מדד Dell של הערים בעולם לנשים יזמיות 2017: היכן תל אביב?
מאת:
מערכת Telecom News, 18.7.17, 15:54
מדד WE Cities של Dell מדרג את 50 הערים המובילות בעולם התומכות ביזמות נשית. לראשונה, נכללה בו תל אביב ומובאים ניתוח לגביה בקריטריונים שונים ונקודות לשיפור.
Dell חשפה את ממצאי
מדד הערים לנשים יזמיות 2017, WE Cities, שמדרג את 50 הערים המובילות בעולם, לפי מידת התמיכה שלהן בנשים יזמיות. המדד, שמתבסס על מחקר
We Cities 2016, מדרג ערים, כדי להמחיש את ההשפעה של מדיניות, תכנית ומאפיינים מקומיים, בנוסף לחוקים ומנהגים לאומיים, על נשים יזמיות בעלות פוטנציאל גבוה.
מבין 10 הערים המובילות בדירוג הכללי, 6 נמצאות בארה"ב, 2 באירופה, 1 בקנדה ו-1 באסיה. השנה, לראשונה, נכללה
תל אביב במדד ודורגה במקום ה-24 מתוך 50 ערים, עם הציון הכולל 39.6 מתוך 100.
הערים שנכללו במדד (לפי סדר הובלה): ניו יורק, אזור המפרץ (סן פרנסיסקו וסן חוזה), לונדון, בוסטון, שטוקהולם, לוס אנג'לס, וושינגטון, סינגפור, טורונטו, סיאטל, סידני, פריז, שיקגו, מיניאפוליס, אוסטין, הונג קונג, מלבורן, אטלנטה, אמסטרדם, פורטלנד, ברלין, טאיפיי, פיטסבורג,
תל אביב, קופנהגן, וונקובר, יוסטון, יוהנסבורג, ברצלונה, סיאול, מינכן, מיאמי, ניירובי, דבלין, ורשה, בלפסט, מילנו, בייג'ינג, טוקיו, בנגלור, קואלה לומפור, סן פאולו, דובאי, שנחאי, מקסיקו סיטי, לימה, גואדאלחרה, איסטנבול, דלהי, ג'קרטה.
בהסתמך על 5 השנים האחרונות במהלכן נפרש המחקר, שביצעה
Dell בנושא יזמות נשית, זוהו 5 קטגוריות עיקריות של מאפייני הערים: הון, טכנולוגיה, טאלנטים, תרבות ושווקים. קטגוריות אלו קובצו ב-2 קבוצות – סביבת הפעילות והסביבה המאפשרת.
בדירוג הכללי נכללו 72 גורמים ו-45 מתוכם, כמעט שני שליש, קשורים למינם של היזמים. אינדיקטורים אישיים שוקללו בהתבסס על הקריטריונים: רלוונטיות, איכות הנתונים שנאספו, ומידת הייחודיות שלהם במדד בהיבט מין היזמים.
ממצאים עיקריים העולים מהמדד:
העיר
ניו יורק דורגה במקום הראשון מבין כל 50 הערים, בשל היכולת הגבוהה שלה למשוך ולתמוך ביזמות נשית, עם ציונים גבוהים במדדים של סביבת הפעילות והסביבה המאפשרת. בעוד שהעיר ניו יורק דורגה במקום הראשון בקטגוריית ה"שווקים", ובתוכה גם ב"נגישות ומדיניות", היא ממוקמת במקום השישי ב"טאלנטים" ובמקום השני ב"הון", אחרי אזור המפרץ (סן פרנסיסקו וסן חוזה). ניו יורק מחזיקה במקום הראשון ב"תרבות" ובמקום השני ב"טכנולוגיה". למרות שהעיר ניו יורק דורגה במקום הראשון, הציון הכולל שלה מתוך מאה היה 62.9, מה שמשאיר מקום רב לשיפור.
אזור המפרץ (אזורי
סן פרנסיסקו וסן חוזה) דורג במקום השני בדירוג הכללי, ונמצא במקום השני ב"סביבות פעילות" והשביעי ב"סביבות מאפשרות". האזור מדורג ראשון במדד הון, שני בשווקים, שמיני בטאלנטים, שביעי בטכנולוגיה ושישי בתרבות.
לונדון דורגה שלישית בדירוג הכללי וכן ב"סביבות פעילות", והגיעה שלישית במדדי השווקים וההון. היא נמצאת במקום הרביעי ב"סביבות מאפשרות", ובמקום השני, יחד עם אוסטין, במדד הטכנולוגיה.
בוסטון ו
שטוקהולם סוגרות את החמישייה הראשונה של הדירוג הכללי. בוסטון, שמדורגת רביעית בדירוג הכללי, נמצאת במקום הרביעי גם ב"סביבת פעילות" וב"הון", ובמקום השלישי ב"טאלנטים". שטוקהולם (חמישית בדירוג הכללי), מדורגת במקום השני ב"סביבה מאפשרת", שלישית ב"טכנולוגיה" ורביעית ב"תרבות".
בפרק המתייחס ל
תל אביב, שממוקמת באמצע המדד (24/50) עם ציון כולל 100/39.6 צוין, שהעיר הפכה בשנים האחרונות לאשכול יזמות, שהביא אותה למקום השישי הגבוה בדו"ח העולמי של סביבת הסטארטאפים (
Global Startup Ecosystem) ל-2017. עפ"י
WE Cities,
למרות שסביבת הסטארטאפים התל אביבית עדיין נשלטת בידי רוב גברי מכריע, יש נוכחות לא מעטה של יזמות נשית.
במדד צוינו הנקודות הבאות בהתייחס לתל אביב:
תל אביב נמצאת בדירוג גבוה במיוחד (מקום 7) במדד "שווקים", בפרט בקטגוריות מדיניות (מקום 7) ועלות (מקום 17).
תל אביב נחשבת למובילה עולמית בקריטריונים כמו קיום אתר ופורטל עירוני להקמת עסקים ויעדים ממשלתיים לעידוד עסקים בבעלות נשית. השיעורים הנמוכים של מס הכנסה תאגידי (מקום 9) והדירוג הגבוה בקלות פתיחת עסק (מקום 10) הופכים את העיר לאתר סטארטאפים נחשק.
למרות שהאזור כולו נמצא במקום 27 בלבד בקריטריון הגישה, עולות הזדמנויות חדשות הקשורות בהקמת אשכולות ואינקובטורים מוכוונת נשים כמו:
Start Tel Aviv,
Launchpad Tel Aviv,
Accelerator Academy Tel Aviv,
WMN.
תל אביב נמצא במקום טוב מבחינת מספר קרנות ההון סיכון, שבהן יותר מ-20% שותפות (מקום 7) ומספר הנשים, שייסדו קרנות הון סיכון (מקום 5), מה שמביא את העיר למקום ה-11 בקריטריון "הון".
תל אביב מדורגת בין ה-10 הראשונות (מקום 9) במדד "היקף ותדירות המימון". בפרט, היא מדורגת בין ה-15 הראשונות במדד הכמות של קרנות ההון סיכון הפעילות, שבהן יש לפחות 25% נשים מנהלות (מקום 15) ובמספר הנשים המייסדות והבכירות בסבב גיוס שני ויותר (מקום 9).
תל אביב מצטיינת במיוחד בשיעור הנשים בתחום המימון, בפרט במספר חברות ההשקעות, שבהן לפחות מנהלת אחת (מקום 3), ובשיעור קרנות ההון סיכון הפעילות, שיש בהן לפחות 25% נשים מנהלות (מקום 11).
בסעיף נקודות לשיפור, מצוין במדד כי:
למרות המוניטין שלה כאשכול לסטארטאפים בתחום ההייטק,
תל אביב יכולה לשפר את הנגישות לטכנולוגיה עבור נשים (מקום 43 בדירוג הכללי). כצעד ראשון מומלץ לאסוף נתונים עפ"י מין, על השימוש בטכנולוגיה כדי להבין עד כמה הגישה היא שווה.
קריטריון ה"טאלנטים" הוא נקודת תורפה נוספת של
תל אביב (מקום 34). על בסיס כישורים וניסיון, שיש לנשים בעיר (מקום 32),
תל אביב עדיין נמצאת במקום נמוך מבחינת שיעור הנשים עם תארים ניהוליים (
MBA) (מקום 34), מחסור בקורסים למנהל עסקים המיועדים לנשים (מקום 30), ושיעור הנשים בתפקידי מפתח בבתי הספר המובילים למנהל עסקים (מקום 33).
שיפור הכישורים והניסיון של נשים הוא גם נושא תרבותי, שבו
תל אביב יכולה להשתפר, עם יותר נשים, שתעמודנה בראשות עסקים בעיר.
Dell שיתפה פעולה עם
IHS Markit בהשקת מחקר גלובלי ראשון מסוגו, שמודד את יכולתן של ערים למשוך ולתמוך בנשים יזמיות בעלות פוטנציאל גבוה.
המחקר העומד בבסיס מדד
We Cities החל ב-2016, בהובלת ד"ר
דיוויד ריקטס ממרכז הטכנולוגיה והיזמות באוניברסיטת הארווארד. ועדת המחקר קיבצה יותר מ-40 מובילי דעה מכל העולם, נשים יזמיות, אנשי אקדמיה ומדיה, כדי לפתח תובנות עבור המודל.
ראשי הפרקים מהדיון, שהתקיים במסגרתו, כוללים:
הגישה להון היא עדיין האתגר העיקרי, שאתו מתמודדות נשים יזמיות, למרות שהנתונים מראים שיפור קל.
יצירת אקוסיסטם מבוסס הכולל חממות, מאיצים ומנטורים, עושה הבדל גדול עבור יזמים – הכל קם ונופל על רשת הקשרים.
נורמות תרבותיות וההשלכות שלהן בהיבט המדיניות, מציבות חסמים רציניים עבור נשים יזמיות.
כוח האדם, מבחינת ההכשרה האישית של היזמים עצמם, שכוללת השכלה וניסיון, כמו גם גישה לצוות מיומן, מתבררים גם הם כגורמים משמעותיים.
קארן קווינטוס, סמנכ"ל ומנהלת לקוחות ראשית בדל: "בעולם כולו, שיעורי היזמות של נשים עולים ביותר מ-10%מדי שנה. למעשה, לנשים סיכוי דומה או אף גדול יותר מזה של גברים לפתוח עסקים בסקטורים רבים. עם זאת, החסמים הכלכליים, התרבותיים והפוליטיים עלולים להגביל את הצלחתם של העסקים הללו.באמצעות מתן מידע מחקרי לראשי הערים ולמובילי המדיניות וקריאה לפעולה מצדם, נוכל לשפר במשותף את הנוף היזמי לנשים בעלות פוטנציאל גבוה לכך, שמצדן תורמות באופן דרמטי למדדים הכלכליים של העיר. כי מה שטוב לנשים טוב גם לכלכלה כולה".
אליזבת גור, יזמית הבית בדל: "זה אינטרס ראשון במעלה של העולם, שנשים יזמיות תשגשגנה בכל מקום. כל הערים ברשימה הזו יכולות ללמוד זו מזו ולעודד את בואו של שינוי פוליטי, שימשוך ויתמוך בנשים יזמיות. השינוי, שיתחולל כתוצאה מכך, יורגש לא רק ברמת העיר, אלא ברמה האנושית בכללה, שמתבטאת בפיתוח אקוסיסטם, שבו כל היזמים יכולים לשגשג ללא קשר למינם".
ד"ר ארנה ברי, סגנית נשיא ומנכ"ל מרכז המצוינות של Dell-EMC ישראל, בעברה יזמת, המדענית הראשית ומנהלת בכירה בתחום ההון סיכון: "ליזמות נשית ובכלל לנוכחות נשית בעסקים וארגונים יש ערך מוסף חשוב ותרומה רבה להצלחה, שכבר הוכחו אינספור פעמים. למערכת החינוך בישראל יש עוד דרך לעשות בהנחלת התרבות והכלים הנחוצים לבנות המין הנשי כבר מגיל צעיר, כדי להעז ולשאוף גבוה למשרות ניהוליות בכל תחום. כמובן שגם לערכי המשפחה וסביבת הגידול יש חלק חשוב בכך.
בתעשיית ההייטק אנו רואים יותר ויותר נשים במשרות בכירות ועדיין אין מספיק נשים המובילות ארגוני הייטק כמנכ"ליות וזה מצב שיש לשנות. הכללתה של תל אביב בדירוג הגלובלי של ערים תומכות יזמות נשית, היא בהחלט נקודת אור ופתח לתקווה. אולם, תמונת המצב של העיר תל אביב במדד, משקפת את מצבנו בתחום זה כמדינה. זהו קול קורא לממשלה ולתעשייה, לקדם כל מגזר, שכיום אינו נוכח מספיק, מסיבות שונות, בתרומתו לתשתית של כלכלת המשק".