רשמים ותובנות מכנס "עיר חכמה" מוסקבה יולי 2018 Moscow Urban Forum
מאת:
מיקי ברקאי, 1.8.18, 11:40
הכנס נערך לאחר משחקי המונדיאל בסיסמה: Megacity Future: New Space for Living. ההיערכות למונדיאל בתחום התחבורה נמשכה שנתיים. האם מוסקבה היא עיר חכמה? ומה זה נוגע לירושלים, חיפה, נתניה?
"כל המשפחות המאושרות דומות זו לזו
". ציטטה מפורסמת זו הפותחת את הרומן "
אנה קרנינה" מאת לב
טולסטוי תשמש אותי בגיבוש תובנות ורשמים מכנס "עיר חכמה", שנערך במוסקבה בשבוע החולף אליו נשלחתי מטעם
Telecom News. ואיזה מקום מתאים יותר ממוסקבה לצטט בו את
טולסטוי? ובעקבות ציטוט זה:
האם כל הערים החכמות דומות זו לזו?
כנס
Urban Forum 2018 Moscow נערך בסיסמה:
"Megacity of the Future: New Space for Living" באחת הערים הגדולות והחשובות בעולם, בירתה של המדינה הגדולה בשטחה בעולם
– רוסיה, ששטחה למעלה מ-17 מיליון קמ"ר, פי 800 ויותר משטחה של ישראל. ברוסיה יש כ-143 מיליון תושבים, מתוכם 12 מיליון בעיר מוסקבה, 17 מיליון יחד עם הערים הסמוכות. להשוואה – בניו יורק כ- 8.3 מיליון תושבים, בפריס 2.3 מיליון, בתל אביב 0.4 מיליון.
הכנס מתקיים אחת לשנה החל מ-2011, ונחשב לגדול מסוגו בתחום פיתוח ערים גדולות (
Megacity). המארחת היא עיריית מוסקבה בראשות
סרגיי סוביינין Sergey Sobyanin (בתמונה משמאל, מתוך האתר הרשמי שלו), וראשי האגפים בעירייה, שמעמדם הוא של שר בממשלה מקומית. זה עתה סיימה הנהלת העירייה לטפל באירועי המונדיאל, שהתקיימו בהצלחה רבה. אמנם מוסקבה הייתה רק אחת מתוך 11 ערים, שאירחו משחקים, אך 12 משחקים, ובראשם הגמר, התקיימו ב-1 מ-2 האצטדיונים בעיר.
בצמוד לכנס האורבני הכללי, התקיים זו הפעם השישית כנס לעיתונות, עם דגש על עיר חכמה, שעליו אדווח כאן. בהמשך אתאר במה מתגאה עיריית מוסקבה בתכניות העיר החכמה שלה, והאם יש דמיון, הקבלה או חפיפה בין עיר חכמה במוסקבה לבין עיר חכמה בכל מקום אחר, ואבחן את תקפות המשפט הפותח בדבר המשפחות המאושרות ביחס לערים חכמות.
הכנס לעיתונאים נמשך יומיים, והשתתפו בו כ-60 כתבים ממדינות רבות, בחלקם דוברי רוסית. פגשתי לא מעט רוסים, שגרים בפורטוגל, נורבגיה או בגרמניה, וכותבים ברוסית ועל רוסיה. בנוסף להם השתתפו גם כתבי טלוויזיה, עיתונות מודפסת ועיתונות אלקטרונית ממדינות רבות. תחת הכותרת
It's time for Moscow יצאה עיריית מוסקבה מגדרה, כדי להציג את ההתקדמות הרבה של העיר, ואת רצונה לפתח שיתופי פעולה בינלאומיים.
סימן מובהק לכך הוא תפקיד שר לשיתופי פעולה בינלאומיים בעיריית מוסקבה, אותו ממלא
סרגיי צ'ריומין Sergey Cheryomin, שגם פתח את המושב הראשי של הכנס. במושב זה הציגו נציגי העירייה ברמת שר או ראש אגף את העיר, ואת התפתחותה בתחומי תחבורה, בריאות, דיור, בטחון, מידע לתושבים, תיירות, חינוך ועוד.
גולת הכותרת של הנואמים הייתה המונדיאל, שהסתיים כשבוע לפני הכנס, והוצג על ידם כהצלחה גדולה. סקירה ממוקדת
בתחום התחבורה, למשל, הציגה היערכות, שנמשכה כשנתיים, ובה ננקטו 35 צעדים שונים כדי לאפשר זרימת צופים, שחקנים וסגל אל 2 האצטדיונים במוסקבה ואל אצטדיונים נוספים בערים הסמוכות. בין הצעדים: נסיעה חינם בימי המשחקים בתחבורה ציבורית אל ומהמגרשים, סגירת מרכז העיר לתנועת מכוניות, הקמת אתר אינטרנט לציבור בנושא תחבורה ציבורית למשחקים, הקמת פורטל שליטה ובקרה ייעודי לגורמי התחבורה. הדובר ציין, ש-90% מהצופים הגיעו למגרשים בתחבורה ציבורית. הלוואי עלינו! אפשר לדמיין כיצד היו נראים הכבישים במוסקבה לו עשרות אלפי מכוניות פרטיות היו מנסות להגיע למגרשים ולחנות באותו זמן, או לצאת מהם לאחר סיום המשחק.
את
אלכסנדר פוליאקוב Alexander Polyakov, מנכ"ל החברה העירונית לתחבורה:
MosTransProekt, שהציג את ההיערכות לתחבורה, ראיינתי בנפרד (בתמונה משמאל בצד ימין), ובקשתי התייחסותו לעיר חכמה.
נקודה מעניינת, שהעלה
פוליאקוב, היא, שעיר חכמה מתאימה לתושבים חכמים, אחרת התושבים אינם מנצלים את היתרונות שלה. מוסקבה נעזרת בניסיון, שנצבר בערים אחרות, ו
פוליאקוב ציין כדוגמא את נתיבי
תחבורה ציבורית (נת"צ)
בחיפה.
סרגיי צ'ריומין Sergey Cheryomin, בתשובה לשאלה שלי, מסר, שעיריית מוסקה מקיימת קשרים שוטפים עם ערים בישראל, וציין במיוחד את
ירושלים ואת
נתניה.
במושב אחר הציגו נציגי חברות מסחריות את פרויקטי העיר החכמה, שהקימו במוסקבה ובערים אחרות, ואת היתרונות שאלה מביאים לעירייה ולתושבים. נציג אורנג', למשל, הציג פרויקט בתחום
ניהול התחבורה, ששיפר את התחבורה ב-10%. יש לחברה חזון כיצד צריכה להראות עיר חכמה. אורנג' מציעה דרכים למוניטיזציה של שירותי העיר החכמה, כדי להפוך אותם גם למקור הכנסה לעירייה.
אחת הדוגמאות במישור האישי יותר היא, שכאשר לקוח נכנס לחנות הוא מזוהה מיד וניתן להתאים לו יחס אישי. לחברת התקשורת הרוסית
MTS יש פתרון לאינטרנט של הדברים -
IoT, כולל תקשורת מכונה למכונה
IoT/M2M. אחד מהפתרונות המוצעים הוא
שיתוף רכב על סמך תשלום המתבסס, בין היתר, על צורת הנהיגה
Pay how you drive. גישה זו מתאימה גם לחברות ביטוח, שתתאמנה את הפרמיה לרמת הסיכון של נהג הרכב.
MTS הכינה הצעות עיר חכמה כוללות ל-20 ערים.
נקודה מעניינת היא, שחברות תקשורת כמו אורנג' האירופית או
MTS הרוסית אינן מסתפקות בקישוריות סלולרית, אלא מכוונות לוורטיקלים (מגזרים), כמו תחבורה, בטחון, חינוך ועוד. בכך הן הופכות לאינטגרטורים ולמנהלות פרויקטים כוללים. גישה דומה שמעתי רק החודש בעת ביקור בחברת פלאפון.
אפשר להבחין בחדירה של חברות תקשורת לתחום החדש יחסית של עיר חכמה, אולי כפיצוי על שחיקת ההכנסות בתחום הסלולרי ממנו באו, וודאי כמקור לחיבורים סלולריים רבים נוספים. הבנק העולמי קובע, שכלכלות הערים הגדולות
צומחות מהר יותר מאשר כלכלות המדינות, מה שמסייע למפעילי התקשורת במיקוד שוקי היעד שלהן.
נמסר, שסקר של חברת הייעוץ
PWC מדרג ערים בסולם עיר חכמה, ומוסקבה מקבלת בסקר זה ציון גבוה.
האו"מ בדרוג Government Development Index
EGDI 2018 E מעניק למוסקבה מקום ראשון. חברת התקשורת הרוסית
MTS מציינת, שהדרוג של מוסקבה באימוץ שירותי ענן הוא 53%, לעומת המובילה סינגפור עם ציון 64%.
חברת
Vision Labs, שפועלת במימון ממשלתי, מסייעת לתהליך קבלת ההחלטות בעירייה וכן לרגולציה - קביעת דרישות, התניות ומגבלות לשירותי עיר חכמה. לדבריה, המידע העירוני חייב להיות בפורמט דיגיטלי, כדי להשתלב בתהליכי עיר חכמה. בין היתר, עוסקת החברה בפיתוח יישומים למשתמשי קצה.
המארגנים השקיעו מאמצים רבים בתיאור יתרונותיה של מוסקבה כמקום לעשיית עסקים ולהתגורר בו, ובין היתר, הציגו דוגמאות של מהירות הטיפול ברישום חברה במוסקבה לעומת ברלין. מסתבר גם, שהשקעות גרמניות במוסקבה מסתכמות בכ-8.8 מיליארד דולרים. מקימים במוסקבה גם מרכזים רפואיים בשיתוף חברות ישראליות, בין היתר, כדי להחליף תיירות מרפא רוסית לישראל. רשת
WiFi ציבורית וחינמית מכסה חלקים גדולים מהעיר, וכן אוטובוסים ומטרו. תקציב אגף מערכות מידע של העיר הוא
750 מיליון דולרים.
יישום מעניין, שהוצג בפנינו, עוסק בהתפשטות מחלות בין תלמידי בית ספר. המערכת מנתחת דיווחי מחלה של תלמידים, מחליטה האם קיימת התפרצות מחלה מדבקת (כגון שפעת), ושולחת מסרון
SMS להורים, שלא ישלחו את ילדיהם לבית הספר, כדי שלא ידבקו. יישומים אחרים, שהוצגו בפנינו, נראים מוכרים לנו - קביעת תור לרופא באינטרנט, תשלום עבור חניה בטלפון. פירוט של מגוון השירותים והתייחסות אל החדשנות שלהם יבוא במאמר נפרד.
השר הממונה על בטחון בעירייה,
ולדימיר צ'רניקוב Vladimir Chernikov, הציג את ההיערכות למשחקי המונדיאל, עם כמה יישומים מעניינים. בתחנות הגבול זיהו מצלמות פנים של חוליגנים מוכרים לשלטונות ואלה סורבו כניסה למדינה. טכנולוגיות אלו עדיין דרשו נוכחות פיסית של שוטרים ברחובות בזמן המשחקים.
הסיורים המודרכים, שנערכו לנו בעיר, שילבו תיירות רגילה יחד עם מסע יחסי ציבור, כדי להציג בפנינו לא רק את יופייה של מוסקבה, אלא גם את התפתחותה ואת תשתיותיה הטכנולוגיות. פארק הניצחון הוקם על גבעה המשקיפה על העיר, והוא מסמל את ניצחונה של ברית המועצות על גרמניה במלחמת העולם השנייה, ניצחון ,שעלה במחיר ניכר של חיי אדם. אותה גבעה הייתה גם מקום הכינוס של צבאו של נפוליאון, שצר על מוסקבה ב-1812 ונאלץ לסגת בגלל "גנרל חורף". גם המצור הגרמני על סטלינגרד ב-1942 הושפע ממזג האוויר החורפי, אך בעיקר מגבורת הלוחמים הרוסים.
גני התערוכה, שבצידה האחר של העיר, לעומת זאת, כוללים ביתן המוקדש לתצוגת קבע של
מוסקבה עיר חכמה, ובו מציגים התפתחויות נוכחיות ועתידיות במגוון תחומים, בינם:
- חינוך - לוח קיר, שבנוסף לכתיבה רגילה מאפשר הצגת תכנים דיגיטליים, וכן מדפסת תלת מימד;
- רפואה - ריכוז ואיחוד רשומות רפואיות ממקורות שונים, וכוונה להפוך את המרשמים הרפואיים למותאמים אישית;
- תחבורה - קבלת תמונת מצב משולבת של אמצעי תחבורה מגוונים, הן תחבורה ציבורית והן פרטית, בקרה ושליטה על רמזורים, ניהול כ-1,600 מצלמות;
- בטחון - גישה לכ-160 אלף מצלמות המאפשרות מעקב אחר התרחשויות בעיר, כולל אפשרויות לזיהוי פנים;
- ניקיון - מעקב אחר פחי אשפה ותכולתם, ואחר משאיות פינוי האשפה.
סמוך לביתן מוסקבה עיר חכמה נמצא ביתן קוסמוס, שמוקדש להצגת ההישגים של רוסיה בתחום החלל, כולל התא בתוכו הוחזרו קוסמונאוטים מתחנת החלל אל פני האדמה, דגם בקנה מידה 1:1 של תחנת החלל, חליפות החלל של הקוסמונאוטים ועוד.
באותם גני תערוכה יש ביתן ובתוכו דגם גדול של העיר מוסקבה, שמרשים את הצופים בהצגת ממדיה הגדולים של העיר. תצוגה אור קולית משלימה את הרושם.
ומדגם של העיר אל התמונה האמתית, בה צפינו מהקומה ה- 89, בגובה של 332 מטר, במגדל הגבוה בעיר. מצד אחד מראה מרשים של מוסקבה על מגדליה הצומחים במהירות, מצד שני פקקי תנועה ארוכים ומייאשים. מסר סמוי האומר: ראו כמה כבר התקדמנו, וראו כמה הרבה יש לנו עוד לעשות.
ובחזרה למשפט, שחיבר
טולסטוי ,והשלכותיו. אני מאמין, שיש מן המשותף בין הערים השונות, אבל לא פחות מכך, יש גם נושאים ייחודיים ופתרונות מותאמים. התוצאה המעשית של אבחנה זו היא הצורך לפתח פלטפורמות הניתנות להתאמה, ותאפשרנה לעיר להפוך לחכמה בצורה יעילה, מהירה וכלכלית יותר. ומעבר לכך,
כל עיר חכמה - בדרכה שלה.
בתמונה:
מיקי ברקאי (שני מימין) ליד כרזת הכנס, עם משתתפים מרומניה, הודו, גרמניה ואיראן.
הכותב היה שליח Telecom News לכנס במוסקבה.