רחפנים נגד מכרסמים
מאת:
מערכת Telecom News, 15.3.18, 18:10
חוקרים ישראלים מפתחים שיטה חדשה לשימוש ברחפנים להגדלת היבול החקלאי: שימוש ברחפנים לצורכי ניטור וויסות של אוכלוסיית הנברנים בשדות חקלאיים.
חוקרים ישראלים מפתחים שיטה חדשנית לשימוש ברחפן למטרת ניטור והדברה של מכרסמים מזיקים בשדות חקלאיים. השיטה תאפשר הדברה באמצעות אויבים טבעיים כגון תנשמות, הצפת השדה ובמקרים קשים - שימוש מינימלי ויעיל בחומרי הדברה.
הנברן, ממשפחת המכרסמים, ידוע כמזיק חמור לשדות חקלאיים ובעל יכולת התרבות מהירה. הערכות הן, שעד 2050 אחוזי הפגיעה ביבולים כתוצאה ממכרסמים יאמירו בכ-70%, דבר שיפגע בתוצרת לצרכן ובכלכלה.
בישראל נוהגים כיום להדביר נברנים באמצעות הדברה ביולוגית של תנשמות כדי להימנע מהדברה כימית מזיקה לבריאות. ואולם, שיטה זו הוכחה כלא מספיק יעילה. שיפור יעילות המלחמה בנברנים תביא לשיפור ביבולים וצמצום השימוש ברעלים.
ד"ר
מוטי צ'רטר ממכון שמיר למחקר בגולן שבתמיכת משרד המדע ושותפיו למחקר ד"ר
דן מלקינסון ופרופ'
עדו יצחקי מאוניברסיטת חיפה פיתחו שיטה חדשנית במימון מו"פ צפון ופיתוח הגליל, שמיועדת לשימוש ברחפנים לצורכי ניטור וויסות של אוכלוסיית הנברנים בשדות החקלאיים בעמק החולה.
החוקרים מפתחים לראשונה יכולות איכון של נברנים בשדות החקלאיים באמצעות טכנולוגית מיפוי בעלת סף רגישות ודיוק גבוה ברחפן, שמסייעת להבחין בשינויים בצמחיה
.
השיטה, שמפתחים החוקרים, מייעלת את שיטת ההדברה הביולוגית הקיימת נגד מכרסמים בעזרת תנשמות ואויבים טבעיים אחרים. התנשמת היא מכונת צייד שקטה של מכרסמים וידידה טובה של החקלאים.
בשיטה, שפיתחו החוקרים, הרחפנים מנטרים את השטח החקלאי, מזהים את האיזור הנגוע במכרסמים ומסייעים בכך לחקלאים להחליט היכן למקם תיבות קינון של תנשמות.
החוקרים מצאו גם, שיעיל יותר למגר את האוכלוסייה המזיקה כבר בחורף, טרם החלה עונת הרבייה. כיום מבצעים החקלאים פעולות מנע בעיקר בעונת הרבייה של הנברנים - אביב או בקיץ. בתקופה זו מבחינים החקלאים במכרסמים רק לאחר שהתרבו משמעותית והנזקים כבר החלו להיראות בשטח במחילות או בקרחות בשדה.
השיטה החדשה מאפשרת לזהות את מיקום הנברנים בשדות בחורף עוד כשאוכלוסייתם קטנה, הנזק טרם פשט ויכולת המיגור גבוהה יותר.
בנוסף לניתוח הצילומים המגיעים מהרחפנים, עתידים החוקרים גם לפתח אפליקציות מחשב וסמארטפון למידע מהרחפן, שמיועדות לזיהוי "האזורים החמים", שבהם נמצאים הנברנים.
במקביל, באמצעות מצלמות מיוחדות המוצבות בתיבות הקינון עוקב ד"ר צ'רטר אחר התנשמות, דרך האכלת הגוזלים ואכילת המכרסמים. ממצאיו מתזונת התנשמות, מועברים לבתי ספר כדי לעודד פרויקטי חקר בקרב התלמידים, מיזם הנערך בשיתוף עם שגרירות האמריקאית בישראל.