בינת הציגה תפישה חדשנית לניהול רשת עירונית בעיר חכמה
מאת:
חיים חביב, 4.2.19, 14:43
הרקע הטכנולוגי, במה מתבטאת חוכמת הרשת, ותפישה חדשה של עיר חכמה.
הועידה השנתית לערים חכמות -
Smart City Summit התקיימה הבוקר במרכז האירועים אווניו בקרית שדה התעופה. הוועידה התמקדה במגמות אליהן צועדת העיר המודרנית בישראל, לצורך ייעול העבודה של השלטון המקומי ולשיפור איכות חיי התושב
.
במסגרת הוועידה ערכתי ראיון בלעדי עם
פלביו מנטלמכר, (בתמונה משמאל),
CTO של חברת בינת תקשורת מחשבים, שמובילה פרויקטים מתקדמים בנושא ערים חכמות בארץ ובעולם, כאשר הגדול והמפורסם בהם הוא פרויקט "עיר הבה"דים" בדרום.
שאלה: מה הניסיון שלכם בתחום?
פלביו: "לכל הרשתות המוניציפליות יש מאפייני יסוד משותפים אותם למדנו היטב הן בארץ (בינת תקשורת מחשבים היא זכיין חשכ"ל בתחום הטלפוניה) ובעולם: דרישה לרשת חכמה, אמינה ואיכותית לקישור בין מכלול "נכסי העירייה" (מתקנים ובנייני ציבור) בעלויות סבירות.
החברה מציעה לשוק המוניציפלי מודל עסקי וטכני חדש
- רשת תקשורת חכמה בעלת רוחב פס גבוה מאוד (עד 10
Gbs ), שמאפשרת הפרדה בין השירותים השונים בעיר ובין הלקוחות הפנימיים בעיר
, כמו בתי ספר (לדוגמא, מורה כשרוני מרצה בו-זמנית לתלמידים בכמה כיתות במספר בתי ספר), בתי כנסת, גני ילדים, מתנסים, מרכזים קהילתיים, מרכזי ספורט וכו'.
הרשת תומכת בשירותי טלפוניה, אינטרנט, מצלמות עירוניות, ערוצי טלוויזיה וכו'. המודל החדש מבטיח יישום מהיר של הפרויקט, ללא צורך בביצוע חפירות ברחבי העיר להנחת תשתיות קוויות. בנוסף, המערכות החדשות משתלבות היטב בתשתיות עירוניות קיימות (סיבים אופטיים, כבלים), שאליהן מוסיפים את כל הנדרש לקבלת רשת עירונית חכמה ומאובטחת מקצה לקצה"
.
שאלה: מה הרקע על הטכנולוגיות?
פלביו: "אנו מציעים הקמת רשת עירונית אלחוטית מתקדמת בטכנולוגיה אלחוטית (תדרים בתחום גלים מילימטריים)
e-band ו-
v-band, שמאפשרות קבלת קצבים עד 10 ג'יגה ביט לשנייה.
טכנולוגיית ה-
e-band בתדרי 60 ג'יגה מותרת כיום לשימוש בישראל ע"י משרד התקשורת ובחברה נצבר ניסיון בשימוש ובהפעלה.
טכנולוגיית ה
v-band (בתדר 70 ג'יגה הרץ) מוגבלת בשימוש, ומשרד התקשורת מתיר כרגע יישומי פיילוט ברישיון.
יישומים אלה אופטימליים לרשתות עירוניות בהן המרחקים הממוצעים בין הנכסים העירוניים הם בטווחים של 400-600 מטרים בממוצע (והחיסכון במתקני הרדיו מוכח).
בטכנולוגיית ה-
v-band המוצרים זולים יותר וניתן להשיג גמישות נוספת כמו קישור
p to mp.יודגש, שפריסת הרשת העירונית מהירה וזולה הרבה מפריסת רשת קווית, וכמובן הרבה פחות בעייתית".
שאלה: במה מתבטאת 'חכמת' הרשת?
פלביו: "ניתן להגדיר ולנהל יחד עם ראשי היישוב רמות שירות
QoS ולהבטיח רמות שירות (ותעדוף בין שירותי שגרה לשירותים קריטיים, קול) לשירותי וידיאו וקול. כמכלול, אנו מציעים ליישוב מודל טכנולוגי ועסקי חדש ומתקדם, לרבות הגדרה משותפת של דרישות תפעוליות ורמות שירות.
במקום הפתרון הטריוויאלי היקר של שדרוג הרשת ורכישה חוזרת של קווים מהירים יותר אנו מציעים לעיר לשלם הרבה פחות ולמצות באופן חכם את יכולות הרשת הקיימת (מבוסס פרוטוקול
MPLS)".
שאלה: מהי עיר חכמה בעיניך? הרי התפישה אינה חדשה
פלביו: "עד לאחרונה עיר חכמה נתפשה במושגים של פריסה ותפעול חיישנים לבקרת תעבורה ולאכיפת חניה, בקרת תאורה, קריאת מוני מים מרחוק. כולם, כמובן, מרכיבים חשובים ומחוללי הכנסות לעיר לצד חיסכון בעלויות תפעוליות.
אולם, הנושא החשוב הוא לחבר בין כל המרכיבים הללו וגם להבטיח גישה וניהול מרחוק. אנו מציעים רשת חכמה מקצה לקצה וחיבור אופטימאלי של מרכיביה, הגדרת רמת שירות, קצב ורוחב פס. כך לדוגמא,
MPLS עד בית הספר. החכמה היא בקצוות ומובטחת מקצה עד קצה.
לסיכום חשוב להדגיש, שהוזלת עלויות התקשורת אצלנו מהותית ובולטת, חווית המשתמש היא אולטימטיבית, והעיקר הפריסה של הרשת מהירה מאד, מספר שבועות לעומת חודשים ארוכים, 4-12 חודשים בפריסת רשת קווית.
תוצר נלווה לרשת העירונית הוא זמינות של רשת
WiFi עירונית לשימוש התושבים, כאשר העירייה יכולה 'לצ'פר' את אזרחיה (לדוגמא למנוע גישה או להגביל גישת חייבי ארנונה למשאבי הרשת). ומעל הכול רשת מוגנת סייבר כחלק מהמכלול".
קרדיט צילום תמונה עליונה: אילון יחיאל
קרדיט צילום תמונה תחתונה: חיים חביב