כיום ברור גם בישראל, שהכל עובר לענן. כל מחזיק סמארטפון בידו משתמש ביותר מענן אחד, גם בלי שהוא מבין או יודע איזה. אולם, מנהלים ובעלי עסקים נדרשים לבחור את שירות הענן, שמתאים בדיוק לצרכים שלהם, ענן המספק את הביצועים האופטימליים במחיר המתאים, עם רמת האבטחה וההגנות הנדרשות לעסק. אז איך מודדים ואת מי בוחרים?
מאת:
אבי וייס, 26.11.18, 08:00
התשובה לשאלה מי ספק שירותי הענן הציבורי הטוב ביותר מבחינת ביצועיו, תלויה, בין היתר, מתי שואלים את השאלה הזו ואת מי שואלים את השאלה הזו.
לשאלה הזו נתנו בעבר כמה תשובות שונות, כמפורט כאן:
- איזה שירות ענן יותר מהיר ויותר משתלם: אמזון, גוגל או אזור (מיקרוסופט)? בתחילת 2014 התשובה הייתה: שירותי הענן של גוגל (כיום מכונים בשם GCP: ר"ת: Google Cloud Platform).
- מי ספק שירותי הענן הציבורי בעל הביצועים הטובים ביותר? לא מי שחשבתם! במחצית הראשונה של 2015, שירות הענן בעל הביצועים הטובים ביותר היה של NTT - חברה, שבסיסה ביפן (כיום הענן הזה קרוי Dimension Data, חברת בת של NTT, מיוצגת בישראל ע"י MedOne). אולם, בבדיקה הזו לא נכללו כמה ספקי ענן גדולים דוגמת גוגל, אם כי לא בטוח, שאם כן היו נכללים בבדיקה, זה היה משנה את התוצאה הסופית, ש-NTT הייתה הטובה ביותר בעולם בביצועיה.
- מי הענן הציבורי הטוב ביותר ובעל הביצועים הגבוהים ביותר שיש בישראל? בחצי הראשון של 2017 דיווחנו, שהענן הציבורי בעל הביצועים הטובים ביותר בישראל היה Dimension Data של NTT, שמסופק בישראל ע"י MedOne, בכמה מתקני ענן ברחבי הארץ.
אולם,
כיום המצב נהיה הרבה יותר מסובך, גם בגלל השינוי של מפת התחרות וגם הפריסה העצומה של מתקני ענן בכל רחבי העולם (למשל, בישראל יש כ-40 מתקני ענן). כך, שהבדיקה מי הענן הציבורי המוביל בעל הביצועים הטובים ביותר - הפכה די מסובכת.
יתרה מכך,
אין גם הסכמה מי מוביל בעולם את שוק שירותי הענן הציבורי. כיום, מקובל להראות את הגרף הבא:
יש רבים החולקים על הנתונים הללו, הלקוחים מהמחקר של חברת
RightScale מקבוצת
Flexra. המחקר המלא
נמצא כאן - למתעניינים. יש הסכמה בקרב מריבת האנליסטים והכתבים המקצועיים (
דוגמה כאן), שאמזון - AWS היא
מס' 1 בעולם (גם מבחינת הכנסות וגם מבחינת כמות שרתים ושטח מתקני שירותי הענן).
אבל מי מס' 2 בעולם שירותי הענן הציבוריים? האם זו מיקרוסופט עם שירותי
Azure הנמצאים בצמיחה מאוד מהירה והיא (לפי הגרף הזה) מגיעה לכ-70% מהגודל של אמזון?
לא בטוח. חברת VMware טוענת, שהיא מס' 2 ושפשוט לא מודדים אותה נכון בשוק הזה. זאת, כי מודל שירותי הענן שלה שונה ונקרא
VMware Cloud Foundation, דהיינו: היא מסמיכה ספקי שירותי ענן עצמאיים, שהם תואמים את הסטנדרטים של VMware ומשתמשים בכלים של VMware. זה לא רק שירותי VMware על אמזון או IBM לפי ההסכמים לשת"פ, כמו שמודדים אותה בטעות. נכון לסוף 2018,
יש כבר יותר מ-4,200 ספקי ענן המוסמכים ע"י VMware ב-120 מדינות. כך, שלדברי VMware, היא ספק הענן השני בגודלו בעולם, אחרי אמזון - AWS.
כ"כ, בגרף, שהוצג כאן לעיל, אין בכלל את Dimension Data מבית NTT היפנית, אין את DigitalOcean האמריקאית, שהיא כנראה הרביעית או החמישית בגודלה בעולם, אין את RackSpace ושירותי הענן של עליבאבא (Alibaba Cloud), שמוצגים כאן בתחתית הרשימה, הם בפועל שירותי ענן הנמצאים בצמיחה הכי מדהימה ומהירה (לא רק באסיה), והם מובאים בגרפים הללו רק בחלקם. לדברי מנהלי עליבאבא, היא מס' 3 בעולם (!).
יצויין שאחרונה Alibaba רכשה את חלקה של ZTE בחברת שירותי הענן הענקית ZTEsoft Technology עם כ-700 מיליון משתמשי קצה בכ-30 מדינות (לרבות התקנות במעל ל-140 ספקי טלקום בין הגדולים בעולם ופתרונות ל"ערים חכמות" במעל ל-100 ערים ברחבי העולם), והחלה ממש לאחרונה להפיץ שירותי ענן ממקדמים תחת שם המותג החדש:
Whale Cloud Technology.
לחוסר הוודאות הזו, בעולם שירותי הענן הציבוריים, נכנסה חברת המחקר והבדיקות האמריקאית בשם ThousandEyes. היא ערכה במחצית 2018 ולאורך זמן מחקר מאוד מעמיק, שבדק את הפרמטרים הכי חשובים לביצועי ספק שירותי ענן ציבורי ולחווייית השימוש בשירותי הענן: שיהוי (Latency), אבדן מידע (Packet Loss) ושינויים בשיהוי (Jitter). המחקר המלא
נמצא כאן - למתעניינים.
היא בדקה
רק 3 ספקי ענן ציבורי, שהם הגדולים ביותר בעולם (לדעתה):
אמזון, גוגל ומיקרוסופט. היא בדקו 160 מיליון נקודות קצה, ב-27 ערים שונות במדינות ברחבי העולם, נקודות המתחברות לעננים השונים של 3 הספקים הללו, בדגימות של כל 10 דקות, בהתקשרות ל-55 איזורי מתקני ענן המבוזרים בעולם, של 3 הספקים הללו.
התוצאות המסכמות של המדידות בהיקף העצום, שהיא ערכה, הראו, שאין מנצח מוביל אחד. הביצועים תלויים היכן העסק שלך נמצא בעולם ולאיזה מתקן של איזה ספק אתה מחובר בעולם. כלומר, ההבדלים בביצועים הם
משמעותיים והם תלויים באופן בלעדי במיקום: במיקום שלך כצרכן שירותי ענן ובמיקום המתקן של הענן אליו אתה מחובר. כ"כ, יש חשיבות אם החיבור למתקן הענן נעשה ברשת האינטרנט הציבורית וכיצד הוא נעשה, או חיבור ברשת פרטית של ספק שירותי הענן.
לכן, המסקנה העיקרית של המחקר, במיוחד במצב בו כל ספקי הענן כל הזמן משפרים את ביצועי העננים שלהם ומוסיפים עוד מתקני ענן ברחבי העולם, שיש צורך
לבדוק באופן רציף את הביצועים לפני ובמהלך ההתקשרות עם ספק שירות הענן. רבים מהעסקים לא יודעים כיצד לבדוק זאת, כיצד לנהל מו"מ עם ספק שירותי הענן וכיצד ניתן לנצל מבצעים והנחות. כמה טיפים בעניין זה ניתן
למצוא כאן.
איך מודדים ביצועים של הענן הצבורי? ניתן להיעזר בשירותים של
ThousandEyes, או של מי מהמתחרות הגדולות שלה דוגמת
CloudSpector, או
WhatMatrix, RightScale, או אחד מספקי מדידת הביצועים הקיימים בישראל דוגמת
בינת אלקטרוניקה או
KeySight. ספקים נוספים של שירותי ניטור ביצועים בענן ניתן
למצוא כאן. אגב,
לגוגל יש כלי חינמי לחלוטין לבדיקת ביצועי ענן ציבורי -
כאן. עסקים קטנים ומשתמשים פרטיים יכולים להשתמש בכלי הבדיקות החינמי
WireShark.
אנו פרסמנו כמה מאמרים, שאמורים לסייע בבחירת ספק שירותי הענן הציבורי למנהלים, מפתחים, סטארטאפים ובעלי עסקים בכל סדר גודל בישראל:
מידע חשוב נוסף בתחום שירותי הענן הציבוריים:
- רבים טוענים, שהבעיה של השוק היא לא בחירת ספק ענן, אלא השתלטות על שפע העננים, שכבר משתמשים בהם בעסק, לרוב מחוץ לכל שליטה של העסק ולרוב זה נולד מהחלטה אישית של העובדים והמנהלים הזוטרים בעסק, שהתחברו בעצמם לשירות ענן הנראה להם מתאים. מחקרים הראו, שבעסקים משתמשים כיום בו זמנית בלפחות 10 ספקי שירותי ענן ציבוריים שונים, חלק מהעננים הללו הם מחוץ לכל מערכת שליטה ארגונית. ניתוח הבעיה הזו והצעת פתרונות - מפורטים כאן.
- הבעיה הכי חריפה (לדעת רבים), שצריכה להטריד כל מנהל וכל בעל עסק, עוד לפני שהוא בוחר בשירותי ענן כלשהם, היא תחום הגנת הסייבר. ניתוח נושא האבטחה והסייבר בשירותי ענן, היום ומחר - מפורט כאן.
- מעטים יודעים, ששירותי הענן הציבורי יכולים לספק גם שירותי מולטימדיה, שירותי וידיאו ותוכן זורם, לרבות שירותי טלוויזיה ומשחקים. ניתוח של היכולות הללו אצל ספק הענן אמזון - מפורט כאן.