ביטול עלויות הנדידה הסלולרית היא ההתפתחות הכי מסעירה כיום את תושבי המדינות באירופה. בנוסף, שפע של טכנולוגיות (ובראשן שירותי 5G ,IoT ו-WebRTC) מתפשטות בכל רחבי העולם הנאור. אצלנו, כל האחראים לרגולציה בשוק התקשורת איבדו מזמן את הכיוון והקשר לצרכי הציבור. סקירת החידושים הטכנולוגיים המיושמים כבר בחו"ל בתחום התקשורת הקווית, הסלולרית וה-IoT.
מאת:
אבי וייס, 20.6.17, 08:00
בישראל, בשבוע האחרון עסקנו בטיפול ההזוי של 2 שרים (
אלי כהן ו
איוב קרא) בנושא המכונה בטעות "שוק סיטונאי על רשת הוט". אולם, גם מבלי שאערוך איזה סקר ציפיות בקרב הציבור הרחב, אני משוכנע, שהסוגייה של עלויות הנדידה הסלולרית תהיה במקום גבוה ביותר בסדר העדיפות של הישראלים, שמתכוונים לצאת לטייל בחו"ל במהלך חודשי הקיץ. מה עושים הרגולטורים בישראל בנדון?
כלום.
לעומת זאת, הרגולטור לתקשורת האירופאי (
BEREC), מימש את ההחלטות, שעברו תהליכים מאוד ארוכים של עבודת מטה, שימועים וחקיקה (המסמך המסכם, שכופה את העניין הזה על כל ספקיות הסלולר באירופה,
מצוי כאן), והחל מהקיץ הזה (זה כבר החל החודש), כל תושבי מדינות אירופה (הכפופים לרגולציה של ה-EU),
פטורים מעלויות הנדידה בין המדינות.
כך, כל אירופה היא כמו מדינה אחת עבור תושבי כל המדינות, בלי לשלם את העלויות המופרזות, שהיו עד היום בנדידה הסלולרית, כשנמצאים בארץ אחרת מארץ המוצא, שבה רשום מכשיר הסלולר. בסרטון למטה ניתן לקבל מושג על עצמת המהפך הזה ברגולציית התקשורת בתחום הסלולר באירופה.
בנוסף, את הרגולטור לתקשורת באירופה מעסיקים בחודשים האחרונים בעיקר 2 נושאים (
כמפורט כאן):
א.
VHC Networks (ר"ת: Very High Capacity), מה שמכונה בשאר העולם
Gigabit Sociey (הסבר מפורט -
כאן). המטרה של הרגולציה הזו: לספק חיבור של עד
10 גיגה לכל בית ויש מדינות המיישמות זאת במהירות, בלי הרבה דיונים (למשל: סינגפור, דרום קוריאה, יפן ועוד) .יש מדינות, שבהן הנושא נמצא בתהליכי יישום ראשוניים (דוגמת:
ארה"ב וחלק ממדינות אירופה דוגמת בריטניה ומדינות סקנדינביה). בתחום הקווי, הרגולטור האירופאי ממשיך ביישום שיטות רגולטוריות,
שלא שמעו עליהן בישראל.
ב.
המעבר ל-5G. בישראל, רק מדברים
ומברברים על הנושא. בעולם - כבר
מיישמים זאת (פירוט קצר בהמשך). חברת אריקסון השבדית פרסמה החודש את הדו"ח השנתי שלה לתחום הנייד (הדו"ח המלא מצוי בלינק בתחתית המאמר), מסמך מחקרי מקיף שמכסה את כל תחומי הסלולר והפס הרחב הנייד (דוגמת התפתחות ה-LTE לרבות VoLTE, קצב אימוץ 5G, טכנולוגיות IoT ועוד). הפער שנוצר ביננו לבין ההתפתחויות בעולם הרחב כמתואר בדו"ח של אריקסון, הוא פשוט מדהים וכנראה כבר לא ניתן לגישור ולתיקון.
מה עוד התחדש בתקשורת העולמית?
1.
שירותי 5G בארה"ב:
חברת הבזק הענקית at&t החלה לספק שירותי 5G ללקוחותיה באיזור אוסטין (טקסס) במהירויות של עד 1 גיגה, למכשירי סמסונג גלקסי 8 ו-גלקסי 8 פלוס. לדברי at&t, היא תספק שירותי 5G ללקוחותיה בעוד 20 ערים לפחות ברחבי ארה"ב עד סוף 2017, לכל הלקוחות, שיהיה להם מכשירי סלולר המסוגלים לתמוך ב-5G.
הסיבה, ש-at&t רצה קדימה עם השירות, היא פשוטה: המתחרה שלה - ורייזון (Verizon), כבר החלה לספק שירותי 5G (כפי שפרסמנו
בהרחבה כאן).
ורייזון החלה לספק שירותים ב-5G בגישת ה-Fixed Wireless של לפחות 1.8 גיגה סל"ש (בעתיד הלא רחוק זה יגיע עד ל-10 גיגה סל"ש) בערוץ היורד. גם המתחרה הסלולרית הנוספת הגדולה בארה"ב, T-Mobile, כבר החלה בשירותי 5G בגישת ה-Fixed Wireless. בקרוב מאוד גם Sprint תצטרף למרוץ הזה.
2. פס רחב של גיגהביט לבית בסיבים עד הבית או ליד הבית.
ורייזון החליטה (וכבר החלה ליישם) לשדרג את רשת ה-Fios (הפס הרחב הקווי) שלה למהירויות של עד 1 גיגה, וזה נוגע לכ-8 מיליון לקוחות Fios, שיש לה במזרח ומרכז ארה"ב. המחיר לקצב המוגבר על רשת Fios הוא 69.99 דולרים לחודש במבצע (המחיר הרגיל של קצב עד 1 גיגה יהיה כ-80 דולרים לחודש. תזכורת: בארה"ב מזמן אין הפרדה בין ספק תשתית ל-ISP).
לורייזון יש גם לקוחות לשירות החדש שלה של עד 10 גיגה לבתים (כמפורט כאן). התחום של גיגהביט לבתים הוא תחום הנמצא בצמיחה המהירה ביותר בעולם התקשורת (כמפורט כאן) ונמצא במרוץ אדיר בארה"ב (כמפורט כאן וכאן) וקיים כבר בקנה מידה המוני במדינות דרום מזרח אסיה. זה קורה בכל רחבי העולם (למעט ישראל).
3. רשתות IoT ארציות.
ורייזון החליטה (והחלה ליישם) פריסת רשת IoT ארצית בטכנולוגיית LTE-Cat-M1. המחיר הוא 2 דולרים לכל סנסור לחודש. הסיבה לחיפזון ולמחיר הנמוך מאוד הזה: החברות העצמאיות המתחרות בה פורסות רשתות בתדרים חופשיים או מאושרים ע"י ה-FCC) בקצב מאוד מהיר ברחבי ארה"ב. 2 המתחרות הבולטות בארה"ב בתחום רשתות ה-IoT הארציות הן: SigFox (הצרפתית) ו-Ingenu (האמריקאית). גם חברות הסלולר המתחרות (at&t ו-T-Mobile) החלו לפרוס רשתות IoT ברחבי ארה"ב.
ברוב מדינות העולם, ספקי הסלולר החליטו לפרוס רשתות IoT ארציות בגישת ה-LPWAN. שתי ספקיות הסלולר הכי בולטות והכי גדולות, שמיישמות רשתות LPWAN, הן: China Mobile ו-Vodafone. חומר מקצועי נוסף בתחום רשתות ה-IoT ותחומי תקשורת נוספים מצוי בלינקים בתחתית המאמר, למתעניינים בנושא.
בישראל, אחרי "שירדנו" קשות (
כאן ו
כאן) על 3 חברות הסלולר הגדולות (סלקום, פרטנר ופלאפון), שפרסמו, שהן מספקות ותספקנה שירותי IoT בישראל בטכנולוגיות ישנות, יקרות להחריד ו"לוכדות לקוחות" מסוג M2M, על הרשתות הישנות שלהן, של דור 2 ודור 3 הקיימות עדיין בחברות הסלולר הללו,
פלאפון התעשתה ראשונה ופנתה למשרד התקשורת בבקשה לקבל תדרים ל-IoT בגישת LoRA (שהיא אחת הגרסאות המעניינות והנפוצות של גישת ה-LPWAN). בהחלט התפתחות חשובה ונקווה, שזה היה הכיוון, שיתפתח בישראל.
אולם, בינתיים הממשלה קיבלה החלטות ב
עניין המיזם הלאומי "ישראל דיגיטלת". המסמך המלא של ההחלטות הממשלה וכל התכנית, שאושרה בממשלה,
מצוי כאן, למתעניינים. משרד התקשורת לא היה שותף בכלל בהכנת המסמך החשוב הזה ואין לו שום מעמד במסמך הזה. לעניין ה-IoT, המנכ"ל של המשרד לשיוויון חברתי (בראשות השרה
גילה גמליאל, בתמונה משמאל) הועמד בראש הצוות, שיהיה אחראי על תחום "ערים חכמות" (נושא שטופל בעבר בעיקר במשרד התשתיות).
כרגע, התחום הזה מצוי בישראל
בכאוס אחד גדול (אין תקנים, אין תדרים, אין רשתות ארציות, אין כיוונים ותקציבים ברורים ואין מדיניות ארצית אחידה וברורה, או בכלל). לא נותר לנו אלא לאחל הצלחה למנכ"ל המשרד לשיוויון חברתי ולשרה הממונה עליו, מנכ"ל שאמור לבצע את העבודה של משרד התקשורת,
שלא בוצעה.
4. שירותי WebRTC.
התחום הזה (שבכלל
לא מוכר בישראל), נמצא
בפריחה וצמיחה מהירה. בעולם המערבי, מובילים את התחום 2 ספקי תקשורת:
at&t האמריקאית ו-
Twillio (הבינלאומית עם מטה בארה"ב, שיש לה כבר 31 אלף לקוחות עסקיים בכל רחבי העולם). לתחום הזה נכנסו ספקי פתרונות רבים ובתוכם: אוויה, אורקל, סיסקו, Genband, דיאלוג'יק, פוליקום, Quobis ,Cafex Communications ,Apidaze, טלפוניקה - ToxBox ועוד.
להערכת חברת המחקר
MarketsandMarkets, התחום הזה יגדל מכ-1.04 מיליארד דולרים ב-2017 לכ-6.5 מיליארד דולרים ב-2022. מדובר בקצב גידול שנתי ממוצע (CAGR) של 44.2 אחוז. גידול בקצב מטורף.
בינתיים,
בישראל פספסנו את המהפכה הזו,
כמו שפספסנו את מהפכת ה-
IPv6 ומהפכת
הדומיינים (ועוד
מהפכות טכנולוגיות).
בישראל, יש
רק חברת תקשורת אחת שמספקת שירותי תקשורת מלאים
מהענן (
הלו-015). הכל בגלל שמשרד התקשורת מתעסק בשטויות, במיקרו-רגולציה ו
בהרס השוק, ממש כעת בניצוחו של "הטרקטוריסט התורן" לביצוע הריסת כל מה שזז בשוק התקשורת הישראלי, השר
איוב קרא (בתמונה משמאל).
כך, שרים באים והולכים בקצב, אבל כולם עושים בדיוק אותו דבר: משאירים אחריהם
חורבן, מלווה באין ספור ספינים על הציבור וכלי התקשורת שלא בקיאים בתחומים הטכנולגיים והרגולטוריים של עולם התקשורת וההייטק.
מדינת ישראל היא המדינה
היחידה בעולם, שבה בשנת 2016
הייתה ירידה בממוצע של רוחב הפס של הלקוחות באינטרנט הקווי ובאינטרנט הסלולרי. המגמה הזו ממשיכה גם ב-2017. זה לא בגלל שפתאום נוספו בישראל כמה מיליוני לקוחות ב-2016 ולכן רוחב הפס הממוצע לכל לקוח הצטמצם. ממש לא. הגידול בהיקף הלקוחות ב-2016 בשוק הקווי ובשוק הסלולרי היה מתון, בדומה לגידול הכללי באוכלוסיה (כ-2%). זה הכל תוצאה ישירה של
רגולציה מוטעית של משרד התקשורת הישראלי.
5. רכישת חברת Slack ע"י אמזון.
יש כיום שמועות על התכנית של אמזון לרכוש את חברת Slack בכ-9 מיליארד דולרים במזומן. אמזון כבר החלה לנגוס בעולם שירותי התקשורת, בשירות חדש שלה בשם:
Amazon Connect המכוון למוקדי שירות לקוחות.
אמזון יכולה להרחיב את סל המוצרים שלה בתקשורת אם תשתלט על
Slack, שמספקת שירות של "
עבודה קבוצתית וחברתית" למעל למיליון לקוחות עסקיים ברחבי העולם (היא הפכה בשנה האחרונה למובילת שוק עולמית). Slack היא החברה, שצמחה הכי מהר בשוק שירותי הענן אי פעם, כמתואר בגרף הבא (לחיצה על התמונה מגדילה אותה):
חברת Slack, שלא מוכרת בישראל, צמחה מאפס תוך פחות מחודשיים, לשווי של 10 מיליון דולרים.
מה הסיבות לצמיחה המדהימה הזו? הסברים כאן, למתעניינים.
אם אכן הרכישה הזו תתממש, זה ימצב די מהר את אמזון כמובילת שוק בתחום שירותי התקשורת למגזר העסקי והארגוני. מידע נוסף ומחקרים על השוק הצרכני, הפרטי והעסקי בארה"ב, מצוי בלינקים בתחתית הכתבה.
6. ספק נוסף של פס רחב אלחוטי לבתים (בארה"ב).
חברה חדשה לאספקת שירותי פס רחב באוויר לבתים הוקמה בקליפורניה: חברת Common Networks, שגייסה עוד 7 מיליון דולרים בגיוס Seed (סה"כ גייסה 9.3 מיליון דולרים מיום הקמתה בסוף 2016). זאת, כדי לספק פס רחב של עד 1 גיגה באוויר (בשלב ראשון עד 100 מגה) לתושבי העיר Alameda הנמצאת במפרץ של סן-פרנסיסקו. בשלב הניסוי של השירות כבר הצטרפו לשירות הזה כאלף בתי אב בעיר.
המחיר של השירות החדש: 50 דולרים לחודש כולל הכל (לרבות עלויות התקנה, חיווט וציוד: הלקוחות מקבלים נתב אלחוטי מאוד מעוצב בשם Unifi Pro שכולל בתוכו WiFi). המחיר הוא ללא כל התחייבות או תנאים והוצאות נוספות. החיבור נעשה לאנטנות אלחוט המותקנות על הגג או בשיפולי הגג של הבתים בעיר והשידורים הם בתדר 5 גיגהרץ באישור ה-FCC.
לדברי היזמים, לחברות התקשורת הגדולות אין די כסף כדי לפרוס סיבים לבתים ברוב האיזורים הכפריים ושכונות הווילות של ארה"ב, ולכן הפתרון שלהם עוקף את חברות התקשורת הגדולות ומספק באוויר את הפס הרחב לבתים, בעלויות המתאימות לתקציב של כל בית בארה"ב.
כך, נוסף ספק מתחרה חדש לשלל המתחרים של חיבורים אלחוטיים בפס רחב לבתים, ובהם ניתן למנות את: חברת Webpass, חברת גוגל (שהרחיבה את שירותי הסיבים שלה לבתים גם לשירותי אלחוט, באמצעות Webpass, שהיא חברת בת שלה), Starry - שהחלה לפעול בחוף הצפון מזרחי של ארה"ב, קומקאסט, ועוד. אין בישראל דברים כאלה (זה די ברור, בגלל משרד התקשורת).