקורית עסקה בלתת זכויות ולא למנוע זכויות. בין הנוסח ההוא להצעה הזו יש מרחק רב, ההצעה הזו לא עוסקת בזכות הפרט לבחור הגבלה עצמית אלא מסדירה בחוק כפיית ההגבלה".
בנוסף לתיקונים שהתקבלו הלילה, ההצעה עברה שינויים גם במהלך הדיונים בוועדה, כדי לחזק הגנה על זכויות הפרט, לעומת ההצעה שהוגשה. בעקבות זאת נקבע שחסימה שרירותית של חיוג למספרים של מוקדי סיוע ותמיכה לא תתאפשר, ומי שירצה את השירות המוגבל יצטרך להסכים לכך במפורש. בנוסף, ספקי התקשורת יקבעו ויפרסמו אמות מידה ברורות, שוויוניות ומפורטות באשר להגבלת החיוג, ושר התקשורת ימנה עובד שיהיה מוסמך לדון בהשגות על אמות המידה והחסימות. היום, כאמור, נקבע כי זמן מתן התשובה להשגה יוגבל.
באשר לחיוג למוקדי סיוע, בהצעה נקבע במפורש כי אסורה חסימת למוקדי סיוע ארציים שלהם מספרים מקוצרים של 3 או 4 ספרות. בנוסף תיאסר חסימה של מוקדי חירום וסיוע לעזרה פיזית או נפשית שאינם בעלי מספרים מקוצרים, וזאת בהתאם לתקנות שיקבע שר התקשורת יקבע בתקנות, בהתייעצות עם שרי הבריאות והרווחה ובאישור ועדת הכלכלה. כמו כן תיאסר חסימת שיחות והתקשרות למספרים של מפלגות בתקופת בחירות.
בתום הדיון אמש נדחו רוב הסתייגויות האופוזיציה וההצעה אושרה ברוב של 9 תומכים בהם היו"ר
ביטן וחברי הכנסת
שלום דנינו, אתי עטיה,
חנוך מלביצקי,
אליהו רביבו,
סימון מושיאשוילי,
אברהם בצלאל,
אוהד טל ו
יצחק פינדרוס, לעומת 6 מתנגדים בהם חברי הכנסת
שלי טל מירון,
יסמין סאקס פרידמן,
אלון שוסטר,
זאב אלקין,
יבגני סובה ו
עופר כסיף.
6.9.24: שלל הבג"צים שהוגשו נגש שר התקשורת ומשרד התקשורת בעניין החסימות של החרדים ב"קווים הכשרים" הסתיימה בכלום ובמחיקת העתירות -
כאן.
16.9.24: היום חתם שר התקשורת על ביטול תקנות
הנדל שמנעו את הפעלת ״הקומה הכשרה״, כדי לעקור מן השורש את ההתערבות הגסה והפגיעה בחופש הפרט של הממשלה הקודמת בציבור החרדי. אזרחי ישראל יוכלו לצרוך שירותי תקשורת באופן חופשי לפי רצונם ולפי תפיסת עולמם.