"שירות קיומי" - הדואר כשירות חירום בעידן הקורונה
מאת:
מערכת Telecom News, 23.11.20, 15:44
מה קרה וקורה בצל הקורונה בארץ ועולם בתחום הדואר? בכל מקרה, כל עוד הדואר כאן אזי העולם עומד על תילו.
מצב החירום, שנכפה על העולם כתוצאה ממגפת הקורונה, הפך משימות שגרתיות לבלתי אפשריות ואף למסכנות חיים, ובכלל זה: קניות, לימודים, בילויים, טיפול רפואי ואפילו ביקור הורים. מגבלות התנועה, שהוטלו בעקבות המגיפה, העלו על סדר היום גם את שאלת תפקידם של שירותי הדואר בחירום.
כידוע, בשנים האחרונות הצטמצם תפקידו של הדואר ככלי להעברת מסרים ולביצוע תשלומים, וזאת לאור קיומם של תחליפים טכנולוגיים זמינים וזולים. עם זאת, חלקים בציבור עדיין אינם מחוברים לכלים טכנולוגיים וממשיכים להישען על שירותי הדואר.
במקביל, אותה טכנולוגיה, שצמצמה את התפקיד המסורתי של שירותי הדואר, יצרה לחברות הדואר מנוע צמיחה חדש: תחום הסחר המקוון, שבו תפקיד מרכזי לדואר כאמצעי להעברת הטובין.
הדואר בעולם
כתוצאה ממגפת הקורונה, תחום הדואר הבינלאומי היה הראשון להיפגע. מחד, נרשמה אמנם עלייה בקנייה מרחוק של אנשים פרטיים כתוצאה מהסגר, לרבות ע"י כאלה, שנמנעו עד כה להזמין מרחוק. אולם מאידך, בשל המשבר חלה האטה בפעילות הכלכלית במשק, לרבות בשימוש בשירותי הדואר.
בהמשך החלו "להיסגר השמיים" לטיסות, כאשר יעדים רבים נחסמו למשלוח דואר, וליעדים אחרים נוצרו עיכובים. המחמירים מבין מינהלי הדואר בעולם, אף החלו, ליתר ביטחון, לחטא דואר נכנס, כמו גם סניפים ורכבים.
כדי להתגבר על מחסור בטיסות לצורך המשך העברת הדואר הבינלאומי, שעוד נותר, החל בעולם שימוש מוגבר, במטוסי מטען ובניצול מקומות, שהתפנו בטיסות הנוסעים. ארה"ב הפנתה משלוחים לאירופה מדואר אוויר לדואר ים, וסין הפעילה לראשונה רכבת ייעודית למשלוח דואר לאירופה (ליטא).
תחום הדואר הפנים ארצי חווה גם שינויים רבים בעולם, הן לגבי שירות משלוח הדואר והן לגבי שירותי האשנב בסניפים. מדינות רבות, כגון: איטליה, שוויץ, צרפת, ספרד, קנדה ועוד, צמצמו את מספר הסניפים הפעילים ואת שעות הקבלה.
כנ"ל צומצמה חלוקת הדואר במדינות רבות, תוך שמירה על "ריחוק חברתי", כך לדוגמא, במדינות כגון: גרמניה, אוסטריה, הולנד, אנגליה, ארה"ב ואירלנד, בוטל הצורך של הנמענים לחתום על אישור קבלת חבילה או "דואר רשום", כאשר הדוורים מניחים את דבר הדואר בפתח הבית, דופקים בדלת, מתרחקים 2 מטרים, מזהים את הנמען וחותמים בשמו.
כידוע, במקרה, שבו הנמען אינו שוהה בבית בעת ניסיון המסירה, דבר הדואר מועבר לסניף וכאשר הנמען אינו מגיע לסניף לקבל את החבילה או הדואר הרשום, הללו חוזרים לשולח. אולם, בימים אלה של מגפה, עסקים רבים סגורים ואינם נמצאים כדי לקבל את דברי הדואר המיועדים להם. כדי להתגבר על היעדרות נמענים עסקיים רבים במענם, במדינות שונות, כמו ארה"ב, פיתחו שירות "דואר מעוכב", טרם החזרתו לשולח, או הפנייתו ליעד אחר כמו תא חלוקה.
מינהלי דואר שונים אף הצטרפו באופן פעיל למאבק במגפה. באירלנד מבקרים הדוורים את המבוגרים ואנשים עם מוגבלות, שואלים לשלומם ומקשרים אותם לשירותי הבריאות בעת הצורך. במדינות אחרות, כגון: אנגליה, הפיליפינים, ספרד, אוסטרליה, הודו, ירדן, סין ועוד, החלו להעביר חינם תרופות לחולים כרוניים, מבוגרים ולמבודדים.
מינהלי דואר אחרים, כגון: שוויץ וצ'כיה, השתלבו בתחום העברת מזון לבתי התושבים, לרבות לחם טרי ואף מזון הדורש קירור (כידוע, תחום המזון אינו נמנה בד"כ על התחומים בם פועל הדואר). הדואר הסיני אף העמיד תרומה כספית של כ-7 מיליון דולרים לטובת העיר ווהאן.
איגוד הדואר העולמי (
upu), שגם ישראל חברה בו ומופקד על הסדרת קשרי הדואר הבינלאומי, נדרש אף הוא לעידן הקורונה והחל לפרסם הנחיות תפעוליות למדינות החברות, שבמכרזן שמירה על רציפות שירותי הדואר, תוך אבטחת בריאותם של עובדי הדואר והלקוחות. האיגוד פרסם, ש-137 מדינות דיווחו על הפרעות במשלוחי הדואר בתקופה זו, כתוצאה מצמצום קווי התעופה ומחסור בעובדי הדואר. כ"כ, הצביע האיגוד על התופעה המדאיגה לפיה בתקופה זו גדל הפער בין דברי הדואר הנשלחים, לאלה המגיעים ליעדם. יחד עם זאת, הביע האיגוד עידוד מהעלייה בהיקף הרכישה מרחוק ובביקוש למשלוח החבילות.
כמעט מיותר לציין, כי האיגוד נאלץ לבטל את קונגרס הדואר העולמי, שהוא גולת הכותרת של ענף הדואר העולמי, שאמור היה להתקיים באוגוסט 2020 ב-
Abidjan. התקווה כעת היא לקיים את הקונגרס העולמי באוגוסט 2021, אם המצב הבריאותי יאפשר זאת.
הדואר בישראל
במסגרת "חוק שירות עבודה בשעת-חירום" הוגדרו שירותי הדואר בישראל, כ"שירות קיומי" שיש לספקו גם בחירום, לצד שירותים כמו: מים, מזון, בריאות וחשמל.
מאחר שהחוק לא הגדיר במדויק אילו מבין שירותי הדואר, הם שירותים קיומיים וכן, כחלק מלקחי מלחמת "לבנון השנייה", נבחנה במשרד התקשורת סוגיית הגדרת הדואר כ"שירות קיומי", על כל המשתמע מכך, לרבות סיכון חיי אדם וההשקעות הכספיות הנדרשות לצורך אספקתו בשעת חירום.
הבחינה נערכה, בין היתר, לנוכח השינוי, שחל במעמד שירותי הדואר ככלי להעברת מסרים, על רקע ההתפתחות הטכנולוגית וגיוון באמצעי תקשורת זמינים וזולים.
יש לזכור, שאספקת שירותי דואר דורשת נוכחות אלפי עובדים "בשטח" ובמאות סניפים בארץ, דבר המסכן אותם ואת הלקוחות. בזמנו אף בוצעה חלוקת הדואר בארץ 5 ימים בשבוע.
אולם, חרף הסכנה באירועי החירום הקודמים כתוצאה ממטחי טילים, שנורו על ישראל, דרשו נציגי ציבור ואזרחים מהשורה, המשך אספקת שירותי דואר סדירים, דבר שחייב יצירת התאמה בין חשיבות כל שירות (חבילות, קצבאות וכו'), לבין הסיכון באספקתו בשעת חירום.
כך מצא עצמו עו"ד
יגאל לוי, (בתמונה משמאל), סמנכ"ל בכיר דואר לשעבר במשרד התקשורת, נדרש להכריע באופן יום יומי, בין סיכון עובדי הדואר והלקוחות, לבין הצורך בהמשך אספקת שירותי דואר "תחת אש" לאוכלוסייה האזרחית ולצבא.
אי לכך נקבע מדרג איומים הכולל התייחסות ממוקדת לסיכון חיי אדם, שנובע כתוצאה מהמצב הביטחוני ובהתאם לכך יקבע סל השירותים הדואריים שיסופקו:
איום וודאי לחיי אדם - במצב זה לא יסופקו שירותי דואר כלל. יצוין, שלרוב בתחילת אירוע הלחימה, "רב הנסתר על הגלוי" מבחינת האיומים ולכן לא מצופה מחברת הדואר להסתכן באספקת שירותיה עד להתבהרות התמונה.
רמת ביניים של איום לחיי אדם - במצב זה יסופקו שירותי דואר חיוניים ביותר, במתכונת ובטיב שירות, שיותאמו לרמת הסכנה, תוך נקיטת כל האמצעים הנדרשים לצורך הגנה על עובדי חברת הדואר ועל ציבור הלקוחות: חלוקת דואר (מצומצמת), מסירת חבילות ותשלום קצבאות.
רמה נמוכה של איום לחיי אדם - במצב זה יסופקו כל שירותי הדואר.
"תוצר לוואי", שנלמד מהניסיון ממצבי החירום, הוא ההבנה, שלשירותי הדואר יש משמעות מיוחדת, מעבר להעברת מסרים, כספים וטובין, וזאת בשל היותם פרושים בכל הארץ ומייצגים בפני הציבור את רשויות המדינה. המשך שירותי הדואר באזורי הלחימה
נתפסה ע"י התושבים כהוכחה, שהמדינה לא נטשה אותם. אי לכך, לשירותי הדואר השפעה על הלכידות החברתית והמורל הלאומי - ומכאן תרומתם לחוסן הלאומי.
דוגמא מוחשית לכך התקבלה בסיור, שערך שר התקשורת דאז,
אריאל אטיאס, (בתמונה משמאל), במהלך מלחמת "לבנון השנייה" במתקני דואר ובזק ולתמיכה בתושבי צפון הארץ.
התלוו לסיור השר, עו"ד
יגאל לוי ו
צבי יונדלר, (בתמונה משמאל), ששימש בזמנו כסמנכ"ל פיקוח בזק במשרד.
במסגרת הסיור ביקר השר, בין היתר, בסניף דואר, שספג פגיעה ישירה של טיל, שנורה מלבנון ולמרבה המזל לא היו אבדות בנפש.
כ"כ, נערכה פגישה עם ראש העיר חיפה דאז,
יונה יהב, שבמהלכה נשמעו אזעקות כתוצאה ממטח טילים, שנורה על העיר, דבר, שהקפיץ את המאבטחים לעבר השר. הם הובילו אותו במהירות ה לאזור הבטוח במקלט העירייה, שם נערך המשך הפגישה.
עם פרוץ מגפת הקורונה בארץ בתחילת השנה, "נטרפו הקלפים" ואת איום הטילים החליף וירוס הקורונה.
במסגרת התגובה לסכנה לחיי אדם, שיצרה המגפה, צומצמו שעות פעילות סניפי הדואר, הוגבל מספר הנוכחים בכל סניף, תשלומי הקצבאות נמסרו בבתי הזכאים (דבר שלא מנע מרבים להצטופף בכל זאת בסניפים) וכן, נחסמו מספר יעדים למשלוח דואר ובאחרים חלו עיכובים.
מיותר לציין, שעם צמצום הטיסות לארץ, נרשמה ירידה גדולה בכמות החבילות הנכנסות, אך יש להסתכל באופטימיות לעתיד, לאור העובדה, שציבורים רבים נחשפו בתקופה זו לאפשרות של רכישה מרחוק.
בנוסף, יצרה הקורונה תופעה חמורה של התגברות ניסיונות התרמית מרחוק, שלא פסחה גם על חברת הדואר, שנאלצה לפרסם אזהרה לציבור באתר שלה, לפיה גורמים המתחזים לחברה, מנסים להוציא מאנשים פרטים אישיים, כגון מספר חשבון הבנק.
השינויים הרגולטוריים בענף הדואר, לרבות פתיחת הענף לתחרות ותחילת ההליך להפרטת חברת הדואר, כמו גם השינויים הטכנולוגיות וזמינותם של אמצעי תקשורת זולים, מחייבים המשך בחינה של אופן רציפות אספקת שירותי הדואר בחירום, תוך הבטחת שלומם של עובדי הדואר וציבור הלקוחות.
בינתיים, אם חבילה בדרך אליכם, או אם אתם רואים מעטפה מציצה מתיבת המכתבים - גם אם מדובר בחשבון לתשלום - אפשר להירגע ולחייך מתחת למסכה: כל עוד הדואר כאן - העולם עומד על תילו.
בתמונה למטה: עו"ד יגאל לוי, (משמאל), ומנכ"ל חברת דואר ישראל לשעבר, אבי הוכמן, מייצגים את ישראל בקונגרס הדואר העולמי בג'נבה (כשעוד ניתן היה להתכנס). כאמור, הקונגרס, שאמור היה להתקיים השנה באביג'אן, בוטל בשל הקורונה.