אושרה לקריאות שנייה ושלישית הצעת חוק המאגר הביומטרי במתווה החדש
מאת:
מערכת Telecom News, 27.2.17, 21:29
עדכון 1.3.17, 14:51: הכנסת
אישרה אמש את החוק בקריאה שלישית.
התנועה לזכויות דיגיטליות: "זה כתם על ספר החוקים - נעתור לבג"ץ. אנו קוראים לאזרחי ישראל לעמוד על זכותם שלא להכניס את טביעת האצבע למאגר".
לאחר
8 ימי דיונים ארוכים הוועדה המשותפת לוועדות החוקה חוק ומשפט, הפנים והגנת הסביבה והמדע והטכנולוגיה אישרה היום ברוב של 3 ח"כים מול 2 את הצעת חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע (תיקון והוראת שעה), התשע"ז-2016.
בין ההישגים המשמעותיים של הוועדה היו ההחלטות:
1) שלא יישמרו במאגר טביעות אצבע של קטינים מתחת לגיל 16,
2) לא ייעשו שימושים משטרתיים בניגוד לכללי העיכוב הקיימים היום,
3) בכל מקרה עד שתאושרנה התקנות בכנסת, לא תוכל המשטרה להשתמש במאגר בכלל.
4) כמו כן נקבע, שראש מערך הסייבר יערוך בדיקות כל שנה וחצי במקום כל שנתיים למציאת חלופות טכנולוגיות לטביעות האצבע
5) ושמערך ההסברה לגבי המאגר ייתן מענה בחמש שפות.
6) עוד הוחלט, ששר הפנים יביא תקנות ראשונות עד 1.5.17 והכנסת תאשר אותן עד 3.7.17.
7) יום תחילת החוק יהיה תלוי באישור התקנות בכנסת, כלומר עם כניסת התקנות לתוקף. עד אז תמשכנה לחול הוראות הפיילוט הביומטרי, דבר שעמד במוקד מחלוקת קשה שכן, במהלך הפיילוט חייבים מבקשי מסמכי זיהוי לתת טביעת אצבע, שתוכנס למאגר הביומטרי ואילו בחוק מתן הטביעות יהיה וולונטרי.
8) הוועדה עמדה על חשיבת הפיקוח הפרלמנטרי וקבעה, שלא ניתן יהיה להאריך את הוראת השעה ללא אישור הוועדה ומליאת הכנסת.
9) ביחס לשימושים המשטרתיים הוסכם, שכשהחוק ייכנס לתוקפו, המשטרה תוכל לבקש נתונים מהמאגר באמצעות בימ"ש מחוזי במקום השלום. המשרד לביטחון הפנים התנגד לכך והגיש רביזיה, שנדחתה לאחר ששרי הביטחון וביטחון הפנים לא הצליחו להגיע להסכמות בנושא וההסתייגות תוכרע בהצבעות במליאת הכנסת.
הצעת החוק נועדה לתקן את ההסדרים, שנקבעו בחוק המאגר הביומטרי לקראת החלתו על כלל תושבי המדינה והיא בנויה מהוראת קבע לפיה יהיה מאגר ביומטרי של תמונות פנים בלבד ותוקף תעודות הזיהוי והדרכונים של כל האזרחים יהיה ל-5 שנים, אלא אם כן קבע השר בצו תקופת תוקף ארוכה יותר. בנוסף, תיקבע הוראת שעה של 5 שנים מכניסת החוק לתוקף, אותה ניתן יהיה להאריך ללא הגבלה בתקופות נוספות של 5 שנים.
לפי הוראת השעה אדם יוכל לתת הסכמה, שטביעות האצבע שלו יוכנסו למאגר. מי שטביעותיו לא יוכנסו למאגר, יונפקו לו תעודת זהות ודרכון, שתוקפם 5 שנים בלבד, בעוד שלמי שייכלל במאגר, יונפקו מסמכי זיהוי כאמור ל-10 שנים (זהו התוקף החוקי של מסמכי זיהוי גם היום). לדרישת הוועדה, מי שטביעות אצבעותיו הוכללו לבקשתו במאגר, יוכל להתחרט בכל עת ולבקש את מחיקתן ואז יצטרך לשלם.
ממלא מקום יו"ר הוועדה ח"כ
אורי מקלב (יהדות התורה): "ביצענו הליך נכון והגון. אנו נמצאים פה אחרי שמיצינו הלוך וחזור את כל הדיונים והוויכוחים ולא היה עלי שום לחץ, מצד כלשהו, לנהל את הדיון הזה מהר. זו לא הצעת חוק המשקפת ימין או שמאל. היו כאן הרבה מחלוקות וויכוחים לא פשוטים גם בתוך הקואליציה.
עדיין לא השתכנעתי בצורך במאגר, אך השינויים, שהצלחנו להכניס כחברי הקואליציה בוועדה, מיתנו את הצעת החוק. הבטחנו פיקוח פרלמנטרי הדוק והעובדה, שהמאגר היום וולונטרי היא הישג של השר וגם שלנו".
ח"כ
עודד פורר (ישראל ביתנו): "
לרוב חברי הכנסת לא נוח עם החוק הזה, עם הקצב והאופן הגורף. אין מקום לקיים את ההצבעות, צריך למצות את הדיונים. הסיכון, שבקיום המאגרים הללו לביטחון הלאומי, גדול לאין ערוך לתועלת.
אני בעד תעודה ביומטרית ונגד מאגר".
ח"כ
חיים ילין: "עם הרוב הקואליציוני ברור, שתאושרנה התקנות ואז נמצא את עצמנו במקום של משטר משטרתי ואתם המשטרה,לאורך כל הדרך אמרתם, שאין לכם עניין, כבר בתקנות אנו מריחים, שטביעות האצבעות תהינה חלק אינטגראלי של מערכת השוטר.
אתם לא מבינים שהמאגר יהיה פרוץ? יהיה אצל כל שוטר? את זה צריך למנוע".
ח"כ
יעל כהן פארן (המחנה הציוני): "פניתי הבוקר לשר
דרעי וליועמ"ש לכנסת לעצור את תהליך החקיקה. ב-12 בלילה קיבלתי במייל 2 מסמכים של התייחסות של יחידת הממונה, לפיהם אפשר ליישם תמונות פנים וגם עניין הגיל פתיר. המסמך הזה הוא חלק מתהליך ההסתרה בפני חברי הוועדה. אנו הולכים לתזז את כל מדינת ישראל כל5 שנים ללשכות האוכלוסין, כשאפשר גם כל 10 שנים.
הדיונים מבוססים פה על שקרים ועל חצאי אמיתות".
ח"כ
דב חנין (הרשימה המשותפת): "בכנסת, עפ"י הערכתי, יש 90 ח"כים נגד החוק הזה. מספר התומכים היה אף יותר קטן אם כל אחד היה מצביע עפ"י צו מצפונו. אנו בסוג של תאטרון בובות. נקריא את ההסתייגויות וכל אחד יצביע עפ"י מחויבות המפלגה שלו. אני מציע לדחות את ההצבעות בשבוע ולהקים ועדה של 3 ח"כים, שתיפגש עם שר הפנים ותציג את הבעיות שהועלו
. אנו נמצאים במהלך של הונאה. בהתחלה אמרו לנ, שצריך מאגר כדי שיהיה אמצעי של תיעוד ועכשיו אנו מבינים, שבעצם מדובר כאן על אפיק נוסף של הגעה לנתוני גוף של אזרחים, שלא קשור כלל למאגר ביומטרי. אסור לאפשר את השימושים הנוספים של המאגר ובכל מקרה למנוע מצב, שבו לוקחים נתוני גוף מיותרים מקטינים, גם אם זה בהסכמת הורים".
ח"כ
יואב קיש (הליכוד): "ההחלטה הייתה, שהולכים למאגר ומהרגע שזה התקבל החשיבה הייתה איך נפגע בזכויות הפרט בצורה המינימלית ביותר. הובלנו פה מהלך, שתיעשה בדיקה גם תוך כדי 5 השנים. נסדיר בתקנות שתגענה לפה, איך אותו אזרח, שמגיע לחתום, יודע על מה הוא חותם. לא יכול להיות, שהפיילוט ישמש כמעין הכשר כל עוד אנו מדברים על תקנות. אם אין תאריך לסיום הפיילוט אני לא מצביע בעד החוק. הגעתי להסכמה על הסרת הסתייגותי לפיה השר יוכל בכל עת לבטל את המאגר בתנאי, שתיערך בדיקה לטכנולוגיות חלופיות לטביעות האצבע כל שנה וחצי במקום כל שנתיים, במהלך ה-5 השנים של הוראת השעה".
ח"כ
זוהיר בהלול (המחנה הציוני): "אם תיערך כאן בדיקה ינשופית תמצא חמצן, שיצא מריאותיו של
דוד ביטן, הוא היה פה ונעץ דברים בחברי הכנסת מהקואליציה,
זהו תאטרון אבסורד מה שמתנהל כאן, הדורסנות של הכניסה לפרטיותו של האזרח הישראלי בעיצומה. אתם רומסים ברגל גסה את זכויות האדם בישראל".
ח"כ
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו): "גדלתי במדינה טוטליטרית והחוק הזה מחזיר אותי לזיכרונות ילדות ולהרגשה
שמשטרת ישראל רוצה להיות האח הגדול של אזרחי ישראל. אנו מבקשים לצמצם את השימושים המשטרתיים במאגר עד כמעט אפס. ייתכן מצב קיצון, שבו תצטרכו את המאגר אבל זה ידרוש אישור בימ"ש מחוזי. לא ייתכן, שהיד על הדופק תהיה קלה בשימוש המשטרה. כשהמערכת רוצה להוכיח משהו נגד אזרח היא מצליחה ב-99.9%. המאגר נותן בידיה עוד כלי נגד האזרח. בנוסף, לא ניתן למשרד הפנים לחמוק מהדרישה לתת מידע לכל האזרחים בשפתם עם הסבר. כך, שיבינו על מה חותמים".
הוועדה אישרה את הצעת החוק לקריאות שנייה ושלישית ברוב של 3 ח"כים מול 2.
תמכו בהצעת החוק: הח"כים
אורי מקלב (יהדות התורה),
נורית קורן (הליכוד)
ומיכאל מלכיאלי (ש"ס).
התנגדו: הח"כים
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
ומיכל רוזין (מרצ).
בדיון בבקשת הרביזיה על הצעת החוק אמרה ח"כ
מיכל רוזין (מרצ): "היה פה מקודם שוק בזאר בין סיעות הקואליציה. למה חייבים את הטירוף הזה בלחץ וברגע האחרון.
כולנו היום חלק מאח גדול. יש פה הפרה בוטה של האיזון בין זכויות הפרט לשמירה על חוק וסדר. הממשלות דורשות יותר ויותר סמכות לקבל מידע רחב על האזרחים וזה הופך לכלי שליטה בהם. לא באמת קיבלנו נתונים רציניים ועד אז החיפזון מן השטן".
הוועדה דחתה את הרביזיה, שהגישו חברי האופוזיציה, ברוב של6 ח"כים מול 5 ובכך אושרה סופית הצעת החוק לקריאות שנייה ושלישית.
תמכו ברביזיה הח"כים
דב חנין (הרשימה המשותפת),
יעל כהן-פארן, רויטל סויד (המחנה הציוני)
וחיים ילין (יש עתיד).
התנגדו לרביזיה הח"כים
אורי מקלב (יהדות התורה),
יואב קיש, נורית קורן, ענת ברקו (הליכוד),
טלי פלוסקוב (כולנו) ו
מיכאל מלכיאלי (ש"ס).
התנועה לזכויות דיגיטליות על מעבר החוק הביומטרי בועדה: כתם על ספר החוקים- נעתור לבג"ץ:
"אנו קוראים לאזרחי ישראל לעמוד על זכותם שלא להכניס את טביעת האצבע למאגר".
בתגובה למעבר חוק המאגר הביומטרי בועדה בכנסת אמרה פרופ'
קרין נהון מהתנועה לזכויות דיגיטליות: "היום מאשרת הכנסת חוק, שרוב החכ"ים נגדו, אך בשל שיקולי שלמות קואליציה מצביעים נגדו. זהו כתם על ספר החוקים הישראלי. המאגר הביומטרי הוא אקט דורסני, שעלול להפוך את ישראל למדינת מעקב, ומסכן את ביטחון התושבים שלה. 9 שנים של מאבק ציבורי, ו-3.5 שנים של ניסוי הוכיחו מעל לכל ספק, שאין צורך במאגר ביומטרי עבור תעודות חכמות. יש חלופות פחות דורסניות.
הצלחנו במאבק שלנו להפוך את טביעת האצבעות לוולונטרית, ואנו קוראים לאזרחי ישראל למצות את זכותם ולא לתת את האצבע לאגירה במאגר. עם אישור הצעת החוק במליאת הכנסת תעתור התנועה לזכויות דיגיטליות לבג"ץ, כד למחות את החרפה הזו מעל ספר החוקים הישראלי".
נוסח החוק שיצא מהוועדה - כאן.