הונאה: "המוסד לביטוח לאומי מחלק 15,000 ₪"
מאת:
מערכת Telecom News, 1.3.20, 15:45
הודעת וואטספ מופצת לאזרחי ישראל ומפנה לאתר מתחזה שמציע החזרים כספיים לגולשים תמורת הפצת ההודעה. איך היא נראית ומה עושים?
הודעת וואטספ מופצת ברבים ומתחזה לביטוח לאומי טוענת, ש"אלה שעבדו בין השנים 1990 ו-2019, זכאים לקבל 15,000 ₪ מהמוסד לביטוח לאומי. בדוק אם שמך מופיע ברשימת האנשים הזכאים להטבה זו". בנוסף לטקסט שבהודעה, מצורף גם קישור המוביל לדף נחיתה.
הודעת הוואטספ המופצת:
הדף אליו מגיעים, מציג שאלות לנמען. למשל: "האם אתה מעל גיל ?18", "האם אתה עובד כעת?" ו"האם עבדת בין השנים 1990-2019". יש לציין, שהשפה והטקסטים המוצגים, נראים לא אמינים, כולל כותרת הכוללת את המילה "קיסעמה" וכפתורים, שהמילים בהן לא לגמרי ברורות.
הדף אליו מופנים בכדי לבדוק את הזכאות:
לאחר שהשיבו על השאלות, נפתח חלון המבקש לשתף את ההודעה עם כמה שיותר אנשים כדי לקבל את ההטבה מביטוח לאומי באופן אוטומטי.
"שתפו כדי לקבל את ההטבה":
כדי להגביר את האמינות של העמוד, מצורפת גם מעין חלונית מפייסבוק, שמראה תגובות מרוצות, לכאורה, של אנשים, שאספו את הכספים המגיעים להם. "לבסוף המדינה החלה לחשוב על האזרחים שלה". גם שם, ניתן לראות, שהשימוש הוא בשפה עילגת ולא רהוטה.
עמוד תגובות, לכאורה, מפייסבוק, לעידוד אמינות העמוד:
אמיר כרמי, מנהל הטכנולוגיות בחברת אבטחת המידע
ESET ישראל: "בשונה מהונאות, שבד"כ אנו רואים ברחבי הרשת, אין כאן ניסיון לדלות פרטים של מותקפים. מי שנכנס לדף עם הסקר דרך הדפדפן כרום ל
אנדרואיד, יקבל בקשה מהאתר להציג התראות. מי שיאשר את ההודעה יקבל פרסומות קופצות גם במהלך הגלישה בדפדפן וגם בזמן שימוש באפליקציות אחרות.
כדי להיפטר מפרסומות קופצות מסוג זה, יש להיכנס לדפדפן כרום, להגדרות (3 נקודות בצד הימני או השמאלי העליון של הדפדפן), להיכנס לתפריט ההתראות
notifications ולהסיר את הסימון מהאתר הזדוני".
כדי להתמודד ולהיות מוגנים מול כל פעילות חשודה ברשת, מומלץ:
- לטפח חשיבה ביקורתית מול פעילויות מסוג זה. ההונאות משתכללות כל הזמן וכדאי תמיד לעצור ולתהות מה עומד מאחורי הפעולה.
- לעדכן את מערכת ההפעלה, הדפדפנים, ואת התוכנות בהם עושים שימוש באופן סדיר.
- להתקין תוכנת הגנה על המחשב האישי, שתדע לזהות התקפות בזמן אמת.