ועדת הכלכלה של הכנסת דנה ב"תופעת האלימות הגוברת נגד עיתונאים"
מאת:
מערכת Telecom News, 16.7.23, 13:44
תופעה של אלימות כלפי כתבים מייצרת סתימת פיות והיעדר סיקור הולם, שהוא בסיס האינטרס של זכות הציבור לדעת. זו פגיעה בעבודת העיתונאי ובו כאדם ופגיעה בציבור שנמנע ממנו מידע. נעשתה קריאה ליועמ"שית להוציא נוהל מחייב לרשויות החקירה והאכיפה בעניין הטיפול בתלונות עיתונאים.
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ
דוד ביטן, התכנסה היום לדיון המשך "תופעת האלימות הגוברת נגד עיתונאים". הדיון התקיים לאחר שלפני כ-5 חודשים דנה הוועדה בנושא, לבקשת ח"כ
עידן רון וח"כ
אפרת רייטן מרום, על רקע תקיפת אנשי תקשורת.
היו"ר
ביטן הדגיש את החשיבות בהגנה על חופש העיתונות כערך חשוב במדינה דמוקרטית, והזכיר, שהוועדה ביקשה מהמפכ"ל לגבש נוהל, בהתייעצות עם מועצת העיתונות, כדי שתהיה אבטחה סבירה לעיתונאים במקרים שבהם יש רגישות גבוהה. הוא ציין, שהוועדה קיבלה נוהל של המשטרה מ- 2019, וביקש לדעת מה נעשה מאז אותה ישיבה.
ח"כ
רייטן אמרה, שמאז הדיון לא חלה התקדמות ולא התקבלה תשובה מעבר לאותו נוהל של המשטרה מ-2019. "לא זז שום דבר והייתה התנערות וחוסר יחס של המשרד לביטחון לאומי, ומאז נפצעו לא מעט עיתונאים, בעקבות תקיפות אזרחים ושוטרים", אמרה. היו"ר
ביטן הוסיף, שברור שאי אפשר לדאוג לכך, שלא יפגע אף אחד, אבל לא ברור למה לא נעשה שום דבר מול מועצת העיתונות מאז.
ראש חטיבת הדוברות המשטרה, תנ"צ
שלומי שגיא, אמר, שהנוהל המדובר תוקף ביולי 2020, והוא נותן מענה מפורש לכל התנהלות המשטרה מול העיתונאים בזירות אירוע. לדבריו, "אנו לא יכולים לאבטח כל עיתונאי ועיתונאי, כשמדובר בפיגוע או אירוע רצח התקשורת נמצאת באזור מתוחם ויש שמירה ואבטחה - באירועים האלה אני לא מכיר תקיפות. במחאות העיתונאים מתפזרים ויש קושי לזהות אותם. בחו"ל עיתונאים הולכים עם וסט המזהה אותם, בישראל לא ועדיין כששוטר מזהה עיתונאי במצוקה הוא מיד מסייע לו. לכל עיתונאי יש את הטלפון שלי ושל הדובר בשטח ואם הם מתקשרים אנו מיד שולחים שוטר לידם. הפרעה לעיתונאי במהלך שידור זו לא עבירה פלילית. אנו רואים בחומרה תקיפה של עיתונאי, ואם שוטר רואה את זה בשטח מיד מתבצע מעצר, ואני לא מדבר על הצלם, שנתן אגרוף לשוטר ונעצר - זה חריג".
היו"ר
ביטן הזכיר, שנשיא מועצת העיתונות, השופט בדימוס
חנן מלצר, טען, שהנוהל אינו מספק ושב קרא למשטרה להגיע איתו לסיכום. ח"כ רול הוסיף, כי הנוהל צריך לדאוג לכך, שהתקשורת תרגיש בטוחה לבצע את עבודתה.
מנכ"ל ארגון העיתונאים,
אלי גרשנקרוין, אמר, שמאז הישיבה הקודמת התרחשו עוד 30 מקרי תקיפה נגד עיתונאים, ומתחילת השנה מדובר על 38 מקרים, לעומת 15 בתקופה המקבילה אשתקד. הוא הוסיף, שמי שחושב, שתיקונים בנוהל ישנו את התמונה הקשה בשטח טועה, ותיאר מקרים בהם שוטרים עיכבו או פגעו בעיתונאים כשידעו שהם עיתונאים.
גרשנקרוין ציין, שזה לא נכון לחייב עיתונאים לסמן את עצמן, ואמר כי הם רוצים להיטמע בקהל ולעיתים זה מעמיד אותם בסיכון מסוים. "יש תקיפות מתועדות, כמו מה שקרה לעיתונאי
יוסי אלי, ועד היום לא הוגשו כתבי אישום. במקרים האלה אנו מצפים, שתקיפות יחקרו וכתבי אישום יוגשו. בשנתיים האחרונות הוגשו רק 3 כתבי אישום", אמר.
היו"ר
ביטן התייחס לכך ואמר, שבלי קשר לנוהל, המפכ"ל וראש חטיבת הדוברות צריכים לבקש משוטרים להתייחס לעיתונאים בשטח בצורה שונה, ולחקור תקיפות בצורה יסודית. נציג מועצת העיתונות, פרופ'
יחיאל לימור, אמר, שהבקשה של היו"ר
ביטן מקובלת על
מלצר, והוסיף, שבכל קורס מפקדים צריך שיעור, שעוסק ביחסי עיתונות-משטרה. תנ"צ
שגיא ציין כי יש שיעור כזה ובקורס קצינים ומעלה הוא המרצה.
מנכ"לית מכון זולת,
עינת עובדיה, התייחסה להצעת חוק בעניין חופש העיתונות, שנפלה בשבוע שעבר, ואמרה, שרואים מתקפה על עיתונאים כבר מ-2015 בשל מילוי תפקידם. "המתקפה היא לא על העיתונאי עצמו אלא על חופש הביטוי, וכל עוד אין עיגון בחקיקה של חופש ביטוי וחופש עיתונאות נמשיך לראות תקיפות כאלה", אמרה. היו"ר
ביטן הזכיר כי הדבר מעוגן בפסיקה. ח"כ
רייטן הזכירה כי בארה"ב הדבר מעוגן בחוקה.
נציגת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, עו"ד
מיכל גרוס, אמרה, ש"הרשות רואה בחומרה את התגברות האלימות בחברה בכלל וכלפי עיתונאים בפרט, ברור שזה נגזרת של מה שקורה ברחובות וברשתות החברתיות. נכון אמרו, שעיתונאים הם לא עובדי ציבור, אבל צריך להיות מובן, שתופעה של אלימות כלפי כתבים מייצרת סוג של סתימת פיות והיעדר סיקור הולם, שהוא בסיס האינטרס של זכות הציבור לדעת.
אנו דורשים, שיינתן טיפול הולם יותר והגנה על עיתונאים שעושים עבודה בשטח. כשעיתונאי לא יכול לסקר מהשטח נוצרת בעיה כפולה, גם פגיעה בעבודתו ובו כאדם ופגיעה בציבור שנמנע ממנו הסיקור. השיבוש הזה צריך להיפסק כמו גם הרתעת התוקפים".
ח"כ
אפרת רייטן אמרה, שפרקליט המדינה הוציא נוהל לפיו צריך להתייחס לתקיפת עיתונאים כאל תקיפת עובד ציבור, וקראה ליישם זאת. ח"כ
רול אמר, שאנחנו 5 חודשים אחרי הדיון הקודם ועדיין אין תוצאות. לדבריו, הנתונים הקשים מחייבים את המשטרה לתקף את הנוהל מחדש תוך שבוע. ח"כ
צגה מלקו קראה לא לחכות חצי שנה לעוד דיון אלא לטפל בדברים בהקדם.
היו"ר
ביטן סיכם את הדיון ושב וביקש לקבל נוהל המקובל גם על נשיא מועצת העיתונות
מלצר ומשרד המשפטים תוך שבוע. בנוסף, ביקש דיווח על כל החקירות המתנהלות בעניין תיקפת עיתונאים בשנה אחרונה, בכמה מקרים הוגשו כתבי אישום וכמה עוד צפויים. בנוסף, הוא ביקש מהמשטרה לבצע הסברה לשוטרים ואמר כי הוא לא פוסל סימן מזהה לעיתונאים, וכן קרא ליועמ"שית להוציא נוהל מחייב לרשויות החקירה והאכיפה בעניין הטיפול בתלונות עיתונאים.