מספר טלפון ישראלי בחו"ל: איך לקבל שיחות בכל מקום בעולם במספר טלפון אחד?
מאת:
מיכאל פנחס, 20.2.17, 14:36
הנוסעים לחו"ל, לרבות אנשי עסקים, מוצפים כיום בשפע של הצעות לקבלת שירותי טלפוניה בחו"ל, גם עם מספר ישראלי. איך בוחרים בספק המתאים ביותר לשירותי טלפוניה בחו"ל מבלי ליפול בפח? – סקירת כל החלופות.
כיום, בעת שהותם בחו"ל, אנשי עסקים ועובדים אינם מוכנים להמשיך ולשלם על שירותי התקשורת את המחירים המטורפים, שהיו בעשור הקודם, מה שמכונה "
הלם החשבונית". השיטות הישנות של
Call Back ו-
Call Through מזמן לא אטרקטיביות והן נזנחו ע"י רוב השוק, גם בגלל רמת האמינות הנמוכה של השיטות הללו.
התחרות החריפה בתחום שירותי הנדידה הסלולריים (
Roaming) בחו"ל מציגה מגוון רחב של פתרונות לישראלי הנודד לצרכי עסקיו (או לבילוי). איך בוחרים בפתרון סלולרי בחו"ל תוך שמירה על המספר הישראלי גם כשנמצאים הרבה בחו"ל?
בשנים האחרונות, כחלק מ"מהפכת הסלולר" (שהתרחשה בישראל והמתרחשת ברוב מדינות העולם, במיוחד באירופה), הייתה התפתחות משמעותית בכל הקשור למחירי
סלולר בנדידה (
Roaming) כשיוצאים מישראל עם מכשיר הסלולר הישראלי. ההתפתחות הזו נוגעת גם למגזר הפרטי וגם למגזר העסקי. ההתפתחות הזו משנה את התחרות, שהתפתחה בשוק בעשור הקודם, לגבי תחום הנדידה הסלולרית. החלק המעניין בהתפתחות הזו: אין צורך לוותר על המספר הסלולרי הישראלי אם רוצים לחסוך בהוצאות הסלולר בחו"ל.
עד תחילת העשו
r הנוכחי, הדרך הטובה ביותר לחסוך בהוצאות סלולר בעת שנמצאים בחו"ל היא רכישת
SIM מקומי במבצע אצל ספק סלולר מקומי בארץ בה נמצאים (בחו"ל), או רכישת סים בינלאומי (המתאים לכמה ארצות). יש כל הזמן מבצעים של ספקי שירות בישראל ובחו"ל, שמוכרים ללקוחות, טרם הנסיעה, סים זר במחיר הנראה אטרקטיבי. בשדות התעופה ובקיוסקים במדינות רבות בעולם ניתן לרכוש סים מקומי במחיר מאוד אטרקטיבי.
אולם, הכנסת
SIM זר למכשיר הסלולר גררה אחריה צורך להודיע לכל אנשי הקשר, שיש לבעל המכשיר מספר חדש (וזר). אחרת, הם לא ימצאו דרך ליצור קשר עם הנמצא בחו"ל עם מספר חדש וזר. כמובן, ניתן לבצע "הסטת שיחות" ("עקוב אחרי") מהמספר הישראלי למספר הזר. אולם, העלות של השיחה המוסטת הזו (בגלל ניתוב השיחה ליעד בחו"ל), לא תמיד זולה. זאת, כי ההסטה הזו מייקרת את השיחות עבור המחייגים (וגם עבור מקבל השיחה). כך, שמדובר בסה"כ בשיטה בזבזנית מנקודת ראות כלכלית, שלא מביאה חסכון משמעותי בהוצאות התקשורת, בעת שנמצאים בחו"ל.
מי מספק מספר טלפון ישראלי בחו"ל?
יש כיום כמה חלופות וללא ספק הפופולרית ביותר כיום היא החלופה של בזק. אולם בזק אינה שחקן יחיד במגרש הזה של
שיחות מחו"ל לישראל ונסקור כאן את כל החלופות:
א. פתרון Bphone של בזק
הפתרון הוותיק של בזק התקדם בשנה האחרונה וכיום הוא פועל גם על כל רשתות הסלולר ברחבי העולם
וגם על רשתות
WiFi הנמצאות בהסכם עולמי של חברת
IPASS עם בזק. לכן, מומלץ לבדוק היטב אם בארץ היעד ובמיקום הספציפי בו נמצאים, יש רשת
,WiFi שבהסכם עם בזק (הבדיקה אפשרית גם באמצעות האפליקציה של בזק).
אפליקציית ,Bphone שהיא שלוחה של קו הטלפון הביתי או העסקי, מאפשרת להתקשר מכל מקום בחיבור לאינטרנט אלחוטי (
WiFi) או סלולרי בהתאם לתעריף הקו הביתי / עסקי של המנוי. כך, לא מפספסים שיחות ומקבלים שיחות נכנסות לקו הטלפון הביתי דרך האפליקציה ומתקשרים לכל יעד בישראל ללא צורך בהתקנת האפליקציה בצד השני. בנוסף, כל עסק קטן או משפחה מדברים וחוסכים (כמובן כאשר יש
WiFi חופשי, אחרת יש להוסיף את מחיר ה-
WiFi או הסלולר).
ניתן להתקין את האפליקציה על עד 4 מכשירים המחוברים באפליקציה על אותו קו טלפון יחיד (רק השלוחה הראשית מאפשרת קבלת שיחות נכנסות). תשומת לב, שבזק חתמה על הסכם נדידה לחו"ל עבור מנוייה המשתמשים בשירות
Bezeq Free WiFi, הסכם המאפשר גלישה במעל 50 מיליון נקודות אלחוטיות ציבוריות ברחבי העולם, שהם חלק מרשת אינטרנט אלחוטית גלובלית. השירות הזה הוא חופשי ללקוחות פרטיים וכרוך בתשלום נוסף, די זול, לעסקים.
מכאן, שהשימוש ב-
Bphone הוא חלופה מומלצת לשיקול לקוחות בזק בעת היותם בחו"ל. בכל מקום בו יש
WiFi מומלץ לחפש
WiFi חופשי. לחילופין ניתן להשתמש ב-
Bphone על רשת האינטרנט הנייח או הנייד בחו"ל, אם יש חיבור חופשי או זול זמין בסביבה.
ב. פתרון של חברות ישראליות שיש להן שלוחות ושירות בחו"ל:
מדובר בפתרון אטרקטיבי נוסף ודי נפוץ לישראלי השוהה הרבה בחו"ל, שכולל רכישת מספר קווי ישראלי מספק שיחות בינלאומי המספק שירות + אפליקציה לסמארטפון המחוברת למספר ישראלי בקידומת 03.
שתי המתחרות הבולטות בתחום זה הן:
Bezecom (מבית בזק בינלאומי) ו-
Local03 (מבית אומניטלקום). יש עוד כמה ספקים קטנים דוגמת:
Bglobal, אומניסים וסים-זול.
כך, השיחות מישראל מוסטות למספר הקווי הישראלי והשיחות בחו"ל נעשות על סים זר. כך גם ניתן להוציא שיחות סלולר מחו"ל ליעדים בישראל ללא הגבלה והשיחות בארץ היעד גם הן ללא הגבלה.
ב-2 הספקים המובילים הללו (
Bezecom ו-
Local03) הלקוחות מקבלים מספר בזק קווי בקידומת 03. בני המשפחה והמכרים בישראל יחייגו אל מספר הבזק הישראלי ויגיעו (לבית, למשרד, או לנייד בחו"ל) ממש כפי שהיו מתקשרים אל היעד בישראל. מבחינתם – זוהי שיחת בזק מקומית בתעריף מקומי. ניתן להשתמש בשירותים הללו מכל קו טלפון (לא צריך אינטרנט), החל מקו נייח בבית, במשרד או במלון ועד לטלפון נייד רגיל או סמארטפון, כשנמצאים בחו"ל. איכות השיחה תהיה תמיד מצוינת מכיוון שהיא מועברת דרך קווי טלפון רגילים.
המחירים הם מאוד זולים. למשל,
Local03 מספקת שירות במחיר של 3 דולרים לחודש ללא הגבלה על כמות השיחות, ללא התחייבות וללא דמי הרשמה. יש מגוון חבילות שיחה נוספות למתגוררים בחו"ל, כולל חבילות לאנשי עסקים הנוסעים הרבה לחו"ל, שיחות לישראל ללא הגבלה ומגוון חבילות דקות מותאמות לצרכים של כל ישראלי הנמצא בחו"ל.
ג. שיטת ה-Dual SIM.
יש כאן כמה אפשרויות:
1) 2 סימים, אחד ישראלי ואחד זר במכשיר אחד. זה דורש, שהסמארטפון יוכל לקלוט 2 סימים (יש מעט מכשירים כאלה בשוק). ניתן לרכוש או להשכיר מכשיר כזה לקראת הנסיעה. פתרון לא כל כך פופולרי מסיבות רבות.
2) סים אחד המחזיק בתוכו 2 מספרים: ישראלי וזר, והמספר הזר משתנה לפי הארץ בה נמצאים בחו"ל. השיטה הזו קרויה
Dual IMSI והיא הוכרה ע"י הרגולטור לתקשורת בשוק האירופאי כשיטה הטובה ביותר והיעילה ביותר לשירותי נדידה. אולם, גישה זו לא כל כך פופולרית בישראל, בגלל התקלות הרבות הקיימות ביישום השיטה הזו בעת מעבר בין ארצות.
רוכש הסים בשיטה הזו צריך לבצע "הסטת שיחות" בין המספר המקורי שלו למספר החדש שעל הסים. הסטת שיחות כזו אינה עולה כסף, כי היא מתבצעת בישראל ואין חיוב על הסטת שיחה לחו"ל. מבחינת המחייגים אליו, הסטת השיחות הנעשית בשקיפות ולא מרגישים בה מ-2 הצדדים. יש לא מעט ספקים בתחום הזה, כולל כמה ספקי
MVNO, רובם קטנים עד זעירים ולא בטוח, שהם מתאימים לאנשי עסקים הזקוקים לאמינות ורמת שירות גם כשהם בחו"ל.
ד. פתרון מתקדם בגישת ה-VoIP, שירותי ענן ו-WebRTC.
מדובר בפתרונות מתקדמים של עולם התקשורת. כרגע יש ספק תקשורת אחד בישראל, שמציע לשוק העסקי מגוון פתרונות מתקדמים כאלה וזה הלו-015. לחברה יש "רישיון אחוד" המאפשר לה לספק מגוון רחב של שירותים. זה חלק מפתרון
מרכזיה וירטואלית בענן של החברה.
המרכזיה הכי בסיסית בענן בשירות הזה עולה 39 ש"ח לחודש עבור שירותי מרכזיה מלאים (כולל
Call Center) עם 4 שלוחות. זה כולל גם: הקלטות, שילוב במערכות שולחן ומשרד אחורי, שיחות ועידה ועוד. סביב זה יש מגוון רחב של שירותי תקשורת משלימים בחו"ל ומחו"ל במחירים אטרקטיביים, שניתן להתאים אותם לצרכים של כל עסק ברמת ה-
SMB. מומלץ לבעלי עסקים לבחון את הפתרונות, שיש לחברת הלו-015 להציע, מול החלופות האחרות.
ה. שימוש ב-VoIP באפליקציות חברתיות דוגמת WhatsApp, מסנג'ר, סקייפ, WeChat, Hangout ועוד.
שיטה זו מאוד מתאימה למי שאיכות השיחה לא מפריעה לו (כתלות ברשת האינטרנט במקום בו נמצאים). מדובר בגישה העוקפת את רשתות התקשורת המסורתיות ומבצעת שיחות באפליקציות חברתיות נפוצות. לאפליקציות החברתיות הפרטיות יש גם גרסאות עסקיות, שמתאימות למי שזקוק ליכולות נוספות, שאינן באפליקציות הפרטיות דוגמת: תיעוד והקלטת שיחות, רמת אבטחה מוגברת ועוד.
חשוב לדעת, שהגלישה הסלולרית בחו"ל אינה זולה וגם (לרוב) אינה
Unlimited כמו שיש בישראל. לכן, מומלץ להשתמש בשיטה הזו במקומות שיש חיבור
WiFi חינמי. וזה קיים במקומות רבים בעולם, בעיקר בבתי מלון, שדות תעופה ומרכזי קניות. יש גם ערים המכוסות ב-
WiFi חינמי במימון העירייה.
לאן השוק של מספר טלפון ישראלי בחו"ל יתפתח?
יש כיום סוג חדש של ספקי
Telecom ישראל בעלי "רישיון אחוד". מדובר בסוג חדש של רישיון תקשורת המאפשר למחזיק בו לספק כמעט את כל סוגי השירותים כולל חיבור לאינטרנט, תחת מעטפת שירות אחת, כרצונו. כיום, יש כבר 17 ספקים עם רישיון כזה: בזק בינלאומי, 013-נטוויז'ן, 012-סמייל טלקום, אקספון-018, טלזר-019, גולן טלקום, השקמה (הלו) - 015, הוט מובייל תקשורת בינלאומית, 012-טלקום, ועידן פתרונות קונפרנס, סלקום תקשורת קווית, פרטנר פתרונות תקשורת נייחים, פרי טלקום, רמי לוי שיווק השקמה תקשורת, בינת עסקים, הום סלולר, סלקט תקשורת.
רק ספקים עם "רישיון אחוד" יכולים לספק כמעט הכל, במעטפת שירותים ותחזוקה אחת ובחשבונית אחת, מה שמאוד נוח ומבוקש ע"י בעלי העסקים. אולם, רוב ספקי ה-
Telecom, שקיבלו "רישיון אחוד",
טרם מימשו אותו (זה תהליך די איטי) ואין להם את כל השירותים הנדרשים לעסקים.
מבין הספקים בעלי "רישיון אחוד", רק בזק בינלאומי, הלו-015 ובינת עסקים מספקים כיום כמות די נכבדה ומקיפה של שירותים, שעונים על רוב הצרכים של העסקים בישראל. כל השאר (שקיבלו "רישיון אחוד"), עדיין מספקים חלק קטן מהשירותים ללא מועד ברור מתי יספקו הכל.
כיום, רק הלו-015 מספקת שירותים עסקיים בחו"ל המתאימים לנוסע העסקי הנמצא בחו"ל, אבל סביר להניח, שבשנה הקרובה חלק או רוב בעלי "רישיון אחוד" ייכנסו אף הם לשוק הזה של שיחות עסקיות בזול בחו"ל.
שורה תחתונה בתחום מספר טלפון ישראלי בחו"ל לעסקים:
השוק נמצא כיום בתזזית והכוח עבר לידי הצרכנים. בגלל שהכוח מצוי כיום בידי הלקוחות, אין להתפתות למבצעי שיווק מטעים, מבצעים, שבהם מוכרים סחורה ישנה בעטיפה חדשה ללקוחות העסקיים, תוך ניצול העובדה, שאין לרוב הלקוחות העסקיים את הידע המתאים להבחין, שמוכרים להם "סחורה ישנה" ואף יקרה, שפג תוקפה מזמן.
מאת: מיכאל פנחס, מהנדס תקשורת, פברואר 2017.
מחבר המדריך לפתרונות תקשורת ומחשוב ענן ולרכישת מרכזיות טלפון IP לעסקים