נשיא פנמה, בליווי פמליה מכובדת של שרים ומנכ"לים, חשף (באירוע ענק, שאורגן ע"י לשכת המסחר ישראל - אמל"ט) את האופציות וההזדמנויות העסקיות, (גם היעדר מיסים), שנועדו להפוך את פנמה לשער לכל מדינות העולם ובמיוחד ליבשת אמריקה, ליזמים, למפתחים, למשקיעים, ליצרנים וליצואנים ישראליים, במיוחד כעת לאחר חתימת הסכם הסחר בין 2 המדינות.
מאת:
אבי וייס, 20.5.18, 18:56
זה לא מקרי שלאחר ארה"ב, המדינות הראשונות, שמעבירות את השגרירויות שלהן לירושלים, הן מדינות מרכז ודרום אמריקה.
מדובר במהפך בקשרים בין ישראל למדינות אמל"ט (אמריקה הלטינית), מהפך, שהתרחש בשנים האחרונות, לא מעט בזכות הפעילות הנמרצת של כל הגופים העוסקים בקשרים עם המדינות הללו, ובראשם
לשכת המסחר ישראל אמל"ט בניהולם של
גבי (גבריאל) חיון, (בתמונה משמאל, מצד שמאל, עם נשיא פנמה,
חואן קרלוס וארלה), מנכ"ל הלשכה, ו
רוברטו ספינדל, נשיא הלשכה וצוות העובדים והפעילים בלשכה.
דוגמאות לפעילות לשכת המסחר ישראל - אמל"ט, בפיתוח הקשרים עם כל מדינות דרום ומרכז אמריקה, אפשר לראות
כאן (עם נשיא הונדורס),
כאן,
כאן,
כאן,
כאן,
כאן ו
כאן, כאשר המפגש המרהיב, שהתקיים לרגל ביקורו של נשיא פנמה בישראל (ביום 17.5.18 בת"א), היה הזדמנות די נדירה להיחשף להזדמנויות העסקיות, שנפתחו ליזמים, מפתחים, משקיעים, יצרנים ויצואנים ישראליים.
הכיוון הזה הפך כעת למאוד אטרקטיבי, לא רק בגלל היעדר מיסים בפנמה (ליזמים ומשקיעים), אלא בעיקר בגלל הההסכם החדש, שנחתם לרגל הביקור של המשלחת הגדולה מפנמה, בין ישראל לפנמה (
מפורט כאן), ע"י שר הכלכלה והתעשייה,
אלי כהן, ועמיתו שר המסחר והתעשייה מפנמה,
אוגוסטו ארוסמנה מורנו.
מדובר ב"הסכם סחר חופשי", שמאפשר ליצואנים וליזמים הישראלים לקבל הטבה ביצוא לפנמה, בדמות
מכס אפסי או מופחת ולחילופין מאפשר ליבואנים לייבא מוצרים מפנמה בהטבה ממכס וכך לסייע להורדת יוקר המחיה בישראל ולהוסיף מקומות עבודה
ב-2 המדינות.
לא מדובר ברעיונות תיאורטיים. במפגש עם נשיא פנמה נחשפו 2 מנהלים של חברות הפועלות כבר בפנמה ובהצלחה רבה:
דניאל רודסבסקי, מייסד משותף של
Dekel Group, שעוסקת בתחום הנדל"ן, מתקני נופש ומתקני Co-Working Spaces ליזמים, לעצמאיים, לצעירים הזקוקים למקום עבודה זמני מחובר לאינטרנט, ולעובדים מרחוק, ו
אילן שץ', נשיא
קבוצת Aura, שפיתחה ויישמה
פתרונות חומרה ותוכנה מתקדמים לתחום "עמדות שירות" ו"שירות לקוחות רב-ערוצי" בפנמה ואח"כ, לאור ההצלחה המסחררת של הפתרונות הללו, גם במדינות השכנות. היזמים הישראלים הדגישו בדבריהם את היתרונות של פיתוח עסקים מתוך פנמה, במיוחד על רקע העובדה, שמשקיעים, מפתחים ויזמים לא משלמים מיסים בגלל החקיקה הנרחבת התומכת בכך בפנמה.
למתעניינים: מסמך המסביר וסוקר את היתרונות של פנמה (
כאן), היתרונות הכלכליים בעשיית עסקים בפנמה (
כאן), איך להיכנס לפיתוח עסקים בפנמה (
כאן), וחוקי עידוד השקעות בפנמה, לרבות פירוט איזורי "סחר חופשי" (
כאן).
ד"ר
עמי אפלבוים, המדען הראשי במשרד הכלכלה ויו"ר IIA (הרשות לחדשנות): "אני מברך את נשיא פנמה והפמליה הענקית של שרים ובעלי תפקידים בכירים בכלכלת פנמה, שהגיעו לישראל. פנמה אולי קטנה יחסית בדרום ומרכז אמריקה, אבל היא מצויה במרכז התעבורה העולמית ובמרכז תשתיות האינטרנט העולמי ולכן יכולה לספק שת"פ פורה ומבטיח ובמיוחד בתחומים הטכנולוגיים, שישראל מצטיינת בהם. הפעילות הזו תביא תועלת ל-2 העמים.
במקביל לעידוד חברות ויזמים ישראליים להגיע לפנמה, אנו קוראים לחברות פנמיות להגיע ולפתוח סניפים בישראל. כך, שהשת"פ יהיה ב-2 הכיוונים. אנו נתמוך, במקביל לתמיכת ממשלת פנמה, ביוזמות מו"פ משותפות. ראינו, שמכל דולר, שממשלת ישראל משקיעה במו"פ, אנו מקבלים בחזרה בין 5 ל-8 דולרים. כך, שמדובר בהשקעות מצוינות מבחינתנו, שמקדמות את המשק הישראלי והייצוא הישראלי ונמשיך בכך".
אוגוסטו ארוסמנה מורנו, שר המסחר והתעשייה, פנמה
: "פנמה היא מדינה בת 4 מיליון תושבים, אבל עם שטח הגדול פי 3 מישראל. אנו שוכנים במיקום אסטרטגי ולכן מפתחים את היתרון המובנה הזה. קל לעשות עסקים בפנמה, כי התושבים מדברים ספרדית וגם אנגלית כשפת אם, והמטבע שלנו הוא הדולר האמריקאי. 45% מכל הסחר של אמריקה עובר בפנמה וזה ייתרון לכל מי שרוצה לייצא לכל העולם - דרכנו.
לישראל יש יחסים מצוינים עם פנמה עוד מ-1948 ועוד קודם לכן. פנמה היא המדינה היחידה בעולם (מלבד ישראל) שהיו בה 2 נשיאים יהודים. גם כיום יש קהילה יהודית מאוד תוססת ומצליחה בפנמה, ששומרת על הקשרים הטובים עם ישראל.
פנמה היא לא רק מוקד לתעבורת אוניות, מטענים ומטוסים בהיקף עצום, אלא מרכז לכבלים תת-ימיים עולמיים ולכן הוקמו בפנמה מרכזי מחשוב ענקיים, שיושבים היישר על הסיבים הללו. זה גם הרקע לצמיחת
תעשיית סייבר אצלנו ואנו מחפשים לפתח תחומים נוספים סביב רשת האינטרנט העולמית.
אחד היתרונות החשובים של פנמה הוא, שיש לנו לא מעט איזורי "סחר חופשי", שהם מקום מצוין כדי להקים בו עסקים, מפעלים, קווי ייצור, מערכות שינוע, מערכות לוגיסטיות, מערכות תוכנה, עם יכולת קלה להגיע לכל מדינות צפון, מרכז ודרום אמריקה. אנו מעודדים מרכזי פיתוח ופיתוח פתרונות חדשים בכל תחום.
כיום, קהילת ההייטק בפנמה נמצאת בגידול מאוד מהיר ואני קורא ליזמים ולמשקיעים לנצל את ההזדמנות הזו, שחוזקה היום בזכות ההסכם החדש עם ממשלת ישראל, מה שמאפשר פיתוח עסקים חדשים באיזורי הסחר החופשי הרבים, שיש סביב תעלת פנמה. יש לנו חוק מיוחד המטפח את ההשקעות בתחום המו"פ בפנמה ואנו נקבל בזרועות פתוחות כל יזם ומשקיע".
חואן קרלוס וארלה, (בתמונה משמאל), נשיא פנמה: "זה לא פעם ראשונה, שאני מבקר בישראל וכל פעם אני נפעם מההתפתחות של המדינה ומתנופת הפיתוח והיזמות שלה. השקט, שתושבי ישראל חיים בו, בא בזכות ההקרבה של צעיריה, שיוצרים מציאות, שאני מעריץ.
אני אחזור לפנמה מלא הערצה והערכה לישראל ולתושביה. יש לנו המון ערכים משותפים, כי פנמה בדיוק כמו ישראל היא מדינה דמוקרטית ויציבה, מבחינת הערכים הדמוקרטיים של המדינה. ישראל, בדיוק כמו פנמה, מקפידה להגן על הדמוקרטיה שלה, ואנו מאמינים, שזה הבסיס לפיתוח כלכלי, לקידום החקלאות והתעשייה ולשגשוג של תחומי ההייטק.
יש לנו המון מה להציע למשקיעים ישראליים וליזמים ישראליים, בכל תחום. אנו מעודדים כל מי שיגיע אלינו, שיוכל להשקיע ולפתח בבטחה ויש לו את כל התנאים המבטיחים הצלחה. אנו מדינה המטפחת את היזמות וזה חלק מקו החשיבה המרכזי שלנו.
איזורי הסחר החופשי שלנו הם בין הגדולים בעולם. למעשה אנו במקום שני בעולם בהיקף איזורי הסחר החופשי ובמקום ראשון ביבשת אמריקה. אנו משקיעים מיליארדי דולרים בפיתוח התשתיות שלנו, כדי לספק פיתוח ושגשוג לכל האוכלוסייה בפנמה ולספק את הבסיס להצלחת הסקטור העסקי והיזמי שלנו.
אנו מדינה שקטה ביותר, שהצליחה לבלום את התפשטות מגיפת הסמים הקיימת בדרום ומרכז אמריקה, והפכנו למודל לחיקוי של כלכלה משגשגת, כמעט ללא אינפלציה וללא אבטלה, עם כוח משיכה המוכיח את עצמו, לחברות הייטק המגיעות אלינו מכל העולם ואני מקווה ומאמין, שגם מישראל".
תמונות נוספות מהמפגש: