מסכים חכמים לחדרי ישיבות - מה החידושים והשיקולים לשילובם בעסק
מאת:
מיכאל פנחס, 29.6.17, 09:58
מסכים קטנים או גדולים, חכמים ומקצועיים הפכו בעסק לחובה בתחומים רבים. מה התחדש בתחום המסכים בחדרי ישיבות חכמים? מהם השיקולים והפרמטרים בבחירת מסכים חכמים? איך משלבים אותם? מי מספק שירותי התקנה ותפעול של מסכים חכמים?
עולם המסכים המקצועיים מתפתח במהירות וכיום ניתן לראות מסכים גדולים בשלטי חוצות, במופעים, במשרדים מכל הסוגים, בחדרי שיחות ועידה בווידיאו ועל שולחנם של מעצבים ומפתחים בכל התחומים. עסקים רבים מגלים את היתרונות בהכנסת מערכות
אודיו ווידיאו מתקדמות לחדרי ישיבות ומעבר לשיטות "עבודה קבוצתית", משולבות עם מסכים חכמים.
המעבר של כולנו לשימוש מסיבי בסמארטפונים ובטאבלטים הוביל לשדרוג גם של חדרי ישיבות, כולל משרדים קטנים וגדולים, המקבלים שדרוג והופכים ל"חדרי ישיבות חכמים" עם
מערכות AV (אודיו וידיאו), שמשלבות שירותי מולטימדיה בענן ושירותי תצוגה על מסכים עם יכולת גישה איכותית מכל מכשיר קצה.
חדר ישיבות חכם ואינטראקטיבי משנה את כל שיטת העבודה בעסק, משנה את התצוגה של מצגות, מסמכים, סרטונים וכל מידע. כך, "עבודה שיתופית" ויעילה הופכת לדבר קל, פשוט וגם מהנה.
כיום, מסכי לד ענקיים, איכותיים וקעורים, עם מסך מגע, ברמת רזולוציה
4K, אינם רק נחלת הארגונים הגדולים והעסקים עם הרבה כסף פנוי. הם מתאימים לכל סוג וגודל של עסק.
איך משלבים מסכים חכמים לחדרי ישיבות חכמים?
כיום, ניתן לוותר על כל הגימיקים ולהסתפק במערכת המופעלת על מחשב נייד, או טאבלט ו\או על הסמארטפונים של המשתתפים בדיון בחדר הישיבות, במערכת המבצעת אינטגרציה של הכל -
בענן ואינה תלויה בכמות המסכים וסוגי המסכים והמקרנים הנמצאים בעסק.
החיבור המומלץ כיום הוא בענן, מה שמאפשר חיבור של מערכת ההקרנה (מקרן או מחשב) למסך ללא חוטים, דרך חיבור פס רחב באינטרנט, או ישירות למסך ב-
WiFi. מכאן,
מערכת הקרנה אלחוטית למסך היא השיטה המועדפת כיום ובעתיד הנראה לעין בתחום הזה.
יש פתרונות אחרים, למשל מערכת
Monitors AnyWhere (מערכת, שפותחה בישראל, בחברת בת של גרינוייר טכנולוגיות), שזו תוכנה בתוספת דונגל חיבור למסך, שמאפשרת לשלוט ולנהל את התוכן המופיע על גבי מספר מסכי מידע מרוחקים דרך מחשב בודד, או קיבוץ של מספר מסכים יחד לכדי "קיר מסכים", או שכפול תצוגה על כלל המסכים.
באמצעות רכיבי חומרה בשם
Zero Client הפועלים בטכנולוגיית
HDMI over LAN המתחברים לכל מסך מכל סוג שיש בו כניסת
HDMI היישר מתוך הרשת הפנימית, תוכנת
Monitors AnyWhere מציגה קונספט חדש המתאים בעיקר לתחום השילוט הדיגיטלי.
כל מה שנחוץ לשליטה על מאות מסכים הוא מחשב בודד, עם רכיבי
Zero Client זולים עבור כל מסך עליו רוצים לשלוט ולהציג תוכן, כולל הודעות ממוחשבות. המחשב המרכזי, שמפעיל את המידע על המסכים, יכול להיות פיזי או וירטואלי (בענן).
תוכנת
Monitors AnyWhere מאפשרת לכל בעל עסק שליטה מלאה על כל מסך בנפרד ועל כלל המסכים יחד. כך, ניתן ליישם חיבור וניהול מספר מסכי מידע ללא הגבלה בכמות, דרך מחשב בודד, על גבי הרשת הקיימת. את התוכן עצמו ניתן לנהל בענן ולהרחיב בכך את יכולות המערכת.
פתרון מתחרה אחר לחלוטין לחיבור המכשיר המקרין למסך החכם הוא
Miracast (מבית מיקרוסופט), פתרון
ללא מקרן. זו טכנולוגיה אלחוטית (
WiFi), שהמחשב יכול להשתמש בה כדי להקרין אל המסך בטלוויזיות, במקרנים ובנגני מדיה של זרימה, שתומכים גם הם ב-
Miracast. זה מחייב, שגם המחשב וגם המסך יתמכו ב-
Miracast ובחיבור אלחוטי והתוכנה התומכת הזו תפעל ללא תקלות ב
-2 הצדדים.
מהם החידושים בתחום מסכים חכמים לחדרי ישיבות חכמים?
העולם הטכנולוגי של מסכים התפתח מהר וכיום כבר לא מקובל לרכוש מסכים מתחת לרמת
HD (ר"ת:
High Definition, כלומר 1,080 על 1,920 פיקסלים), כאשר לשוק נכנסו לאחרונה מסכים באיכות גבוהה יותר המכונה בשם:
4K (מסך פי 4 יותר חזק ברמת הרזולוציה לעומת מסכי
HD) ובקרוב נראה בשוק מסכי
8K (פי 8 ממסכי
HD).
יש בשוק מסכים עם יכולות מתקדמות יותר דוגמת תלת-ממד (3
D), עם או בלי משקפי 3
D, אבל מסכים כאלה יהיו מתאימים למטרות מאוד ספציפיות. יש כיום גם אופנה של "מסך קעור", שעושה מאוד רושם על הצופים בו. רכישת מסכים מתקדמים כאלה מומלצת רק למקרים מאוד ספציפיים ולמטרות ספציפיות.
גם שיטת ההארה הפנימית של המסך התקדמה. כיום מקובל לרכוש מסכי לד (
LED), כשעד לאחרונה היו מסכים בטכנולוגיות יותר ישנות כולל מסכי פלזמה ו-
LCD. איש (כמובן) לא מדבר כיום על מסכי שחור-לבן. זה עבר מזמן מהעולם.
בתחום מסכי לד יש 2 סוגים עיקריים של מסכי לד מקצועיים:
1) מסכי
Edge LED, די נפוצים בגלל שהם יותר זולים, בהם נורות ה-
LED נמצאות בצדי המסך ואורן מתפזר על פני שטח המסך.
2) מסכי
Full LED המתבססים על שיטת הארה מקומית (
Local Dimming), ובהם נורות ה-
Led פרוסות על כל גב המסך וניתן לשלוט עליהן בצורה אזורית ולהאיר רק את מה שצריך. אלה המסכים היקרים יותר.
הפתרונות הללו מתאימים לכל עסק, החל ממשרד בודד של חדר אחד וכלה בעסק עם עשרות משרדים או חדרי לימוד. המערכת המומלצת להפעלת המסכים מותקנת בענן, אבל גם יכולה להיות מותקנת מקומית –
On-Premise, למי שמבקש זאת.
כיום, הנטייה בשוק מערכת תקשורת אודיו / וידאו בחדרי ישיבות חכמים, לעבור באופן חלקי או מלא לשירותי ענן, בגלל מגוון היכולות, שניתן לקבל בענן (דוגמת הקלטות, גיבוי, שילוב משתמשי הסמארטפונים בחיבור בסלולר ועוד) ובגלל היכולת להוזיל את עלות השירותים ולהיות תחרותיים ויעילים, כדי לענות על הצרכים של הלקוחות.
מי מספק שירותי התקנת ותפעול מסכים חכמים לחדרי ישיבות חכמים?
רוב העסקים יעדיפו לקבל שירות מלא "קצה לקצה" כולל התקנת כל האביזרים הנלווים
בחדר הישיבות החכם (כולל המסכים, רשת אלחוטית, חשמל, תוכנות שליטה על המקרן וכיו"ב) מספק \ אינטגרטור אחד. הספקית המובילה כיום בישראל היא חברת קרמר (
Kramer) מירושלים, שמספקת פתרונות "קצה לקצה"
לחדרי ישיבות חכמים.
מתחרים נוספים בשוק:
DM (Dedicated Micros),
קרסטון (
Crestron), לדיקו-בוש, גטר-טק,
Oricon, פוליקום, לוגיטק,
Surf Communications ועוד.
בתחום של ניהול התוכן על גבי מסכים חכמים ואספקת מסכים חכמים יש מספר פתרונות ובכלל זה:
Monitors AnyWhere,
SmartScreen, פתרונות מבית: שרפ, פנסוניק, היטאצ'י ועוד, ממגוון רחב של ספקים דוגמת: טלקוד, יורוקום, צילומעתיק,
SmartHome4U,
AVCS, אבדור מערכות ועוד.
מהם השיקולים בבחירת מסכים חכמים לחדרי ישיבות?
כמו כל רכישה לעסק, יש לבחון קודם כל מהם צרכי העסק ולבחון זאת מול מה שיש בשוק והיכולות הכלכליות של העסק.
מי שזקוק למסך לשלט חוצות, או מסך גדול עד ענק בקדמת העסק כדי להריץ עליו הודעות אלקטרוניות ממוחשבות, דרישותיו שונות לחלוטין ממי שצריך מסך על השולחן שלו, למשל לצרכי תכנון ובניית מודלים ולצרכי מולטימדיה. מסך בחדר ישיבות קטן יהיה שונה לחלוטין ממסך לאולם ישיבות ענק.
הפרמטרים, שמומלץ לקחת בחשבון בעת בחירת מסך מקצועי וחכם לעסק:
- התאמת המסך לסביבתו ולצופים בו. זה הפרמטר החשוב ביותר בבחירה, חשוב יותר מהמחיר. מסכים מגיעים במגוון גדלים ולכן ההתאמה לסביבה ולצופים במסך היא הפרמטר החשוב ביותר, כדי לספק את המטרה, שלמענה המסך נרכש.
- איכות התמונה וזווית הצפייה במסך. הצפייה במסך מקצועי חייבת להיות חוויה טובה, אחרת המסך לא יספק את מה שמצפים ממנו. לכן, ככל שהאיכות טובה יותר וניתן לצפות במסך מזוויות חדות יותר, כך החוויה של הצפייה תהיה טובה יותר. לכן, מומלץ בטרם רכישת מסך, לקחת מספר אנשים בלתי תלויים, שיצפו במסך טרם הקנייה ושהם יחוו דעתם על חוויית הצפייה במסך.
- איכות ועוצמת השמע. במסכים, שהצפייה בהם מלווה בשמע, זה פרמטר לא פחות חשוב מאיכות המסך. חשוב לבחון א היציאות להתקני שמע חיצוניים (דוגמת רמקולים חיצוניים או מערכת הגברה חיצונית).
- מחיר. סעיף חשוב ביותר. המחיר יכול להשתנות באופן משמעותי בין סוגים שונים של מסכים ובהתאם לאיכותם. יש לבדוק אם המסך, שנבחר (או מומלץ ע"י המשווק) מספק מסכים מסוים, מתאפיין ביחס עלות תועלת מכסימלי ובמחיר תחרותי.
- קלות התקנה ותחזוקה. מסכים הם מוצרים אלקטרוניים מאוד רגישים ולכן יש חשיבות ליכולת העמידות שלהם, ליכולת התלייה או ההעמדה והחיבור שלהם ולקלות הטיפול בהם. יש גם לבחון איך ניתן למנוע גניבה של המסך, אם הוא מסך מאוד יקר.
- חיבורים ותאימות לחיבורים תקניים. כיום, יש מקרים רבים בהם יש צורך, שהמסך יהיה מסוגל להתחבר עצמאית לאינטרנט ויוכל להריץ אפליקציות במערכת הפעלה פנימית במסך (כלומר: שהמסך יהיה גם מחשב). כיום, כמעט כל המסכים מגיעים עם מערכת הפעלה אנדרואיד בתוכם (חלק מגיע עם מערכת הפעלה קניינית). מערכת הפעלה של אפל אפשר ליישם במסכים רק באמצעות דונגל חיצוני של אפל. אולם, בשוק הדונגלים החיצוניים, שמתחברים למסכים והופכים אותם לחכמים, מוביל הדונגל כרומקאסט (Chromecast) של גוגל, במערכת הפעלה אנדרואיד, שנמכר בפחות מ-200 ש"ח.
- אחריות. יש לצפות לאחריות של שנתיים לפחות לכל מסך מקצועי. הכוונה לאחריות המכסה על כל נזק או תקלה במסך, למעט נזק הנגרם בזדון ע"י המשתמש, או כוח עליון (מה שדורש ביטוח הציוד).
האם לרכוש או לשכור מסך חכמים לחדרי ישיבות?
מסכים ניתן לרכוש או לשכור (למשל לאירוע חד פעמי), כולל בשכירות חודשית. יש חברות המתמחות בהשכרת מסכי ענק ומסכים מקצועיים (למשל למופעים מכל סוג, למשחקי ספורט, לחתונות, לאירועי חברות, למבצעי מכירות וכיו"ב).
בגלל שמחירי מסכי לד מקצועיים גדולים נמדדים באלפי ₪ ועד עשרות אלפי ₪ (ולעיתים יותר, מעל ל-100 אלף ₪ למסך מקצועי גדול ואיכותי, ובמיוחד אם המסך ממש ענק ועוד קעור ו\או 3
D). לכן, יש לשקול את נושא ההשכרה, במקרה והשימוש במסך הוא לא רציף.
שורה תחתונה בתחום מסכים חכמים לחדרי ישיבות:
רכישת פתרונות מסכים חכמים לחדרי ישיבות חכמים, כמו כל רכישה בעסק, צריכה להיעשות רק לאחר בחינת צרכי המשתמשים בעסק. עולם התקשורת נע מהר קדימה והלקוחות העסקיים מחפשים פתרונות, שיוזילו להם את עלויות התקשורת, יהדקו את הקשר עם הלקוחות ויביאו תועלת עסקית.
קיום ישיבות של "עבודה קבוצתית" בחדרי ישיבות חכמים, בהן משתפים בדיון את כל מי שיכול לתרום למערכת קבלת ההחלטות בישיבה ולא משנה מיקומו ומכשיר הקצה הנמצא בידו, מוביל לבחירת מערכות תקשורת משולבות של אודיו ווידיאו עם מסכים חכמים
בענן.
מאת: מיכאל פנחס, מהנדס תקשורת, יוני 2017.
מחבר המדריך לפתרונות תקשורת ומחשוב ענן ולרכישת מרכזיות טלפון IP לעסקים