הצהרת שר הכלכלה (אלי כהן), שהתקנות החדשות לגבי "שוק סיטונאי" על רשת הוט תובלנה להוזלה משמעותית לצרכן, מנותקת מכל מציאות ותעמיק את השקיעה והסטגנציה של תשתיות הפס הרחב בישראל (בסלולר נפלנו למקום 50 בעולם). הרס שוק התקשורת נמשך ללא הפרעה וללא כיוון, שיכול להוביל לשיפור.
מאת:
אבי וייס, 14.6.17, 15:00
שר הכלכלה
אלי כהן, שמילא את מקומות של שר האוצר (
משה כחלון) המנוע מהתעסקות בהחלטות בעניין חברת הוט (למה? פירוט
כאן), הוציא "הודעה לעיתונות" (
מצויה כאן למתעניינים), על כך, שהוא חתם על התקנות המחייבות את הוט לספק "שוק סיטונאי" על הרשת שלה למתחרותיה.
אחרי שנים של
סחבת, השר מציין בהודעתו, שהרפורמה הזו תוביל להישגים ולהוזלת מחירים לצרכנים. ההודעה הזו
מנותקת מכל מציאות משום שכבר היום הוט מציעה תשתית + ספק (
כאן, בחבילה של 100 מגה עם חברת האינטרנט ITC) ב- 84 ש"ח לחודש, וחברת הבת של הוט (הוט נט-
כאן) מציעה אינטרנט ב-10 ש"ח לחודש לכל מהירות עד 200 מגה, עם 3 חודשים ראשונים חינם.
כלומר: בספק רב אם יש עוד לאן לרדת במחירי "השוק הסיטונאי", אם יחל על רשת הוט.
לכן, חשוב להזכיר ולהדגיש את ההשלכות המיידיות של התקנות, שנחתמו ע"י השר
אלי כהן: הוט לא תשקיע בשדרוג תשתיותיה (בניגוד
למוצהר בהשקת
שירותי הוט על הפס הרחב של בזק, שירות המסופק ללא רישיון. זאת, בדיוק כמו מה שבזק עשתה ועושה באי שדרוג תשתיותיה לסיבים לבתים).
כל זאת, משום
שאין כל סיבה שהוט תשקיע בתשתיותיה, כשהמתחרות שלה תיהננה מההשקעות הללו בחינם, רק בגלל שהן "רוכבות על הגב שלה". הלקח זה נלמד בעשור הקודם באירופה (היכן שרעיון "השוק הסיטונאי" הומצא לפני כ-3 עשורים והועתק בשגגה ובאיחור רב ע"י משרד התקשורת הישראלי).
לכן, באירופה מזמן כבר
עברו לגישה רגולטורית
אחרת לחלוטין בפס הרחב, גישה,
שלא שמעו עליה בישראל.
בישראל, "השוק הסיטונאי" על רשת הוט
התעכב שנים לא מעטות, מסיבות רבות (חלקן
מפורטות כאן), וכעת מגיע רגע מבחן המימוש המעשי של הרעיון הרגולטורי הזה.
ההחלטה של השר
אלי כהן מובילה
לעוד בעיות חמורות לא פחות:
- אין כרגע כל תהליך של ייבוא מאושר של נתבים המתאימים לרשת הפס הרחב של הוט. התהליך, שכרוך באישור נתבים כאלה, בכלל לא החל. גם השימוע לשיטת החלפת הציוד ברשת הוט בעת מעבר לקוח להסדר השוק הסיטונאי - לא סוכם. מכאן, שמועד יישום "השוק הסיטונאי" על רשת הוט עדיין לא ברור. סלקום הכינה את עצמה לעניין זה (כפי שחשפנו כאן), אבל אין ודאות, שהמכשירים, שסלקום הביאה לישראל יאושרו ע"י הוט. יהיו כאן עוד מאבקים לא פשוטים.
- רשת הוט לא בנויה לספק (טכנולוגית) שירות של "שוק סיטונאי" (בשונה מרשת בזק, שנבנתה מתחילת הפריסה של ה-ADSL בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת עם הכנה מובנית ברשת ל-BSA, שזו השיטה הטכנולוגית שהשוק הסיטונאי מיושם על רשת בזק). אין שום מערכת או טכנולוגיות BSA על רשת הוט וגם לא תהיינה (כי הרשת של הוט בנויה לגמרי אחרת מרשת בזק).
- אין מספיק מספרי IP - IPv4 כדי לספק "שוק סיטונאי" על רשת הוט (מפורט כאן). לא ברור כיצד בעייה זו תיפתר בטווח הזמן הנראה לעין. ברור שהספקים הקטנים ייתקעו עם חיבורי חייגן, מה שמספק רק כ-40% מרוחב הפס של החיבור ללקוח.
- נושא הטלפוניה על רשת הוט טרם ברור (אחרי האשליה של ההחלטה על הטלפוניה על רשת בזק), היה שימוע, שגם כך יהיה ברשת הוט, כלומר: VoIP, אבל זה לא הוחלט סופית. נערך שימוע בנדון שלא סוכם.
- הפס הרחב בהוט כולל הנתב בבית הלקוח הוא חלק בלתי נפרד מהרשת וההפרדה המתבקשת ברשת בגלל "השוק הסיטונאי" עלולה לגרום לתקלות מתמשכות ולפגיעה בביצועים אצל הלקוחות, שיבחרו להיות במסלול "שוק סיטונאי" על רשת הוט. זאת, די בדומה למה שקרה למי שעבר ל"שוק הסיטונאי" על רשת בזק ושאיבד כמעט מחצית מהביצועים האפשריים על רשת בזק, רק בגלל החלפת האחריות לאספקת השירות.
- בנוסף, טכנולוגיות רשת חדשות לא תגענה לרשת הוט. דרום-קוריאה הייתה הראשונה בעולם (כמפורט כאן), ליישם מתחילת 2017 את טכנולוגיית ATSC 3.0 המספקת איכויות של 4K בכל ערוץ ולכל מכשיר קצה. הטכנולוגיה הזו כוללת בתוכה טכנולוגיות וידיאו חדשות דוגמת DASH (פירוט טכני נוסף בלינקים בתחתית הכתבה, כולל מחקרים עדכניים אודות התפתחות עולם הטלוויזיה הרב-ערוצית בעולם). כעת, אין כל סיכוי, שנראה בטווח הזמן הקרוב (ואולי בכלל) שדרוג של תשתיות רשת הוט ל-Docsis 3.1 (שהחל מיושם בעולם כבר לפני כשנתיים, טכנולוגיה של עד 10 גיגה בערוץ היורד) ולכל טכנולוגיית וידיאו חדשה ומתקדמת, מאותה סיבה, שציינתי כבר קודם לכן: למה שהוט תשקיע בטכנולוגיה חדשה ויקרה, שגם מתחרותיה תיהננה מכך, בלי להשקיע אגורה בטכנולוגיה הזו?
כלומר: כל הרעיון של "השוק הסיטונאי" על רשת הוט והאשליות לציבור, שמפזרת ההודעה של השר
אלי כהן, יתנפצו אל מול המציאות. ממילא כבר כל ה-ISP בישראל הבינו את מה שכתבתי כבר בתחילת העשור, ש"
שוק סיטונאי"
יביא להם רק הפסדים (וזו הסיבה ש
ספקי האינטרנט ללא יוצא מן הכלל, מקדמים כעת בעיקר את "הבאנדל ההפוך" עם בזק, אחרת הם
יפשטו את הרגל. זאת, מול בזק ש
ממשיכה לעשות עליהם "קופה"). המצב ב"שוק הסיטונאי" על רשת הוט לא יהיה טוב יותר, לא ל-ISP ולא לשוק התקשורת הישראלי. פשוט "בכייה לדורות".