במענה לגזירות הממשלה: משקיעי הון סיכון לראש רשות המיסים: בטל את הוראת הדיווח על אחזקת מטבעות דיגיטליים
מאת:מערכת Telecom News, 4.8.21, 16:22
זאת, מחשש לפגיעה אסטרטגית בתעשייה. עד לפני כמה שנים ישראל הובילה את תעשיית הבלוקצ'יין - ובשנים האחרונות, בגלל הרגולציה, מנוע הצמיחה כמעט ונדם.
ראשי קרנות הון הסיכון המובילות בתחום הביטקוין והמטבעות הדיגיטליים פנו אמש במכתב לראש רשות המיסים בבקשה לבטל את החלת חובת הדיווח על אחזקת מטבעות דיגיטליים מעל סכום של 200,000 ₪, מתוך חשש לפגיעה אסטרטגית ביכולת של חברות ישראליות להתבסס ולפעול בישראל.
בין הדברים כותבים ראשי קרנות הון הסיכון: "חובת הדיווח המוצעת, מהווה חובה חסרת הגיון, שרק תכביד על העוסקים בתחום שלא לצורך וכלל לא בטוח שתשיג את מטרותיה ... יזמים ומשקיעים רבים יבחרו לנתק את הקשר למדינה ולהוציא את כלל הפעילות לחו״ל. וכל זאת, למרות הרצון העז שלהם להקים חברות ישראליות למהדרין. כמו כן, אין להתעלם מהעבודה שגם חברות זרות רבות נוטות להעדיף את שרותיהם של יועצים ממדינות בהן מערכת חוקים ודיווחים מעודדים. וכך, במקום לייצר מערכת חוקים מותאמת, מעודדת אשר תתחרה מול מדינות על יזמים ומשקיעים, פעולותיכם יביאו להרחקתם, לאיבוד הידע ופוטנציאל הפיתוח הכלכלי, וכמובן ימנעו כניסת הון זר מה שבפועל יביא לירידה משמעותית ביכולת המדינה ליהנות ממיסים משמעותיים".
עוד הוסיפו החותמים: "...כמות המיזמים החדשים בעלי אופי ישראלי פוחתים בעשרות אחוזים כל שנה. כך שבניגוד מוחלט למגמה העולמית, בין שנת 2020 ועד היום קמו בישראל מספר פרויקטים בודדים ויזמים ישראלים בוחרים לפעול ולהתאגד במדינות אחרות. מדובר בירידה של עשרות אחוזים ובפגיעה אסטרטגית ארוכת טווח בתעשייה המקומית, כל זאת בשעה שמספר המיזמים בזירה העולמית צומח בקצב תלת ספרתי... הרגולציה הישראלית, הקיימת על התחום כבר היום, יוצרת קשיים אירגוניים מאסיביים המהווים קושי מהותי לפעילות של חברות בתחום... למעשה, התעשייה המקומית נמצאת במצב קשה ומעמדה כמובילה כבר נראה כמו חלום רחוק...".
בין החותמים על המכתב: אדם בניון (Collider ventures), יואל חשין (2B Angels), שאולי רג'ואן (Root DV), מני רוזנפלד ואחרים.
המכתב המלא: לכבוד:
רולנד עם שלם
סמנכ״ל בכיר לעניינים מקצועיים הנדון: החלטת הממשלה בדבר הטלת חובת דיווח על אחזקת מטבעות קריפטוגרפיים בשווי של מעל 200,000 ש"ח
שלום רב,
אנו קבוצת משקיעי הון סיכון המקדמים ומממנים חברות סטארט אפ בין היתר בתחומים של טכנולוגית בלוקצ׳יין, מטבעות קריפטוגרפים ואפליקציות בעלות תשתית עם יכולות ביזור הפעילים בתחום מספר שנים.
אנו פונים אלייך מתוך חשש ודאגה לתעשייה שלמה אשר פורחת במדינות רבות, מייצרת מוצרים חדשים ומתקדמים, מעסיקה באופן קבוע מספר רב של עובדים, מעודדת חדשנות טכנולוגית ומפתחת את הכלכלה המקומית והגלובלית.
לתעשייה זו יישומים רבים, כאשר ביטקוין- מטבע הוא אחד מהם. עם זאת, רוב יכולות הטכנולוגיה טרם פותחו, ועל פיתוחים אלה שוקדים צוותים ברחבי העולם ובישראל, דבר המהווה הזדמנות משמעותית לתעשייה הישראלית. הזדמנות שאנו עלולים לפספס ובגדול.
התעשייה התחילה את צעדיה הראשונים עם הופעתו של ביטקוין, שגרר גל של פיתוחים. למעשה, מרבית הפרויקטים הראשונים בתחום היו ישראלים או עם מעורבות ישראלית, כך שבשנת 2013 מעל לכ- 10% מכלל הפרויקטים העולמיים בתחום היו פרויקטים כחול לבן. באותן שנים פותחו כאן בישראל לראשונה טכנולוגיות כמו NFT וכן אלגוריתמיקה ייחודית אשר זכו לחשיפה עולמית בתקופה האחרונה לאור שימושים חדשים שפותחו והתקדמו.
לאורך השנים יזמים ממדינות שונות הצטרפו לתעשייה ופיתחו מיזמים שונים, כך שבאופן טבעי גם אחוז המיזמים הישראלים ירד ביחס לתעשייה העולמית בכללותה. אך התעשייה הישראלית המשיכה לצמוח וחברות ישראליות רבות הצליחו לגדול להוביל את הסגמנטים של תחומם וכיום בישראל כ- 140 חברות אשר נמצאות בשלבים שונים ומעסיקות אלפי עובדים ביחד. במגוון רחב של תחומים כמו שיווק וייעוץ, אבטחה, פיתוח יישומים חדשים, תקשורת, סביבה ועוד.
עם זאת, מנוע הצמיחה כמעט ונדם בשנים האחרונות. כמות המיזמים החדשים בעלי אופי ישראלי פוחתים בעשרות אחוזים כל שנה. כך שבניגוד מוחלט למגמה העולמית, בין שנת 2020 ועד היום קמו בישראל מספר פרויקטים בודדים ויזמים ישראלים בוחרים לפעול ולהתאגד במדינות אחרות.
מדובר בירידה של עשרות אחוזים ובפגיעה אסטרטגית ארוכת טווח בתעשייה המקומית, כל זאת בשעה שמספר המיזמים בזירה העולמית צומח בקצב תלת ספרתי. מהכרותינו עם התחום וכן עם היזמים, הרגולציה הישראלית, הקיימת על התחום כבר היום, יוצרת קשיים אירגוניים מאסיביים המהווים קושי מהותי לפעילות של חברות בתחום, במיוחד בשלבים המוקדמים של הפעילות. למעשה, התעשייה המקומית נמצאת במצב קשה ומעמדה כמובילה כבר נראה כמו חלום רחוק. כעת, נוסף על כל הקשיים, התבשרנו על הוספה של חובת דיווח בעייתית, קשה ליישום ולהבנה, שלמעשה תיצור פגיעה קשה נוספת בחברות ובמשקיעים העוסקים בתחום. אנחנו חוששים כי המהלך אשר פורסם לאחרונה, אם יצא לפועל, עלול להביא לפגיעה נוספת, קשה ומיותרת בתחום בישראל ולהרחקתם של יזמים ומשקיעים.
בהצעת המחליטים נכתב כי הוראות אלה יביאו לגבייה של כ- 30 מיליון ₪ נוספים לשנה. אנו סבורים כי הפוטנציאל של התעשייה גבוה עשרות מונים לכלכלה הישראלית- אם באמצעות משיכת השקעות זרות, תשלומי מיסים ישירים, משכורות, וכן מגוון רחב של תפקידים תומכי תעשיה אשר נוצרים לצורכי הפיתוחים השונים.
כל חברה, וחברות צעירות בשלבי גיבוש הרעיון ותחילת הדרך, בפרט, זקוקות, בין היתר, לשימוש אופטימאלי במשאבים ולא למערכת דיווחים בירוקרטית. עם זאת, במקום להצטרף למגמה העולמית של עידוד התחום על ידי יצירת חוקים מעודדים ותומכים, הרגולציה הישראלית מעמיסה דרישות ייחודיות לדיווחים שלא קיימים באף תעשיה אחרת, וזאת בנוסף לדיווחים המקובלים, ובכך מערערת ומכבידה על המשקיעים והיזמים בתחום.
חובת הדיווח המוצעת, מהווה חובה חסרת הגיון, שרק תכביד על העוסקים בתחום שלא לצורך וכלל לא בטוח שתשיג את מטרותיה. מהיכרותינו עם התחום, יזמים ומשקיעים רבים יבחרו לנתק את הקשר למדינה ולהוציא את כלל הפעילות לחו״ל. וכל זאת, למרות הרצון העז שלהם להקים חברות ישראליות למהדרין. כמו כן, אין להתעלם מהעבודה שגם חברות זרות רבות נוטות להעדיף את שרותיהם של יועצים ממדינות בהן מערכת חוקים ודיווחים מעודדים. וכך, במקום לייצר מערכת חוקים מותאמת, מעודדת אשר תתחרה מול מדינות על יזמים ומשקיעים, פעולותיכם יביאו להרחקתם, לאיבוד הידע ופוטנציאל הפיתוח הכלכלי, וכמובן ימנעו כניסת הון זר מה שבפועל יביא לירידה משמעותית ביכולת המדינה ליהנות ממיסים משמעותיים.
רשות המיסים בפרט ומשרד האוצר בכלל היו בשנים האחרונות בין הגופים הרגולטוריים המתקדמים בעולם בתחום המעודדים השקעות זרות ואת התעשייה הטכנולוגית בשלמותה. ההוראות שלכם לאורך השנים הוסיפו בהירות והכוונה לתחום הבלוקצ׳יין, ואף שלא נפתרו מרבית הבעיות, בתחום המיסוי תמיד חשנו כי יש אוזן קשבת ונכונות אמיתית לעזור לטובת פיתוח הכלכלה ומעמדה של ישראל כמובילה טכנולוגית. על כן אנחנו מציעים את עזרתנו לצורך בחינת הנושא טרם מתקבלת ההחלטה הסופית. נשמח לסייע בדיונים ולתרום מהידע שברשותנו מתוך מטרה ליצור מערכת המאפשרת לחברות לקום, לפעול ולצמוח בישראל.
אנחנו קוראים לכם לשנות כבר עכשיו את הצעת המחליטים ולהימנע מהכרזה על צעדים בשלב הזה, שכן הכרזה כזו עלולה ליצור סנטימנט בעייתי בזירת ההשקעות העולמית, וליצר כבר עכשיו נזק שלא לצורך.
בברכה,
גיא ארמוני, יזם ומשקיע
אדם בניון, Collider Ventures
רן גולדי, First
יואל חשין, B Angels2
שאולי רג׳ואן, Root DV
יונתן רואש, יזם ומשקיע
מני רוזנפלד, משקיע ויו"ר איגוד הביטקוין הישראלי
עופר רותם, Collider Ventures
אלי תרג'מן, Tezos