מחשוב ענן מול מחשוב edge: מערכת הבריאות נדרשת לחשיבה מחודשת
מאת:
אהרון לאוטמן, 5.10.20, 10:33
בחירה ב- edgeאו במחשוב ענן אינה מצב של ״או או״. מכיוון שטל-רפואה הופכת לנורמה החדשה עבור מטופלים ועובדי שירותי בריאות כאחד, ניתן לצפות, שתשתית הרשת של העתיד תהיה הכלאה בין השניים.
מחשוב ענן אינו בדיוק מושג חדש בענף הבריאות. היתרונות שלו הפכו מוכרים יותר ויותר בכל המגזר, ובלעדיו לא יהיו לנו שירותים רבים הקשורים לבריאות, שעליהם מסתמכים כעת אנשי מקצוע בתחום הבריאות, כמו גם החולים. אין זה מפתיע, אם כך, ששוק מחשוב הענן בתחום הבריאות באירופה, צפוי להגיע לשווי של כ -44 מיליארד ליש"ט עד 2025 (ע״פ ניתוח של
Market Insights).
במהלך משבר הקורונה הנוכחי מחשוב הענן בתחום הבריאות, הגיע, כך נראה, למלוא מיצוי הפוטנציאל שלו. החל מטיפולים אישיים וירטואליים, דרך רפואה מרחוק ועד לאחסון מערכי נתונים לבריאות הציבור לצורך מחקר מהיר, פתרונות עבודה מרחוק ואפילו כתשתית קריטית לאפליקציות ואתרי אינטרנט. אתגרים לא קלים לספקיות שירותי הבריאות, חוקרים וחולים.
מושגים חדשים יותר, כמו מחשוב
edge, נדונים באופן קבוע לצד דיונים על שימושי ענן במגזר הבריאות, לעתים קרובות, כאילו לכל אחת מהן יש גישה בלעדית לתשתיות. עם זאת, שימוש באחד לא בהכרח מסיר מהפרק את היכולת לנצל את האחר.
יש אנשים שגם מאמינים, שמחשוב
edge יחליף, בסופו של דבר, את מחשוב הענן המסורתי. אולם, זו אמירה לא ממש מדויקת. ל-2 הטכנולוגיות תפקידים חשובים ומוכרים בתוך מערכת ה-
IT של שירותי הבריאות.
עם זאת, ישנם מקרי שימוש, שבהם למחשוב
edge יתרונות על פני תשתיות ענן ריכוזיות מסורתיות, במיוחד במהלך הגידול חסר התקדים, שאנו חווים ברפואה מרחוק, כולל התגברות על בעיות השהיה, עומס תפעולי ואבטחה.
אז איך נראים היתרונות הללו?
עומס הרשת
הגורם המבדיל העיקרי בין מחשוב ענן למחשוב
edge הוא כיצד והיכן מתבצע עיבוד הנתונים. בשימוש באחסון ענן, הנתונים נשמרים ומעובדים במיקום מרכזי (בדרך כלל מרכז נתונים), ואילו במחשוב
edge מתייחסים לעיבוד נתונים הנמצא קרוב יותר למקור.
אנו כבר מזמן חיים בעולם עשיר בנתונים עם טכנולוגיות חדשות המספקות כמויות עצומות של נתונים, שנוצרות קרוב למשתמש או ב׳קצה הרשת׳. כיום, מכשירים רפואיים מתוחכמים משולבי
IoT, מחשוב לביש, ואינספור נתוני הבריאות הזמינים לאיסוף תובנות חדשות בנושא מניעת מחלות וטיפול בהן, הופכים את ענף הבריאות למגזר כבד נתונים.
הרפואה מרחוק, שפרחה עוד לפני מגפת הקורונה, רק מוסיפה לכך, ככל שיותר ויותר חולים, כמו גם אנשי מקצוע בתחום הבריאות והחוקרים, מנסים לגשת לנתונים ולשירותים בגיאוגרפיה רחבה יותר, הרחק מבתי חולים מרכזיים ובפיזור רב יותר. לענן עצמו יש יכולות חישוב ואחסון משמעותיות. אולם, עם עומס כזה על רוחב הפס של הרשת הוא דורש סוג אחר של תשתית - וכאן נכנס מחשוב
edge.
שיפוץ מוחלט של תשתיות כדי להתמודד עם דרישה זו יכול להיות יקר ועתיר זמן עבור עסקים בתחום הבריאות. עם מחשוב
edge, אין צורך לרוץ ולהחליף תשתית. מחשוב
edge מאפשר לחברות שירותי הבריאות להתמודד בהצלחה עם האתגר הזה, שכן עיבוד נתונים ב׳קצה׳ מפחית את התלות בשרתי הענן המרכזיים.
בשילוב עם מרכזי נתוני
edge, מחשוב
edge יכול להתמודד עם חישוב, עיבוד וניתוח נתונים מקומי יותר, מה שמגביר את יעילות הרשת והיענותה, ומשחרר את הענן לשימוש לצרכים עסקיים יותר כלליים.
לוקח זמן
מעצם אופיו של הענן, מידע מועבר חזרה למרכז הנתונים, מעובד ואז נשלח חזרה לקצה הרשת בה נמצא המכשיר, שייצר את המידע. בהחלט יכול לקחת זמן עד שהנתונים יעברו קדימה ואחורה, מצב לא בריא, שיכול לגרום לאיחור או השהייה.
במקרי שימוש רבים, בהם הצורך לעבד נתונים אינו רגיש לזמן, הענן מציע כוח עיבוד רב, אחסון וניתוח נתונים בקנה מידה גדול. עם זאת, במקרים מסוימים, במיוחד בהעברת נתונים של
IoT ובתרחישים רפואיים דחופים, ההשהייה עלולה להיות מסכנת חיים.
למשל, שירותי בתי חולים זקוקים למידע על חולים בזמן אמת מצוותי אמבולנס, שמסיעים אותם לטיפול בבית החולים. אם יש עיכוב בהעברת המידע, יתכן שלא יהיה למקבלים את החולים בחדר המיון של בית החולים את הידע הנכון הדרוש כדי להציל חיים כאשר המטופל מגיע.
דוגמה נוספת היא מנתח המשתמש במשקפיים חכמים תוך שימוש במציאות רבודה (
AR) בזמן הליכים כירורגיים.
AR מאפשר למנתחים לקבל תמונות וגרפים מעל ראייתם ההיקפית כדי לסייע בניתוח, או לעקוב אחר חיוניות החולה.
אפשר לדמיין בקלות שאם יש עיכוב בהעברת המידע החשוב לרופא, זה יכול להשפיע על יכולתו של המנתח לבצע משימות קריטיות ועלול לסכן את חיי המטופל. מחשוב
edge מציע פתרון לכך ע"י העברת עיבוד נתונים קרוב יותר למכשיר בקצה הרשת, מבטל את ההשהייה ולכן מקטין את מקרי הכשל הקשור בפיגור ברשת.
אבטחת נתוני בריאות
ככל שרפואה מרחוק עולה בהיקפי פעילותה, יש עליה בכמות הנתונים האישיים המעובדים מרחוק, דבר המעלה באופן טבעי חששות מחדירה לפרטיות. שירותי הבריאות מהווים יעד משתלם לפושעי סייבר והגידול במקרי הגישה מרחוק נותנים להם הזדמנות רבה יותר לעשות שימוש לרעה במידע רגיש.
במחשוב
edge הנתונים מסוננים ומעובדים באופן מקומי, במקום לשלוח אותם למרכז נתונים מרכזי. צמצום מרחק העברת הנתונים והמקרים בין התקנים לענן, פירושו אבטחה טובה יותר.
הקורונה שינתה, ללא ספק, את הנוף הטכנולוגי/בריאותי. הענן אפשר לשתף נתונים בין ארגונים בצורה מאובטחת. עם זאת, מחשוב
edge מספק פתרון נגיש, פרקטי וניתן לפריסה, שיכול לעזור להקל על רוחב הפס, להגדיל את מהירויות הרשת ולהתמודד עם אתגרי אבטחת נתונים.
בחירה ב-
edgeאו במחשוב ענן אינה מצב של ״או או״. ל-2 הטכנולוגיות יש מטרות ושימושים שונים, ושתיהן תמשכנה להיות בעלות תפקידים חשובים בעתיד הנראה לעין. מכיוון שטל-רפואה הופכת לנורמה החדשה עבור מטופלים ועובדי שירותי בריאות כאחד, ניתן לצפות, שתשתית הרשת של העתיד תהיה הכלאה בין השניים.
קרדיט צילום תמונה עליונה: יוהנס פלטן
מאת:
אהרון לאוטמן, אוקטובר 2020.
נציג מכירות בכיר,
Dynabook ישראל