יום הארגונומיה העולמי: איך להשתמש נכון בסמארטפונים ובטאבלטים?
מאת:
מערכת Telecom News, 29.2.16, 11:08
המוסד לבטיחות ולגיהות החליט היום, יום האגרונומיה הבינ"ל, לקדם שימוש נכון בסמארטפונים ופרסם הנחיות לשימוש נכון ובריא לגביהם וגם לגבי ישיבה ממושכת מול המחשב. מדע הארגונומיה עוסק בחקר הממשק ויחסי הגומלין בין בני האדם לסביבה ולמוצרים טכנולוגיים.
בשנים האחרונות אנו מבלים את רוב שעות היום שלנו בישיבה ממושכת מול מסך המחשב ובשימוש רציף בסמארטפון ובטאבלט. אנו מקלידים עשרות מסרונים במהלך היום על מקלדת זעירה תוך שימוש באגודל או באצבע של אחת מהידיים. כמו כן, אנו מחזיקים את הטלפון קרוב לאוזן תוך כיפוף הצוואר, וצופים במסך תוך כיפוף הגב והצוואר. שני אלה עלולים לגרום לתופעות בריאותיות אורתופדיות הנקראות:
אגודל בלאקברי ו
צוואר סמס.
התופעה הראשונה של אגודל בלאקברי מתייחסת לדלקת בגידי האגודל עקב תנועתיות חוזרת במנח קיצוני בעת ההקלדה על מקלדת מזערית.
צוואר סמס (
Text Neck) - מדובר בתסמונת של שימוש יתר הכוללת כאבים בצוואר, בראש או בכתפיים, וקשורה למנח ממושך של כיפוף הצוואר בעת הפניית המבט לסמארטפון.
שתי תופעות אלו רלוונטיות מאד, שכן רובנו משתמשים בסמארטפון בעל מקלדת זעירה.
אז איך מבצעים שימוש בריא בסמארטפון ובטאבלט?
ראשית, בזמן שיחת טלפון מומלץ לשמור על תנוחת צוואר ניטרלית באמצעות שימוש באוזניות, ואם משוחחים תוך הצמדת המכשיר לאוזן, רצוי להחליף בין הצדדים מפעם לפעם.
שנית, מומלץ להימנע מהחזקת המכשיר בין הכתף לבין האוזן, הגורמת למתח רב בשרירים אלו.
שלישית, כדי להפחית את העומס על הצוואר והידיים, מומלץ לקחת הפסקות תדירות, להרחיק את המבט מן המכשיר ולשחרר את הצוואר והידיים.
רביעית, בעת צפייה ממושכת, רצוי להניח את מסך המגע קרוב ככל האפשר לגובה העיניים, ולהימנע מהנחתו על הברכיים, ובעת השימוש יש להקפיד על מנח ניטרלי של שורש כף היד ככל האפשר.
לגבי מסרונים, מומלץ לקצר במילים, להיעזר בתוכנות להשלמתן, ורצוי להחליף בין הידיים כדי לחלק את העומס בין האצבעות.
בנוסף, עפ"י מדידות, שנערכו על פעילותם של יותר מ-6,000 מבוגרים וילדים, מתברר, שאנו מבלים יותר ממחצית משעות הערנות שלנו, שהם כ-7.7 שעות בממוצע ביום, בישיבה. כלומר, במהלך היום אנו יושבים בין 55% ל- 70% מזמן העירות שלנו, ובכך מעמידים את הגוף בפני סכנות בריאותיות, כמו: סוכרת, מחלות לב וכלי דם, השמנת יתר, סוגי סרטן ותסמונת מטבולית.
ראשית, מומלץ לשלב בהדרגה עמידה ופעילות קלה כגון הליכה, תחילה לשעתיים ביום.
שנית, מומלץ להגדיל את מספר השעות, שאינן בישיבה, עד ל-4 שעות ביום, ולהקפיד על שילוב של עמידה וישיבה בעבודה.
שלישית, יש להימנע ממנחים סטטיים בישיבה, ולהקפיד על תנועתיות תוך התחשבות בתלונות או במיחושים של שריר ושלד.
רביעית, הסברה בנושא ישיבה ממושכת וסיכוניה הבריאותיים צריכה להוות חלק מהפעילות לקידום הבריאות בעבודה, ועל מעסיקים לאמץ דרכים שונות להפחית ישיבה ממושכת ולעודד פעילות ועמידה בעבודה.
מידע נוסף –
כאן.