מאגר ביומטרי: הח"כים דורשים הסכמה מפורשת של אזרחים לאגירת פרטיהם
מאת:
מערכת Telecom News, 20.2.17, 20:59
מחר תיערך ההצבעה על סעיפי חוק המאגר הביומטרי. בתנועה לזכויות דיגיטליות קוראים לחברי הוועדה להגיע ולהתנגד למאגר.
הוועדה המשותפת לוועדות החוקה חוק ומשפט, הפנים והגנת הסביבה והמדע והטכנולוגיה בהתאם לחוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגרי מידע התש"ע-2009 קיימה היום דיון נוסף
במתווה החדש של המאגר הביומטרי לקריאות שנייה ושלישית. חברי הכנסת עמדו על דרישתם להסכמה נפרדת מודעת ומפורשת לאגירת הפרטים במאגר הביומטרי:
ממלא מקום יו"ר הוועדה ח"כ
אורי מקלב (יהדות התורה): "מאגר טביעות האצבע בעייתי ואנו רוצים הסכמה ברורה. מרגע ששר הפנים החליט על וולונטריות זה צריך להיעשות כך באופן אמיתי. הסכמה בכתב לא נותנת מענה. אנו מצפים מפקידי ציבור שיסבירו עד הסוף. אנחנו מבקשים הסבר ברור ופשוט שהטביעות נכנסות למאגר והטופס ישמש לגיבוי".
ח"כ
דב חנין (הרשימה המשותפת): "אם נעשה סקר נגלה, שרוב האזרחים לא יודעים על מה הם חותמים. אי אפשר לשתף פעולה עם הבלוף הזה. אם ההבנה היא, שהדבר לא ייושם ללא תקנות- אסור שיהיה בחקיקה ראשית. אפשר לקבוע נוסח מחייב כמו שחוקר מסביר את זכות השתיקה. חייב לביות הסבר בעל-פה".
ח"כ
תמר זנדברג (מרצ): "מדובר בדבר דרמטי. זה החלק, שיקבע עד כמה הרסני יהיה המאגר הביומטרי. זו הסיבה, שהשר עצמו החליט ערכית, שטביעות האצבע יהיו וולונטריות ואי אפשר שלא יהיה הסבר. אסור שההחלטה תמוסמס על הדרג המקצועי. זה לב ליבו של הנושא. אחד הדברים המרכזיים בפיילוט היה ההסבר ונוהלו עליו אינספור דיונים".
עו"ד
יהודה זמרת יועמ"ש משרד הפנים: "הכוונה הייתה, שתהיה הסכמה אקטיבית בכתב לאגירה במאגר. אנו יודעים, שיש טופס, יש מסע פרסום, שהאזרחים ידעו. צריך לזכור, שצריך לתת שירות בלשכות ולהקל על האזרחים. בסוף יש 1,000 אזרחים המחכים בתור. אנו מתנגדים לתוספת כי המשמעות היא עיכוב בתור".
ניר הירשמן מהתנועה לזכויות דיגיטליות: "בפועל בלשכות האוכלוסין, כמו שהיום אומרים לאנשים שיעשו ביומטרי כי זה מה שצריך לעשות, יעמוד פקיד מול האזרחים ויעודד את האזרח לקבל תעודות ל-10 שנים תמורת חתימה".
סוגיה נוספת, שעמדה במרכז הדיון, היא הסכמת קטינים:
עו"ד
ליאת יעקובוביץ' ממשרד המשפטים: "העקרונות הם עד גיל 14- הסכמת הורה. קטין, שמלאו לו 14, תהיה הסכמה כפולה גם שלו וגם של הורה. אלה, שנכללו טביעותיהם, בהגיעם לגיל 18, משרד הפנים יפנה אליהם בכתב ויאפשר להם להתחרט ולהימחק מהמאגר. אנו מתעקשים, שתהיה הסכמת הורה מגיל 14 והלאה. היא מהותית".
ח"כ
מקלב" הצעתי תעודה ביומטרית בלבד ללא מאגר טביעות אצבע כדי לאפשר את המשך פרויקט הנפקת תעודות הזהות הראשונות בבתי הספר אך דרשתי תכנית עבודה ממשרד הפנים לנושא. הרעיון לא התקבל ואני מזהיר מפני כך, שבני הנוער לא יגיעו להנפיק תעודות,.
עמוס ארבל, מנהל אגף מרשם ומעמד ברשות האוכלוסין, משרד הפנים: "העמדה שלנו היא, שילד בן 16, שבא לקבל תעודת זהות, יחליט לגבי עצמו. היכולת לקיים הרכשה מחוץ ללשכות קיימת".
ח"כ
חיים ילין (יש עתיד): "אני מתנגד לניידות לבתי הספר. תסתובבנה ניידות עם מאות זהויות של צעירים, שתהוונה מטרה לגניבה. ככל שהמערכות מתפזרות והן ניידות אתה מגביר את הסיכון לפריצה. אפשר לעשות הרכשה בבי"ס ולמחוק. אם זה בלשכה המרכזית אז רק ילד עם הורה".
נושא נוסף שנדון היה הסעיף המכונה "סעיף החרטה":
עו"ד
עירית וייסבלום ממשרד הפנים: "אנשים, שייכנסו לאחר הפיילוט, יוכלו לבקש מחיקה בתחנות יציאה - כשאדם נזקק להנפקה חדשה. אי אפשר, שאדם מבוגר יחזור בו כל יומיים מהחלטתו".
ח"כ
מקלב: "אתם מצפים, שאדם ייתן הסכמה ל-10 שנים? אם כך אין כל משמעות לתחנות היציאה. בסוף תביאו לכך, שאדם ישחית את תעודת הזהות 'בטעות'. עם כל הכבוד להתנגדותכם, אנו מחליטים, שאדם יכול לצאת באמצע הדרך. עם כל הצער אשלים עם הדרישה, שאדם ישלם על כך. אדם רוצה להנפיק מחדש מכל סיבה שהיא ישלם. זה החסם".
בהתייחסו לאנשים עם מוגבלות ביקש ח"כ
מקלב לדעת מה תהיה המדיניות ביחס לנכים קשים והקריא ממכתבו של אב לילד ללא ניידות, שאין אפשרות לקחת ממנו טביעות אצבע. "צריכה להיות נגישות. אסור לפגוע בהם ולגרור אותם למקומות מסוימים. הדבר חייב להיות מוסדר בכל הלשכות".
עו"ד
וייסבלום הבהירה, שהדבר יוסדר בתקנות ושבמקרים כאלה ניתן יהיה לקבל תמונה סרוקה של טביעות האצבע.
הוועדה החלה לדון גם בסעיף הוראת השעה:
עו"ד
זמרת: " דובר על כך, שתהיה בדיקה בשנה הראשונה. כך, ששר הפנים יוכל לבחון את קיצור התקופה. בזמנו דיברנו על נקודת בחינה אחת בשנה הראשונה. פה מוצע, שאפשר יהיה לעשות בדיקה גם בשנה השלישית והרביעית. אנו מנגדים לעוד ועוד בדיקות. הצענו לרווח את הבדיקה לאחר 15 חודשים".
ח"כ
מקלב: " יש לתת מענה למצב בו השר מגלה, שיש טכנולוגיות חדשות גם ללא הבדיקה".
מחר תיערך ההצבעה על סעיפי חוק המאגר הביומטרי.
בתנועה לזכויות דיגיטליות קוראים לחברי הוועדה להגיע ולהתנגד למאגר.
מחר בחדר של ועדת חוקה בשעה 11:30 תקיים הוועדה הביומטרית בראשות היו"ר חה"כ
אורי מקלב הבעת הסתייגויות והצבעה על סעיפי התיקון לחוק הביומטרי, שנידונו בוועדה בחודשים האחרונים. בתנועה לזכויות דיגיטליות קוראים לחברי הוועדה להגיע לדיון מחר ולהצביע נגד החוק, שהופך את המאגר לקבוע, לאור הנתונים המטרידים, שהוצפו במשך הדיונים בחודשים האחרונים.
עדכון 21.2.17: הוועדה המשותפת סיימה את הקראת סעיפי הצעת חוק המאגר הביומטרי במתווה החדש. ח"כ מקלב הודיע, שהישיבה הבאה תהיה לכל המאוחר ביום ב' הקרוב להגשת הסתייגויות והצבעות.
תהליך החקיקה המואץ של המאגר הביומטרי:
הכתבה: נתגלה בכנסת: המשטרה מתכוונת לעשות שימוש נרחב במאגר הביומטרי - כאן.
הכתבה: המאגר הביומטרי: נראה שרשות האוכלוסין רואה את ישראל כארץ שיושביה זייפנים - כאן.
הכתבה: בדיון הוועדה המשותפת לחוק המאגר הביומטרי בכנסת נתגלה, שבחודש האחרון נפתחו 228 תיקים על התחזות וזיוף תיעוד כאן.
הכתבה: שינוי בעמדת הרשות הביומטרית: אין צורך בטביעות אצבע לצורך תכלית החוק - כאן.
הכתבה: הפתעה בדיון על עתיד המאגר הביומטרי: רוב חברי הכנסת התבטאו נגד המאגר - כאן.