מקסיקו בכלל ומדינת חליסקו (Jalisco) בפרט, החלו לטפח את עולם ההייטק והיזמות אצלן, בתכנית חומש שאפתנית עם הישגים מרשימים ביותר. מושל חליסקו, שביקר בישראל, קורא ליזמים, מפתחים, משקיעים, חברות וסטארטאפים ישראלים לגלות את היתרונות והאפשרויות ההצלחה בחליסקו, הסיליקון וואלי של מרכז ודרום אמריקה. התחומים בהם חליסקו מחפשת יזמים ומפתחים ישראליים: אבטחה וסייבר, IoT, IoE, ערים חכמות, VR, רובוטיקה, תעופה וחלל, טלקום, טכנולוגיות IT ,Big-Data, ענן, AI, אוטומוטיב, אלקטרוניקה, קלינטק (במיוחד אנרגיה נקייה ומים), ננו, בריאות, ביוטק ופארמה.
מאת:
אבי וייס, 4.5.16, 11:44
התמורות בכלכלה העולמית מבליטים את האטרקטיביות של מדינות אמל"ט (אמריקה הלטינית - הארצות דוברות הספרדית והפורטוגזית, ממקסיקו בצפון ועד ארגנטינה וצ'ילה בדרום) לעולם המסחר,
היזמות והייצוא מישראל. היכולת להצליח בארה"ב מול התחרות העזה שם, היא לא גבוהה, ומדינות אמל"ט הן
יעד חדש ומבטיח ליזמות הישראלית.
מקסיקו היא מדינה פדרלית (בדומה לארה"ב) ומדינת חליסקו (Jalisco), מדינה בהיקף אוכלוסייה דומה לישראל, בתכנית חומש שאפתנית, הגיעה כבר להישגים יפים, שלא מוכרים כאן בישראל. מבט כללי על נתוני חליסקו -
בקובץ כאן. חליסקו נמצאת במקום ראשון במקסיקו בתחום עולם ההיטק (מצגת מלאה
מצויה כאן, למתעניינים) וההתפתחות בה מאוד מהירה.
בחליסקו יש כבר
מעל ל-600 סטארטאפים ו-55 מרכזי מו"פ של החברות הרב-לאומיות הגדולות בעולם. התכניות של הממשלה, בשת"פ הסקטור הפרטי לשנים הקרובות הן מאוד שאפתניות, עם עם עידוד ממשלתי וציבורי רב, מה שמספק יתרונות כלכליים לכל מי שיבחר בחליסקו כדי לקדם את המוצרים והשירותים שלו.
מושל חליסקו, צוות השרים הבכירים של ממשלת חליסקו ופמליה של אנשי עסקים מובילים מחליסקו ביקרו בישראל (בתמונה למעלה משמאל: מנכ"ל לשכת המסחר ישראל אמל"ט
גבריאל (גבי) חיון מצד ימין, עם מושל חליסקו -
אריסטוטלס סנדובל).
ב-11.4.16 התקיימה "ועידת העסקים" ישראלית-מקסיקנית משותפת עם חליסקו, במשרדי חברת XURA (קבוצת קומברס) ברעננה. זאת, ביוזמת
לשכת המסחר ישראל אמל"ט. בירת חליסקו היא גוודלחרה ויש בה כמה שלוחות של חברות הייטק מישראל דוגמת
אמדוקס.
רוברטו ספינדל, סגן נשיא
לשכת המסחר ישראל-אמל"ט ומנכ"ל SPIN Marketing: "כיום כבר לא צריך לשכנע ישראלים לעשות עסקים עם מקסיקו. עברנו את שלב השכנוע וההסברים ואנו כעת בשלב של תחילת פעילות נרחבת מול השוק המתפתח במהירות במקסיקו. הגעת מושל חליסקו לארץ היא סימן מעודד להידוק הקשרים הכלכליים בין המדינות, כי מדינת חליסקו היא המובילה בהייטק במקסיקו.
בעבר נאבקנו גם בדעת הקהל בישראל וגם בממשלה כדי שיראו
בדרום אמריקה יעד חשוב לייצוא של ישראל. לשמחתי, לפני כשנתיים, ממשלת ישראל קיבלה סדרת החלטות אסטרטגיות לפתח את הקשרים עם מדינות אמל"ט ובמיוחד עם 4 'מדינות ההסכם', שמקסיקו היא אחת מהן. מאז אנו מקבלים 'רוח גבית' גם מזרועות המדען הראשי במשרד הכלכלה וממשרד החוץ, לקדם את היחסים הכלכליים הללו".
מריאן כהן, נשיא לשכת המסחר ישראל אמל"ט (בתמונה משמאל, הראשון מימין, עם צמרת הממשל מחליסקו): "אנו מקבלים בברכה את מושל חליסקו והחברים החשובים, שהגיעו עמו ממקסיקו. אנו בלשכה משמשים גשר בין ישראל למדינות דרום ומרכז אמריקה ומספקים את כל העזרה הנדרשת כדי לבסס קשרי מסחר בין כל המדינות".
מרקוס שמריה, קונסול ישראל במקסיקו: "הסכם הסחר בין ישראל למקסיקו מספק הזדמנויות יוצאות מן הכלל לקדם עסקים עם חליסקו ואני קורא ליזמים ולמשקיעים בארץ לנצל את חלון ההזדמנויות הזה".
בניטו אנדיון (Benito Andion), שגריר מקסיקו בישראל: "אנו גאים לארח את מושל חליסקו בישראל כדי לקדם פרויקטים משותפים ל-2 המדינות. חליסקו נמצאת בתנופת פיתוח עצומה. זו מדינה עם כ-30 שנות ניסיון תעשייתי בתחומי ההייטק דוגמת האלקטרוניקה, הרכב והתקשורת. יש בה כוח אדם צעיר, משכיל, מיומן ובכמות מספקת, לאור התפתחות האוניברסיטאות והמכללות בחליסקו, עם שכר עבודה תחרותי ומוסר עבודה גבוה. יש כאן הזדמנויות להשקעות ולפיתוח מיזמים בחליסקו".
רודיקה רדיאן, לשעבר שגרירת ישראל במקסיקו: "לאחר שסיימתי את תפקיד השגרירה במקסיקו, חזרתי למשרד החוץ, אבל לא נפרדתי ממקסיקו. כיום במשרד החוץ אנו עושים את כל מה שאנו יכולים לבצע כדי לקדם את הקשר בין המדינות. חליסקו היא אזור, שאני ממליצה לישראלים - כדאי לכם לגלות את המדינה הנפלאה הזו.
אני בטוחה, שהיזמים הישראלים יגלו את היתרונות הרבים בחליסקו, כי כיום זו מדינה חלוצה בכל אמל"ט בתחומים רבים ובמיוחד בתחומי ההייטק. זו המדינה הראשונה באמל"ט, שיש לה שר נפרד לתפקיד של קידום חדשנות והייטק, שהגיע לכאן כחלק מהמשלחת של חליסקו.
בחליסקו גם הקימו וממשיכים לפתח פלטפורמות לקידום החדשנות ומשקיעים בזה הון עתק, נותנים סיוע ישיר וסיוע בהקלות במיסוי, ואני בטוחה, שכל יזם, שיגיע מישראל לחליסקו, יגלה, שהוא פותח לעצמו התחלה חדשה ומוצלחת, שתשרת את האינטרסים של כל הצדדים".
אריסטוטלס סנדובל (Aristoteles Sandoval), (בתמונה
משמאל), מושל חליסקו: "אני נרגש להיות בישראל ומודה למארחים ולקבלת הפנים החמה, שאני מקבל בישראל בכל מקום אליו אני מגיע. אני רואה כאן הזדמנות ענקית ליצירת שת"פ בין ישראל לחליסקו. חליסקו היא לא רק ממציאת הטקילה.
אנו מדינה של חדשנות, שרוצה והחלה ללכת בדרך, שמדינת הסטארטאפים הישראלית הולכת בה.
אנו מענוניים לפתח קשרים בתחומים, שהטכנולוגיה הישראלית בולטת בהם. ממה שאנו רואים בישראל, יש לנו עניין בתחומים רבים ובראשם: אבטחה וסייבר, תעופה וחלל, טלקום, טכנולוגיות IT וענן, אוטומוטיב, אלקטרוניקה,
IoT,
ערים חכמות,
רובוטיקה,
VR, קלינטק (במיוחד אנרגיה נקייה ומים),
בריאות, ביוטק ו
פארמה.
אנו נקראים היום
הסיליקון וואלי של מרכז ודרום אמריקה. הסיבה: אנו מפתחים את עולם ההייטק במהירות ושמים את עולם ההייטק בראש סדר העדיפות שלנו. יש כבר כמה חברות ישראליות, שגילו את היתרונות של חליסקו, למשל אמדוקס, שפתחה סניף משמעותי אצלנו, עם תכנית להעסקת כ-300 עובדים. אני מאמין, שזה יהיה סימן לבאות ונראה חברות ישראליות נוספות אצלנו.
אנו בשלבי חתימת הסכמים נוספים בתחומי הסחר עם ישראל, שנועדו לשפר את האטרקטיביות של השקעות בחליסקו. ב-2015 עמדו ההשקעות בסקטור ההייטק בחליסקו על כ-2.5 מיליארד דולרים ואני בטוח, שהמסמפר הזה יכפיל את עצמו בשנים הקרובות. אנו 11% מהתל"ג של מקסיקו ונמצאים בעלייה מתמדת בתפוקות.
אנו, בצורה מתוכננת מהדקים את הקשר עם המוסדות האקדמיים אצלנו ויצרנו קשרים טובים עם האוניברסיטאות בישראל, לביצוע מחקרים משותפים, למשל עם אוניברסיטת גוודלחרה בבירת המדינה. יש לנו כוח אדם ברמות גבוהות כי מוסדות להשכלה גבוהה מוציאות בוגרים המתאימים בהכשרתם לתעשייית ההייטק. כך, שניתן להשתמש בכוח אדם מקומי לצרכי מו"פ, כפי שכבר נעשה ע"י כמעט כל ענקיות ההייטק העולמיות, שפתחו אצלנו מרכזי מו"פ. אנו מצפים בזרועות פתוחות לקבל יזמים מישראל".
המצגת המלאה של המושל
נמצאת כאן להורדה, למתעניינים.
ג'אימה רייס רובלס (Jaime Reyes Robles), שר החדשנות, המדע והטכנולוגיות, מדינת חליסקו: "אני שר ראשון בתפקיד כזה במקסיקו ואנו ראשונים באמל"ט ומובילים את התחום. אנו כיום משמשים מודל לחיקוי לכל מקסיקו בכך, שהצבנו את החדשנות כמושג מרכזי, שיש לו גם משרד ממשלתי ברמת המדינה.
חליסקו היא מדינה בסדר גודל של ישראל מבחינת תושבים ומזג אוויר אבל בגיל ממוצע של 26, שזה גיל מאוד צעיר. שטחה של המדינה הוא 78 אלף קמ"ר עם הרבה נופים וחופים ועם תיירות מאוד מפותחת. כוח העבודה בחליסקו מונה 3.39 מיליון איש ורמת ההשכלה אצלנו יחסית גבוהה. יש לנו 13 מכללות בתחום הטכנולוגי ו-3 אוניברסיטאות גדולות.
חברות ענק מהעולם כבר נמצאות בחליסקו, בעיקר בתחומי האלקטרוניקה והמיחשוב דוגמת: אינטל, IBM, בוש,פריסקייל - NXP ועוד. (פירוט
בשקף כאן). מרכזי מחקר מובילים בעולם נמצאים אצלנו בתחומים מגוונים. אינטל, למשל, מפתחת אצלנו את פתרונות ה-IoT שלה. סה"כ יש לנו כ-600 סטארטאפים, 150 חברות לשירותי תוכנה, 8 אקסלרטורים ואינקובטורים ו-55 סניפי מו"פ של חברות רב-לאומיות. אני מאמין, שעד סוף השנה (2016) נגיע לכ-5,000 צעירים, שיעסקו אצלנו במו"פ בכל התחומים.
אנו פועלים לפי תכנית רב-שנתית. כרגע יש לנו תכנית עד 2020, שאנו כבר מריצים אותה. מטרתה להפוך את החברה שלנו לחברה דיגיטלית ומובילה. בעבר, היינו חזקים בחקלאות. אולם, החלטנו לקדם את עצמנו מהר בהתבססות על הקניית השכלה גבוהה לצעירים ועידור היזמות והמדע.
בין שאר הנושאים, אנו מעודדדים היום השקעות בפתרונות IoT, ביו, בריאות, אנרגיה נקייה, ננו, Big-Data ועוד. אנו נשמח לשתף פעולה עם יזמים ישראליים ויש לנו תכניות לעידוד השקעות זרות בחליסקו.
אנו קוראים לסטארטאפים הישראליים למצא שפה משותפת עם עולם היזמות שמתפתח בחליסקו. זה יביא תועלת רבה לכל הצדדים.
התכנית האסטרטגית שלנו לשנים הבאות שמה דגש גם על עולמות ה-IoE והרובוטיקה, AI, ועוד. בתכנית הדיגיטלית שלנו אנו מעודדים את כוח האדם שלנו להתפתח בעולם הטכנולוגי, להמציא פטנטים ולהקים סטארטאפים.
התפקיד הקשה שלי הוא בעיקר לשנות את הסטטוס-קוו' שהיה בחברה במקסיקו, שהייתה חברה אגררית בעיקרה, ולהעביר את החברה להיות חברה דיגיטלית. אנו עושים זאת בשת"פ עם גורמים רבים כולל מחוץ למקסיקו. לכן, אנו רואים כבר נהירה של חברות הייטק אלינו, והצעירים שלנו מאוד רוצים ללמוד ולהתפתח.
כדי לקדם את ההשכלה הדיגיטלית, הקמנו אוניברסיטה דיגיטלית, כמודל מוביל במקסיקו. הלמידה נעשית Online. אנו שואפים' שב-2025 יהיו לפחות 25 אלף סטונדטים במערכת האוניברסיטה הדיגיטלית. זה יהיה גם בסיס של סיוע למרכזי המו"פ ולפיתוח פטנטים.
אנו נהיה הראשונים בדרום ומרכז אמריקה vמפעילים מודל מתוכנן כזה וזה נעשה בשת"פ עם גורמים פרטיים רבים. הקמנו כבר כמה מרכזי מו"פ לתחומי
מדעי החיים, שבהם אנו מעודדים פיתוח של תרופות פרסונליות, בחברות, שתפתחנה תרופות אישיות, שזה העתיד של עולם הרפואה.
בתחומי ה-
IoT אנו מקדמים הקמת '
ערים חכמות', רשתות חכמות ואוטונומיות ורכבים אוטונומיים. מסביב לזה נבנות טכנולוגיות משלימות רבות דוגמת:
מדפסות 3D,
מערכות VR, מערכות AI ועוד. כל מי שמפתח בתחומים הללו ימצא אצלנו מקום מתאים להתפתחות ולהצלחה.
אנו החלטנו, שחליסקו תהיה מרכז החדשנות של אמריקה הלטינית. זה יביא לשיפור איכות החיים ורמת החיים של כל תושבי המדינה. אנו בדרך להגשים את התכנית הזו וכבר יש לנו הצלחות.
יש לחליסקו תכנית מקיפה לתמיכה בסטארטאפים ואנו מספקים הטבות מס מלווים בהסכמי סחר טובים לכל מדינות יבשת אמריקה, גם לצפון אמריקה. כך, שאנו יכולים להיות שער מצוין לייצוא לכל יבשת אמריקה ולסייע ליזמים ישראליים להצליח, יחד איתנו ובעזרתנו".
בתמונה: צמרת מדינת חליסקו עם ראשי לשכת המסחר ישראל-אמל"ט: