על פי נתוני SpeedTest מדובר בנפילה של 3 מקומות מהחודש הקודם! המחשבה של השר והמנכ"ל, שהם יותר חכמים מכולם וש"עבודת מטה" להכנת מכרז ל-5G זו התייעצות עם פקידים באוצר במקום עם הציבור ונציגיו המוסמכים, כשלה ומציבה אותנו בתחתית העולם השלישי בתחום תשתיות הסלולר. פירוט העובדות, שמשרד התקשורת לא יכול להסתיר. וגם: מה קורה כעת בעולם בתחום ה-5G? עדכונים בסוף הכתבה.
מאת: אבי וייס, 27.1.20, 07:40
כשפורסמו בפעם הראשונה לפני כשנתיים התוכניות של משרד התקשורת לתחום ה-5G, השמעתי תחזית מאוד ברורה לנושא, ובתור "עונש", לא הוזמתי למסיבת העיתונאים להצגת מכרז 5G, שערכו המנכ"ל (נתי כהן, בתמונה משמאל) והשר דאז (איוב קרא) להצגת הנושא הזה, ב-27.12.18.
הגשתי תלונה למבקר המדינה בנושא זה (התלונה נמצאת במלואה כאן), ובעקבותיה קיבלתי תשובה שקרית (שעברה ממשרד התקשורת דרך מבקר המדינה אלי), תשובה, שהפרכתי אותה מכל וכל באמצעות שפע של מסמכים ממשלתיים סותרים (תגובתי מצויה כאן).
בתגובה להפרכת התגובה השקרית, המשרד המציא סדרת שקרים חדשה ובתוכה נימוק, שממש "בלתי ניתן לפיצוח" מרוב ספינולוגיה והנה הוא כאן (לקוח מהתגובה המלאה המצויה כאן):
זה נכון שאין לי "זכות קנויה" להיות מוזמן למסיבת עיתונאים, אבל לעומת זאת, יש לי "זכות קנויה" לכתוב בצורה מאוד ברורה באתר Telecom News, ששוק הסלולר ממשיך לצלול לתהום, בכל קנה מידה השוואתי עולמי ויש מי שאחראים לזה אישית: השר והמנכ"ל.
בינתיים התחלף שר (ודודי אמסלם גם כן ערך מסיבת עיתונאים עם המנכ"ל להשקת מכרז 5G, השקה שנייה במספר, ב-14.7.19, למכרז 5G, שבינתיים לא התקדם לשום מקום) וגם הוא (דודי אמסלם) לא הזמין אותי למסיבת העיתונאים...
הפעם לא התלוננתי, כי אין לי "זכות קנויה" להיות מוזמן למסיבות עיתונאים...
הנה מיקומה של ישראל, בתחתית רשימת מדינות העולם השלישי, ברוחבי הפס הממוצעים, שנמדדו בסלולר:
הכתב של Davar1, ארז רביב, ניתח היטב את המצב, לרבות ניתוח הבג"ץ, שמתנהל כעת בנושא, תחת הכותרת: "תקשורת סלולרית: תלויות באוויר". מומלץ לקריאה.
עצות לבכירי משרד התקשורת איך יוצאים מהפלונטר - לא אפרט כאן. כי ממילא הם חושבים, שהם יותר חכמים מכל המומחים הקיימים בעולם (וגם בארץ). ככה זה נראה ומתנהל.
מה מצב סלולר דור 5 בעולם? אני חוזר מביקור לא קצר בלוס אנג'לס, והופתעתי, שתוך כמה חודשים בודדים (מאז ביקורי הקודם בעיר זו), כל העיר כוסתה בסלולר ע"י 5G ע"י 2 המתחרות הגדולות המצויות בעיר. אני השתמשתי ברשת של AT&T (רשת הפזורה היטב בכל רחבי העיר, שגודלה וכמות תושביה היא כמו כל מדינת ישראל). מחוץ לעיר יש עדיין דור 4.5. כמובן, שצריך מכשיר סלולר התומך ב-5G. סקירה על מכשירי סלולר מדגמים חדשים התומכים ב-5G יש כאן.
על פי נתוני GSA העדכניים לתחילת ינואר 2020 (כאן), 61 ספקי סלולר ב-34 מדינותכבר יישמו 5G.
פירוט (נכון לתחילת ינואר 2020) של מכרזי הספקטרום - התדרים (והקצאות ספקטרום ללא מכרזים, ברחבי העולם) ל-5G, בתחום התדר המאוד מבוקש לנושא 5G בשם C-Band [התחום של 3.3 גיגהרץ עד 4.2 גיגהרץ] יש כאן, על פי נתוני GSA, שמכסים בסקירה זו 23 מדינות. הסקירה כוללת פירוט כמה שילמו המפעילים ב-23 המדינות על התדרים המוקצים להם ל-5G (בין במכרז ובין בחלוקה ללא מכרז).
התפלגות השימוש בתדרים ל-5G ברחבי העולם, נכון לסוף 2019 יש כאן. 52 מפעילי תקשורת, שהם 82% מכלל רשתות 5G הפעילות בסוף 2019, השתמשו ומשתמשים בתדרים בתחום ה-3.4 גיגהרץ עד 3.8 גיגהרץ.
אגב, סיירתי בחודש שעבר גם באיים הקריביים והופתעתי שגם בקריביים יש איים עם 5G.
רשימת המדינות עם רשתות 5G נכון לסוף 2019 יש כאן. באיים הקריביים יש 5G באיים: פוארטו-ריקו, טרינידד וטובגו.
בארה"ב, AT&T כבר עוברת לשלב הבא, שהוא Low-Band 5G, בעיקר לצרכי שירותי IoT. השירות החל ב-10 ערים ברחבי הארה"ב (כאן)
לפני יותר משנתיים, AT&T וגם מתחרותיה החלו בפריסת Fixed 5G לחיבורי פס רחב בבתים בארה"ב (חיבור מאנטנת הסלולר היישר לתוך הבית). הראשונה בתחום הזה הייתה חברת התקשורת הענקית ורייזון, שהחלה עם שירותי Fixed 5G לפס רחב לבתים כבר ב-2017. השירות של ורייזון לבתים החל ב-2017 ברוחבי פס של עד 1.8 גיגה וכעת זה מתחיל להיות מורחב לעד 10 גיגה לכל בית.
בנוסף, יש עוד טכנולוגיה, שלא שמעו עליה בישראל (מדינה הנמצאת בתחתית הרשימה של רוחבי הפס בעולם הסלולר, בהשוואה עולמית של רוחבי הפס הסלולריים. אך לפני חודשיים היינו במקום 78 בדירוג העולמי). שימוש בטכנולוגיה זו כבר החל בארה"ב ובעוד מדינות. זו טכנולוגיה הנקראת CBRS, בתדרים חופשיים של 3.5 גיגהרץ.
זו טכנולוגיה לשימוש פס רחב בבתים ובבניינים ולעוד יישומים רבים - גם בעולם ה-IoT. תחזית יישום ופריסת שירותי הסלולר בטכנולוגיית CBRS בארה"ב יש כאן, למתעניינים.
בישראל, מפותחת טכנולוגיה לפס רחב סלולרי ב-5G לתוך מבנים ובתים (In-Building 5G). המדובר בפיתוח חדשני, שנעשה בשת"פ בין החברות אינטל לקורנינג. ההודעה על הפיתוח החדשני הזה מצויה כאן. לדברי החברות, הפיתוח יושלם ויהיה זמין לשוק די בקרוב, כבר השנה. אולם, "הסנדלר הולך יחף". הפיתוח הזה לא ייושם בישראל.
למרות הכישלון (עד כה) של תחום מכרז 5G בישראל (בדיוק כפי שצפיתי וניתחתי), זה יגיע בסוף גם לישראל. לא ברור כרגע מתי.
על פי כל התחזיות (תחזית אחת לדוגמה יש כאן), עתיד הכלכלה העולמית יושפע מאוד חזק מטכנולוגיית 5G, שתיכנס לכל תחום שאפשר להעלות על הדעת, לרבות בחיבורי פס רחב לבתים ויישומי "בית חכם" ו"עיר חכמה".
בכל מקרה, בישראל, משרד התקשורת כפה על הוט לבצע פריסה פס רחב לבתים בדור 4 ומעלה, דרך הוט-מובייל, ללקוחות הוט פוטנציאליים, באיזורים, שבהם הוט לא פרוסה בהם במסגרת "הפריסה האוניברסלית", שבה היא מחויבת על פי החוק, התקנות ורישיונה.
מכאן, שהפריסה של פס רחב לבתים דרך הרשת הסלולריתכבר קיימת בישראל, מנקודת המבט הרגולטורית והיה צורך לקחת אותה בחשבון, זאת, במקביל לפריסה האפשרית באמצעות גלים מלימטריים, נושא חשוב נוסף, שנתקע מסיבות לא ברורות.
שורה תחתונה:
חייבת להיות "ראייה רחבה" של כל השוק וכל טכנולוגיות אספקת פס רחב מאוד לבתים ולציבור וחייבים לבצע את האיזונים הנכונים בשוק, לאור צרכי הלקוחות ותחזיות הביקושים של השוק (אין במכרז ל-5G שום תחזית ביקושים, כרגיל בעבודת המטה החפיפניקית של המשרד בשנתיים האחרונות).
מדובר בבעלי תפקידים בכירים, שלא ניהלו מעולם בחייהם חברת תקשורת, אפילו לא חנות מכולת זעירה. כלום. אין להם צל של מושג איך מודדים ביקושים לשירות או למוצר בעולם התקשורת ואיך מכמתים את האינטרס הציבורי והצרכני בעולם התקשורת.
אסור היה לבצע מכרז כזה הזוי ומנותק מכל מציאות, כפי שנותח כאן למעלה, רק בגלל גחמות וחלומות, שמשוטטות בחלל האוויר, של "קליקת אוהדי סלקום ושות' בצמרת משרד התקשורת", שכשלו, ואפילו סלקום השתתפה בהגשת הבג"ץ כנגד מכרז 5G של משרד התקשורת, מכרז, שלכאורה, תוכנן ע"י צמרת המשרד - כדי לסייע לה.
כך, שהכישלון הוא כפול.
הכישלון גם יתום.
*************************************************************************** עדכון 30.1.20: פורסם כאן כי ביהמ"ש קבע "עיון נוסף" בעתירת סלקום, גולן טלקום ואקספון לדחיית מכרז דור 5.
עדכון 16.2.20: פורסם כאן כי: "שירותי הדור החמישי יושקו בישראל ב-2025. כך בישר נתי כהן, מנכ''ל משרד התקשורת". כלומר: התחזית הפסימית שלי לגבי דור 5 בישראל - שלא יהיה לפני 2024, התממשה. התודות לצמרת משרד התקשורת הישראלי, שהובילה אותנו היישר לתהום..