בישראל אין היערכות לאומית לשינויים הצפויים בשוק העבודה עקב הדיגיטליזציה הגוברת של מקצועות
מאת:
מערכת Telecom News, 29.1.17, 15:47
במקצועות שייעלמו יחזיקו בעיקר אנשים בגילאים מעל 50, כולל אנשי הייטק, ובמנטליות של שוק העבודה היום הם יתקשו למצוא עבודה. עובדים רבים יהפכו משכירים לפרילנסרים, מגמה שרואים את ניצניה כבר היום. באילו מקצועות יש כבר היום מחסור במומחים? מה צריך לעשות?
בישראל אין היערכות לאומית לשינויים הצפויים בשוק העבודה עקב היעלמות מקצועות כתוצאה מההתקדמות הטכנולוגית והדיגיטליזציה הגוברת של תחומים ומקצועות רבים, שתביא גם ליצירתם של מקצועות חדשים. כך אומר ד"ר
ג'ימי שוורצקוף, מנכ"ל חברת המחקר הישראלית
STKI.
שוורצקוף: ""השינויים הטכנולוגיים המהירים עלולים לגרום מצד אחד לאבטלה גדולה של בעלי מקצועות שייעלמו, בכל הענפים, ומצד שני למחסור חריף בבעלי מקצועות חדשים שיתפתחו. הבעיה היא, שבמקצועות שייעלמו יחזיקו בעיקר אנשים בגילאים מעל 50, ובמנטליות של שוק העבודה היום הם יתקשו למצוא עבודה.
הבעיה אינה נוגעת רק לעובדי צווארון כחול או לפקידים בתפקידים ספציפיים, אלא לעובדים בתחומים רבים ובהם גם עובדי ענף המחשבים עצמם. ענף המחשבים בעצמו עובר שינויים תכופים הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינת היישומים, ודברים הנחשבים היום למתקדמים עלולים להיות מיושנים בעוד 10 או אולי אפילו 5 שנים.
לפיכך, צפוי לרדת הביקוש למקצועות מסוימים בענף המחשבים כגון אנשי מקצוע בתחום ה-
BI שיוחלפו באנליסטים של נתונים. מנגד
, כבר היום יש מחסור במומחים בתחום אוטומציית השיווק, במקצועני אבטחת סייבר, במומחי תשתיות ענן, באנליסטים בתחום הבלוקצ'יין ובתחומים נוספים. מחסור זה עלול להתגבר בשנים הקרובות.
הדיגיטליזציה הגוברת של מקצועות שונים תביא לשינויים לא רק בסוג המקצועות אלא בעולם התעסוקה בכללותו. כך, למשל, עובדים רבים יהפכו משכירים לפרילנסרים, מגמה שרואים את ניצניה כבר היום.
הדבר מחייב שינויי חקיקה לצורך הגנה על עובדים אלה וכן חקיקה לעידוד עבודה מהבית, שתאפשר גמישות תעסוקתית, הסרת המגבלות הגיאוגרפיות במציאת עבודה ואיתור עובדים, ומניעת אובדן של שעתיים-שלוש מדי יום עקב פקקי תנועה בדרך למקום העבודה וממנו, ההולכים ומחמירים.
למרות מחקרים, סקירות, מאמרים, דיונים ונאומים של גורמים שונים בנושאים אלה, כולל בכנסת ובממשלה, לא נעשתה עד היום פעילות כלל-מערכתית אופרטיבית בתחום זה. סקירות ודיונים הם דבר יפה, אך בנושא הדיגיטליזציה של שוק העבודה העתידי והכלכלה הדיגיטלית אנו זקוקים לגוף ביצועי, שינקוט בפעולות אופרטיביות בעזרת חקיקה מתאימה.
יש להקים רשות לאומית לדיגיטליזציה של שוק העבודה העתידי עם סמכויות ביצוע, שתוכל להתוות תכניות, תקנות וחוקים מתאימים, ולבצע אותם. השינויים הטכנולוגיים דוהרים בקצב מהיר והעדר היערכות עלול לפגוע הן בשוק העבודה בכללותו והן בעובדים רבים ברמה האישית".