האוטובוס האוטונומי הראשון בדרך אליכם
מאת:
מערכת Telecom News, 6.11.22, 17:49
פורסמו 4 קבוצות, שתבצענה ניסויים של הפעלת אוטובוסים אוטונומיים במסגרת המיזם הלאומי לתחבורה ציבורית אוטונומית.
משרד התחבורה, הרשות הארצית לתחבורה ציבורית, רשות החדשנות וחברת נתיבי איילון, הודיעו היום על 4 קבוצות, שתבצענה ניסויים בהפעלת אוטובוסים אוטונומיים בישראל.
הקבוצות הזוכות צפויות להתחיל בחודשים הקרובים תכניות ניסוי להפעלת אוטובוסים אוטונומיים שתימשך כשנתיים, כאשר עם השלמת התכניות צפויים מפעילי התחבורה הציבורית להפעיל את קווי השירות האוטונומיים באופן מסחרי. בהדגמות שתבוצענה במסגרת הקול הקורא יושקעו כ-61 מיליון ש"ח, כמחציתם מתקציב המדינה
.
הקבוצות הזוכות הן:
- חברת מטרופולין, חברת B.G. Motors, חברת Karsan (טורקיה), חברת Adastec (מישיגן, ארה"ב), חברת Applied Autonomy (נורווגיה) וחברת Ottopia (ישראל) - חברת מטרופולין היא אחת ממפעילות התחבורה הציבורית הגדולות בישראל. לקבוצה ניסיון בכל שלבי הפיילוט, החל מאספקת הרכב האוטונומי, זיוודו עם חליפה אוטונומית, רישיונו, ותפעולו השוטף. לחברות הטכנולוגיה החברות בקבוצה ניסיון בפיילוטים של תחבורה ציבורית אוטונומית בעולם, לרבות במישיגן שבארה"ב ובנורבגיה.
- חברת אגד וחברת טכנולוגיה צרפתית מובילה - חברת אגד, מפעילת התחבורה הציבורית הגדולה בישראל ואחת מהמפעילות הגדולות בעולם, רתמה את מלוא הידע והניסיון, שצברה בעשרות שנות פעילותה, לשם גיבוש פתרון מלא והוליסטי להפעלה של תחבורה ציבורית אוטונומית. לקבוצה יכולות להתמודד עם אתגרי ההפעלה של אוטובוס אוטונומי, לרבות יכולות טכנולוגיות, יכולות כלכליות ומסחריות, שכן הכלי המוצע ע"י החברה הטכנולוגית פועל במגוון תרחישים בלמעלה מ-20 מדינות שונות.
- חברת דן, חברת Via (ישראל), חברת EasyMile (צרפת), חברת Enigmatos (ישראל) וחברת Ottopia (ישראל) - חברת דן היא חברה וותיקה ומהמובילות בארץ בתחום התחבורה הציבורית בעלת אוריינטציה טכנולוגית וקידום חדשנות באמצעות חברות Bubble Dan ו-Via. חברת הטכנולוגיה Easy Mile שתספק את כלי התחבורה האוטונומי היא בעלת ניסיון עולמי מוכח בהפעלת שירותי מיניבוס אוטונומי בשטחים עירוניים.
- חברת נתיב אקספרס והסטארטאפ Imagry (ישראל) - חברת נתיב אקספרס מקבוצת עפיפי היא בעלת ניסיון בהפעלת שירותי תחבורה ציבורית. Imagry הוא סטארטאפ ישראלי המפתח פלטפורמת תוכנה עבור נהיגה אוטונומית, שמיועדת לשימוש במגוון רחב של יישומים ושווקים. הסטארטאפ מפעיל מספר פרויקטים שונים בעולם ואף זכה לאחרונה במימון מרשות החדשנות לצורך פיילוט חדשני להפעלת שאטל אוטונומי ללא נהג בביה"ח שיבא.
כחלק מהפיילוט, הקבוצות הזוכות עתידות להפעיל שירות תחבורה ציבורית-עצמאית בדרכים ציבוריות, לרבות הסעת נוסעים, במסגרת הרישיון, שניתן להם מהרשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה. זאת, לאחר שיבצעו שורה של ניסויים בשדה ניסויים ובשטחים תפעוליים ויגיעו להיתכנות טכנולוגית ביצועית ובטיחותית.
מדובר במיזם דו-שלבי, שמטרתו לבחון את ההיתכנות לשילוב רכבים אוטונומיים במערך התחבורה הציבורית בארץ. המיזם כולל בחינת מודלים שונים של הפעלה ויעילותם הכלכלית והתפעולית, ומחבר בין מפעילי תחבורה ציבורית לבין חברות טכנולוגיה חדשניות בארץ ובעולם. המיזם גם יגביר את היכרות הציבור עם רכבים אוטונומיים ומאפייניהם: בטיחות, חוויית נסיעה ויתרונות סביבתיים
.
התועלות הצפויות מהמיזם מכוונות להתמודד עם אחד האתגרים הגדולים ביותר העומדים בפני המדינה - הגודש בדרכים – ע"י ייעול מערך התחבורה הציבורית, שיפור השירות וחוויית הנוסע ושיפור רמת הבטיחות. כ"כ, המיזם צפוי לסייע למדינה ולענף התחבורה להתמודד עם בעיית כוח האדם והמחסור החמור בנהגים, ע"י מעבר לציי רכב של אוטובוסים אוטונומיים ללא נהג בטיחות
(SAE J3016 L4) תוך שנים ספורות
.
באמצעות המיזם ניתן יהיה גם למפות את התשתיות הדרושות להפעלת מערך תחבורה ציבורית אוטונומית, ולבחון את יכולת ההתארגנות העסקית של מפעילי התחבורה ציבורית, מתוך כוונה שחברות שיעברו בהצלחה את הפיילוט יוכלו להמשיך ולהרחיב את הפעלת שירותי תחבורה ציבורית אוטונומית לציבור בקווי השירות בישראל
.
בשלב הראשון של המיזם, החברות הזוכות תבצענה ניסויים באוטובוסים אוטונומיים בשטח ניסויים סגור ובאזורים תפעוליים, כדי להוכיח היתכנות טכנולוגית, בטיחותית, רגולטורית ועסקית. בשלב השני של המיזם החברות תפעלנה קו שירות אוטונומי בכבישים ציבוריים בהיקף שילך ויגדל במהלך תכנית הפיילוט, שאורכה כשנתיים
.
תכנית הפיילוטים של המיזם היא בין המובילות והייחודיות בעולם (בהשוואה למקבילותיה במישיגן ארה"ב, בסקוטלנד ובגרמניה), שכן היא משלבת מספר מפעילי אוטובוסים וחברות טכנולוגיה שונות והיא עתידה להתקיים באתרי הרצה שונים ומגוונים לאורך זמן רב, עד להטמעת הטכנולוגיה בקנה מידה מסחרי.
תאגידים, שלא זכו בהשקעה או שלא הגישו בקשה במסגרת הקול הקורא, יכולים להשתתף במיזם במימון עצמי, בכפוף לעמידתם בכל התנאים המפורטים בקול הקורא ובנספח לקול הקורא. לפניות בנושא ניתן לשלוח מייל להנהלת המיזם הלאומי לתחבורה ציבורית אוטונומית בכתובת:
APTI@innovationisrael.org.il.